Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Προεκλογικά έλεγχοι;
Πρωί-πρωί της Δευτέρας, συνεργείο της Τροχαίας έκανε έλεγχο κι έκοβε πρόστιμα στην περιοχή του Καρά Τεπέ, σταματώντας κι όποιους παρανόμως παραβίαζαν τη διπλή διαχωριστική γραμμή βγαίνοντας από μεγάλο σούπερ μάρκετ για να κατευθυνθούν προς Μυτιλήνη.
Ορθώς η Τροχαία έκανε τη δουλειά της, αν και ήταν απ’ τις ελάχιστες φορές που ανάλογο έργο δόθηκε εντολή να γίνει 13 μέρες πριν την κάλπη. Εποχή δηλαδή κατά την οποία κανείς δε θέλει να δυσαρεστεί τους οδηγούς-πολίτες-ψηφοφόρους. Όπερ σημαίνει ή πως τα οικονομικά του κράτους είναι τόσο χάλια και χρειάζονται απαραιτήτως έσοδα, ή κάποιοι ξέχασαν και τους στοιχειώδεις επικοινωνιακούς κανόνες της προεκλογικής περιόδου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πολιτικές κόντρες…

Εκπαιδευτικός που γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στο θέμα των μετεγγραφών στα λύκεια της Μυτιλήνης, μας έλεγε ότι οι επτά μετακινήσεις μαθητών προς τα 3ο και 4ο Γενικά Λύκεια, δεν ήταν οι μόνες που επιχειρήθηκαν και εν τέλει ματαιώθηκαν. Τον Ιούνιο έγιναν ακόμη δύο, για τις οποίες όμως δεν υπήρξε καμμία απολύτως αντίδραση, και μάλιστα μία μαθήτρια απ’ τα δύο παιδιά που μετακινήθηκαν στο 3ο, επειδή δεν της άρεσε το καινούργιο περιβάλλον, ξαναγύρισε «στις φίλες της», στο παλιό της δηλαδή σχολείο και πάλι δίχως εμπόδιο.
Η ειδοποιός διαφορά σύμφωνα με αυτή την εκδοχή που κάποιες μετεγγραφές επιτράπηκαν και κάποιες όχι, είναι «οι… κομματικές πεποιθήσεις των γονιών, αλλά και των διευθυντών κάποιων λυκείων».

… και στη γρίπη
Στην ίδια αιτία, όμως, κύκλοι εκπαιδευτικών αποδίδουν και την ευκολία με την οποία δίνεται η έγκριση σε κάποια σχολεία να χωρίσουν τμήματα λόγω της γρίπης ή όχι.
Οπότε και παρατηρείται, όπως αναφέρουν σχολεία με διευθυντή φίλα προσκείμενο στο κυβερνών κόμμα - κι οφείλει να υπάρξει απάντηση σε αυτό απ’ τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -, να μοιράζουν τμήματα με 26 μαθητές στα δύο κι άλλα με «αντικυβερνητικό διευθυντή» να μην μπορούν να χωρίσουν τμήματα με 27 ή 28 μαθητές, ενώ διαθέτουν εννοείται τη δυνατότητα υποδομών σε αίθουσες.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν ξέρουμε αν εκπορεύονται από αντιπαραθέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών που οξύνθηκαν εξ αιτίας και των επικείμενων εκλογών, ή έχουν έρεισμα και ζητούμενο το πού θα πάνε οι καλοί μαθητές με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιτυχίες για το ένα ή το άλλο σχολείο, αλλά και σε όλα τα παρεπόμενα της επιτυχίας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Βρήκαν εποχή

Την 4η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αιρετών Γυναικών, με θέμα: «Αντιμετωπίζουμε την Κρίση - Στηρίζουμε τη Γυναίκα» διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2009 στην Κέρκυρα.
Η Συνδιάσκεψη απευθύνεται σε όλες τις αιρετές και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης και στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων σε θέματα όπως οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας και ο επαναπροσδιορισμός της στο περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Θα διερευνηθεί ο ρόλος της γυναίκας ως καταναλωτή και οι δυνατότητες παρέμβασής της στην προστασία του περιβάλλοντος.
Βέβαια, η συνδιάσκεψη που αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από δέκα αιρετές απ’ το νομό Λέσβου, είχε αποφασιστεί πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών, αν και δεδομένων των εξελίξεων θα μπορούσε να αναβληθεί. Εκτός κι αν έπρεπε οπωσδήποτε ο δήμαρχος Αθηναίων και γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. να μιλήσει στις αιρετές μια βδομάδα πριν τις εκλογές, ή η γενική γραμματέας Ισότητας και μετέχουσα σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ., Ευγενία Τσουμάνη, να κηρύξει την έναρξη των εργασιών της συνδιάσκεψης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Το δούλεμα πάει σύννεφο  

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού των νομαρχιών γίνεται από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, σύμφωνα με τις εντολές, τις εγκυκλίους, τις υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα του υπουργείου Οικονομικών. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν διαπιστώσει την παραμικρή απόκλιση στις εντολές αυτές, επιστρέφει πίσω στις νομαρχίες τον προϋπολογισμό για διόρθωση. Συνεπώς, η ψήφιση του προϋπολογισμού από το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν είναι πολιτική πράξη, αλλά θεατρικό έργο. Οι παρατάξεις συμφωνούν ή διαφωνούν με την εισήγηση, καταψηφίζουν ή υπερψηφίζουν την εισήγηση χωρίς λόγο. Αφού οι κυβερνήσεις δε θέλουν να λειτουργήσουν οι νομαρχίες ως ανεξάρτητοι θεσμοί, ας κάνουν αυτό που λέει η λογική. Ας καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους απ’ ευθείας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Έτσι θα σταματήσουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια να συζητούν ώρες και ώρες χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο.
Ν.Μ.

Ο δρόμος των Λουτρών 

Αισιόδοξες είναι οι εξελίξεις για το ταλαίπωρο έργο του δρόμου στα Λουτρά. Η προσφυγή που είχε κάνει εταιρεία στο διαγωνισμό για τη μελέτη του έργου απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και χθες σε συνεδρίασή της η νομαρχιακή επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος πλέον προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Αν δεν υπάρξουν και άλλες ενστάσεις που θα βάλουν σε νέες περιπέτειες το έργο, τότε σύντομα πλέον θα ανατεθεί η μελέτη. Το έργο αυτό έχει απασχολήσει έντονα τον αρμόδιο αντινομάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ο οποίος κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το συντομότερο να «ξεμπλοκάρουν» οι διαδικασίες μέχρι την υλοποίησή του.
Πελ.Γ.

Πάρκινγκ δικύκλων…

Σε ένα ατέλειωτο πάρκινγκ δικύκλων μετατρέπεται κάθε βράδυ η προκυμαία της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα το κομμάτι της από το ύψος της πλατείας Σαπφούς μέχρι το Επιμελητήριο. Δεκάδες παπάκια, βέσπες, αλλά και μεγαλύτερες μηχανές παρατάσσονται το ένα δίπλα στο άλλο και - ειδικά κάθε Παρασκευή και Σάββατο - κλείνουν οποιαδήποτε διέξοδο για τους πεζούς που θέλουν να κάνουν τη βόλτα τους δίπλα στη θάλασσα. Έτσι, οι τελευταίοι αναγκάζονται είτε να «ψάχνουν» ένα άνοιγμα κάπου στην προκυμαία για να καταφέρουν να φτάσουν σε αυτήν ή να περάσουν το δρόμο ή να κάνουν… σλάλομ ανάμεσα σε παρκαρισμένα μηχανάκια, αναγκασμένοι να προσέχουν παράλληλα ώστε να μην τους προκαλέσουν κάποια ζημιά και βρουν και τον μπελά τους!

… μήπως κάπου αλλού;
Ίσως θα ήταν καλό να βρεθεί κάποια μέση λύση, ώστε και οι αναβάτες δικύκλων να εξυπηρετούνται και οι πεζοί πολίτες να έχουν άνετη πρόσβαση στο κομμάτι αυτό της πόλης που - αν μη τι άλλο - είναι και το πιο ζωτικό. Κάποιος ειδικός χώρος πάρκινγκ για τα δίκυκλα, ίσως, σε κάποιο κοντινό σημείο; Κι ας μην είναι ακριβώς μπροστά από τα μαγαζιά της προκυμαίας. Εξάλλου, ίσως θα ήταν καλό να σκεφτούν και οι νέοι της πόλης που κυκλοφορούν με δίκυκλα, ότι δεν είναι σωστό να δεσμεύουν χώρους που δικαιωματικά ανήκουν στους πεζούς και να τους ταλαιπωρούν, προκειμένου οι ίδιοι να μην περπατήσουν κάποια μικρή απόσταση για να φτάσουν στον προορισμό τους. Πόσο μάλλον, το να κινούνται πάνω στην προκυμαία μέχρι να βρουν ελεύθερο χώρο για να παρκάρουν!

Και μια που το έφερε η… κουβέντα…
Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο σήμερα, ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε και χωρίς αυτό, όπως θα κάνουν οι δήμοι και οι κάτοικοι πολλών άλλων πόλεων, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Εξάλλου, το έχουμε ξαναπεί, οι αποστάσεις μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης είναι μικρές και μία βόλτα με τα πόδια είναι, συνήθως, ιδιαίτερα ευχάριστη. Τουλάχιστον όσοι δεν εργαζόμαστε εκτός πόλης, λοιπόν, ή δε χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το αυτοκίνητό μας για μεταφορές εντός αυτής, μπορούμε να δοκιμάσουμε - και να διεκδικήσουμε, ίσως, και από άλλους, παρ’ όλο που ο δήμος Μυτιλήνης δεν έχει διοργανώσει κάποια σχετική δράση - να… αποχωριστούμε για μία μέρα το όχημά μας.
Εκτός φυσικά και εάν πρόκειται για ποδήλατο ή… πατίνι, οπότε σίγουρα δεν επιβαρύνουμε την κίνηση ή το περιβάλλον και απολαμβάνουμε και περισσότερο τη βόλτα μας!
Β.Χρ.

Πληρώνονται;

Από την Παρασκευή το μεσημέρι ακούμε διάφορες φήμες που λένε ότι ξεκίνησαν οι πληρωμές των 500 βιοκαλλιεργητών της Λέσβου. Ως χθες Δευτέρα το απόγευμα, όμως, δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες αυτές. Επιτέλους, η νομαρχία ας βγάλει μια ενημέρωση. Οι ενδιαφερόμενοι αγωνιούν και έχουν σπάσει τα τηλέφωνα των εφημερίδων.
Ν.Μ.

Μεγάλη πληγή

Για ακόμη μια χρονιά ο καταρροϊκός πυρετός χτυπά τη Λέσβο. Η ζημιά για τους κτηνοτρόφους θα είναι τεράστια κι ίσως να δούμε νέα πτώση στις τιμές παραγωγού για το κρέας. Η οριακή οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων κάνει επιτακτική την ανάγκη να δοθεί στους κτηνοτρόφους αυτούς μια αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ. Οι ζωέμποροι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι αν εξοντώσουν οικονομικά τους κτηνοτρόφους, τις επόμενες χρονιές δε θα έχουν εμπόρευμα να εμπορευτούν.
Ν.Μ.

Θα ‘ρθει, δε θα ‘ρθει
Μόνο μαργαρίτες δε μαδούσε χθες ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ., Στρατής Κυρατζής, προκειμένου να οργανώσει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Μυτιλήνη.
Νωρίς το πρωί είχε την ενημέρωση απ’ τη Ρηγίλλης, ότι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την παροδική περιπέτεια υγείας που είχε, θα μπορέσει να έρθει την Παρασκευή στη Λέσβο και να μιλήσει κανονικά, όπως εξ αρχής είχε προγραμματιστεί, στην προκυμαία της Μυτιλήνης.
Αργότερα, όμως, με δεδομένα ότι η υπουργός θα βγει αύριο απ’ το Νοσοκομείο και επίκειται και ταξίδι της στο εξωτερικό, αναθεωρήθηκε ο σχεδιασμός και αναζητείτο άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος.
Το μεσημέρι ανέκαμψαν οι πιθανότητες να έρθει η υπουργός στο νησί, ενώ νωρίς το απόγευμα οι ίδιες πιθανότητες περιορίστηκαν μόλις στο 1%.
Μάλλον σήμερα θα οριστικοποιηθεί τι μέλλει γενέσθαι με το σύνολο των υποχρεώσεων της κ. Μπακογιάννη, που μάλλον δεν έμελλε να μιλήσει στη Μυτιλήνη.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κύριε Διευθυντά,

Μην τυχόν και δώσετε ποτέ μπροστάντζα αν δεν είστε βέβαιος για το αποτέλεσμα, διότι κινδυνεύετε σοβαρά να την πατήσετε. Όπως τώρα κάνουν καμμιά δεκαριά μάγκες που πριν την κάλπη θέλουν να πάρουν κάτι δουλειές και πληρώνουν μπαξίσι όσο-όσο για να τις σιγουρέψουν. Χωρίς να σκέφτονται ότι οι δουλειές που κλείνονται προεκλογικά μπορούν, αν αλλάξουν τα πράγματα, να ακυρωθούν μετεκλογικά, οπότε και να χάσουν άπαξ και διά παντός το… δωράκι που δίνουν. Προκαταβολικά.
Διαπορών Μυτιληνιός

Από μισή θητεία

Μετά από τρία ακριβώς χρόνια δικαστικών μαχών, ύστερα και απ’ την απόφαση του ενός συνδυασμού, αυτού του Παύλου Παπουτσάνη, να μη συμμετάσχει εν τέλει σε επαναληπτικές εκλογές - για μια σειρά από λόγους -, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συνεχίζεται η άγονη αντιπαράθεση στο δήμο Πέτρας. Μια με επιστολές του Απόστολου Αλατζά, μια με απαντήσεις του Παύλου Παπουτσάνη.
Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει και έχουν πλέον πειστεί όλοι ότι οι δύο συνδυασμοί ισοψήφησαν και για αυτό θα έπρεπε να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, για τις οποίες σημειωτέον ακόμη δεν έχει αποφασίσει η Περιφέρεια. Ίσως εν τέλει το γεγονός, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, ότι η τετραετής θητεία μοιράστηκε περίπου σε ίσο χρόνο σε κάθε πλευρά, να αποτυπώνει επακριβώς τη λαϊκή βούληση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι βάρκες των μεταναστών

Φόβους ότι μπορεί τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών να χρησιμοποιούν ακόμη και τους παράνομους μετανάστες για να μεταφέρουν ναρκωτικά μέσα στις βάρκες που φθάνουν καθημερινά από τα απέναντι τουρκικά παράλια, εκφράζουν οι Αρχές οι οποίες εντείνουν συνεχώς τις έρευνες στην κατεύθυνση αυτή. Ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή πολύ μεγάλη επιτυχία του Τελωνείου, όλοι σχολίαζαν ότι μάλλον δεν υπάρχει λόγος να μπουν στη διαδικασία τα κυκλώματα να «περάσουν» από το Τελωνείο - με άμεσο κίνδυνο σύλληψης - ναρκωτικές ουσίες, τη στιγμή που μπορούν πολύ εύκολα να το κάνουν αυτό με τις βάρκες των μεταναστών.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey