Οι εξ ανατολών... γείτονες

19/11/2013 - 16:34

Απ’ την 1η Νοεμβρίου, που ουσιαστικά μπήκαμε στη χειμερινή περίοδο, συρρικνώθηκαν τα δρομολόγια που εκτελούν οι δύο τουρκικές εταιρείες «Jale» και «TurYol», που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί.

Χειμερινά δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί
Απ’ την 1η Νοεμβρίου, που ουσιαστικά μπήκαμε στη χειμερινή περίοδο, συρρικνώθηκαν τα δρομολόγια που εκτελούν οι δύο τουρκικές εταιρείες «Jale» και «TurYol», που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί. Λογικό βέβαια είναι, αφού μειώθηκε κατά πολύ η επιβατική κίνηση. Παραμένει σταθερό το δρομολόγιο της Πέμπτης, ημέρα του παζαριού, κατά την οποία παραδοσιακά οι Μυτιληνιοί προτιμούν να επισκέπτονται τη γειτονική πόλη.

Επίσης τακτικό είναι το δρομολόγιο κάθε Σαββατοκύριακο, για να εξυπηρετούνται οι Τούρκοι επισκέπτες που επιλέγουν να περνούν Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη. Ενδιάμεσα της εβδομάδας γίνονται και κάποια άλλα δρομολόγια, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες. Εκείνο που οι εταιρείες θα πρέπει να φροντίσουν, είναι να υπάρχει ένα δρομολόγιο την Κυριακή το απόγευμα από Αϊβαλί στη Μυτιλήνη, για να εξυπηρετούνται οι Έλληνες που μετακινούνται μεσοβδόμαδα για τουρισμό ή δουλειές στην Τουρκία, αλλά κι ένα ακόμη δρομολόγιο Παρασκευή απόγευμα από Αϊβαλί για Μυτιλήνη, για να μας έρχονται περισσότεροι Τούρκοι τουρίστες.

Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι τη χειμερινή περίοδο με τη μικρή επιβατική κίνηση πολλές φορές δε «βγαίνουν» ούτε τα καύσιμα των πλοίων. Όμως θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μην απομονώνεται από την απέναντι ακτή η Λέσβος κατά τη διάρκειά της. Μια λύση θα ήταν, επειδή τώρα η κίνηση είναι χαμηλή, τη μία εβδομάδα να εκτελεί τα δρομολόγια η μία εταιρεία και την άλλη, η άλλη. Ας το ξανασκεφθούν. Σε περίοδο αναδουλειάς και κρίσης, τι νόημα έχει πια ο ανταγωνισμός μεταξύ τους;


Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου τιμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Όπως ανακοινώθηκε, το ιστορικό και φημισμένο τουρκικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi) θα ανακηρύξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επίτιμο διδάκτορά του. Την απόφασή τους ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη, στον ίδιο τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, η πρύτανις του Πανεπιστημίου, Gülay Barbarosoğlu.

Η ακαδημαϊκός μετέβη στο Φανάρι, συνοδευόμενη από τους καθηγητές dr Dilek Çalgan, γενική γραμματέα της Συγκλήτου, dr Orhan Yenigün, πρόεδρο του Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογίας, και τον Έλληνα Ευάγγελο Κεχριώτη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας.

Η ομόφωνη αυτή απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου αποτελεί σταθμό στα ακαδημαϊκά χρονικά της Τουρκίας. Αιτιολογώντας την απόφασή τους, οι πρύτανις και καθηγητές κατέθεσαν το βαθύ και ειλικρινή σεβασμό τους προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, τον οποίον χαρακτήρισαν ως προσωπικότητα μεγάλης και παγκόσμιας εμβέλειας, με αξιόλογη δράση και προσφορά σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια των εορτασμών των 150 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση της βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη και η απονομή του πανεπιστημιακού τίτλου θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή στις 19 Δεκεμβρίου στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.




Ολοένα και πληθαίνουν τα μοτοποδήλατα στο Αϊβαλί
Πριν από μερικά χρόνια, οι Αϊβαλιώτες που επισκέπτονταν τη Μυτιλήνη, έμεναν άναυδοι απ’ το μεγάλο αριθμό μοτοποδηλάτων και την κυκλοφορία τους στην πόλη μας. Τελευταία, όμως, η κρίση και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα, έχουν οδηγήσει και τους γείτονες στην ευρύτερη χρήση μοτοποδηλάτων. Αποτέλεσμα, να κατακλυσθεί και το Αϊβαλί από παντός είδους μηχανάκια.

Την περασμένη βδομάδα, η Τροχαία άρχισε να διεξάγει συστηματικούς ελέγχους και βρέθηκαν πάρα πολλοί οδηγοί χωρίς δίπλωμα, άδεια, ασφάλιση και βέβαια κράνος, που και εκεί είναι υποχρεωτικό. Μάλιστα, σε ορισμένους παραβάτες επιβλήθηκε και η ποινή της κατάσχεσης του δικύκλου τους. Ας το έχουν υπόψη τους τυχόν ενδιαφερόμενοι που σχεδιάζουν να επισκεφθούν το Αϊβαλί με το μοτοποδήλατό τους.




Πρόβλημα με τις εξαγωγές τουρκικού φουντουκιού
Η Τουρκία κατέχει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού. Η χώρα μας, μολονότι παράγει και εξάγει φουντούκια, εισάγει απ’ την Τουρκία, όπως και οι άλλες χώρες τής Ε.Ε., μεγάλες ποσότητες φουντουκιών κατ’ έτος. Τελευταία εντάθηκαν οι έλεγχοι στα εισαγόμενα απ’ την Τουρκία φουντούκια, για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υποψίες να έχουν μολυνθεί από αφλατοξίνες.

Οι αφλατοξίνες (aflatoxins) αποτελούν μια ομάδα από τις πιο τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη φύση. Οι ισχυρότατα τοξικές και καρκινογόνες αυτές τοξίνες παράγονται από μύκητες (μούχλα) που αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά.. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει έναν κανονισμό που τροποποιεί τους ελέγχους στις αφλατοξίνες στις εισαγωγές από την Τουρκία, που θα υιοθετηθεί στο τέλος του έτους.


Φεστιβάλ μανταρινιού στο Σεφερί Χισάρ
Το Σεφερί Χισάρ (Seferihisar), με το λιμανάκι του Sigacik, η αρχαία Τέως, είναι μια μικρή πόλη των 30 χιλ. κατοίκων, που βρίσκεται 40 χλμ. νότια της Σμύρνης. Από το 2009 έχει γίνει μέλος του παγκόσμιου δικτύου πόλεων Cittaslow, ενάντια στο άγχος της καθημερινότητας, όπου επικρατεί η φιλοσοφία ότι η ζωή είναι εύκολη και ότι η ανάπτυξη είναι δυνατή ακόμα με σεβασμό προς τη φύση, την προστασία των τοπικών αξιών και προϊόντων. Το δίκτυο ξεκίνησε απ’ το κίνημα Slow Food απ’ την Ιταλία και επεκτείνεται σιγά - σιγά σ’ όλο τον κόσμο.

Σήμερα έχει 134 έχει πόλεις-μέλη σε 20 χώρες. Η περιοχή δεν επηρεάστηκε απ’ την απρογραμμάτιστη αστικοποίηση, που χαρακτηρίζει άλλες παραλιακές ζώνες της Μεσογείου και της Τουρκίας ειδικότερα. Ενθαρρύνεται η χρήση καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διατήρηση της τοπικής ταυτότητας στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα τελευταία χρόνια τέτοια εποχή διοργανώνεται και το Φεστιβάλ της ποικιλίας «σατσούμα», που θεωρείται το καλύτερο μανταρίνι στη γειτονική μας χώρα. Δήμαρχος του Σεφεχισάρ είναι ο Τουντς Σογιέρ, που αυτή την περίοδο είναι και πρόεδρος της τουρκικής «Συνύπαρξης» (Ege Barış ve İletişim Derneği).



Δωρεάν μαθήματα τουρκικών απ’ το Δήμο Θεσσαλονίκης
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Διά βίου Μάθησης θα προσφέρουν φέτος το χειμώνα στους δημότες 13 δωρεάν τμήματα κατάρτισης, ανάμεσα στα οποία είναι και η εκμάθηση της Τουρκικής, όπως βέβαια και άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών, για τον τουρισμό. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 4 Δεκεμβρίου, θα είναι διάρκειας 25 ή 50 ωρών (δύο ημέρες την εβδομάδα - πέντε ώρες εβδομαδιαίως) για κάθε τμήμα, το οποίο δε θα υπερβαίνει τον αριθμό των 20 ατόμων.

Εδώ σε μας, εκτός απ’ τη «Συνύπαρξη» που διοργάνωσε πρόπερσι θερινό σχολείο εκμάθησης τουρκικών, από τους καταστηματάρχες του Μολύβου και το Επιμελητήριο Μυτιλήνης για τα μέλη του και τους υπαλλήλους τους δε φαίνεται να υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Μήπως θα έπρεπε να το ξαναδούμε; Η ολοένα αυξανόμενη τουριστική κίνηση από Τουρκία επιβάλλει να προετοιμαστούμε τη χειμερινή περίοδο, που υπάρχει άφθονος διαθέσιμος χρόνος. Στη γειτονική μας Χίο, το Σωματείο Σερβιτόρων Χίου αλλά και η Τ.Δ. της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κινούνται αρκετά αποτελεσματικά στο όλο θέμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey