Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση
Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων για το πρόβλημα στη λειτουργία του Κέντρου Ανηλίκων της Αγιάσου που δημοσιεύσαμε χθες, ανέδειξε και ένα άλλο ζήτημα. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, παρατηρείται σοβαρό έλλειμμα στον τομέα της εκπαίδευσης των ανήλικων μεταναστών στα κέντρα ανηλίκων που λειτουργούν στη χώρα. «Πολλοί από τους ανηλίκους επιθυμούν να ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις αυτό επιτυγχάνεται (στα Ανώγεια φέτος ανήλικος πρόσφυγας συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις). Στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις, ο στόχος αυτός παραμένει ζητούμενο, όπως στην Αγιάσο όπου «παρ’ όλα τα επανειλημμένα αιτήματα, οι τοπικές εκπαιδευτικές αρχές με διάφορα προσχήματα κωλυσιεργούν την πρόσβαση των παιδιών στο σχολείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Πελ.Γ.

Τυχαίο;  

«Τον ορισμό του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) ενέκρινε, μετά από ακρόαση, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων την Πέμπτη 8 Ιουλίου, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό έργο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Και για όποιον δε γνωρίζει ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔ, θυμίζουμε πως είναι ο απερχόμενος πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτός που προσωπικά - και το είχε με κάθε τρόπο διατυμπανίσει πολλάκις - δεν ήθελε να γίνει το Κέντρο της Βρίσας.
Με την εξέλιξη που είχε ο κ. Ασημακόπουλος ήδη ενάμιση μήνα πριν παραδώσει την πρυτανεία, είναι τυχαίο που η επιθυμία του για το έργο υιοθετήθηκε; Δε νομίζουμε….
ΜΑΡ.ΠΛ.

«Οδύσσεια»… λαθών  

Αρρώστησε και δεν έγραψε σε ένα μάθημα στις Πανελλαδικές η Αφροδίτη Ραλλίδη απ’ το 4ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, αλλά από λάθος η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ανακοίνωσε το μέσο όρο του βαθμού της διαιρώντας το άθροισμα πέντε μαθημάτων - στα οποία και έγραψε - διά τού… έξι, όπως έκανε με τους υπόλοιπους μαθητές. Έκανε διόρθωση η διοίκηση της Εκπαίδευσης, διαιρώντας αυτήν τη φορά διά τού πέντε, προκαλώντας όμως νέα διαμαρτυρία απ’ την οικογένεια της υποψήφιας. Και αυτό γιατί ο ανακοινωθείς μέσος όρος βαθμού θέλει και πάλι διόρθωση, αφού δεν είναι, όπως παρουσιάστηκε, ο τελικός. Ο τελικός θα προκύψει μόλις προστεθεί ο βαθμός που πήρε στο μάθημα, που τώρα στις επαναληπτικές εξετάσεις έδωσε.
Κυριολεκτικά στην περίπτωσή της ισχύει το «εάν έχεις τύχη, διάβαινε», ενώ της αξίζουν και συγχαρητήρια, διότι παρά την «οδύσσεια» των εκ παραδρομής λαθών με τους βαθμούς λιγότερων μαθημάτων απ’ ό,τι άλλοι υποψήφιοι, κατάφερε να βρίσκεται στη λίστα με τους 50 πρώτους της Κατεύθυνσής της. Λίστα που με κάθε διόρθωση, ολοένα και ανεβαίνει.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί καθηγητών…

Στα πολλά σχόλια που οι παρεμβάσεις των στελεχών της αυτοδιοίκησης δημιούργησαν για τις επικείμενες εκλογές, στην πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΜΠ ο πρύτανης του Μετσόβιου και πιθανός υποψήφιος δήμαρχος Λέσβου, Κώστας Μουτζούρης, προσέθεσε ακόμη ένα. Περισσότερο αυτοσαρκαζόμενος λοιπόν, βλέποντας παρόντα στην αίθουσα και το δυνητικά αντίπαλό του, επίσης καθηγητή, Νίκο Ζούρο, ο κ. Μουτζούρης θύμισε γνωστή ρήση περί των καθηγητών και των «καταστροφών» που μπορεί και μόνο με την παρουσία τους να επιφέρουν. «Οπότε, φαντάζεται κανείς τι μπορεί να συμβεί στη Λέσβο αν είμαστε δύο καθηγητές. Θα την καταστρέψουμε», είπε ο πρύτανης αν και οι ολοκληρωμένες σκέψεις του για τα έργα μεταφορών που είχαν μόλις προηγουμένως κατατεθεί, μόνο καταστροφολογία δεν εμπεριείχαν.
ΜΑΡ.ΠΛ.2010! Εγώ καλά σου τα ‘λεγα...
ΦΩΤΟ: ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΤΣΕΓΓΟΣ

«Ολυμπιακός»… η εταιρεία
Μπορεί σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Άρης Χατζηκομνηνός να ήταν αντίθετος με την παρουσίαση της μελέτης-πρότασης για το νέο δημαρχείο στου «Καλαμάρη», όταν όμως προς το τέλος της συζήτησης τον ενημέρωσαν ότι η κατασκευαστική εταιρεία που έκανε τη μελέτη είναι θυγατρική της Intracom (βλ. Κόκκαλης), χαριτολογώντας ως φανατικός Ολυμπιακός «άλλαξε άποψη». «Άμα το μάθει ο πρόεδρός σας, τι θα σου πει;», του είπε αστειευόμενος ο Π. Πατερέλλης. «Αν το ήξερα από την αρχή, θα ήταν διαφορετικά», είπε και εκείνος, με μπόλικη διάθεση χιούμορ βέβαια.
Πελ.Γ.

Σεβασμός… μηδέν!

Με τα έργα ανάπλασης του παλιού λιμανιού της Μύρινας δημιουργήθηκαν στους πεζόδρομους ράμπες για να κινούνται με περισσότερη ευκολία τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και να απολαμβάνουν τη βόλτα τους οι γονείς με τα μικρά παιδιά στα καροτσάκια. Τις ράμπες δε σεβάστηκαν, όχι οι κάποιοι ασυνείδητοι ως συνήθως οδηγοί, αλλά οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που τις έχουν κλείσει, σε δυο - τρεις περιπτώσεις, με τραπεζοκαθίσματα.
Η δημοτική αρχή της Μύρινας χρειάστηκε να παρέμβει για να συνετίσει τους καταστηματάρχες που έδειξαν να μη σέβονται τους χώρους που δημιουργούνται για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία.
Α.Σπυ

Ήταν εκεί

Ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, παρακολούθησε προχθες το πρωί τη γενική συνέλευση της ΝΕΛ. Είναι από τους λίγους παλιούς μετόχους της εταιρείας που συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία της. Για όσους το έχουν ξεχάσει, θυμίζουμε ότι ο κ. Γιακαλής έχει διατελέσει και πρόεδρος στη ΝΕΛ για αρκετά χρόνια.
Ν.Μ.

Πολύ καλύτερα φέτος
Απόλυτα ικανοποιημένος απ’ τα φετινά αποτελέσματα των 151 υποψηφίων των οκτώ ΕΠΑΛ του νομού Λέσβου δηλώνει ο προϊστάμενος του γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Νίκος Κατράνης. Με τη διαφορά ότι τα αποτελέσματα δεν υπήρξε δυνατότητα να δοθούν στον Τύπο, γιατί ήρθαν μόνο σε τυπωμένες καταστάσεις ανά σχολείο - κι όχι συγκεντρωτικά - οι οποίες κι έχουν ήδη απ’ το Σάββατο αναρτηθεί στα σχολεία.
Οπότε, την πολύ καλή πορεία των υποψηφίων της ομάδας Α΄ των ΕΠΑΛ θα την διαπιστώσουμε στα τέλη Αυγούστου με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΤΕΙ.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πιο δίκαιο σύστημα

Στην πράξη δικαιώνεται η θεωρία, αλλά και διαπιστώνονται τα προβλήματα που δεν είχαν φανεί στο σχεδιασμό. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της ελεγχόμενης στάθμευσης δεν είναι ακριβά να πληρώνει κανείς ένα ευρώ την ώρα, αλλά είναι πανάκριβα να πληρώνει το ίδιο ευρώ για δέκα λεπτά. Ή για να γίνει πιο σαφές, θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη να «χαρίζονται» κάποια δεκάλεπτα ως δωρεάν πάρκινγκ, παρά να τα πληρώνουν οι πολίτες που ήδη έχουν πληρώσει για μια, δυο ή και περισσότερες ώρες.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ακόμη την ταλανίζουν...
Είναι κοινό μυστικό, όχι μόνο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια από τη διοίκηση και τη διεύθυνση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου να βάλει τάξη στην Τράπεζα και να διορθώσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, παλιά... αμαρτήματα που ακόμη την ταλανίζουν. Και αυτά προκύπτουν αν διαβάσει κανείς και τους ισολογισμούς. Δυστυχώς, παρά τα βήματα που έχουν γίνει και το γενικό συμμάζεμα, οι πληγές του παρελθόντος έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους, γεγονός που δεν πρέπει να ξεχνιέται, αλλά ούτε να περνά «στα ψιλά», γιατί άλλοι... αποθρασύνονται και άλλοι καλούνται να φορτωθούν άλλων αμαρτίες και ατοπήματα.

Με συνέπεια και ευθύνη
Τα υπογραμμίζουμε όλα αυτά γιατί με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ του «Ε», που αναφερόταν και στις επισφάλειες της Συνεταιριστικής, κάποιοι εμφανίστηκαν ενοχλημένοι, χωρίς να υπάρχει λόγος! Το γεγονός ότι τα της Συνεταιριστικής Τράπεζας, τουλάχιστον στην τοπική ειδησεογραφία, παίρνουν περισσότερη δημοσιότητα οφείλεται, εκτός των άλλων, και στην ιδιομορφία της Τράπεζας αλλά και στα όσα έχουν προηγηθεί στα χρόνια που έχουν περάσει.
Και η εφημερίδα μας το έχει αποδείξει ότι με συνέπεια και ευθύνη παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Τράπεζα, στοχεύοντας στη στήριξη και στην ανάπτυξή της, με υπεύθυνη ενημέρωση, που την έχουν ανάγκη και οι μέτοχοι αλλά και οι σημερινοί διοικούντες.
Μα.Μ.

Διήμερο Σαμαρά στη Λέσβο

Αλλαγή στο πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ. ανακοινώθηκε αργά χθες το μεσημέρι, αφού φαίνεται να υιοθετήθηκε η πρόταση που έγινε από κομματικά στελέχη. να γίνουν δύο οι μέρες της επίσκεψης στο νησί.
Έτσι, η επίσκεψη μετατίθεται για τις 29 και 30 Ιουλίου. Στο πρόγραμμα δε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, είναι πολύ πιθανόν να περιληφθούν και επισκέψεις στα χωριά του νησιού.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey