Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Το νέο Καρναβαλικό Μουσείο της Αγιάσου είναι, όπως πληροφορηθήκαμε, το έργο που πρώτο χρηματοδότησε στην πρώτη του θητεία, ο απερχόμενος Δήμαρχος Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης και είναι και το τελευταίο που εγκαινιάζει και παραδίδει, λίγο πριν αποχωρήσει. Έχουμε όμως μια απορία: τώρα που δεν θα υπάρχει πια Δήμος Αγιάσου, ο τίτλος του Μουσείου που αναγράφεται και στην πινακίδα του και που το ορίζει ως Εκθετήριο Ειδών Λαϊκής Τέχνης - Καρναβαλικό Μουσείο Δήμου Αγιάσου, θα παραμείνει ως έχει τιμής ένεκεν;
Β. Χρ.

Όσο υπάρχουν άνθρωποι

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά το ότι η κρίση έχει μειώσει το εισόδημα σε όλα τα νοικοκυριά, πολλοί είναι εκείνοι που από το υστέρημά τους, θέλουν να προσφέρουν βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν. Αυτή η συμπαράσταση που έχει εκδηλωθεί με τρόφιμα, παιχνίδια, ρούχα για άπορες οικογένειες της πόλης, που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται με πρωτοβουλία συλλόγων, δίνει πολύ μεγάλο κουράγιο σε οικογένειες που υποφέρουν και παράλληλα αισιοδοξία ότι γύρω μας υπάρχουν ακόμη άνθρωποι.
Πελ.Γ.

Ξαφνικά… λειτουργεί

Υποτυπωδώς ξεκίνησε μια μέρα μετά το ρεπορτάζ μας για τις συχνές βλάβες στα φανάρια, να λειτουργεί το φανάρι στην περιοχή του γηπέδου. Από τα δυο φανάρια που υπάρχουν (το ένα χαμηλά στο πλάι του δρόμου και το άλλο ψηλά) άρχισε να λειτουργεί το ένα. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τελικά υπάρχει δυνατότητα να επισκευαστούν πιο γρήγορα οι βλάβες.
Φαίνεται όμως ότι αυτό θέλει… πίεση, για να γίνει.
Πελ.Γ.

Περισσότερες θέσεις

Στην προκυμαία, στο χώρο μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο, η διαγράμμιση που έχει γίνει για την ελεγχόμενη στάθμευση, είναι για πολλούς λανθασμένη και στερεί περισσότερες θέσεις παρκαρίσματος. Στο σημείο αυτό, ο δρόμος είναι αρκετά φαρδύς και θα μπορούσαν να γίνουν διαγραμμίσεις για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα διαγώνια, όπως γίνεται στην απέναντι πλευρά της προκυμαίας, ώστε να εξασφαλίζονται περισσότερες θέσεις. Δεδομένου ότι το πρόβλημα στάθμευσης είναι πολύ μεγάλο, γιατί δεν κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις σε αυτό το σημείο;
Πελ.Γ.

Τα φανάρια

Ο σχεδιασμός για τους φωτεινούς σηματοδότες, προέβλεπε τη δημιουργία και νέων κόμβων στην προκυμαία (απέναντι από το «Blue Sea») και στη Σουράδα. Ιδιαίτερα στο τελευταίο σημείο μάλιστα, είχε διαπιστωθεί και από την Επιτροπή Κυκλοφοριακού, ότι χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις γιατί γίνονται συχνά ατυχήματα. Πότε άραγε θα προχωρήσουν αυτά τα έργα; Ή μήπως θα πρέπει να τα ξεχάσουμε λόγω της κρίσης;
Πελ.Γ.

Αντιδήμαρχοι Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, με επιστολή του προς όλους τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους της χώρας, ζήτησε να χρίσουν από ένα Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Θα ήταν, κατά συνέπεια, εξόχως ενθαρρυντικό αν κατά την κατανομή των αρμοδιοτήτων, αναθέτατε σε επίπεδο Αντιδημάρχου, την θεματική ενασχόληση με τον τομέα της γεωργίας. Και να φροντίσετε με ξεχωριστό ενδιαφέρον την στελέχωση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Στη Λέσβο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, μόνο το όνομα του δεν γνωρίζουμε.
Ν.Μ.

Έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών

Οι καταναλωτικές οργανώσεις εκτιμούν πως από τις αρχές του νέου χρόνου, θα έχουμε μια καταιγίδα πλειστηριασμών σε σπίτια και ακίνητα από οφειλέτες τραπεζών. Καθώς η αναστολή των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία, λήγει στις 3 Φεβρουαρίου και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα στις 31 Δεκεμβρίου. Ήδη στη Λέσβο, οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το 2010. Αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες, τότε θα γίνει πανικός.
Ν.Μ.

Τώρα που βρήκαμε παπά…

Νέα παράταση δόθηκε για όσους επιχειρηματίες θέλουν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για την περαίωση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έλαβαν μέχρι σήμερα εκκαθαριστικό σημείωμα, μπορούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, να αποταθούν στις οικείες ΔΟΥ και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση διόρθωσης του αρχικού σημειώματος ή αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, διατηρούν το δικαίωμα υπαγωγής τους σε αυτήν, οι δε ΔΟΥ είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν το σχετικό σημείωμα μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2011. Η αποδοχή - καταβολή του αναλογούντος ποσού, μπορεί να γίνει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011.
Ν.Μ.

Απόληξη του χεριού του…

Όλες τις τελευταίες μέρες, ενόψει της ορκωμοσίας αλλά και των δημαιρεσιών που έρχονται, ο Νάσος Γιακαλής, πριν μιλήσει για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με αυτές τις διαδικασίες, συμβουλευόταν τα κείμενα, το νόμο και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, με τα όσα προβλέπει ο «Καλλικράτης».
Ήταν μάλιστα τόση η σπουδή του να μην υπάρξει απολύτως κανένα λάθος, που επιβεβαίωνε και με δεύτερη επανάληψη, ίσως και περισσότερες, τα όσα διάβαζε. Σε τέτοιο σημείο που έφτασε να αποτελεί ο νόμος, ήδη πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά και μετά την εκλογή του, κάτι σαν απόληξη του χεριού του. Και μάλλον, δεδομένης της πρώτης εφαρμογής του καινούργιου θεσμικού πλαισίου, τα ίδια κείμενα θα… λιώσουν απ’ τη χρήση στα χέριά του.  
ΜΑΡ.ΠΛ.  

Χάος…

Για ακόμη μια φορά, τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες μέρες, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, επισκέφτηκε χθες νωρίς το πρωί, τη Λεμονού, προσπαθώντας να αποκτήσει όσο το δυνατόν καλύτερη ιδία αντίληψη για το τι συμβαίνει στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών.
Και χθες, όπως και τις προάλλες, στην επίσκεψή του στην ΤΥΔΚ, επέλεξε να μην τον συνοδεύει κανένας απολύτως δημοτικός σύμβουλος. Αρκέστηκε μονάχα στη συντροφιά του στελέχους της ΤΕΔΚ αλλά και της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιάννη Τσαμπάνη, που ξέρει άλλωστε όσο λίγοι στο νησί να του εξηγήσει τι γίνεται στις χωματερές και στο ΧΥΤΑ.
Όσο για τον εκλεγέντα δήμαρχο, μάλλον ούτε χθες διαφοροποίησε την εικόνα που έχει σχηματίσει εδώ και καιρό για το θέμα των σκουπιδιών, αφού εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «επικρατεί χάος». 

…και χρέη

Ομοίως όμως, χάος επικρατεί και στα χρέη που θα παραλάβει ο νέος Δήμος Λέσβου. Όπως μάλιστα έλεγε σε παρέα ο Δημήτρης Βουνάτσος, συνάδελφός του νομικός, τις προάλλες τον είδε στα δικαστήρια και μεταξύ σοβαρού και αστείου, τον ενημέρωσε, ότι «εφτά αγωγές σου ετοιμάζω και να περιμένεις δήμαρχε για χρέη του Δήμου Μυτιλήνης».
Και σίγουρα δεν είναι ο μόνος…
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Νέα πρόσωπα

Εισήγηση για το θέμα της έκδοσης διαπιστωτικής πράξης λήξης της θητείας των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, επρόκειτο μέσα σε όλα τα άλλα πολλά θέματα του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, να εισηγηθεί ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα έκανε εισήγηση και για τους διορισμούς Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αφού το κράτος στην περιφέρεια, θα πρέπει να λειτουργεί και μετά το Σαββάτο, 1η του Γενάρη.
Κι ενώ έως την ώρα που έκλεινε η ύλη μας, δεν είχε τελειώσει η συνεδρίαση, υπήρχαν φήμες ότι μεταξύ εκείνων που φέρονται να αναλαμβάνουν τα ηνία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ήταν και ο απερχόμενος Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας. Πάντως δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο ο θεσμός να υπηρετηθεί και από νέα πρόσωπα, που έως τώρα δεν είχαν καμία ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πώς θα λήξει;

Κανείς δεν είπε, πως η υπόθεση του πυρηνελαιουργείου στα Πάμφιλα, είναι εύκολη. Τόσο οι εργαζόμενοι στην Ένωση, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής, που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους από τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου, έχουν το δίκιο τους. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να λήξει αυτό το θέμα, με τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου, από τη στιγμή μάλιστα που «τρέχει» τόσα χρόνια. Μέχρι τώρα ήταν θέμα και της Νομαρχίας, από εδώ και πέρα την ευθύνη αναλαμβάνει αποκλειστικά η νέα Περιφέρεια.
Β. Χρ.

Περί εκλείψεων

Σε μια εβδομάδα, περιμένουμε τη μερική έκλειψη ηλίου, που θα γίνει ορατή από τη χώρα μας και με αφορμή την οποία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους ετοιμάζει ειδικές εκδηλώσεις. Και θυμηθήκαμε, πως πέρυσι, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, είχαμε θαυμάσει σε όλη τη Λέσβο, την έκλειψη της Σελήνης, που αποτέλεσε ένα πολύ εντυπωσιακό θέαμα. Ωραίες εκπλήξεις μάς επιφυλάσσουν τα άστρα στις γιορτές.
Β. Χρ.

Χωρίς εκδηλώσεις το «αντίο»

Καμία εκδήλωση δεν έχουν διοργανώσει ή δεν έχουν προγραμματίσει για τις μέρες των γιορτών, οι περισσότεροι δήμοι της Λέσβου. Φαίνεται πως βιάζονται να… παραδώσουν τα σκήπτρα στο επόμενο αυτοδιοικητικό σχήμα και βγήκαν στη «σύνταξη» πριν την αλλαγή του έτους. Κρίμα δεν είναι, όμως, να μην έχουν φροντίσει να αποχαιρετίσουν ουσιαστικά με κάποιο τρόπο, τους δημότες τους; Οικονομικές λύσεις πάντα υπάρχουν. Και μια από αυτές, είναι η παραχώρηση χώρου έστω, για εκδήλωση κάποιου τοπικού πολιτιστικού φορέα.
Β. Χρ.

Μαγγούσης για τα σκουπίδια
Το θέμα των σκουπιδιών στην πόλη μέσα στο προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έθιξε επικοινωνώντας μαζί μας, ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Μαγγούσης, που διάβασε το σχετικό χθεσινό μας σχόλιο. Μας τηλεφώνησε λοιπόν, για να μας επισημάνει πως ο ίδιος προσωπικά, είχε ζητήσει μέσω τηλεόρασης, από τους πολίτες και τους μαγαζάτορες, να μη βγάλουν τα σκουπίδια τους στους κάδους και τους δρόμους τις μέρες αυτές. «Δυστυχώς, κανείς δεν το σεβάστηκε», μας είπε. Απαντώντας στο σχόλιο, προσέθεσε μάλιστα πως κάδους απαγορεύεται να βάλει ο δήμος στην αγορά, πέρα απ’ αυτό δεν διαθέτει καν επιπλέον κάδους. Πάντως, το φαινόμενο των ξεχειλισμένων κάδων δεν παρατηρήθηκε μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά συμβαίνει σε διάφορα σημεία της πόλης κάθε Κυριακή βράδυ, μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί, που θα κυκλοφορήσουν τα απορριμματοφόρα του δήμου.
Β. Χρ.

Ήταν στην Αθήνα

Προς κάθε κατεύθυνση διαμηνύει ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, πως απουσίασε από την ορκωμοσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή, λόγω υποχρέωσης του στην Αθήνα και συγκεκριμένα λόγω συμμετοχής του σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων.
Δύσκολες οι μέρες γι’ αυτό και οι απαραίτητες διευκρινίσεις προκειμένου να μην υπάρξει… παρεξήγηση.
Σ.ΜΠΑ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey