Οι εξ ανατολών... γείτονες

15/10/2013 - 15:39

Από σήμερα ξεκινά η κορύφωση, σ’ όλο το μουσουλμανικό κόσμο, του εορτασμού τού Κουρμπάν Μπαϊράμ. Σήμερα ιδιαίτερα, τιμούνται οι νεκροί, γι’ αυτό και πολύς κόσμος συρρέει στα νεκροταφεία.

Εβδομάδα τού Κουρμπάν Μπαιράμ

Από σήμερα ξεκινά η κορύφωση, σ’ όλο το μουσουλμανικό κόσμο, του εορτασμού τού Κουρμπάν Μπαϊράμ. Σήμερα ιδιαίτερα, τιμούνται οι νεκροί, γι’ αυτό και πολύς κόσμος συρρέει στα νεκροταφεία.
Μάλιστα στη Σμύρνη, οι μετακινήσεις από και προς τα νεκροταφεία γίνονται δωρεάν, ενώ για τις ημέρες τού Μπαϊράμ ισχύει έκπτωση 50% σε όλα τα λεωφορεία.
Οι γιορτές και οι αργίες των γειτόνων μας φέρνουν αυτές τις ημέρες πολλούς επισκέπτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στη Χίο πάρθηκαν μέτρα διευθέτησης και εξωραϊσμού των χώρων υποδοχής στο Τελωνείο, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες. Για τη Λέσβο οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό εκτιμούν πως οι αφίξεις αυτήν την εβδομάδα τού Μπαϊράμ, θα αγγίξουν τα 4.000 άτομα, με τις περισσότερες αύριο και μεθαύριο.


Επιτόπια έκδοση βίζας ζητούν και για Θεσσαλονίκη

Καμπάνια στις Βρυξέλλες θα κάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας για να δοθεί η δυνατότητα σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη όπως κάνουν σε κάποια ελληνικά νησιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Γιάννη Μπουτάρη.
Με τον κ. Καράογλου συζήτησε θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και με τον κ. Μπουτάρη, τη δημιουργία μόνιμου χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους της Θεσσαλονίκης, τη λειτουργία μουσουλμανικού κοιμητηρίου και τη δυνατότητα να παραχωρούνται για προσευχή το Αλατζά Ιμαρέτ και το Γενί Τζαμί στις μεγάλες γιορτές των μουσουλμάνων. Ο δήμαρχος σημείωσε πως δεν κάνει εξωτερική πολιτική, αλλά διπλωματία των πόλεων, όμως παρά το γεγονός ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα, όπως σημείωσε, θα «παλέψει» προσωπικά για να γίνει το ταχύτερο δυνατό το μουσουλμανικό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη.




Μικτός γάμος στην Κύπρο

Την περασμένη βδομάδα, ο γάμος του Τουρκοκύπριου Σερκάν με την Ελληνοκύπρια Ελένη αποτέλεσε ξεχωριστό γεγονός στη Μεγαλόνησο, όπως δημοσίευσε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Halkın Sesi». Η είδηση με τίτλο «Ο έρωτας υπέγραψε, σειρά στους ηγέτες» αναφέρει ότι οι δύο νέοι γνωρίστηκαν όταν η Έλενα επισκέφθηκε το βόρειο τμήμα του νησιού και ο έρωτάς τους κατέληξε σε γάμο. Σύμφωνα με την είδηση, οι γονείς των δύο νέων έδωσαν τη συγκατάθεσή τους μετά από αρκετή συζήτηση. Στο γάμο, που έγινε στη Λευκωσία, παρευρέθηκαν και οι δύο οικογένειες, καθώς και φίλοι του ζευγαριού, οι οποίοι χόρεψαν και τραγούδησαν τραγούδια στα ελληνικά και τα τουρκικά, στους ρυθμούς της μουσικής του μικτού (Έλληνες και Τούρκοι) συγκροτήματος «Café Aman İstanbul», που το καλοκαίρι το απολαύσαμε κι εμείς εδώ, στη μαρίνα της Μυτιλήνης.


Νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων στο Αϊβαλί

Εγκαινιάστηκε την περασμένη βδομάδα ο νέος σταθμός υπεραστικών λεωφορείων του Αϊβαλιού, από το δήμαρχο, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, παρουσία των Αρχών της πόλης. Ο δημοτικός σταθμός (otogarı) βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο της πόλης, απέναντι από την ελαιουργία Tariş, κατασκευάστηκε σε μικρό χρονικό διάστημα από ιδιωτική εταιρεία με το σύστημα εκτέλεσης - εκμετάλλευσης του έργου για 15ετία και στοίχισε τέσσερα εκατομμύρια λίρες.

Το εμβαδόν των στεγασμένων χώρων του φθάνει τα 4.000 τ.μ. σε οικόπεδο 11 στρεμμάτων. Διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, καταστήματα, πρακτορεία κ.λπ. και ξεκίνησε τη λειτουργία του εξυπηρετώντας 13 εταιρείες (Varan, Anadolu, Metro, Truva κ.ά.) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.


 
Φεστιβάλ ψαριού στη Σμύρνη

Ο Δήμος του Κονάκ, που καλύπτει το παραδοσιακό κέντρο του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης, διοργανώνει μαζί με πολιτιστικούς φορείς της πόλης απ’ το Αλσαντσάκ, το Αλιευτικό Επιμελητήριο και το Γαλλικό Επιμορφωτικό Ίδρυμα, γαστρονομικό και πολιτιστικό φεστιβάλ με τίτλο «Μέρες για ψάρι, με γεύσεις της Σμύρνης». Οι γιορτές θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της ψαραγοράς, στο 1380 Σοκάκ, όπου θα έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες να γευτούν ψάρια και θαλασσινά απ’ τον κόλπο της Σμύρνης, στα περίπτερα που θα στήσει εκεί ο Δήμος τού Κονάκ, ή να τα παραγγείλουν στις κοντινές ταβέρνες.




Οι αγγειοπλάστες της Μαινεμένης

Χάρη στο έδαφος της περιοχής, από τα πανάρχαια χρόνια στη Μαινεμένη οι κάτοικοι επιδίδονταν στην αγγειοπλαστική τέχνη. Όσοι έχουν επισκεφτεί τη Σμύρνη, ασφαλώς θα σταμάτησαν ή θα παρατήρησαν τα υπαίθρια κιόσκια όπου πωλούνται τοπικά κεραμικά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι πωλήσεις αλλά και οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί, με αποτέλεσμα ο κλάδος των αγγειοπλαστών να συρρικνώνεται ολοένα και πιο πολύ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέχρι το 2005 γίνονταν κατ’ έτος εξαγωγές στις ευρωπαϊκές χώρες εμπορευμάτων οκτώ φορτίων κοντέινερ, ενώ σήμερα έχουν περιοριστεί στα δύο.
Οι «τσομλεκτσήδες»-αγγειοπλάστες, λοιπόν, της Μαινεμένης οργανώνονται και διατυπώνουν τα αιτήματά τους για να μπορέσει να κρατηθεί ο κλάδος τους. Εκτός απ’ αυτά που έχουν σχέση με την κρατική υποστήριξη (προβολή, προστασία-σήμα παραγωγής κ.ά.), αιτούνται να τους επιτρέπεται να παίρνουν το χώμα που τους χρειάζεται, απ’ την περιοχή κοντά στη νέα εθνική οδό. Σήμερα, λόγω του ότι οι εταιρείες οδοποιίας χρησιμοποίησαν ως μπάζα, για την κατασκευή του οδικού άξονα, χώμα κατάλληλο για αγγειοπλαστική, κάθε λίγο η Αστυνομία τούς μηνύει για παράνομη χρήση αδρανών υλικών! Πάντως, ο έτοιμος πηλός της Μαινεμένης θεωρείται καλής ποιότητας και κάποτε είχαν ενδιαφερθεί και οι Λέσβιοι αγγειοπλάστες, οι οποίοι προμηθεύονται σήμερα πηλό από Μαρούσι, Κρήτη και Ιταλία.




Πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στη Μούγλα

Οξύτατο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα αντιμετωπίζει η περιοχή της Μούγλας (Muğla) νότια της Σμύρνης, όπου λόγω του εδάφους - το 68% καλύπτεται από ορεινά δάση - έχουν αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια τα άγρια αυτά ζώα. Εκτός απ’ τις ζημιές στις καλλιέργειες, πρόβλημα ασφαλείας δημιουργείται και για τους ανθρώπους, αφού τα ζώα αναζητώντας τροφή, κατεβαίνουν ως τις παρυφές της πόλης και ιδιαίτερα έχουν ρημάξει την περιοχή της Πανεπιστημιούπολης. Τα αγριογούρουνα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, αφού εκτιμούν ότι ένα ζευγάρι μέσα σε πέντε χρόνια μπορεί να αποκτήσει έως και 250 απογόνους! Τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί αναπαραγωγής τους, λόγω της μείωσης των φυσικών τους εχθρών στα δάση της περιοχής (λύκοι, αρκούδες, τσακάλια), έχουν αυξηθεί. Προς τούτο, δόθηκαν ειδικές άδειες κυνηγίου σε αγρότες, ενώ από τις Αρχές γίνεται καμπάνια ενημέρωσης στους κυνηγούς ότι κατά την κυνηγετική περίοδο (Αύγουστος - Φεβρουάριος), μπορούν να κυνηγούν αγριογούρουνα τα Σαββατοκύριακα, τις Τετάρτες και όλες τις αργίες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey