Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

«Φαρδομάνικος»…
Οι συντοπίτες που επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είχαν και καλά λόγια να πουν για τις αλλαγές που παρατήρησαν στο οδικό δίκτυο. Μία εξ αυτών είναι η μεγάλη παρέμβαση στην 1η επαρχιακή οδό Μυτιλήνης - Λάρσου, που τουλάχιστον στο τμήμα της Παγανής έχει από πέρυσι το καλοκαίρι ολοκληρωθεί.
Και παρ’ ότι σε κάποιους δεν αρέσει το ότι η έξοδος από Μυτιλήνη, σε ένα σημαντικό τμήμα της μετά το Στρατηγείο, «υστερεί» (έχει μία λωρίδα, ενώ η ανηφορική είσοδος δύο για να υπάρχει δυνατότητα προσπεράσεων των φορτηγών), όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για ένα μεγάλο και φαρδύ δρόμο. Ή, όπως τον έχει χαρακτηρίσει υπηρεσιακός παράγοντας, «φαρδομάνικος».

… αλλά επαρχιακός
Αυτός ο δρόμος, λοιπόν, που πλέον σε ορισμένα του σημεία έχει πλάτος πολύ μεγαλύτερο των επτά μέτρων που ορίζουν οι προδιαγραφές, ακόμη και 20, παραμένει επαρχιακός, αν και ουσιαστικά σηκώνει όλο το βάρος της κίνησης απ’ την πόλη στην ύπαιθρο.
Αντιθέτως, έχει το χαρακτηρισμό της εθνικής, αν και σε ορισμένα της σημεία, όπως στο χωριό της Μόριας απ’ το οποίο και ξεκινά είναι πολύ στενό δρομάκι, η 36η εθνική οδός Μόριας - Λάρσου - Καλλονής.
Μήπως είναι καιρός εκεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά εννοείται από σχετικό ζήτημα που τεκμηριωμένα θα θέσει η νομαρχία Λέσβου - ή πιθανόν να χρειάζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - να επαναπροσδιορίσουν, βάσει και των αλλαγών που έχουν γίνει όλα τα τελευταία χρόνια, τους χαρακτηρισμούς των οδών; Διότι διαφορετικά κινδυνεύουμε να κινούμαστε σε δρόμους… εικονικής πραγματικότητας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Η κρίση… πλησιάζει

Όλο το προηγούμενο διάστημα, απ’ τα Χριστούγεννα του 2008 έως και την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, η Λέσβος ζούσε σε ρυθμούς κρίσης, δίχως όμως και να βιώνει στο πετσί της τις συνέπειές της στην παγκοσμιοποιημένη αγορά.
Όμως τώρα, που οι τουρίστες λιγόστεψαν, που τα σημάδια της ύφεσης γίνονται απτά κι απολύτως ξεκάθαρα ακόμη και στο πιο φτηνό ταβερνάκι της υπαίθρου, η πραγματική κρίση μάς έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα.
Κι αν δεν υπάρξει παρέμβαση ώστε οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την επιδότηση να μην επιβεβαιωθούν, τότε κλάφ’ τα Χαράλαμπε, και μη χειρότερα για το νησιωτικό μικρόκοσμο της Λέσβου.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ημίμετρα

Με τις απανωτές συνταξιοδοτήσεις, που δεδομένων των εξελίξεων για τις γυναίκες στο Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν, σε πολλές υπηρεσίες έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των εργαζομένων, και κυρίως εκείνων που μπορούν από θέση ευθύνης να αναλάβουν και να διαχειριστούν κρίσιμα θέματα. Γιατί, για παράδειγμα, σε μια υπηρεσία που φερ’ ειπείν συναλλάσσεται με κοινό, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη η προσφορά ενός εργαζομένου με το πρόγραμμα stage, κι έτσι να μη φανεί η απώλεια απ’ τη συνταξιοδότηση ενός υπαλλήλου.
Υπάρχουν όμως και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα οι τεχνικές, που ο μηχανικός με την υπογραφή του αναλαμβάνει το βάρος μιας μελέτης ή της επίβλεψης ενός έργου, στις οποίες οι εξαμηνίτες και οι οκταμηνίτες συμβασιούχοι ναι μεν βοηθούν, αλλά είναι αδύνατο να βγάλουν τη δουλειά.
Κι όσο με τέτοια προγράμματα-ημίμετρα θα προσπαθεί το Δημόσιο να μπαλώσει τρύπες, τόσο άλλες τρύπες θα γιγαντώνουν. Είναι τυχαίο που η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, που σημειωτέον έχει μείνει με το 50% του δυναμικού της, δεν έχει την παραγωγή έργου που χρειάζεται ο νομός;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στην αυλή των παραμυθιών

Τα παραμύθια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές στη Λήμνο, θα παρουσιάσει σε εκδηλώσεις που διοργανώνει στις πλατείες, στα ξωκκλήσια και τα σοκάκια των χωριών ο δήμος Μούδρου. Ο Γιώργος Ευγενικός, υπεύθυνος του Κέντρου Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, εργάστηκε από το χειμώνα και με την πολύτιμη βοήθεια του Πολιτιστικού Αρχείου του Μούδρου θα παρουσιάσει τα παραμύθια χωρίς σύνορα από τη λαϊκή προφορική παράδοση από επαγγελματίες αφηγητές. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 10 Αυγούστου στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι, με αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, ενώ την Τρίτη 11 Αυγούστου, στις 11:30 το πρωί, στις πλατείες των χωριών, στο Ρεπανίδι, την Καλιόππη και το Ρωμανού, θα γίνουν αφηγήσεις για παιδιά. Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι αφηγήσεις για μικρούς και για μεγάλους θα συνεχιστούν στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την ίδια μέρα, με μεταμεσονύκτιες αφηγήσεις για μεγάλους, στην παραλία Χαβούλη, στο Μούδρο.
Α.Σπυ

Πού να προλάβουν;

Η άφιξη του κρουαζιερόπλοιου «Ocean Village II» στο λιμάνι της Μυτιλήνης έχει να αντιμετωπίσει και μια πρωτοφανή, σύμφωνα με τον πλοίαρχο, ταλαιπωρία, όσον αφορά στον έλεγχο των διαβατηρίων. Μέσα στις λίγες ώρες που παραμένει το κρουαζιερόπλοιο στο νησί, πρέπει να ελεγχθούν και τα… 2.000 περίπου διαβατήρια των τουριστών που μεταφέρει, παρ’ όλο που στην πλειοψηφία τους είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Όπως είναι προφανές. κάτι τέτοιο, ακόμη και εάν πρόκειται για πιστή εφαρμογή του Νόμου, αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία για τον πλοίαρχο, αλλά και για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, αν μη τι άλλο μόνο και μόνο λόγω του χρόνου που απαιτείται μέχρι να καταφέρουν να συγκεντρωθούν και να ελεγχθούν όλα αυτά τα διαβατήρια…
Β.Χρ.

Έρχονται κιόλας ….

Μέσα στο πλοίο «Θεόφιλος» την ώρα που έφθασε στη Μυτιλήνη με επόμενο προορισμό την Καβάλα, επέβαιναν το βράδυ της Πέμπτης και τρεις ανήλικοι, τους οποίους συνόδευαν εκπρόσωποι της νομαρχίας που βρίσκονταν τις προηγούμενες ημέρες στο γειτονικό νησί για το συνέδριο που έγινε για τα κέντρα υποδοχής.
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ηλικίας 14 και 16 ετών αντίστοιχα μεταφέρονταν στο Κέντρο Ανηλίκων της Αγιάσου. Με την πρώτη ευκαιρία που «ανοίγουν» κάποιες θέσεις στο «Θεομήτωρ» καλύπτονται με αλλοδαπούς ακόμη και εκτός νησιού. Το ερώτημα είναι γιατί δεν αφήνουν αυτές τις «θέσεις» για ανήλικους αλλοδαπούς που φθάνουν στη Λέσβο και μένουν σαν κρατούμενοι στην Παγανή μέχρι να βρουν άλλα κέντρα ανηλίκων ανά την Ελλάδα για να τους μεταφέρουν.
Πελ.Γ.

Θάλαμοι αρνητικής πίεσης;

Με τη γρίπη των πτηνών, παρά τον πανικό που και τότε είχε δημιουργηθεί, το υπουργείο Υγείας δεν είχε πειστεί ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, παρά το ότι η νόσος είχε εξαπλωθεί στις τρίτες χώρες και η Λέσβος αποτελεί «πύλη εισόδου». Με τις διαστάσεις που λαμβάνει όμως τώρα και στην Ελλάδα η «νέα γρίπη», αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει οι φορείς υγείας να θέσουν ξανά στο υπουργείο για μη να σπεύδουν την τελευταία στιγμή να καλύψουν αυτό το κενό.
Πελ.Γ.

Το παιχνίδι… των λέξεων

Μπορεί η παραβατικότητα να έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο, όμως μέχρι στιγμής τουλάχιστον ληστείες δεν έχουν σημειωθεί. Πάντως όχι με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή τού να προσπαθήσει κάποιος με την απειλή όπλου με κλέψει. Γι’ αυτό και όταν γινόταν λόγος για ληστεία αυτές τις ημέρες όλοι προσπαθούσαν να μάθουν τι συνέβη. Αυτό που είχε γίνει είναι ότι κάποιος προσπάθησε ν’ αρπάξει την τσάντα από έναν πεζό στο δρόμο και επειδή τον άρπαξε από τον ώμο ή τον έσπρωξε και του δημιούργησε μώλωπες, αυτό λέγεται χρήση σωματική βίας, δηλαδή κλοπή με απειλή βίας, δηλαδή ληστεία. Και όταν ακούμε την Αστυνομία να λέει «ξενυχτήσαμε με τη ληστεία», ψάχνουμε να βρούμε… ποια τράπεζα ή μαγαζί έκλεψαν! Ας έχουμε πάντα τέτοιες «ληστείες» κι ας ψάχνουμε εμείς για ειδήσεις.
Πελ.Γ.

Η κρίση είναι εδώ

Εκπτώσεις και προσφορές που φθάνουν, και το 70% βάζουν οι έμποροι της Μυτιλήνης προκειμένου να «ζεστάνουν» την παγωμένη αγορά. Πάντως, όπως λένε, η κίνηση στην αγορά συνεχίζει να είναι πεσμένη αφού ο κόσμος κοιτάει αλλά δεν αγοράζει. Όπως λέει, ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος ούτε οι εκπτώσεις δεν μπορούν να «σώσουν» την κατάσταση, μια και από το χειμώνα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και πολλές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να «βάλουν λουκέτο».
Πελ.Γ.

Παραμένει εγκαταλελειμμένο

Παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί για το πάρκο της Χρυσομαλλούσας, η κατάσταση παραμένει η ίδια. Τα όργανα δεν έχουν συντηρηθεί ή αντικατασταθεί, τα φωτιστικά παραμένουν σπασμένα και κατεστραμμένα, συνεχίζει να υποβαθμίζεται ένας χώρος που έσφυζε από ζωή όταν πρωτολειτούργησε πριν μερικά χρόνια. Αν δε γίνουν τώρα εργασίες βελτίωσης του πάρκου, πότε θα γίνουν; Το χειμώνα;
Πελ.Γ.

Γιατί δεν αλλάζουν τη μονοδρόμηση;

Τις ώρες αιχμής πολλές φορές δημιουργούνται ουρές στην Ελευθερίου Βενιζέλου στην έξοδο προς προκυμαία και αυτό γιατί δημιουργούνται μπλοκαρίσματα στη διασταύρωση του δρόμου με την οδό Κατράκη, στο πλάι του ξενοδοχείου «Αργώ». Ο δρόμος αυτός είχε κάποτε συζητηθεί ότι θα μονοδρομηθεί αντιστρόφως και θα γίνει μόνο είσοδος προς το πάρκινγκ και όχι έξοδος που είναι σήμερα. Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη αυτό;
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey