Οι εξ ανατολών... γείτονες

14/01/2014 - 13:44

Στο νέο νόμο του Υπουργείου Οικογενείας που υποβλήθηκε στη Βουλή για έγκριση, υπάρχουν προτάσεις λογοκρισίας του διαδικτύου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα περιορίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο για ορισμένες λέξεις-κλειδιά.

Υπό όρους η πρόσβαση στο ίντερνετ στην Τουρκία

Στο νέο νόμο του Υπουργείου Οικογενείας που υποβλήθηκε στη Βουλή για έγκριση, υπάρχουν προτάσεις λογοκρισίας του διαδικτύου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα περιορίζεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο για ορισμένες λέξεις-κλειδιά.

Οι πολίτες της Τουρκίας δε θα είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση (π.χ. στο YouTube) εάν περιέχει τη λέξη που χαρακτηρίζεται ως απαγορευμένη. Παρ’ όλα αυτά, το νομοσχέδιο δεν εξηγεί ποιος ή ποια αρχή θα καθορίζει και ποιες θα είναι οι λέξεις-κλειδιά. Επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κρατικοί αξιωματούχοι θα συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τις ιστοσελίδες που επισκέπτεται ο πολίτης, τις έρευνες που κάνει και τις δραστηριότητές του στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για τον έλεγχο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με σχόλια του Τύπου, το διαδίκτυο, ως ζωτικής σημασίας επικοινωνιακό μέσο σήμερα, ενοχλεί κάποιους, γι’ αυτό και η κυβέρνηση εισάγει όρους και προϋποθέσεις λογοκρισίας του.


Εκθέσεις τον Ιανουάριο στην Τουρκία

Μήνας εκθέσεων ο Ιανουάριος στη γειτονική χώρα, απ’ τις οποίες ξεχωριστό ενδιαφέρον για εμάς τους Έλληνες έχουν οι παρακάτω:

Αττάλεια, 22 με 25 Ιανουαρίου: Anfaş Hotel Equipment. International Hospitality Industry Equipments Exhibition, σχετική με κάθε είδους εξοπλισμούς ξενοδοχείων.

Σμύρνη, 22 με 25 Ιανουαρίου: IF Wedding Fashion İzmir «8th International Wedding Dresses, Suits And Evening Gowns Fair». Σχετική με ό,τι έχει να κάνει με το γάμο, νυφικά, γαμπριάτικα, μπομπονιέρες κ.λπ..

Πόλη, 30 Ιανουαρίου με 2 Φεβρουαρίου: 18th EMITT 2014 (East Mediterranean International Travel And Tourism Exhibition), η σημαντικότερη τουριστική έκθεση της ανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής. Όπως ανακοινώθηκε, στη φετινή τουριστική έκθεση της Πόλης θα συμμετάσχει και η Λέσβος. Οι σχετικοί εμπλεκόμενοι φορείς του νησιού έχουν έρθει ήδη σε συνεννόηση και προετοιμάζουν τα της αποστολής.




Το Αλίαγα «ανακαλύπτει» την αιολική Κύμη

Τον Ιταλό αρχαιολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου τής Κατάνια Sebastiana Lagona, ο οποίος έχει συμμετάσχει στις ανασκαφές στην αρχαία Κύμη για 21 χρόνια, θα τιμήσει ο Δήμος τού Αλίαγα. Ήδη ξεκίνησαν τον εξωραϊσμό κεντρικού δρόμου της πόλης που θα στρωθεί με φυσική μαρμαρόπτερα και κυβόλιθους από γρανίτη, στον οποίο θα δώσουν το όνομα του Ιταλού αρχαιολόγου. Ο δρόμος αυτός θα διακοσμηθεί με τα μεγεθυμένα αντίγραφα των 42 διαφορετικών νομισμάτων, ευρήματα των ανασκαφών.

Όπως λένε οι αρχαιολόγοι, τα αρχαιότερα νομίσματα που βρέθηκαν στον κόσμο είναι του 7ου π.Χ. αιώνα από τη Λυδία. Οι Ιταλοί όμως που εργάστηκαν στις ανασκαφές της Κύμης, ισχυρίζονται ότι τα νομίσματα που βρέθηκαν στην Κύμη, είναι ενός αιώνα πριν. Η αρχαία πόλη της Κύμης ιδρύθηκε το 1100 π.Χ., ήταν μία από τις 12 αιολικές πόλεις της Μ. Ασίας, η σπουδαιότερη ίσως, που είχε καταστεί ναυτική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και από εκεί κατά τον 8ο π.Χ. αιώνα ξεκίνησε η αντίστοιχη αποικία στην Κάτω Ιταλία, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Τα ερείπια της αρχαίας Κύμης βρίσκονται σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων απ’ το Αλίαγα, κοντά στο χωριό Çakmaklı.




Στο βόρειο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα
Ντοκυμαντέρ για μεσαιωνικά λιμάνια

Μεθαύριο Πέμπτη 16/1/14, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ «Ολκάς. Ανακαλύπτοντας μεσαιωνικά λιμάνια στο βόρειο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα».

Το ντοκυμαντέρ είναι παραγωγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου: «Ολκάς. Από το Αιγαίο στη Μαύρη Θάλασσα. Μεσαιωνικά λιμάνια στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής». Περιλαμβάνει λήψεις 45 λιμανιών από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και τη Γεωργία και συνεργάζονται σ’ αυτό ως εταίροι επτά φορείς από τις έξι παραπάνω χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

 
Παζάρι περιστεριών στο Αϊβαλί

Κάθε Σάββατο, στη συνοικία Γενί Μαχαλέ του Αϊβαλιού, διοργανώνεται υπαίθριο παζάρι περιστεριών. Στο Αϊβαλί, όπως και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας και της Μ. Ανατολής, τα περιστέρια είναι πολύ αγαπητά πτηνά, η εκτροφή τους δε, γίνεται είτε από χόμπυ είτε για βιοπορισμό. Στο παζάρι του Αϊβαλιού όπου συγκεντρώνονται και οι περιστερόφιλοι απ’ τις γύρω πόλεις, γίνονται δημοπρασίες και αγοραπωλησίες πουλιών, καθώς και διαγωνισμοί ομορφιάς!

Κριτήριο είναι η εμφάνιση και η ράτσα των πτηνών, οι δε τιμές πώλησης ξεκινούν από 10 - 15 λίρες για τα κοινά και φθάνουν μέχρι και 3 - 3,5 χιλιάδες λίρες για ένα ζευγάρι σπάνιων περιστεριών. Υπάρχει και Σύλλογος Εκτροφέων και Φίλων των Περιστεριών στο Αϊβαλί, οι οποίοι διοργανώνουν το παζάρι και σκέπτονται να το επεκτείνουν για να βάλουν και άλλα πουλιά, καρδερίνες, παπαγάλους, κότες κ.λπ..




Ξηρασία στη Θράκη

Όπως και σε μας, ανομβρία εκδηλώνεται και στη Θράκη, με συνέπεια να κινδυνεύει η φετινή παραγωγή σιταριού. Το νυχτερινό αγιάζι και η ομίχλη, που γίνεται συχνά η αιτία να διακόπτεται η ναυσιπλοΐα στα Δαρδανέλια τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι αρκετά να κρατήσουν ζωντανό το σιτάρι, που έχει ήδη φυτρώσει αλλά δεν αναπτύσσεται. Μάλιστα, λόγω της ανομβρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών, τα φυτά του σιταριού έχουν πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα, γεγονός που ανησυχεί τους καλλιεργητές.

Στο σιτοβολώνα της Αδριανούπολης και της ευρύτερης περιοχής με 1,5 εκατ. στρέμματα σπαρμένα σιτηρά, οι αγρότες ανησυχούν γιατί αν σύντομα δε βρέξει, θα χαθεί η παραγωγή. Πάντως, η παρατεταμένη χειμερινή ανομβρία θεωρείται σπάνιο φαινόμενο, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνο για τους καλλιεργητές.




Μειωμένα τα έσοδα από μουσεία στη Σμύρνη

Παρ’ όλο που την περσινή χρονιά και στην Τουρκία σημειώθηκε έκρηξη τουρισμού, οι επισκέψεις στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους εμφανίζονται μειωμένες κατά 10% περίπου σε σχέση με πέρυσι. Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει ασφαλώς και το πορτοφόλι των τουριστών!

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν, η κίνηση τα τρία τελευταία χρόνια βαίνει σταδιακά μειούμενη. Κατά το 2011, καταγράφηκαν 3,7 εκατομμύρια επισκέψεις, που το 2012 έπεσαν στα 3,2 εκατομμύρια (μείωση 12%), ενώ το 2013 ήταν 2,9 εκατομμύρια (μείωση κατά 10%). Ανάλογη βέβαια είναι και η υστέρηση στα έσοδα απ’ τα εισιτήρια. Πάντως τα πρωτεία στην περιοχή κρατά ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου, με 1,8 εκατομμύριο επισκέπτες, ακολουθεί η βασιλική του Αγ. Ιωάννη στο Σελτσούκ, η ακρόπολη της Περγάμου και έπονται τα μουσεία της πόλης της Σμύρνης κ.ά..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey