Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Η ταλαίπωρη πλατεία... Σαπφούς
Σε κακό χάλι είναι η πλατεία Σαπφούς, με το άγαλμα της Σαπφούς, σήμα κατατεθέν της πόλης, να μη διακρίνεται από τα συνθήματα και τις μπογιές, αλλά και τον ευρύτερο χώρο να έχει ανάγκη από παρεμβάσεις για να γίνει η πλατεία περισσότερο προσιτή στον κόσμο. Ο δήμος έχει ετοιμάσει μελέτη για την ανάπλασή της, όμως το έργο έχει κολλήσει στη χρηματοδότηση, αφού το ΕΣΠΑ δεν έχει ανοίξει ακόμη. Είναι αναγκαίο να γίνει το έργο αυτό, αφού σ’ αυτό το κεντρικό σημείο η εικόνα της μεγαλύτερης πλατείας είναι απογοητευτική. Και στην εικόνα αυτή συμβάλλουν και τα σταθμευμένα λεωφορεία, που καταλαμβάνουν τον κεντρικό αυτό χώρο απ’ τη μια άκρη ως την άλλη.
Πελ.Γ.


Όχι σήμανση στο γάλα
Δε θέλει η Κομισιόν να αναγράφεται η χώρα προέλευσης στο γάλα. Σε σχετική απόφασή της αναφέρει ότι το αίτημα που τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τεκμηριωμένο. Ίσως πράγματι η ελληνική κυβέρνηση να μην είχε κάνει σωστή τεκμηρίωση του αιτήματος, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος θα πλήξει τα συμφέροντα των Βορειοευρωπαίων αγελαδοτρόφων. Γι’ αυτό κανείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανοίγει αυτό το ζήτημα.
Ν.Μ.


Εγκαίνια από… δάσκαλο
Είναι γνωστές οι προσπάθειες που έκανε ο Στέφανος Αποστόλου να εγκαινιάσει, ήδη απ’ το προηγούμενο καλοκαίρι, το καμάρι των έργων στο δήμο Μανταμάδου, το καινούργιο Δημοτικό Σχολείο Κάπης - Κλειούς. Όμως, ούτε καν την προεκλογική περίοδο, οι παρακλήσεις του στα στελέχη τού τότε κυβερνώντος κόμματος δεν έπιασαν τόπο, κι έτσι το καταπληκτικό Σχολείο έμεινε κλειστό, να περιμένει κάποιες τελευταίες πινελιές - λίγη άσφαλτο στην αυλή του - για να παραδοθεί προς χρήση.
Έτσι λοιπόν την Τρίτη, που ο δήμαρχος Μανταμάδου πήγε στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εκτός των αιτημάτων που έθεσε στον υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη, ζήτησε αμέσως μετά απ’ το Δημήτρη Χαλκιώτη να εγκαινιάσει το Σχολείο, ώστε απ’ το Σεπτέμβρη να λειτουργήσει.
«Ο γενικός γραμματέας είναι δάσκαλος και σα δάσκαλος μπορεί να καταλάβει πόσο αναγκαίο είναι να ανοίξει ένα σχολείο, για αυτό και του πρότεινα να το εγκαινιάσει», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Επειγόντως ν’ αλλάξει
Οι κυκλοφοριακές αλλαγές οφείλουν να λύνουν κι όχι να προσθέτουν προβλήματα. Όποιος, λοιπόν, επεχείρησε να στρίψει απ’ την Ελευθερίου Βενιζέλου προς τη Μάνου Κατράκη (ο δρόμος μπροστά απ’ το ξενοδοχείο «Αργώ»), για να πάει στο πάρκινγκ, σίγουρα θα τα βρήκε σκούρα. Διότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν ήταν κάποιο παρκαρισμένο μηχανάκι στη γωνία, δύσκολα το κινούμενο στη δεξιά λωρίδα της Βενιζέλου αυτοκίνητο μπορεί να μπει χωρίς μανούβρα στο στενό δρόμο. Ο οποίος κι είναι ζήτημα αν δέχεται πλέον το ένα εκατοστό της κυκλοφορίας που είχε πριν την αλλαγή της μονοδρόμησής του.
Εν τέλει, το μόνο αποτέλεσμα της αλλαγής ήταν η «έξοδος» των οχημάτων απ’ το πάρκινγκ, αλλά και της κίνησης της Οδυσσέα Ελύτη, να «συρρικνώνεται» σε δύο δρόμους, αντί σε τρεις που ήταν πρώτα, με ό,τι σημαίνει αυτό σε πρόσθετες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.
Μήπως θα πρέπει και μάλιστα επειγόντως να επανέλθει η προτέρα κατάσταση;
ΜΑΡ.ΠΛ.


Σοβαρό πρόβλημα
Δεν είναι μόνο οι οικοδομικές άδειες που λόγω της αποχής των Μηχανικών του Δημοσίου πάνε πίσω. Λόγω του γεγονότος ότι οι Μηχανικοί απεργούν - που, επαναλαμβάνουμε, δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού πλήττονται καίρια απ’ τις κυβερνητικές αποφάσεις για περικοπή των επιδομάτων τους -, δε γίνονται και οι δημοπρασίες έργων.
Χθες, για παράδειγμα, ματαιώθηκε δημοπρασία για οδικά έργα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, που είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον 32 εργοληπτικών εταιρειών (ακόμη και απ’ τη Χίο), μια κι είναι γνωστό ότι ο κλάδος μαστίζεται όσο λίγοι απ’ την κρίση και την ανυπαρξία νέων έργων.
Σημειωτέον δε ότι εξ αιτίας της ίδιας προγραμματισμένης αποχής έως και τις 31 Μαρτίου, αναμένεται να αναβληθούν ακόμη τρεις παρόμοιες και του ίδιου προϋπολογισμού δημοπρασίες της νομαρχίας και ποιος ξέρει πόσες δήμων κι άλλων φορέων. Οπότε κι ο κύκλος των προβλημάτων που γεννά η κρίση ολοένα και διευρύνεται.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Θα βγάλει το φίδι εκείνος από την τρύπα;
«Από τη Δευτέρα θα οδηγώ το ασθενοφόρο μεταξύ Άντισσας - Καλλονής και θα καλύπτω και τις εφημερίες των γιατρών στη ΜΕΘ», σχολίασε χαριτολογώντας ο διοικητής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Βοστάνειο λόγω της έλλειψης προσωπικού. Και δεν έχει άδικο. Πέρα από το αν υπάρχουν ή όχι οι απαραίτητες πιστώσεις για προσλήψεις, ούτως ή άλλως το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να εγκρίνει προσλήψεις όταν στο τιμόνι του Νοσοκομείου βρίσκεται ένας υπό αντικατάσταση διοικητής. Έχει την κύρια ευθύνη όμως, γιατί ρίχνει το βάρος, για τόσα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ιδρύματος, σε έναν υπό αντικατάσταση διοικητή, ο οποίος καλείται άμεσα να βρει λύσεις.
Πελ.Γ.


Συναινετική λύση
Στο περιθώριο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο διοικητής του Νοσοκομείου κουβέντιασε με εκπροσώπους των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Άντισσας το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον οδηγό του ασθενοφόρου. Τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί μια λύση ώστε με τα σημερινά δεδομένα να εξυπηρετηθούν και οι δυο πλευρές και έτσι συμφωνήθηκε ο οδηγός που μετακινήθηκε στην Καλλονή κάποιες ημέρες της εβδομάδας να καλύπτει και την Άντισσα, ώστε οι υπηρεσίες του να είναι «μοιρασμένες» κατά κάποιο τρόπο στα δύο Κέντρα Υγείας.
Πελ.Γ.


«Γυναίκα της χρονιάς» η Κατερίνα Γκαγκάκη

Η Μυτιληνιά στην καταγωγή ισχυρή κυρία του «ΑΝΤ1» Κατερίνα Γκαγκάκη ήταν ανάμεσα στις γυναίκες που τιμήθηκαν την Τρίτη στην καθιερωμένη εκδήλωση «Γυναίκες της Χρονιάς» που οργανώνει το περιοδικό «Life and Style». Η Κατερίνα Γκαγκάκη ψηφίστηκε ως τηλεοπτική παρουσία της χρονιάς. Ολόκληρη η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το «Star» την Κυριακή 21 Μαρτίου.
Πελ.Γ.


Ανοιχτό όλο το 24ωρο… λόγω Frontex
Από τις 20 Απριλίου θα ξεκινήσει να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και για φέτος το καλοκαίρι το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, αφού ξεκινούν οι πτήσεις της Frontex (με αεροσκάφη και ελικόπτερα) για τη λαθρομετανάστευση. Όπως έγινε και πέρυσι, το αεροδρόμιο θα λειτουργεί ξανά επί 24ώρου βάσεως λόγω του ότι επιβάλλεται να γίνονται μεταμεσονύκτιες πτήσεις. Διαφορετικά, από τουριστικής απόψεως, παρά την προσπάθεια που έγινε πριν χρόνια από τους τουριστικούς πράκτορες, ούτε τσάρτερ για δείγμα δεν προσγειώθηκε μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Ας φροντίσουν οι τουριστικοί πράκτορες να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που τους δίνεται, για να ενισχύσουν επιτέλους τις αφίξεις τσάρτερ και αυτές τις ώρες…
Πελ.Γ.


Η ΝΕΛ επιστρέφει στο ταμπλό;
Αρκετά αισιόδοξοι είναι ορισμένοι μικρομέτοχοι της ΝΕΛ πως η μετοχή θα επιστρέψει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου μέχρι το τέλος του μήνα. Εμείς δεν είμαστε το ίδιο αισιόδοξοι. Όμως για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι, ότι η μετοχή θα μπει στο ταμπλό όταν το θελήσει η Millennium Bank, μια και αυτή είναι που έχει τον έλεγχο της εταιρείας.
Ν.Μ.


Οι προτάσεις Βεντούρη
Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Εφοπλιστής» είδαμε άλλη μια συνέντευξη του Απόστολου Βεντούρη, ο οποίος αναφέρει ότι φεύγοντας από το Δ.Σ. της ΝΕΛ έκανε προτάσεις στο νέο πρόεδρο. Οι προτάσεις αφορούσαν στο μέλλον της εταιρείας και τι θα πρέπει να κάνει για να βγει από την κρίση. Δε μας είπε μόνο γιατί αυτές τις προτάσεις δεν τις εφάρμοσε ο ίδιος. Γιατί μετά το ατύχημα του «Θεόφιλος» δεν έκανε απολύτως καμμία ενέργεια; Όπως αυτές που γίνονται τώρα, ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει τότε.
Ν.Μ.


Αγροτικό ρεπορτάζ από το Σύνταγμα

Δεν έχει όρια η προχειρότητα ορισμένων. Σε μεγάλη αγροτική ιστοσελίδα διαβάσαμε το τίτλο «Παραδάκι για 111 βιοκαλλιεργητές της Λέσβου». Το κείμενο ήταν η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου για την ανάρτηση λίστας με 111 βιοκαλλιεργητές που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα ή όσοι ψάχνουν, γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για λίστα πληρωμών. Οι πληρωμές αργούν πάρα πολύ για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Επίσης, πολλοί από τους 111 θα υποστούν περικοπές και άλλοι δε θα πάρουν ούτε ευρώ. Αλλά όταν κάνεις αγροτικό ρεπορτάζ από το γραφείο σου στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, γράφεις ό,τι να ‘ναι, είτε αφορά στους αγρότες της Λέσβου, είτε αφορά στους αγρότες του Έβρου.
Ν.Μ.


Αναβλήθηκε…

Πορεία για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου είχαν ορίσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι για προχθές το απόγευμα. Ωστόσο, τελικά αυτή αναβλήθηκε, λόγω του ότι δεν είχε αρκετή συμμετοχή.
Β.Χρ.


Σκουπίδια παντού

Καθάρισμα χρειάζονται, σε πολλά σημεία τους οι επαρχιακοί δρόμοι πολλών δήμων του νησιού, καθώς, λόγω προφανώς και των δυνατών ανέμων του διαστήματος που προηγήθηκε, έχουν γεμίσει δεξιά και αριστερά με κάθε είδους απορρίμματα. Στο δήμο Γέρας, για παράδειγμα, η εικόνα αυτή υπάρχει σε πολλά από τα χωριά, αλλά και στα παραλιακά σημεία, όπου τα κύματα έχουν παίξει κι αυτά το ρόλο τους. Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι σε κάθε περίπτωση να μεριμνήσουν για το καθάρισμα των δρόμων, ώστε να μην επικρατεί τέτοια κατάσταση μετά από κάθε κακοκαιρία. Και οι υπόλοιποι, φυσικά, να φροντίσουμε να μην την επιβαρύνουμε με επιπλέον απορρίμματα.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey