Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Στο δήμο Ικαρίας
«Πλώρη» για το νέο δήμο Ικαρίας βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γιώργος Τουρβάς.
Το όνομα του κ. Τουρβά είχε ακουστεί έντονα για τη θέση του νέου διοικητή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όμως έγινε στη συνέχεια γνωστό ότι του έγινε πρόταση την οποία απέρριψε, αφού επιθυμία του είναι να κατέβει υποψήφιος στον τόπο καταγωγής του.
Πελ.Γ.

Τα μαζεύουν εγκαίρως

Αμέσως μετά το τέλος και της Λαμπροβδομάδας, συνεργεία του δήμου Μυτιλήνης και του Λιμενικού Ταμείου ξεκίνησαν από τη Δευτέρα να απομακρύνουν τον πασχαλινό στολισμό από την πόλη. Τα τελευταία χρόνια μπορεί κάποιες φορές να έχει καθυστερήσει να τοποθετηθεί εορταστικός στολισμός, όμως τουλάχιστον η απομάκρυνσή του γίνεται εγκαίρως. Και αυτό είναι καλό για τη συντήρησή τους, καθώς όταν τα λαμπιόνια και τα στολίδια μένουν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, φθείρονται. Σε καιρό κρίσης θεωρείται πολυτέλεια η αγορά νέων στολιδιών.
Πελ.Γ.

Κύριε Διευθυντά,

Αν όντως έχουν έρθει οι ελεγκτές, γιατί πρέπει να ανησυχούν και τα μη… εμπλεκόμενα κομματικά στελέχη; Εκτός κι αν αντιθέτως χαίρονται, διότι βλέπουν ότι μόνο έτσι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου να βγάλουν τα σπασμένα με τον «αντιπαθητικό» που είχαν μπλέξει.
Διαπορών Μυτιληνιός

Ξένη υπόθεση

Τη δική του ερμηνεία για το γεγονός ότι οι δημότες δεν αντιδρούν όπως θα περίμενε κανείς στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, έδινε σε συζήτηση ο Σπύρος Γαληνός. Ο οποίος και σχολίαζε πως με τον «Καποδίστρια» έγινε το πρώτο μεγάλο κακό, γιατί απομακρύνθηκε η αυτοδιοίκηση απ’ τον πολίτη. «Ο κάτοικος, για παράδειγμα, του Αμπελικού», συνέχιζε ο βουλευτής, «διαμαρτυρόταν και φώναζε για την κατάργηση της Κοινότητάς του. Ενώ τώρα, ο κάτοικος του ίδιου χωριού ίσως και να νιώθει ξένη υπόθεση την κατάργηση του δήμου Πλωμαρίου και για αυτό να μην ασχολείται με την ίδια ένταση με το εγχείρημα του “Καλλικράτη”.» Είναι κι αυτό μια εξήγηση!
ΜΑΡ.ΠΛ.

Για τις «καλές προθέσεις»

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Έργων, Παντελής Πατερέλλης, όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα στενά των Λαδάδικων, που αποκλείονται από το υπόλοιπο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης από οχήματα που παρκάρουν στις εισόδους τους.
«Κανείς δε σέβεται τίποτα», μας ανέφερε χαρακτηριστικά απογοητευμένος, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να δράσει αποτελεσματικά στο σημείο αυτό και σημειώνοντας πως δεν μπορούν να μπουν παντού μπάρες προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο. «Βασιζόμαστε στην καλή θέληση των πολιτών και στα πλαίσια των έργων της πλατείας Σαπφούς», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Είναι, δυστυχώς, ιδιαίτερα απαισιόδοξο από μόνο του το συμπέρασμα αυτό, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του ότι οι καλές προθέσεις μάλλον απουσιάζουν…
Β.Χρ.

Πολλές… ευχές!
Πανελληνίως δημοσιοποιήθηκε ο αριθμός των προσωπικών ευχετηρίων επιστολών που η νομαρχιακή αρχή έστειλε για τις ημέρες των γιορτών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των καρτών θέλουν να ανέρχεται σε 10.000 περίπου, ενώ μόνο τα ταχυδρομικά έξοδα για τις κάρτες υπολογίζονται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στις 5.300 ευρώ - κάτι για το οποίο, μάλιστα, έχουν καταθέσει σχετική ερώτηση οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Λέσβου της παράταξης Λαϊκή Ενότητα και δημοσιεύτηκε και σε διάφορα sites και blogs. Ελαφρυντικό, ίσως, είναι το ότι οι κάρτες προέρχονταν από το εργαστήρι ατόμων με αναπηρία «Ηλιαχτίδα» και την «Κυψέλη» και αν μη τι άλλο αγοράστηκαν για καλό σκοπό.
Δεν ξέρουμε αν τα νούμερα που δημοσιοποιήθηκαν πράγματι ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά καλό είναι να μην περάσουμε και στην απέναντι όχθη και ποινικοποιηθούν όλα.
Α.Ω.Εδώ καράβια πνίγονται…


Εξαγγελίες «έπεα πτερόεντα»

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξήγγειλε το 1999 τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τον στήριξε από της εξαγγελίας του ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έως την ημέρα που ήταν ο αρχηγός της κυβέρνησης, τον Οκτώβρη του 2009.
Ο πρώτος δεσμεύθηκε να γίνει στο σύνολό του ως το 2006, μέσα στα πλαίσια του Γ΄ Κ.Π.Σ.. Ο δεύτερος δεσμεύθηκε να ενταχθεί και να ολοκληρωθεί μέσα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ (2007 - 2013).
Ο υφυπουργός Ν. Σηφουνάκης σε πρόσφατη σχετική επιστολή του προς το δήμαρχο Ερεσού - Αντίσσης, Σ. Καρδαρά, μας πληροφορεί: «Αυτό (σ.σ. η ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού άξονα) αποτελεί και την προϋπόθεση για ένταξη (αυτού) στο ΕΣΠΑ του υπουργείου, όλου ή τμημάτων του έργου, ανάλογα με τις διαμορφούμενες ανάγκες χρηματοδότησης οδικών αξόνων στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου …»
Δηλαδή, οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις των δύο πρωθυπουργών, ήταν «έπεα πτερόεντα»;

Εξαγγελίες «έπεα πτερόεντα» (2)
Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ο πολίτης αποστρέφεται το πρόσωπό του από την πολιτική και γιατί απαξιώνει τους πολιτικούς.
Αυτή την ασυνέπεια λόγων και έργων πολιτικών, και μάλιστα δύο πρωθυπουργών, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της επιτροπής αγώνα για τον οδικό αυτό άξονα, Τάκης Ιορδάνης, με την προ ημερών σχετική επιστολή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς κ. Ρέππα και κ. Μπιρμπίλη.
Άραγε θα γίνει τελικά αυτή η «σαλαμοποίηση», που αφήνει ανοιχτή στην απάντησή του ο Ν. Σηφουνάκης, γεγονός που εκ των πραγμάτων εκθέτει τους δύο πρωθυπουργούς που εξήγγειλαν το έργο και δεσμεύτηκαν στους πολίτες του νησιού ότι θα υλοποιηθεί;
Κοντός ψαλμός αλληλούια…
Α.Ω.

Τα μαζεμένα…

Τρία φορτηγά της εταιρείας «Ανακύκλωσης Αιγαίου» θα μεταφέρουν από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη, τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν συγκεντρωθεί στα κοντέινερ. Σε τρεις περιοχές του νησιού και συγκεκριμένα στα αμαξοστάσια των δήμων Μύρινας, Μούδρου και Νέας Κούταλης έχουν στηθεί τα κοντέινερ, ενώ ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης συσκευών υπάρχουν σε διάφορα σημεία, σε σχολεία, στα δημαρχεία, στα δημοτικά καταστήματα των τοπικών διαμερισμάτων και στο Νοσοκομείο. Οι Λημνιοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των τεσσάρων δήμων του νησιού, μέσω της Διαδημοτικής, έχουν μεταφέρει μεγάλο όγκο ανακυκλούμενων συσκευών, με αποτέλεσμα να γεμίσουν γρήγορα τα τρία κοντέινερ. Από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Λήμνου, Ιουλία Λυγδά, θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για την ανακύκλωση στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού.
Α.Σπυ

Η Λέσβος στο «ΣΚΑΪ»

Η Λέσβος, η Σάμος, τα Κύθηρα και η Μάνη αναμετρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή του «ΣΚΑΪ» «I love GR» με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου. Παρουσιάστηκαν πολλά ρεπορτάζ για τις ομορφιές του νησιού, τα προϊόντα του αλλά και δηλώσεις επωνύμων που έχουν επισκεφθεί το νησί. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Πελ.Γ.

Να μην ντρεπόμαστε…

Όντως ο Νίκος Σηφουνάκης έχει σοβαρές αντιρρήσεις για το «μέγεθος» της χερσαίας ζώνης του λιμένος Σιγρίου, όπως βάσει πληροφοριών αναφέραμε. Σε συνέχεια του χθεσινού μας ρεπορτάζ, παράγοντας, που μας είπε «γνωρίζω από πρώτο χέρι τη βούληση και τις προσπάθειες του Νίκου Σηφουνάκη να γίνει το λιμάνι», μας ανέφερε ότι μόλις ο υφυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του και είδε σε τεχνική σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών, απ’ τις πρώτες που συγκάλεσε, τα σχέδια της μελέτης, περίπου… τρόμαξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, ο κ. Σηφουνάκης σχολίασε έντονα προβληματισμένος, σχεδόν σα να μίλαγε στον εαυτό του, πως «θα πρέπει άμεσα να κάνουμε το παν για να μην ντρεπόμαστε για το αποτέλεσμα, για να περιοριστεί η χερσαία ζώνη».

… αλλά γιατί;
Μένει, πάντως, εκτός των πρωτοβουλιών που ευλόγως αναμένονται απ’ τον υφυπουργό για να μη χαθεί το έργο, να γίνουν και απ’ τους τοπικούς φορείς οι ενέργειες που θα συμβάλουν στην άμεση εξεύρεση λύσης. Ή αλλιώς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ό,τι τους αναλογεί για να υπάρξει αποτέλεσμα, έργο δηλαδή, αλλά και για να μην ντρεπόμαστε για αυτό.
Σε δεύτερη φάση, εννοείται ότι, αφού διασφαλιστεί η ένταξη και υλοποίηση του έργου, θα πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχουν και ευθύνες και σε ποιους, για το γεγονός ότι μια εγκεκριμένη και αδειοδοτημένη από τόσες και τόσες υπηρεσίες μελέτη προκαλεί αντίδραση ντροπής σε έναν αρχιτέκτονα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο πρίσμα με το οποίο ο βουλευτής Λέσβου και πολιτικό πρόσωπο εξέτασε τα σχέδια της χερσαίας ζώνης, παρεμβάλλεται και το φίλτρο της επαγγελματικής του εμπειρίας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey