Οι εξ ανατολών... γείτονες

04/02/2014 - 16:06

«Κεστάν ντενίζ», δηλαδή «κάστανα της θάλασσας», λέγονται στα τουρκικά οι αχινοί και αποτελούν περιζήτητο μεζέ ιδιαίτερα για τους φίλους του ρακιού. Βεβαίως η συλλογή και το άνοιγμά τους απαιτεί προσπάθεια και τέχνη. 

Οι αχινοί του Αϊβαλιού
«Κεστάν ντενίζ», δηλαδή «κάστανα της θάλασσας», λέγονται στα τουρκικά οι αχινοί και αποτελούν περιζήτητο μεζέ ιδιαίτερα για τους φίλους του ρακιού. Βεβαίως η συλλογή και το άνοιγμά τους απαιτεί προσπάθεια και τέχνη. Για να γεμίσεις ένα βαζάκι απ' τα πορτοκαλί χρώματος αυγά, χρειάζεται ν' ανοίξεις δεκάδες αχινούς, πολύς κόπος και χρόνος.

Μέχρι πρότινος οι μικρές γυαλίτσες των 200 γραμμαρίων, με έτοιμο καθαρισμένο αχινό, πουλιούνταν στο Αϊβαλί 15 λίρες. Μικρή βέβαια η παραγωγή, στις 35 με 40 γυάλες ημερησίως την υπολογίζουν, και για να το βρεις ή έπρεπε να πας πρωί - πρωί στα ιχθυοπωλεία, ή στις βάρκες να περιμένεις τον ψαρά να τους καθαρίσει μπροστά σου. Πλούσιος σε βιταμίνη Ε ο αχινός. Εκτός απ' τους καλοφαγάδες, ενδιαφέρει και αυτούς που τον επιλέγουν για τις αφροδισιακές του ιδιότητες!

Όσο αυξάνει ο τουρισμός, αυξάνει και η ζήτηση του αχινού, ενώ η Πολιτεία, για να προστατεύσει το είδος, ολοένα και επιβάλλει πιο αυστηρούς κανόνες στην αλίευσή του. Άλλωστε και σε μας, εδώ και χρόνια, απαγορεύεται η αλίευση και η εμπορία των αχινών για τους ίδιους λόγους. Τώρα με τις νέες διατάξεις που επιβλήθηκαν, στο Αϊβαλί η αλίευση αχινών επιτρέπεται μόνο κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Αλί-αγά, μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη
Με τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο πληθυσμός του γειτονικού μας Αλί-αγά ξεπέρασε τις 80 χιλιάδες, καθιστώντας την πόλη μια απ' τις μεγαλύτερες στην ακτή του Αιγαίου.

 

Το 1960, το Αλί-αγά ήταν ένα ψαροχώρι με πληθυσμό που δεν ξεπερνούσε τους 3 χιλ. κατοίκους. Απ' το 1967 και μετά, που άρχισε η εκβιομηχάνιση, με την εγκατάσταση μιας ραφινερίας λαδιού, ακολούθησε συσσώρευση πολλών άλλων βιομηχανιών και εργοστασίων, όπως διυλιστήρια πετρελαίου, χαλυβουργίες, χημικών προϊόντων, ασφάλτου, λιπασμάτων κ.λπ., καθώς και διαλυτήρια πλοίων. Η εκβιομηχάνιση απαιτεί εργατικά χέρια και υπηρεσίες, γι' αυτό σημειώνεται και πληθυσμιακή έκρηξη.

Η σύνδεση με την επέκταση της γραμμής του μετρό ως τη Σμύρνη καθιστά πλέον το Αλί-αγά προάστιο της μεγαλούπολης. Αλλά η αναμενόμενη λειτουργία του νέου μεγάλου λιμανιού, που ήδη κατασκευάζεται στο Τσανταρλί, καθώς και η λειτουργία του τεράστιου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής (για το οποίο υπάρχουν τόσο πολλές διαμαρτυρίες), θα επηρεάσουν περισσότερο τη συγκέντρωση πληθυσμού και τη διαβίωσή του βέβαια στην πόλη.

 

Ο δήμαρχος, με την ευκαιρία, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν έργα υποδομών και εξωραϊσμού για να καταστεί πιο βιώσιμη η πόλη.

Αυτές τις ημέρες στα διαλυτήρια πλοίων του Αλί-αγά ένας «μύθος» του παγκόσμιου τουρισμού, το περίφημο «Πλοίο της Αγάπης» αρχίζει να γίνεται «παλιοσίδερα». Το πλοίο «Pacific Princess», το γνωστό απ' το αμερικανικό σήριαλ «Love Boat» που ψυχαγώγησε τη δεκαετία τού '70 και του '80 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, κατέπλευσε με τα χίλια ζόρια απ' τη Γένοβα και περιμένει τη σειρά του να διαλυθεί.

Η «διαφορά» της Σμύρνης
Την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκδηλώσεων «Μέρες Ικονίου στη Σμύρνη», εγκαινιάστηκε μία έκθεση αφιερωμένη στην προβολή και τα προϊόντα του Ικονίου.

 

Στα εγκαίνια παρέστησαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Κονάκ (του κέντρου δηλαδή της Σμύρνης) και έκοψαν από κοινού την κορδέλα. Με δεδομένη την πολιτική ένταση και την αντιπαράθεση που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Τουρκία, λόγω και των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου, η είδηση έτυχε θετικών σχολίων στα Μ.Μ.Ε., με την επισήμανση ότι «αυτή είναι η διαφορά της Σμύρνης, μόνο εδώ θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

Έτσι απέδωσαν τον «πολιτικό πολιτισμό» και την «καλλιέργεια των πολιτικών ηθών» στη γειτονική μας μεγαλούπολη.

Συνέδριο για τα νομικά προβλήματα των μειονοτήτων στην Πόλη
Στις 30/1/14 πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Πόλης, το δεύτερο συνέδριο για τα νομικά ζητήματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Τη διοργάνωση είχε το γραφείο διαχείρισης βακουφιών με τον πρόεδρό του, Λάκη Βίγκα, και υποστηρίχτηκε απ' την Επιτροπή Βενετίας (Συμβουλευτικό Όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Παρέστησαν ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Alaattin Büyükkaya, και άλλοι Τούρκοι επίσημοι, ο εκπρόσωπος της Ε.Β. Christoph Grabenwarter, διπλωμάτες, εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο. και βέβαια εκπρόσωποι πολλών μη μουσουλμανικών δογμάτων, αλλά και Αλεβιτών. Εκτός απ' τους Ρωμιούς ομογενείς, συμμετείχαν επίσης οι Έλληνες καθηγητές Γιάννης Κτιστάκις και Νίκος Αλιβιζάτος. Τους συνέδρους απασχόλησε κυρίως το ζήτημα της νομικής προσωπικότητας και κατοχύρωσης των μειονοτήτων και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Οι «New York Times» για τον Ερντογάν
Ένα ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα για τον Τούρκο πρωθυπουργό φιλοξένησε η εφημερίδα «New York Times», καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο Ομπάμα να του στείλει «ισχυρό μήνυμα».

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «αυτός, που άλλοτε χαιρετίσθηκε ως ο ηγέτης μιας μουσουλμανικής δημοκρατίας-πρότυπο, έχει δημιουργήσει μια πολιτική καταστροφή, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σ' ένα αυταρχικό καθεστώς που δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, ειδήσεις της περασμένης βδομάδας, που βασίζονται σε πληροφορίες από δυτικά πρακτορεία, όπως το Reuters και άλλα, θέλουν τη δημοτικότητα του πρωθυπουργού να μειώνεται αισθητά. Με την τελευταία δημοσκόπηση (Ινστιτούτο Metropoll), μόλις το 39,4% των ερωτηθέντων εγκρίνει την πολιτική του, μέτρηση τον Ιανουαρίου '14, έναντι 48,1% το Δεκέμβριο του 2013 και 71,1% το Δεκέμβριο του 2011. Εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές, το κόμμα τής ΑΚΡ τού Ερντογάν θα συγκέντρωνε το 36,3% των ψήφων, έναντι 23,6% του κεμαλικού (CHP) και 12,6% του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP). Μέσα στην Τουρκία τώρα, ο κολακευτικός λόγος, που ανθούσε πάντοτε στη χώρα, προσφάτως έχει φτάσει σε ανεκδιήγητες κορυφώσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά στον πρωθυπουργό.

Στην τουρκική διαδικτυακή εφημερίδα Τ24 (19/1) καταχωρήθηκε το παρακάτω ενδιαφέρον απάνθισμα, με μερικές από τις κολακείες που έχουν επιδαψιλεύσει στον Ερντογάν μέλη και στελέχη του κόμματός του:

- «Ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης που συγκεντρώνει στο πρόσωπό του όλες τις ιδιότητες του Αλλάχ. Γι' αυτό οι ξένες δυνάμεις προσπαθούν να του κόψουν το δρόμο.» (Φεβάι Αρσλάν, βουλευτής τού ΑΚΡ).

- «Για μένα είναι προσκύνημα ακόμη και ν' αγγίξεις τον Πρωθυπουργό.» (Χουσεΐν Σαχίν, βουλευτής Προύσας ΑΚΡ)
- «Ο Πρωθυπουργός είναι ο ανεξαρτήτως χρόνου και αιώνιος Πρόεδρος της Τουρκίας.» (Σουλεϊμάν Σοϊλού, πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, νυν αντιπρόεδρος του ΑΚΡ)
- «Το να είσαι μέλος τού ΑΚΡ είναι σα να είσαι δεμένος με τον Πρωθυπουργό με τα δεσμά του γάμου.» (Νουράν Γιλντίζ, πρόεδρος της Οργάνωσης Γυναικών Γκιόλτζουκ τού ΑΚΡ)

- «Όλοι οι δρόμοι οδηγούν πρώτα στον Αλλάχ και μετά στον Πρωθυπουργό.» (Ντογούς, τραγουδιστής)
- «Για μας ο Πρωθυπουργός μας είναι δεύτερος Προφήτης.» (Ισμαήλ Εσέρ, πρώην πρόεδρος Νομαρχιακής Αϊδινίου τού ΑΚΡ)
- «Πρέπει κάθε μέρα να κάνουμε ναμάζι ευγνωμοσύνης στον Ερντογάν.» (Οκτάι Σαράλ, βουλευτής Σταμπούλ τού ΑΚΡ)
- «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο δικός μου Πατέρας.» (Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του Ερντογάν, που έχει πει ότι «προσπαθούν να τον δολοφονήσουν με τηλεκινησία»)

- «Ναι, υποταγή και υπακοή. Είμαστε μαζί του ως το θάνατο.» (δημόσια δήλωση του βουλευτή Αντίγιαμαν Μεχμέτ Μετίνερ στις αρχές Ιανουαρίου 2014)
- «Ο πρωθυπουργός μας είναι για μας τα χαράς ευαγγέλια που μας έστειλε ο Αλλάχ.» (Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός)
Μάσαλα, Μάσαλα!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey