Οι εξ ανατολών... γείτονες

21/01/2014 - 15:16

Ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες η καινούργια τουρκική ταινία «Sürgün», ρομαντικό δράμα, στο σενάριο της οποίας εκτυλίσσεται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε Τούρκο και Ρωμιά, μέσα στα απαγορευτικά πλαίσια που επέβαλλαν οι κρατούσες τότε συνθήκες, και στις κοινωνικές, εθνικές και θρησκευτικές αντιθέσεις.

«Sürgün», μια καινούργια τουρκική ταινία
... με ενδιαφέρον για τους Έλληνες

Ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες η καινούργια τουρκική ταινία «Sürgün», ρομαντικό δράμα, στο σενάριο της οποίας εκτυλίσσεται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε Τούρκο και Ρωμιά, μέσα στα απαγορευτικά πλαίσια που επέβαλλαν οι κρατούσες τότε συνθήκες, και στις κοινωνικές, εθνικές και θρησκευτικές αντιθέσεις.

Η ταινία «Sürgün» αγγίζει το θέμα των απελάσεων που υπέστησαν οι Έλληνες της Πόλης το 1964. Ζωντανεύει στην οθόνη την ιστορία μιας ανολοκλήρωτης αγάπης, ανάμεσα στην Ελένη, κόρη πλούσιου εργοστασιάρχη, και το φτωχό Σεντάτ, γιο αμαξά, που ζουν στην Πρίγκηπο.

Τα γυρίσματα διήρκησαν 7,5 εβδομάδες σε 65 τοποθεσίες και συμμετείχαν 1.000 κομπάρσοι. Η σκηνοθεσία είναι του Erol Özlevi και παίζουν οι ηθοποιοί Saadet Aksoy, Tolgahan Sayışman, Mahir Günşiray, Ruhsar Öcal, Macit Sonkan. Χαρακτηρίστηκε ως ταινία «φωτιά» για την ιστορική μνήμη της Ρωμιοσύνης στην Τουρκία, που αναδεικνύει, λένε κάποιοι, τα ενοχικά σύνδρομα της σημερινής Τουρκίας απέναντι στην ελληνική μειονότητα της Πόλης. Θα το δούμε στην οθόνη!

Το αρχαίο ελληνικό κάλλος, στο «Σισμανόγλειο» της Πόλης

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης φιλοξενείται από την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 και έως και την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, η έκθεση φωτογραφίας «Αποτυπώνοντας το Αρχαίο Κάλλος», του διακεκριμένου Αμερικανού καλλιτέχνη J. Joshua Garrick.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και σχεδιασμό του εικαστικού Μάριου Βουτσινά.

Παρουσιάστηκε ήδη, με ιδιαίτερη επιτυχία, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας το περασμένο φθινόπωρο και μετά την ολοκλήρωσή της στην Κωνσταντινούπολη, η έκθεση θα μεταφερθεί στον εκθεσιακό χώρο του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη.

Κάθε εβδομάδα, καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό από αρχαιολόγους με ειδίκευση στην τέχνη της κλασσικής αρχαιότητας. Οι ξεναγήσεις θα γίνονται στα τουρκικά και προσφέρονται δωρεάν.

Συνοριακός φράχτη μεταξύ Τουρκίας - Βουλγαρίας

Η μεταναστευτική κρίση ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη στη Βουλγαρία. Τον τελευταίο καιρό, όμως, έχει γίνει και εκεί πρώτο θέμα.

Η ανέγερση του από 12 χιλιόμετρα φράχτη στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και η αυξημένη επιτήρηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον ποταμό Έβρο, μετατόπισε τις μεταναστευτικές διαδρομές βορειότερα.

Ενώ το δεύτερο μισό τού 2012 το πολύ 100 παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες εντοπίζονταν ανά εβδομάδα σε βουλγαρικό έδαφος, ο αριθμός τους τώρα πλησιάζει τους 800.

Παρ' ότι το σχέδιο της Frontex, της δύναμης φύλαξης των συνόρων τής Ε.Ε., απλώνεται και στη Βουλγαρία, το κύμα της παράνομης μετανάστευσης δεν έχει ανακοπεί.

Ο σχεδιαζόμενος απ' τη Βουλγαρία φράχτης θα είναι όπως και ο ελληνικός, από ατσαλόσυρμα ύψους τριών μέτρων και θα απλωθεί σε μήκος 33 χλμ.. Θα γίνει στη δασική περιοχή «Ελχόβα» βορειότερα της Αδριανούπολης, που λόγω του εδάφους και της βλάστησης είναι δύσκολο να επιτηρείται επαρκώς.

Η είσοδος στην Ε.Ε. μέσω Βουλγαρίας είναι μια φτηνή λύση για μετανάστες και διακινητές. Το πέρασμα στην Ελλάδα κοστίζει συνήθως τετραπλάσια. Άμα κλείσουν τελείως τα σύνορα και με τη Βουλγαρία, «χαράς ευαγγέλια» στους βαρκάρηδες διακινητές μεταναστών στο Αιγαίο!

Υποδομές καθημερινότητας στη Σμύρνη

Χωρίς να παραβλέπει κανείς ότι υπολείπονται μόλις δυο μήνες μέχρι τις δημοτικές εκλογές, εποχή που οι απερχόμενοι δήμαρχοι εντείνουν το έργο τους, τελευταία στη Σμύρνη εκδηλώνονται πολλές δημοτικές δράσεις, με σκοπό να καταστεί ευκολότερη η ζωή των δημοτών στην πόλη.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται η δυνατότητα χρήσης απ' τον καθένα (δημότη ή επισκέπτη) ποδηλάτου στην παραλία της Σμύρνης.

Σε ορισμένα σημεία της παραλιακής λεωφόρου, ο Δήμος τοποθέτησε ποδήλατα με αυτόματο σύστημα χρήσης. Αρκεί να προμηθευτεί δωρεάν κάθε ενδιαφερόμενος τη σχετική ηλεκτρονική κάρτα, να πάρει το ποδήλατο απ' το σημείο που ξεκινά και να το παραδώσει στο ποδηλατικό πάρκινγκ του προορισμού του.

Έτσι, και εξυπηρετούνται οι πολίτες, και μειώνεται η εκπομπή καυσαερίων.
Άλλη σοβαρή διευκόλυνση είναι που τοποθετήθηκαν κυλιόμενες σκάλες στη συμβολή του κεντρικού εμπορικού δρόμου Mithat Paşa με την ταχείας κυκλοφορίας 99η οδό, στο Κονάκ.

Με τις κυλιόμενες σκάλες θα γλυτώνουν την ανάβαση 65 σκαλοπατιών. Με την ευκαιρία των έργων, εξωραΐζεται η οδός Mithat Paşa, η οποία στρώνεται με γρανιτένιους κυβόλιθους Περγάμου και τη νύχτα θα φωτίζεται με λαμπτήρες τύπου LED.

Στο φόρτε τους οι καμηλομαχίες

Ανέκαθεν στην Τουρκία και ειδικότερα στις περιοχές του Αιγαίου, εκτρέφονταν καμήλες, που χρησιμοποιούνταν στις αγροτικές εργασίες.

Οι παλιοί Αϊβαλιώτες πρόσφυγες αφηγούνταν ιστορίες για τις καμηλοδρομίες που γίνονταν στα «τελειώματα» της ελαιοσυγκομιδής, κάθε Γενάρη, στο ξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, έξω απ' την πόλη προς την πλευρά του Αδραμυττιού.

Τα τελευταία χρόνια, οι καμήλες εκτρέφονται για τουριστικές πλέον χρήσεις και για αγώνες. Αυτή την εποχή, κατά παράδοση γίνονται πολλές εκδηλώσεις με καμηλομαχίες, όπου πέφτουν και πολλά στοιχήματα (τζόγος).

Πέρα απ' τους θιασώτες των εκδηλώσεων και τους τζογαδόρους, υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι βασανίζονται τα ζώα και εξαναγκάζονται να παλεύουν μεταξύ τους, χαρακτηρίζουν δε βάρβαρο το έθιμο, κάτι ανάλογο με τις ταυρομαχίες στην Ισπανία, και ζητούν την απαγόρευσή του.

Για να διεξαχθούν καμηλομαχίες, απαιτείται άδεια απ' την αρμόδια υπηρεσία των κατά τόπους νομαρχιών.

Με την ευκαιρία της διεξαγωγής προχθές την Κυριακή 19 Ιανουαρίου του 32ου Φεστιβάλ Καμήλας στο Σελτζούκ (Έφεσος), η Ομοσπονδία Προστασίας των Ζώων στη Τουρκία εξέδωσε διαμαρτυρία προς τη Νομαρχία, με την οποία ζητά, τουλάχιστον μέχρι την οριστική απαγόρευση του βάρβαρου εθίμου, να μην επιτρέπεται η παρακολούθησή του από παιδιά.

Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο Κουσάντασι

Το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο «Rotterdam» με 500 επιβάτες και 600 άτομα πλήρωμα, ήταν το πρώτο πλοίο τού 2014 που επισκέφθηκε το Κουσάντασι και έτυχε λαμπρής υποδοχής. Το Κουσάντασι ως επίνειο της αρχαίας Εφέσου, εδώ και δεκαετίες αποτελεί μια απ' τις κυριότερες «πύλες» τουρισμού στην Τουρκία.

Πέρυσι καταγράφηκαν περίπου 650 χιλ. αφίξεις τουριστών, εκ των οποίων οι 580 χιλ. ήταν επιβάτες των 434 κρουαζιερόπλοιων που κατέπλευσαν στο λιμάνι τού Κουσάντασι και οι άλλοι προέρχονταν από ελληνικά νησιά. Για φέτος υπολογίζονται να καταπλεύσουν 510 κρουαζιερόπλοια με 620 χιλ. επιβάτες, κι έτσι οι διά θαλάσσης εισερχόμενοι απ' την πύλη τού Κουσάντασι τουρίστες στην Τουρκία, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 700 χιλιάδες.

Στην πορεία των δημοτικών εκλογών

Μέρα με την ημέρα, τα πολιτικά κόμματα επιλέγουν τους υποψηφίους που πρόκειται να υποστηρίξουν στις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου '14. Στη «γειτονιά μας», το CHP, το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης, στελέχη του οποίου παραδοσιακά εκλέγονται στους περισσότερους δήμους του Αιγαίου, έδωσε το «χρίσμα» στους νυν δημάρχους:

Περγάμου Μεχμέτ Γκιονέντς, Φώκαιας Γκοκχάν Ντεμιράτς και Σεφερί Χισάρ Τουντς Σογιέρ, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος της τουρκικής «Συνύπαρξης». Και οι τρεις τους είναι υπέρμαχοι της ελληνοτουρκικής φιλίας και λεσβολάτρες! Στην Πέργαμο και στη Φώκαια η ανακοίνωση των υποψηφίων δημάρχων, όπως συνέβη και στο Αϊβαλί, επέφερε σωρεία παραιτήσεων από μέλη του κόμματός τους που είχαν διαφορετική άποψη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey