Τα δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Δίδυμα
ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗΤα παράξενα του ποδοσφαίρου

Σε βαθιά κρίση έχει πέσει μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας, ο Παναθηναϊκός. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη δηλώνει ότι χαρίζει τις μετοχές που κατέχει στην ομάδα σε όποιον θέλει να τις πάρει. Ο κ. Βγενόπουλος, απ’ την άλλη, δηλώνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος της ομάδας. Αυτά συμβαίνουν στην Αθήνα. Στη Μυτιλήνη το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Ακόμη και ομάδες της Α΄ Τοπικής Κατηγορίας έκαναν μεταγραφές, εξαιρετικά ηχηρές τηρουμένων των αναλογιών. Φυσικά, το μεταγραφικό τόνο έδωσαν η ΑΕΛΚ και ο Αιολικός. Λες και σε αυτό το νησί το ποδόσφαιρο δεν περνάει κρίση.
Οι παράγοντες του τοπικού ποδοσφαίρου, όσο κι αν αρέσκονται στις κινήσεις εντυπωσιασμού, όσο κι αν πιέζονται από τον περίγυρο τους, πρέπει να επανεξετάσουν την τακτική τους. Η επένδυση σε τμήματα υποδομής θα φέρει πολύ πιο σημαντικά και ουσιαστικά αποτελέσματα από τις ηχηρές μεταγραφές. Κι επιπλέον, δε θα έχει κανένα κόστος για τις ομάδες. Αυτά, βέβαια, για όσους ενδιαφέρονται να κτίσουν μια ομάδα και όχι να περιοριστούν σε πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς, χωρίς προοπτική και μέλλον.
Ν.Μ.

Παραχωρήθηκαν οι τουαλέτες
Δεκτό έκανε η Περιφέρεια το αίτημα του Λιμενικού Ταμείου για παραχώρηση των οικίσκων που χρησιμοποιούνταν από το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στην Παγανή και παρέμεναν στο χώρο τού ΚΤΕΟ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το Λιμενικό Ταμείο ως τουαλέτες στο χώρο του λιμανιού. Μέσα στις επόμενες ημέρες το Λιμενικό Ταμείο θα παραλάβει τους οικίσκους, που έχουν ήδη υποδομή για WC, και θα τους εγκαταστήσει στο χώρο του λιμανιού, για να καλύψει ένα μεγάλο πρόβλημα που μέχρι τώρα υπάρχει, καθώς οι δυο μόνο τουαλέτες δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Πελ.Γ.

Ξεχασμένο και λεηλατημένο
Ξεχασμένο μοιάζει εδώ και πέντε χρόνια το 5ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς όλες οι διαδικασίες για την επισκευή αυτού του ιστορικού κτηρίου έχουν βαλτώσει. Όλα αυτά τα χρόνια το κτήριο έχει λεηλατηθεί από εξωσχολικούς, ενώ οι γονείς είδαν για ακόμη μια σχολική χρονιά τα παιδιά τους να κάνουν μάθημα στα προκάτ. Επιτέλους είναι καιρός να ενδιαφερθεί κάποιος για το έργο αυτό, όπως θα πρέπει ν’ αναζητηθούν και ευθύνες για τη σημερινή κατάντια του.
Πελ.Γ.

Σχολικός τροχονόμος
Στο Δημοτικό Σχολείο της Βαρειάς, απ’ ό,τι μάθαμε έχει εκκενωθεί η θέση του σχολικού τροχονόμου. Επειδή είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να καλυφθεί, αφού το Σχολείο βρίσκεται πάνω σε κεντρικό δρόμο, τη Στρατή Ελευθεριάδη, όποιος ενδιαφέρεται να απασχοληθεί στη θέση αυτή, μπορεί να επικοινωνήσει άμεσα με τη διεύθυνση του Σχολείου. Είναι σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις να υπάρχει κάποιος να διευκολύνει τη διέλευση των μικρών μαθητών, αφού δεν υπάρχει ούτε φανάρι στο συγκεκριμένο σημείο.
Β.Χρ.

Ποδηλατάδες…
Συνεχίζονται ανελλιπώς οι ποδηλατάδες που γίνονται κάθε Τετάρτη στο κέντρο της Μυτιλήνης. Κάθε εβδομάδα, η ομάδα ανεβάζει στο Facebook νέες φωτογραφίες, ενώ η ποδηλατική «παρέα» φαίνεται πως έχει πλέον «δέσει» για τα καλά. Μακάρι να συνεχιστεί η δράση και το φθινόπωρο, αλλά και όταν… σφίξουν τα κρύα.
Β.Χρ.

Συλλαλητήριο
Το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα μπορούσε να έχει και μεγαλύτερη συμμετοχή. Δεδομένου ότι τα τέσσερα από τα έξι τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκονται υπό κατάληψη, αλλά και δεδομένης της τρίωρης στάσης εργασίας τής ΕΛΜΕ, σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν κατέβει στους δρόμους ακόμη περισσότεροι - τουλάχιστον φοιτητές. Γιατί, «καλές» οι καταλήψεις, που τα τελευταία χρόνια μονοπωλούν σχεδόν τη μορφή της κινητοποίησης, αλλά το θέμα είναι να υπάρχει πιο δυνατή «φωνή», πέρα απ’ αυτές, ώστε η πίεση προς την κυβέρνηση να είναι πιο αποτελεσματική.
Β.Χρ.

Απρόσμενη βοήθεια
Όχι ότι έχουμε παράπονο απ’ τη ΔΟΥ Μυτιλήνης, αλλά την εξαιρετικά καλή διάθεση που επέδειξε χθες υπάλληλος της ΔΟΥ Μύρινας, η κ. Γεωργία Δελή, για να μας βοηθήσει αμέσως μόλις το ζητήσαμε με τις αντικειμενικές τιμές, σπάνια τη συναντάμε σε δημόσια υπηρεσία. Κι όλα αυτά, ενώ τα τηλέφωνα χτυπούσαν διαρκώς δίπλα της, από πολίτες που ρωτούσαν ό,τι κι εμείς για τις ανάγκες τού ρεπορτάζ.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Οίκοι ανοχής…
Μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο που πριν λίγο καιρό «διαλύθηκε» προκειμένου να τοποθετήσει μέλη του σε επιτροπή ελέγχου των οίκων ανοχής στη Χίο, φαίνεται πως έρχεται η σειρά της Λέσβου και του Δημοτικού της Συμβουλίου να ασχοληθεί με παρεμφερές θέμα.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως εκκρεμούν περί τις πέντε αιτήσεις για έγκριση χωροθέτησης οίκων ανοχής, οι περισσότερες για τη Μυτιλήνη, και μάλιστα μαζί με τις αιτήσεις υπάρχουν και παράπονα περιοίκων για τις επικείμενες αδειοδοτήσεις, πριν ακόμη δοθούν.
Όπως προέβλεπε μάλιστα δημοτικός σύμβουλος, «όσο βαθαίνει η κρίση, θα αυξάνονται τα καπηλειά και τα πορνεία». Οπότε και η αυτοδιοίκηση, συμπληρώνουμε εμείς, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να μάθουν με ωριμότητα να εξετάζουν το πώς τέτοιες δραστηριότητες θα ενταχθούν, όσο εφικτό είναι αυτό να γίνει ομαλά, στον ιστό της πόλης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Περί προστίμου
Μπορεί χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητούσε τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να μπορέσει να πληρώσει το πρόστιμο στο ΙΚΑ, όμως λίγες ώρες νωρίτερα - επιβεβαιώνοντας και προηγούμενο σχετικό δημοσίευμά μας - ο δήμαρχος ζητούσε απ’ το διοικητή τού ΙΚΑ την απαλλαγή απ’ το πρόστιμο.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος εξηγούσε στο έγγραφό του προς το Ροβέρτο Σπυρόπουλο για ποιους λόγους οι υπηρεσίες του Δήμου καθυστέρησαν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους απέναντι στο Ίδρυμα και ζητούσε την επιείκεια του φορέα απέναντι στο Δήμο για το 2011.
Δε θέλουμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα της παρέμβασης, αλλά μάλλον θα πέσει σε ώτα μη ακουόντων.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Για το περιβάλλον…
Για τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, αλλά και για τις λατομικές ζώνες στη Λέσβο, συζήτησαν ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Λέσβου, Γιάννης Βατός, με κλιμάκιο μελών του «Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο», που αποτελούσαν ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης και τα μέλη του «Οικολογικού Ανέμου» Μιχάλης Μπάκας και Καρολίνα Κριστ.
Η συνάντηση έκλεισε σε πολύ καλό κλίμα και από την πλευρά τους τα μέλη της παράταξης δηλώνουν πως θα σταθούν αρωγοί σε κάθε θετική προσπάθεια του Δήμου, συμβάλλοντας θετικά και εποικοδομητικά με προτάσεις για το καλό του νησιού.
Το περιβάλλον μπορεί να ενώσει, κι είναι στο χέρι του αντιδημάρχου και της δημοτικής αρχής να πετύχουν σε έναν τέτοιο στόχο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου
Η αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας είναι το κεντρικό θέμα του νέου τεύχους του περιοδικού «νέο ΕΠΙ» του Επιμελητηρίου Λέσβου. Έστω κι αν δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα το νομικό πλαίσιο που διέπει τα επιμελητήρια, το θέμα έχει ενδιαφέρον. Εκτενές είναι το αφιέρωμα στο μεσοπρόθεσμο πακέτο μέτρων και τις επιπτώσεις του στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ν.Μ.
 
Γιατροί στα πλοία
Να τοποθετηθούν γιατροί στα πλοία της ακτοπλοΐας ζητά αναγνώστης μας σε σχετική επιστολή του. Εύλογο αίτημα, καθώς όταν ταξιδεύουν 1.500 άνθρωποι σε ένα πλοίο για μισή μέρα, είναι λογικό να τύχει να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας που απαιτούν αντιμετώπιση από γιατρό.
Στο παρελθόν έγινε μια προσπάθεια να τοποθετηθούν αγροτικοί γιατροί στα πλοία. Στην αρχή υπήρξε ενδιαφέρον, το οποίο γρήγορα ατόνησε ωστόσο. Τελικά η προσπάθεια στέφθηκε με αποτυχία και έτσι οι καπετάνιοι των πλοίων, όταν αντιμετωπίζουν έκτακτα περιστατικά, ζητούν τη βοήθεια των γιατρών που πιθανώς να ταξιδεύουν στο πλοίο τους.
Ν.Μ.

Οι φήμες λένε
Φήμες που επιμένουν εδώ και πολύ καιρό θέλουν το «Θεόφιλος» της ΝΕΛ να επιστρέφει στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Είναι αλήθεια ότι η ΝΕΛ θα ήθελε το πλοίο στη γραμμή, μια και το μεγάλο γκαράζ που έχει το καθιστά πιο θελκτικό από το «Μυτιλήνη». Παρ’ όλα αυτά, εμείς θεωρούμε πως δύσκολα θα αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του βορείου Αιγαίου.
Ν.Μ.

Η συνεργασία έφερε… τη λύση
«Παρ’ ότι στην αρχή υπήρξαν διαφορές, καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε και να οδηγηθούμε σε μια σώφρων λύση», είπε χθες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το άνοιγμα του Εφετείου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καλλίας, αναφερόμενος στο γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη. Και είναι γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες οι δύο πλευρές βρέθηκαν «απέναντι» με «ανταλλαγή» ανακοινώσεων όσον αφορά στο θέμα παραχώρησης χώρων του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας, όμως τελικά φάνηκε ότι με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με καλή συνεργασία ξεπεράστηκαν όλα τα ζητήματα που υπήρχαν και στην αρχή φάνταζαν απροσπέλαστα και για τους δύο. Μην ξεχνάμε ότι ο κ. Χαλκιώτης είχε να κάνει και με τις αντιδράσεις των Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να «στριμωχτούν» για το σκοπό αυτό. Γι’ αυτό και δεν παρέλειψε και εκείνος με τη σειρά του να τους ευχαριστήσει για την ανοχή τους.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey