Οι εξ ανατολών... γείτονες

08/10/2013 - 16:22

Από 14 μέχρι 18 Οκτωβρίου είναι επισήμως ο εορτασμός τού Κουρμπάν Μπαϊράμ, ουσιαστικά όμως οι γείτονές μας, αξιοποιώντας τις αργίες, θα το γιορτάσουν από αυτό το Σάββατο 11 Οκτωβρίου μέχρι την επόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Οι γείτονές μας στο ρυθμό τού Κουρμπάν Μπαϊράμ


Αρνιά και πρόβατα για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Από 14 μέχρι 18 Οκτωβρίου είναι επισήμως ο εορτασμός τού Κουρμπάν Μπαϊράμ, ουσιαστικά όμως οι γείτονές μας, αξιοποιώντας τις αργίες, θα το γιορτάσουν από αυτό το Σάββατο 11 Οκτωβρίου μέχρι την επόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, ή γνωστό και ως η Γιορτή των Θυσιών, γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους σε μνήμη της απόφασης του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ (η δική μας Παλαιά Διαθήκη λέει για τον Ισαάκ) για τον Αλλάχ. Μαζί με το Σεκέρ Μπαϊράμ, που γιορτάστηκε ύστερα απ’ τη νηστεία του Ραμαζανιού τον περασμένο Αύγουστο, είναι οι δύο κύριες θρησκευτικές γιορτές των Μουσουλμάνων. Τις ημέρες της γιορτής, οι Μουσουλμάνοι συνηθίζεται να επισκέπτονται τάφους συγγενών, αλλά και τους ηλικιωμένους.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής και σύμφωνα με τις παραδόσεις, θυσιάζονται ζώα (βόδια, αρνιά και πρόβατα), τα οποία κατά την παράδοση νωρίτερα έχουν ευλογηθεί από το χότζα. Το ζώο που θυσιάζεται, χωρίζεται στα τρία και ένα μέρος προορίζεται για τους φτωχούς, το άλλο για συγγενείς και το τρίτο μένει στο σπίτι. Σήμερα η σφαγή-θυσία γίνεται από επαγγελματίες στα σφαγεία.

Ήδη απ’ τις αγροτικές περιοχές έχουν ξεκινήσει για τα αστικά κέντρα τα κοπάδια των αρνιών και των προβάτων που θα θυσιαστούν για το Μπαϊράμι, με τιμές τσιμπημένες, λόγω και του υψηλού πληθωρισμού, και με αλλεπάλληλες τις εκκλήσεις των κτηνιάτρων να ελέγχεται η υγεία των ζώων, αλλά και ο τόπος σφαγής τους.

Η αναμενόμενη κίνηση Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο, μεταξύ 10 και 20 Οκτωβρίου όπως όλα δείχνουν, και παρά τις περιορισμένες ακυρώσεις που έγιναν από πρακτορεία της Σμύρνης ως αντίδραση για το ζήτημα της ΕΧΡΟ 2020, θα είναι και πάλι μαζική. Μιλούν οι πράκτορες για πάνω από 3.000 άτομα, που θα μας έρθουν. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει πάρα πολλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία μας. Ο καιρός να βοηθήσει και μπόλικα παϊδάκια να προμηθευτούν οι ταβέρνες μας, για να γιορτάσουν οι γείτονες και στο νησί μας τα έθιμά τους.

Έλληνες και Τούρκοι γιόρτασαν την ημέρα των ζώων



Εκπρόσωποι της Τουρκικής Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Οργανώσεων, της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα συνάντηση στα Ύψαλα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με σκοπό τη σύσφιγξη του φιλοζωικού κινήματος και τη χάραξη αλληλέγγυων γραμμών σε κοινά προβλήματα. Από ελληνικής πλευράς, παρευρέθηκαν κυρίως φιλόζωοι από Μακεδονία και Θράκη και τα θέματα που συζητήθηκαν, είχαν να κάνουν με νομοθεσία ζώων συντροφιάς, δημοτικά καταφύγια, αδέσποτα ζώα, δράσεις συνοριακών μας συλλόγων κ.α..
Στην απέναντί μας Τουρκία έγιναν πολλές εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές με τα ζώα, απ’ τις οποίες ξεχώρισε ο διαγωνισμός ομορφιάς κατοικίδιων στο Καρσίγιακα της Σμύρνης.


Ο γάτος που βραβεύθηκε στο Καρσιγιακά (δεξιά) και ο δήμαρχος με τους εθελοντές που βάφουν το κυνοκομείο του Αϊβαλιού (επάνω)

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, θα διατεθούν για τη δημιουργία δημοτικού καταφυγίου αδέσποτων. Στο Αϊβαλί, τη μοναδική πόλη του Αδραμυττινού Κόλπου που διατηρεί δημοτικό κυνοκομείο, όπου περιθάλπονται περίπου 700 ζώα και καθημερινά γίνονται πέντε με έξι στειρώσεις αδέσποτων σκυλιών, εθελοντές φιλόζωοι του Αϊβαλιού με τα παιδιά τους και με την παρουσία του δήμαρχου, επισκέφθηκαν το κυνοκομείο την περασμένη Παρασκευή. Εκεί βοήθησαν στον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου, βάφοντας στα χρώματα του ουράνιου τόξου (που είναι η τελευταία μόδα στην Τουρκία) όλες τις εγκαταστάσεις.

Έκθεση αυτοκινήτων στη Σμύρνη


Από την προηγούμενη έκθεση με τις παλιές λιμουζίνες!

Από 22 έως 27 Οκτωβρίου 2013, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης (Φουάρ) διοργανώνεται έκθεση αυτοκινήτων στην οποία εκτός απ’ τα αυτοκίνητα, παρουσιάζονται και ανταλλακτικά, καθώς και διάφορα αξεσουάρ απ’ τις εταιρείες παραγωγής. Η διοργάνωση της έκθεσης αυτοκινήτου στη Σμύρνη ξεκίνησε το 2004 και πραγματοποιείται ανά διετία. Τις ημέρες λειτουργίας της θα είναι επισκέψιμη από τις 11:00 μέχρι τις 20:00, με είσοδο πέντε λίρες για κάθε επισκέπτη.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σε Κύζικο και Δίδυμα


Ένα από τα κιονόκρανα του μαυσωλείου του Αδριανού

Η αρχαιολογική έρευνα κατά τις ανασκαφές του καλοκαιριού έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα της κλασσικής στορικής περιόδου. Στην Κύζικο (Αρτάκη - Erdek), στη θάλασσα του Μαρμαρά, κατά τις ανασκαφές που διενεργεί το Πανεπιστήμιο του Ερζερούμ ανακαλύφθηκε, όπως λένε, το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Αδριανού. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τμήματα απ’ τις γιγάντιες κολώνες του μνημείου με τα κορινθιακού ρυθμού κιονόκρανα. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η κάθε κολώνα του μαυσωλείου έχει βάρος 20 τόνους και ύψος 20 μέτρα, τα δε κιονόκρανα έχουν περίμετρο 2,50 μέτρα και ύψος 1,90. Από τα γνωστά μνημεία της αρχαιότητας, αναλογία των ευρημάτων της Αρτάκης υπάρχει μόνο στο ναό του Δία Ηλιοπολίτη στη Μπάαλμπεκ του Λιβάνου, γι’ αυτό και υπερηφανεύονται ότι ανακάλυψαν το «8ο θαύμα» του αρχαίου κόσμου!

Στα Δίδυμα, πάλι, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου της Μιλήτου που διενήργησαν τις θερινές ανασκαφές, ανακάλυψαν ένα πηγάδι γεμάτο από μέλη αγαλμάτων και άλλων αντικειμένων της παγανιστικής λατρείας, τα οποία κατάχωσαν εκεί οι κάτοικοι κατά την περίοδο του Μ. Θεοδοσίου, οπότε γινόταν η εξάπλωση του Χριστιανισμού στη Μ. Ασία. Ακόμη ερευνήθηκε και διευθετήθηκε ο χώρος μιας σπηλιάς, που ήταν γνωστή απ’ το 1900 ως κάποιας μορφής Ασκληπιείο. Η σπηλιά απ’ του χρόνου θα καταστεί επισκέψιμη για τους τουρίστες, ενώ τα ευρήματα των ανασκαφών θα εκτεθούν στο Μουσείο της Μιλήτου.

Ξεκίνησε η ελαιοσυγκομιδή στους απέναντι ελαιώνες

Νωρίτερα πάντα από μας, όπως είναι η παράδοσή τους, ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα το λιομάζωμα στον κάμπο του Αδραμυττιού και βγήκαν τα πρώτα λάδια. Πρόκειται για τα αγουρόλαδα, από πράσινες ελιές που έχουν ειδικούς πελάτες. Εμφιαλώνονται κι αυτά σε σκουρόχρωμα μπουκάλια, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Το αγουρόλαδο έχει πικρή και σκληρή γεύση, αλλά όπως ισχυρίζονται οι διατροφολόγοι, έχει ευεργετική αξία για τον άνθρωπο.

Στον κάμπο του Αδραμυττιού για ένα λίτρο αγουρόλαδου απαιτούνται επτά έως οκτώ κιλά πράσινες ελιές, πολλές φορές μάλιστα και εννιά έως εννιάμισι, γι’ αυτό και η τιμή του είναι υψηλή - στις 20 λίρες το λίτρο το υπολογίζουν φέτος. Για ένα λίτρο κανονικό λάδι από ώριμες μαύρες ελιές, χρειάζονται πέντε έως έξι κιλά.

Σε δύο εβδομάδες περίπου, δηλαδή μετά το Κουρμπάν Μπαϊράμ, θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς η ελαιοσυγκομιδή και θα ανοίξουν όλα τα ελαιοτριβεία απέναντι, για την έκθλιψη του κανονικού λαδιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey