Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Γιατί τέτοια ασέλγεια;
Στην κορυφή τού πουθενά κάποιοι φρόντισαν να ρυπαίνουν με τα σκουπίδια τους, απ’ τις άχρηστες πλέον οικιακές τους συσκευές, το περιβάλλον, που αν είχε φωνή θα κραύγαζε γι’ αυτή την ασέλγεια.
Επιτέλους, θα αφήσουμε κανέναν τόπο χωρίς να τον μετατρέψουμε σε χωματερή; Ήμαρτον!
Μα.Μ.

«Χάρτης»… στην Κρήτη

Στη διαμόρφωση ενός «χάρτη», όπου θα αποτυπώνονται τα εκατοντάδες υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα του νησιού, θα προχωρήσει το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού, με απώτερο στόχο τη διάσωση των συγκεκριμένων δέντρων, ορισμένα από τα οποία εκτιμάται ότι έχουν ηλικία εκατοντάδων ετών ή ακόμη και άνω της χιλιετίας. Μάλιστα, εκτός από την καταγραφή των ελαιόδεντρων-μνημείων, οι υπεύθυνοι της δράσης θα αναλάβουν και την ενημέρωση των ιδιοκτητών τους, αλλά και τη μεταφύτευσή τους - εφόσον κρίνεται απαραίτητο να ξεριζωθούν - σε δημόσιους χώρους.
Πολύ πρωτότυπη και σημαντική πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «ιδέα» για την έναρξη παρόμοιας δράσης και στη Λέσβο, που επίσης στον τεράστιο ελαιώνα της έχει και υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.
Β.Χρ.

Απαγόρευση καπνίσματος

Εντυπωσιακή είναι η προσαρμογή του κόσμου στα νέα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος. Στις καφετέριες της προκυμαίας έχουν τοποθετηθεί πινακίδες απαγόρευσης του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους και έχουν απομακρυνθεί τα σταχτοδοχεία. Μόνο στα τραπεζάκια έξω επιτρέπεται το κάπνισμα και βέβαια τώρα το καλοκαίρι δεν είναι δύσκολο να προσαρμοστεί κανείς στο μέτρο αυτό. Να δούμε τι θα γίνει από το χειμώνα όμως…
Πελ.Γ.

Ανάγκη αστυνόμευσης!   

Ένα πεύκο κομμένο με αλυσοπρίονο, μέσα στο Σαββατοκύριακο, στα Τσαμάκια. Και καθώς δεν πρόκειται, προφανώς, για ενέργεια του δήμου ή της Δασικής Υπηρεσίας, καλό είναι οι αρμόδιοι να διερευνήσουν το ποιος μπορεί να έκοψε το δέντρο, καθώς δεν υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποια λογική εξήγηση. Και κατά συνέπεια, δεν μπορούν να προβλεφθούν και περαιτέρω ανάλογες… πρωτοβουλίες.
Β.Χρ.


Τους έστησε το λεωφορείο…

Κάποιο πρόβλημα στο δρόμο έγινε η αιτία να καθυστερήσει για πάνω από μισή ώρα το απογευματινό λεωφορείο των υπεραστικών ΚΤΕΛ, να παραλάβει τους επιβάτες του «Διαγόρας» που είχαν φθάσει από το πρωί. Πολλοί από τους επιβάτες, αντί να πάρουν το πρωινό δρομολόγιο, αμέσως μόλις φθάνει το πλοίο, έμειναν στο Σίγρι για μπάνιο στη θάλασσα και φαγητό, προκειμένου να φύγουν με το απογευματινό στις 5 το απόγευμα. Το λεωφορείο όμως καθυστερούσε και σύμφωνα με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, αιτία ήταν ότι είχε κλείσει ο δρόμος από τη Σκάλα Ερεσού. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε παρέμβαση του δημάρχου Ερεσού - Αντίσσης, κ. Σωτήρη Καρδαρά, ο οποίος ενημερώθηκε για το πρόβλημα, προκειμένου να φθάσει το λεωφορείο.
Πελ.Γ.

Χρειάζονται αλλαγές στα δρομολόγια

Πάντως, σύμφωνα με κατοίκους του Σιγρίου, θα μπορούσαν τα δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ να βελτιωθούν για να εξυπηρετούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Για παράδειγμα, υπάρχουν δυο δρομολόγια τις καθημερινές στις 11 π.μ. και στη 1:15 το μεσημέρι από Μυτιλήνη για Σίγρι, ενώ θα μπορούσε να «σπάσει» αυτό το δρομολόγιο και να είναι νωρίτερα, π.χ. στις 8 το πρωί το πρώτο, για να εξυπηρετεί τον κόσμο που θέλει να μετακινηθεί.
Επιπλέον, την Κυριακή δεν έχει καθόλου δρομολόγια, ενώ κάποιες ημέρες - όταν από Μυτιλήνη δεν έχει κόσμο για το Σίγρι - το λεωφορείο αφήνει τα εμπορεύματα για Σίγρι στην Ερεσό ή την Άντισσα. Καλό είναι να λάβει υπ’ όψιν και τις ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών του Σιγρίου το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ιδιαίτερα τώρα τους θερινούς μήνες.
Πελ.Γ.

Ένα νεογέννητο πλάσμα… σκουπίδι    

Για άλλη μια φορά βρέθηκαν νεογέννητα ζώα πεταμένα σε κάδο σκουπιδιών, αυτήν τη φορά στην περιοχή της Βαρειάς, στην ίδια σακκούλα με τα οικιακά απορρίμματα, που οι ασυνείδητοι κάτοικοι φρόντισαν μάλιστα να την κλείσουν… αεροστεγώς!
Πώς φτάνει κανείς τόσο αβίαστα στην απόφαση να θανατώσει δύο ζωντανά πλάσματα και μάλιστα με τον τόσο εξευτελιστικό αυτό τρόπο;
Πόσο βάρος μπορούν να είναι δύο νεογέννητα κουτάβια, από τη στιγμή που κάποιος έχει ήδη τη σκυλίτσα που τα γέννησε, τουλάχιστον μέχρι να μεγαλώσουν τρεφόμενα από τη μάνα τους, να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν να υιοθετηθούν από κάποιον που θέλει να μοιραστεί μαζί τους το χρόνο του;
Πώς γίνεται, εν τέλει, κάποιος που έχει ήδη ζώο, να θεωρεί μια νέα ζωή άξια για… τον κάδο σκουπιδιών;
Β.Χρ.


Παραλίες με σκουπίδια…

Σε κακό χάλι είναι πολλές πολυσύχναστες παραλίες προς την Κράτηγο, αφού ο κόσμος που πηγαίνει τα βράδια στη θάλασσα συνεχίζει να αφήνει τα σκουπίδια του εκεί. Πέρα από τις πιο οργανωμένες παραλίες (πρώτη και δεύτερη καντίνα), όλες οι άλλες γεμίζουν με σκουπίδια, ενώ δεν υπάρχουν και κάδοι σκουπιδιών για να τα πετούν. Ίσως θα χρειαζόταν να γίνει μια προσπάθεια από το δήμο και να τοποθετηθούν κάδοι παντού, μήπως και βελτιωθεί κάπως η κατάσταση. Η άλλη λύση είναι να καθαρίζονται συχνότερα και μέσα στο καλοκαίρι οι παραλίες, και όχι μόνο στην αρχή της σαιζόν.
Πελ.Γ.

Συνάντηση Βογιατζή - Μαμάκου

Απέφυγε να απαντήσει στο Μιχάλη Μαμάκο ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής για τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του στο «Ε», σχετικά με την ΑΕΝΑΛ. Σε επικοινωνία που είχαμε με το νομάρχη, μας είπε πως θέλει πρώτα να συναντηθεί με τον κ. Μαμάκο και στη συνέχεια να κάνει δηλώσεις. Θυμίζουμε ότι ο κ. Μαμάκος είπε πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τη διαχείριση της ΑΕΝΑΛ.
Ν.Μ.

Το μαρτύριο της διασκέδασης...

Στη Σκάλα Καλλονής οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τα βράδια κυριολεκτικά δεινοπαθούν από τη δυνατή μουσική και τη φασαρία στα beach bars της περιοχής. Η μουσική παίζει στη διαπασών, ενώ οι θαμώνες παρκάρουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια τους όπου βρουν, ακόμη και πάνω σε πεζοδρόμια ή και σε… αυλές σπιτιών. Οι κάτοικοι έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στο δήμο Καλλονής, όμως, όπως είναι γνωστό, στην καρδιά του καλοκαιριού είναι πολύ δύσκολο να… ελεγχθούν τέτοιες καταστάσεις.
Το θέμα, όμως, είναι αν θα υπάρξει κάποια λύση ή έτσι θα πορευτεί ο χρόνος και την υπόλοιπη καλοκαιρινή σαιζόν.
Μ.Ορφ.


Oι νόμοι είναι για τους άλλους

Για να φτιάξει τα κεραμίδια του σπιτιού του, ο κάθε πολίτης υποχρεούται να έχει τη σχετική άδεια από την Πολεοδομία. Για να στήσει σκαλωσιές, πρέπει να πληρώσει του κόσμου τα λεφτά στις διάφορες υπηρεσίες. Και προπαντός να προκαταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.
Για να επέμβει σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους, δέον να έχει άδεια της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.
Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν απαιτείται όταν είσαι παπάς και μάλιστα αρχιμανδρίτης του οικουμενικού θρόνου, γιατί όλες τις άδειες τις παίρνεις, φαίνεται, από το Θεό.
Κι όταν ακόμα καταλαμβάνεις δημόσια γη και την ενσωματώνεις στον αυλόγυρο της εκκλησίας, περιφράσσοντάς τον, πάλι από το Θεό τα παίρνεις και στο Θεό τα δίνεις.
Προσφέροντας κι ένα καλό παράδειγμα στο θρησκευόμενο λαό, ότι αν έχει βοηθό τον Ύψιστο, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Ούτε και στον ίδιο το Θεό, που διέταξε «έξι ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου. Τη δε ημέρα τη εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου», που στην προκειμένη περίπτωση καταπατείται.
Αυτά γίνονται καιρό τώρα στην περιοχή του δήμου Πλωμαρίου και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Εκτός ίσως από κάποιους κατώτερους υπαλλήλους, στους οποίους μάλλον έχει επιβληθεί άνωθεν σιωπή.
Ξ.Ε.Μ.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey