Οι εξ ανατολών... γείτονες

12/11/2013 - 13:47

Προχθές Κυριακή τιμήθηκε σ’ όλη την Τουρκία η 75η επέτειος από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας και αναμορφωτή του έθνους, όπως τον θεωρούν και τον τιμούν οι γείτονές μας. Στις 09.05΄ (την ώρα ακριβώς που έφυγε απ’ τη ζωή ο Κεμάλ) επικράτησε ενός λεπτού σιγή και σταμάτησε κάθε κίνηση απ’ άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα.

75η επέτειος του θανάτου τού Κεμάλ Ατατούρκ
Προχθές Κυριακή τιμήθηκε σ’ όλη την Τουρκία η 75η επέτειος από το θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας και αναμορφωτή του έθνους, όπως τον θεωρούν και τον τιμούν οι γείτονές μας. Στις 09.05΄ (την ώρα ακριβώς που έφυγε απ’ τη ζωή ο Κεμάλ) επικράτησε ενός λεπτού σιγή και σταμάτησε κάθε κίνηση απ’ άκρου εις άκρον σε όλη τη χώρα.

Λόγω του ότι η φετινή επέτειος ήταν ημέρα Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν παντού συγκεντρώσεις και πορείες, μαζικότερη βέβαια ήταν αυτή της Σμύρνης. Σε πολλές πόλεις, η επέτειος συνδυάστηκε με τη διεξαγωγή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο εορτασμός απ’ το Σύλλογο Θαλάσσιων Καταδύσεων του Αϊβαλιού. Οι εκπαιδευόμενοι δύτες στις 09.05΄ καταδύθηκαν στα επτά μέτρα κοντά στην νησίδα Λιός και άπλωσαν στον πυθμένα αδιάβροχο πορτραίτο τού Κεμάλ, κράτησαν την αναπνοή τους για ένα λεπτό και αναδύθηκαν χειροκροτούμενοι απ’ τους εκπαιδευτές, φίλους και συγγενείς που τους συνόδευαν!

Αλλά και στην Τένεδο ο Δήμος, τιμώντας την επέτειο, έδωσε το όνομα της μητέρας του Κεμάλ, Zübeyde Hanım, στη δημοτική καφετέρια που κατασκευάζει μέσα στο κεντρικό πάρκο της πόλης.




Συνεχίζεται η ένταση στα τουρκικά πανεπιστήμια
Δε λένε να κατασιγάσουν οι διαμαρτυρίες των φοιτητών ενάντια στις διατάξεις της κυβέρνησης να διαχωρίσει τις φοιτητικές εστίες σε «Αρρένων» και «Θηλέων» και τη λήψη μέτρων όπως η χορήγηση υποτροφιών και δανείων σπουδών σε όσους δεν πειθαρχούν. Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο στους διαμένοντες στις εστίες φοιτητές, αλλά και αυτούς που νοικιάζουν διαμερίσματα και τα μοιράζονται με το «έτερον ήμισυ» συμφοιτητή ή συμφοιτήτρια!

Μάλιστα, σε ορισμένες πόλεις η Αστυνομία διενεργεί ελέγχους σε καφετέριες, φοιτητικά στέκια και σε σπίτια για να εντοπίσει τυχόν παραβάτες. Ο νεανικός έρωτας, λοιπόν, υπό διωγμό στα τουρκικά πανεπιστήμια, γεγονός που σχολιάζεται αρνητικά και σκωπτικά σε όλον τον κόσμο! Κάτι πήγε να διορθώσει την περασμένη βδομάδα μιλώντας σχετικά, σε ξένους δημοσιογράφους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, αλλά βγήκε την επομένη ο Ερντογάν και τον «άδειασε»! Φαίνεται πως ο Αρίντς, ως Τουρκοκρητικός στην καταγωγή, που μιλά μάλιστα και ελληνικά, δεν είναι και τόσο ισλαμιστής, όπως τουλάχιστον το εννοεί ο Ερντογάν! Πάντως στη δυτικότροπη Σμύρνη, την «Γκιαούρ Ιζμίρ» όπως και σήμερα ακόμη κάποιοι αποκαλούν, οι φοιτητές εφευρίσκουν τρόπους να ελίσσονται στα νέα μέτρα. Επινόησαν τους ομαδικούς εικονικούς πολιτικούς γάμους, για να τηρηθεί το «γράμμα του νόμου».

Στα campus των δύο μεγαλύτερων πανεπιστημίων της Σμύρνης, του Ege και του Dokuz Eylül, γίνονται καθημερινά σχεδόν τέτοιες γαμήλιες τελετές, όπου αντί για χρυσαφικά, προσφέρουν στους νεόνυμφους βιβλία και κουπόνια φαγητού για εστιατόρια!




Νέα έκδοση για τους ανταλλαγέντες - πρόσφυγες
Παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, υπό μορφή πινάκων, στο εκθεσιακό κέντρο τουρισμού τής TÜRSAB, στο προάστιο Μπουγιούκ Τσεκμετζέ της Πόλης, η νέα δουλειά τού Lozan Vakfı (Ίδρυμα Ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάννης), που αφορά σε αφηγηματικές ιστορίες Ελλήνων και Τούρκων προσφύγων.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Συνεδρίου «90’ıncı Yılında Türk - Yunan Zorunlu Nüfus Mübadelesi» (90ή Επέτειος της ελληνοτουρκικής ανταλλαγής πληθυσμών: Νέες προσεγγίσεις, Νέα αποτελέσματα), που θα διεξαχθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Κοτς στην Κωνσταντινούπολη.




Εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου
Προχωρούν σταδιακά οι διαδικασίες ανάδειξης υποψήφιων δημάρχων εν όψει της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου 2014. Ως τις αρχές Δεκεμβρίου τα πολιτικά κόμματα θα έχουν επιλέξει τους υποψηφίους τους για κάθε δήμο.

Στις απέναντι της Λέσβου πόλεις, όπου παραδοσιακά εκλέγονται δήμαρχοι προσκείμενοι στο CHP, το κεμαλικό κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει κλείσει η επιλογή των υποψηφίων του κόμματος αυτού, στο Αδραμύττι με τον Καμίλ Σάκα, δήμαρχο μέχρι σήμερα του Γκιούρε, και του Κουτσούκουγιού με τον τωρινό δήμαρχο, Τσενγκίζ Μπαλκάν. Στο Αϊβαλί έχουν καταθέσει υποψηφιότητα οκτώ υποψήφιοι απ’ το CHP, μεταξύ των οποίων ο τωρινός δήμαρχος, Χασάν Τουρκοζέν, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ραχμί Γκενσέρ. Στο Δικελί, όπου επίκειται αυτές τις ημέρες να γίνει η επιστροφή στα δημαρχιακά καθήκοντά του, ύστερα απ’ τη δικαστική περιπέτεια, του εκλεγμένου δημάρχου Οσμάν Οζγκιουβέν, δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Οι προσεχείς δημοτικές εκλογές σε πολλούς δήμους θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθόσον με το νέο νόμο προέκυψαν αναγκαστικές συνενώσεις, όπως με το δικό μας σύστημα του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». Εκτός απ’ τους δήμους που υποχρεωτικά συνενώνονται, θα ψηφίζουν τώρα για δήμαρχο και οι κάτοικοι των μικρών χωριών της περιοχής (Μουχταρλίκια), οπότε αλλάζει ουσιαστικά το εκλογικό σώμα. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι επιλεκτικές υποχρεωτικές συνενώσεις και οι αλλαγές του νόμου έγιναν για να ενισχυθούν οι υποψήφιοι του κυβερνητικού ισλαμικού κόμματος. Θα δείξει!

 

120 χρόνια Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης
Το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης γιορτάζει 120 χρόνια εκπαιδευτικής και πολιτιστικής προσφοράς, με μία μοναδική συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, μεταξύ άλλων σημαντικών εκδηλώσεων.

Η συναυλία, η οποία τελείται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα πραγματοποιηθεί την άλλη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013, στις 19:00, στην αίθουσα τελετών «Δημήτριος Φραγκόπουλος» του Ζωγραφείου. Στη συναυλία θα πάρει μέρος η χορωδία του Ζωγραφείου Λυκείου, η ορχήστρα και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη και η χορωδία «Εν Δυνάμει». Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 120 χρόνων θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 20 έως την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 120 χρόνων του ιστορικού εκπαιδευτηρίου της Πόλης είναι και η εικαστική έκθεση «Χοές» της Ελένης Φωτιάδου ως παράλληλη εκδήλωση κατά τη διάρκεια της Istanbul Biennial 2013, υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που διατηρεί δεσμούς στενής φιλίας με το Ζωγράφειο. Η έκθεση πραγματοποιείται σε τρεις σημαντικές μητροπόλεις του άξονα της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκη, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη) και εκφράζει την έννοια της πολυπολιτισμικής συνέχειας στην περιοχή, περικλείουσας την τόσο επιθυμητή ανοχή στη διαφορετικότητα, που μέσω της τέχνης μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά και ειρηνικά.


Πτήσεις της τουρκικής Pegasus, με 49,99 ευρώ!
Με τις χειμερινές προσφορές τής Pegasus, μπορείτε να ταξιδέψετε στην Τουρκία με ναύλα απλής διαδρομής που ξεκινούν από 49,99 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων! Στην Ελλάδα, η εταιρεία εξυπηρετεί συνδέσεις με την Πόλη και τη Σμύρνη και από εκεί, για άλλους 31 προορισμούς στην Τουρκία αλλά και το εξωτερικό. Στο μεταξύ, η ελλιπής αεροπορική εξυπηρέτηση με την Olympic Air δημιουργεί μεγάλη ανησυχία, γι’ αυτό και οι κοινωνικοί φορείς της Χίου καλούν, από αύριο έως τις 19 Νοεμβρίου, τους συμπατριώτες τους καταναλωτές σε μποϋκοτάζ στα αεροπορικά εισιτήρια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Χίο για την απομόνωση και τη ληστρική μονοπωλιακή πολιτική της «Ολυμπιακής», είναι η «ανατρεπτική» - όπως χαρακτηρίστηκε - πρόταση του αντιδημάρχου Βροντάδου, Ν. Νύκτα. Πρότεινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο διερεύνησης εταιρειών που κάνει ο Δήμος, να κληθεί η ιδιωτική τουρκική αεροπορική εταιρεία «Πήγασος» που ήδη εκτελεί το δρομολόγιο Σμύρνη - Αθήνα με εισιτήριο 50 ευρώ, να κάνει μια στάση στη Χίο. Έξυπνη ιδέα, θα μπορούσαμε και μεις να το ζητήσουμε απ’ την Aegean, σε ορισμένα απ’ τα δρομολόγιά της Αθήνα - Κωνσταντινούπολη. Έτσι, και τις πτήσεις προς το νησί μας θα πολλαπλασιάζαμε, και θα εξασφαλίζαμε τακτική σύνδεση με την Πόλη για να μας έρχονται Τούρκοι τουρίστες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey