Οι εξ ανατολών... γείτονες

05/11/2013 - 15:29

Εκδήλωση προς τιμήν του Τούρκου φιλέλληνα Hakan Gürüney, ιδρυτή του Μουσείου και του Κέντρου Έρευνας της Τοπικής Ιστορίας της Τενέδου, διοργάνωσαν οι Τενέδιοι της Αθήνας το περασμένο Σάββατο.

Οι Τενέδιοι βραβεύουν Τούρκο φιλέλληνα

Εκδήλωση προς τιμήν του Τούρκου φιλέλληνα Hakan Gürüney, ιδρυτή του Μουσείου και του Κέντρου Έρευνας της Τοπικής Ιστορίας της Τενέδου, διοργάνωσαν οι Τενέδιοι της Αθήνας το περασμένο Σάββατο.

Ο 50χρονος Τούρκος φιλέλληνας, φυσικός στο επάγγελμα, ζει στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Σε νεαρή ηλικία επισκέφθηκε την Τένεδο, μαγεύτηκε απ’ τις ομορφιές του νησιού και έβαλε στόχο της ζωής του να κάνει κάτι που θα μείνει στον τόπο. Όταν παντρεύτηκε, απέκτησε σπίτι στο νησί και πέρασε το ενδιαφέρον του στην οικογένειά του και στα παιδιά του, την Ada (Νησί) και τον Ege (Αιγαίο).

Έτσι ίδρυσε το Μουσείο Έρευνας της Τοπικής Ιστορίας της Τενέδου. Ύστερα από προσπάθειες ετών, το 2006 άνοιξε το Μουσείο, στο οποίο παρουσιάζονται 45 θεματικές ενότητες και πάνω από 6.000 φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που καταμαρτυρούν την ιστορία του νησιού απ’ τα αρχαία χρόνια ως την οθωμανική περίοδο. Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και η καλλιέργεια της διεθνούς κατανόησης και της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς. Μίλησαν ο Hakan Gürüney, ο καθηγητής και συγγραφέας Ηλίας Ταμπουράκης, απόγονος της τενέδιας οικογένειας Μαλαματίνα, και μέσω σύνδεσης με Skype, η Τενέδια γενεαλόγος Sophie Arvanitou από την Αυστραλία. Παράλληλα παρουσιαστήκαν δύο εκθέσεις: βιβλίων με ιστορικά θέματα της Τενέδου και φωτογραφίας.

 

 

Δίδυμους πύργους αποκτά και η Σμύρνη

Μετά την Κωνσταντινούπολη, και η Σμύρνη αποκτά τους δίδυμους πύργους της (Folkart Towers), στην παραλία του Μπαϊρακλί. Η ανέγερσή τους ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011, μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε το καρά γιαπί τους, ενώ θα παραδοθούν προς χρήση το Φεβρουάριο του 2014. Θα στεγάσουν καταστήματα, γραφεία και πανάκριβες κατοικίες ειδικών προδιαγραφών. Χτίστηκαν σε οικόπεδο 27 στρεμμάτων, όπου βρίσκονταν τα παλιά κτήρια του Μονοπωλίου, έχουν ύψος 200 μέτρα και 40 ορόφους! Οι δίδυμοι πύργοι της Σμύρνης είναι οι πέμπτοι σε μέγεθος της Ευρώπης, προβλέπεται δε να εργάζονται εκεί τέσσερις χιλιάδες άτομα, με επισκεψιμότητα μόλις λειτουργήσουν περί τις 20 χιλιάδες ημερησίως.

 

9η Γιορτή Ελιάς και Ελαιολάδου στο Αϊβαλί

Με τη συνεργασία Δήμου και Επιμελητηρίου, πλημμύρισε και φέτος το Αϊβαλί από «άρωμα ελιάς», το ευλογημένο δένδρο που δίνει ζωή στην όλη περιοχή. Απ’ την Παρασκευή ως την Κυριακή που μας πέρασε, παντού στην πόλη, απ’ τους ελαιώνες ίσαμε την Πλατεία Ατατούρκ, κυριαρχούσαν οι εικόνες, οι μουσικές, οι εκθέσεις και οι γεύσεις των προϊόντων της ελιάς και του λαδιού. Χιλιάδες οι επισκέπτες, ανάμεσά τους και αρκετοί Μυτιληνιοί, είχαν την ευκαιρία να σεργιανίσουν στην έκθεση και να γευτούν βρώσιμες ελιές, αλλά και το λαδόψωμο και τα σάντουιτς με τον τηγανητό γαύρο που πρόσφεραν οι διοργανωτές.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν το φετινό 9ο Φεστιβάλ του Αϊβαλιού, ήταν και ο Τουρκοαμερικανός Μουχτάρ Κεντ, διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής εταιρείας τής CocaCola Αμερικής, του οποίου ο παππούς Σεζάι Ομέρ Μάνδρα ήταν γνωστός ελαιοκτηματίας της περιοχής. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στα λόγια του παππού του: «παιδί μου, να θυμάσαι, όπου υπάρχουν ελιές, υπάρχει πολιτισμός και καλό κλίμα!».

Η περιοχή μεταξύ Αδραμυττίου και Αϊβαλιού παράγει το 1/3 της βρώσιμης ελιάς της Τουρκίας, που ανέρχεται συνολικά στους 60 χιλ. τόνους. Όμως φέτος, όπως και σε μας, λόγω δάκου και άλλων ασθενειών των δένδρων, θα συλλεχθεί μόνο το 40% της αναμενόμενης παραγωγής. Έτσι, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές αυτών που ζητούν να ξαναρχίσουν οι αεροψεκασμοί που απαγορεύτηκαν εδώ και τρία χρόνια λόγω της γενικότερης ζημίας που προκαλούν στο περιβάλλον. Παρ’ όλα τα προβλήματα στην παραγωγή, στην Τουρκία καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια να επεκταθεί η ελαιοκαλλιέργεια, γι’ αυτό και στις γιορτές που έγιναν, τα κρατικά φυτώρια χάριζαν κι από μία γλάστρα με ελιά σε όποιον ήθελε να τη φυτέψει στην αυλή του!

 

Ελληνοτουρκικές συναντήσεις σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο

Στη Θεσσαλονίκη την πρωτοβουλία είχε Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (Ε.Ξ.Θ.), που διοργάνωσε στις 24 - 26 Οκτωβρίου ένα πλήρες ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) για εκπροσώπους από τα πιο γνωστά τουριστικά πρακτορεία της Πόλης, της Άγκυρας και της Σμύρνης, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά όλες τις πλευρές της πόλης που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, να κλείσουν συμφωνίες με τα ξενοδοχεία και να δημιουργήσουν ελκυστικά τουριστικά πακέτα.

Μεταξύ των Τούρκων εκπροσώπων ήταν και η γενική γραμματέας τής TÜRSAB, Γκιουνούρ Οζάλπ, που εκτίμησε πως το ενδιαφέρον των Τούρκων επισκεπτών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη χρονιά, ενώ ο εκπρόσωπος της Turkish AirlinesΤσιχανγκίρ Τεμιζέρ, επεσήμανε ότι η συνεργασία τής Ε.Ξ.Θ. έχει βελτιώσει σημαντικά τους δείκτες πληρότητας στα δρομολόγια της εταιρείας, που είναι πλέον καθημερινά από και προς τη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ., Αριστοτέλης Θωμόπουλος, μίλησε για τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης να φιλοξενεί χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες όλο το χρόνο, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη για διασκέδαση, αγορές, πολιτισμό και ψυχαγωγία, σε συνδυασμό με τις άριστες συνθήκες διαμονής και διατροφής.

Στη Ρόδο την πρωτοβουλία είχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπου η ελληνοτουρκική συνάντηση στο Atrium Platinum Hotelσυνέπεσε με τη διημερίδα (29 - 30 Οκτωβρίου) «Ολοκληρωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της τοπικής διατροφικής παράδοσης, της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και της προώθησης της τοπικής κουζίνας της Δωδεκανήσου και της Κύπρου».

Στόχος και των δύο συναντήσεων, η περαιτέρω αξιοποίηση του εκδηλωμένου ήδη τουριστικού κύματος από Τουρκία και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Ας τρέξουν λίγο προς την κατεύθυνση αυτή και οι δικοί μας τουριστικοί φορείς, με την ευκαιρία τουλάχιστον της Τουριστικής Έκθεσης Σμύρνης στις αρχές του άλλου μήνα και την αντίστοιχη της Πόλης αρχές του νέου έτους. Από 50 ευρώ να δώσει κάθε κατάστημα του νησιού που επωφελείται απ’ τους Τούρκους τουρίστες, θα μπορέσουμε να πείσουμε τους γείτονες και να παρουσιάσουμε με αξιοπρέπεια ένα ελκυστικό πακέτο για τη Λέσβο.

 

Πολιτικό κόμμα απ’ τους ακτιβιστές του Πάρκου Γκεζί

Ιδρύθηκε επισήμως το Κόμμα Γκεζί, με αρχηγό του κόμματος το γνωστό κιθαρίστα Ρεσίτ Τζεμ Κοκσάλ. Αρχικά πλαισιώνεται από ακτιβιστές που πρωταγωνίστησαν στις περσινές διαδηλώσεις για να διασωθεί το Πάρκο Γκεζί στην Πλατεία Τακσίμ της Πόλης, οι οποίες μετεξελίχτηκαν αργότερα σε παντουρκικό κίνημα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Θα ονομάζεται Κόμμα Γκεζί και θα χρησιμοποιεί το ακρωνύμιο GZP (Gezi Partisi), ενώ το logo του αποτελείται από ένα δέντρο, του οποίου ο κορμός έχει ανθρώπινο σχήμα.

Τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος τονίζουν την «έλλειψη αρχηγού» στο κίνημα και πρεσβεύουν ότι πρωταρχικός τους σκοπός είναι να επηρεάσουν τη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, έως ότου επιτύχουν το στόχο τους, που είναι, όπως αναφέρουν, η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανεξαρτησία και η δικαιοσύνη. Η ίδρυση του νέου κόμματος συνέπεσε με την αναζωπύρωση του ζητήματος της μαντήλας στη Βουλή και την έπαρση Ερντογάν με την ευκαιρία των εγκαινίων της υποθαλάσσιας σήραγγας στο Βόσπορο.

 

Τι θα γινόταν αν ο Πατριάρχης ήταν Αμερικανός;
Την περασμένη βδομάδα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ δημοσίευσε στην αγγλόγλωσση έκδοση της εφημερίδας «Hürriyet» άρθρο με τίτλο «Τι θα γινόταν αν ο Πατριάρχης ήταν Αμερικανός;». Έχουν ιδιαίτερη σημασία τα επιχειρήματα που εκθέτει ασκώντας κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης «περί αμοιβαιότητας με την Ελλάδα» για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη. Όπως αναφέρει, δεν είναι υποχρεωτικό κατά την Ορθοδοξία ο Πατριάρχης να είναι Έλληνας, καθώς ο Πατριάρχης είναι ο οικουμενικός θρησκευτικός ηγέτης όλου του ορθόδοξου κόσμου και όχι μόνο της Ελλάδας. Το να αναζητά την ελληνική αμοιβαιότητα είναι το ίδιο παράλογο με το να αναζητά αμοιβαιότητα για τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Σερβία ή σε οποιαδήποτε άλλη ορθόδοξη χώρα.

Ο αρθρογράφος διερωτάται τι θα έκανε η Τουρκία αν ο επόμενος Πατριάρχης ήταν Τούρκος πολίτης ή αμερικανικής καταγωγής, ή ακόμη και Λιβανέζος. Θα ζητούσε ο κ. Ερντογάν από την Ουάσιγκτον να βελτιώσει τα δικαιώματα της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει το status του, ή θα ζητούσε από το Λίβανο να σταματήσει να απαγάγει Τούρκους πολίτες;! Τι θα έκανε αν ο επόμενος Πατριάρχης ήταν Τούρκος πολίτης με καταγωγή από χώρα όπου δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Αν ο πρωθυπουργός πραγματικά αναζητά αμοιβαιότητα, ίσως η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει την τουρκική μειονότητα σε μερικές χιλιάδες μέσω πογκρόμ και εκπατρισμών». «Είναι ένα δημογραφικό γεγονός», γράφει η εφημερίδα, «ότι η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα αυξήθηκε από 129.000, το 1923, σε 150.000 σήμερα, ενώ ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε δραματικά από 200.000, το 1923, σε λιγότερο από 2.000». Και καταλήγει με το ερώτημα: «Γιατί οι Έλληνες στην Τουρκία εξαφανίστηκαν τον τελευταίο μισό αιώνα, ενώ οι Τούρκοι της Ελλάδας προτίμησαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey