Οι εξ ανατολών... γείτονες

17/09/2013 - 19:32

Η λειτουργία του ρωμαίικου Σχολείου ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Άνοιξε το Σχολειό της Ίμβρου


Στα θρανία του ρωμαίικου Σχολείου της Ίμβρου

Η λειτουργία του ρωμαίικου Σχολείου ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στους Αγίους Θεοδώρους, το χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Δύο μόνο οι μαθητές, ο Δημήτρης και ο Αλέξανδρος, αλλά με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Το ξανάνοιγμα του Σχολείου, όπως επεσήμανε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αποτελεί άρση μιας μεγάλης αδικίας, της κατάργησης της ελληνικής παιδείας στην Ίμβρο.

Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τη λειτουργία του Σχολείου ως μια επιπλέον ελπίδα για το «αύριο» και το μέλλον του νησιού. Έρχεται δε σε μια περίοδο που οι χιλιάδες Ίμβριοι της διασποράς, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε αναγκαστικό εκπατρισμό από τα μέτρα στις αρχές της δεκαετίας τού ’60, γυρίζουν στο νησί τους, εντείνοντας τον αγώνα τους απέναντι στις αδικίες που στήθηκαν σε βάρος τους από την τουρκική διοίκηση.

Ψυχή του ελληνορθόδοξου Δημοτικού Σχολείου στην Ίμβρο είναι τρεις γυναίκες.


Η Άννα Κουτσομάλη (αριστερά), ιδρύτρια, σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, του Σχολείου, και η Μαρία Μπερμπέρη, δασκάλα και μητέρα του Δημήτρη


Ως ιδρύτριά του, όπως προβλέπεται από την τουρκική νομοθεσία, εμφανίζεται η Άννα Κουτσομάλη από την Παναγιά, που έζησε κι αυτή όλη την περιπέτεια των συντοπιτών της: Ίμβρος, Κωνσταντινούπολη, Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη και επιστροφή στο νησί, για να μπει μπροστά στο σημαντικό εγχείρημα της επαναλειτουργίας του Σχολείου. Ως διευθύντρια ορίσθηκε η Παρασκευή Μπερμπέρη, η οποία ζει μεταξύ των Αγίων Θεοδώρων, που είναι το χωριό της, και της Πόλης. Ενώ η τρίτη είναι η δασκάλα Μαρία Μπερμπέρη, με καταγωγή από τα Αγρίδια, που γεννήθηκε στην Αυστρία. Η τελευταία έχει και διπλό ρόλο, αφού είναι και η μητέρα του μικρού Δημήτρη, ο οποίος είναι ένας από τους δύο μαθητές του Σχολείου. Πήρε τη γενναία απόφαση να επιστρέψει με την οικογένειά της και να ζήσει στην Ίμβρο και δηλώνει αποφασισμένη να παλέψει ώστε να αντιμετωπίσει τις πολλές δυσκολίες.

Ο Δημήτρης ξεκινά τα πρώτα του σχολικά βήματα από το Σχολείο της Ίμβρου και έχει μαζί του τον Αλέξανδρο, ένα παιδί από το χωριό Ευλάμπιο, που πηγαίνει στην Δ΄.


Κλέψανε τις βρύσες απ’ τον Πύργο τού Κονάκ στη Σμύρνη!


Στη Σμύρνη, την περασμένη βδομάδα, κάποιοι επιτήδειοι αφαίρεσαν τις βρύσες και το μηχανισμό του σιντριβανιού στον Πύργο του ρολογιού στην πιο κεντρική πλατεία, Κονάκ, της πόλης. Ο Πύργος τού Κονάκ της Σμύρνης αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της πόλης και κλασσικό σημείο φωτογράφισης των επισκεπτών της! Μέρα - νύχτα περιτριγυρίζεται από κόσμο και είναι ν’ απορεί κανείς πώς τόλμησαν τέτοια κλοπή. Για την ιστορία, αναφέρεται ότι ο Πύργος του ρολογιού σχεδιάστηκε από το Γάλλο αρχιτέκτονα Raymont Charles Péré και αποτέλεσε δώρο του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ στην επέτειο του εορτασμού των 25 χρόνων βασιλείας του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ Β΄.
Είναι χτισμένος και διακοσμημένος με την οθωμανική αρχιτεκτονική, με ύψος 25 μέτρα, ενώ τριγύρω του έχουν κατασκευαστεί τέσσερις βρύσες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στις τέσσερις πλευρές του Πύργου. Ο Πύργος επίσης απεικονιζόταν σε παλιότερο χαρτονόμισμα των 500 λιρών. Παρόμοιοι πύργοι είχαν χτιστεί και σε άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως το Βελιγράδι, το Σαράγεβο, την Μπάνια Λούκα και αλλού στα Βαλκάνια.


Στον Τσεσμέ ο σεΐχης τού Ντουμπάι και οι εξελίξεις για την ΕΧΡΟ 2020

Από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο σεΐχης Abdulla Al Futtaim πήγε την περασμένη βδομάδα με τη θαλαμηγό του «Radiant» (16,30 μ. πλάτος, 110 μ. μήκος) στο λιμάνι τού Τσεσμέ και παρέμεινε εκεί μία ημέρα. Η επίσκεψη του σεΐχη συνέπεσε με τις εξελίξεις γύρω απ’ την υποψηφιότητα-διεκδίκηση της Σμύρνης, απ’ το Ντουμπάι, το Σάο Πάολο (Βραζιλία) και το Γιεκατερινμπούργκ (Ρωσία) της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2020.
Μετά την πρόσφατη αποτυχία της Κωνσταντινούπολης να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τού 2020, η υποψηφιότητα της Σμύρνης για την ΕΧΡΟ 2020 είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Τουρκίας. Έως τώρα, σ’ αυτήν τη μαραθώνια προσπάθεια, η Άγκυρα και το Επιμελητήριο της Σμύρνης θεωρούσαν δεδομένη την ελληνική στήριξη, όπως άλλωστε έγινε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν από μερικές ημέρες, όμως, γνωστοποιήθηκε (οι τουρκικές πηγές μιλούν για επιστολή του πρωθυπουργού στον Τ. Ερντογάν) ότι η Ελλάδα στην κρίσιμη ψηφοφορία του Νοεμβρίου δε θα στηρίξει τη Σμύρνη, αλλά το Ντουμπάι! Οι λόγοι της επιλογής της ελληνικής πλευράς δεν είχαν να κάνουν τόσο με τα θέματα που μας χωρίζουν με τη γειτονική χώρα, όσο με τη γενικότερη προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Επόμενο ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από το Επιμελητήριο της Σμύρνης, ο πρόεδρος του οποίου, πολύ γνωστός και στη Λέσβο, Εκρέμ Ντεμιρτάς, δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη αντίδραση του Επιμελητηρίου Σμύρνης είναι η απειλή ακύρωσης του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Σμύρνη στις 21 Οκτωβρίου. Το κλίμα που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αποτύπωσε προχθές και η εφημερίδα «Χουριέτ» με τον τίτλο «Παλούκι από το γείτονα», σε σχετικό της δημοσίευμα. Ίδωμεν μέχρι τις 27 Νοεμβρίου, οπότε θα παρθεί η τελική απόφαση για το πού θα γίνει η ΕΧΡΟ 2020! Πάντως το ενδεχόμενο να διοργανωθεί η ΕΧΡΟ στη Σμύρνη εξυπηρετεί τα κοντινά στη Σμύρνη νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, αφού για το εξάμηνο που θα διαρκέσει, θα έχουμε να ελπίζουμε σε παράλληλη αύξηση του τουρισμού μας.

Τέλος Σεπτεμβρίου, στο Αϊβαλί

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Αϊβαλί θα βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όπου το Σάββατο θα μεταβεί στην Πέργαμο, στην αρχαία βασιλική του Αγίου Ιωάννη, και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει στον Ταξιάρχη του Αϊβαλιού, όπου μάλιστα θα ενθρονισθεί και ο νέος (πριν από 11 μήνες) εκλεγείς Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας.

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας κατάγεται απ’ τον Ορχομενό Βοιωτίας, απ’ όπου μάλιστα θα έλθουν στο Αϊβαλί εκδρομείς-προσκυνητές, για να τιμήσουν το συμπολίτη τους. Αλλά και από τη Μυτιλήνη αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον να ταξιδέψουν αρκετοί στο Αϊβαλί, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Μάλιστα, τουριστικά πρακτορεία της πόλης ετοίμασαν πακέτα τριήμερων εκδρομών.

Ακόμη, τις ίδιες μέρες (είχε προγραμματιστεί πολύ πριν ανακοινωθεί η επίσκεψη του Πατριάρχη) η ομάδα τανγκό της Μυτιλήνης θα συναντήσει στο Αϊβαλί τούς φαν του χορού από τη Σμύρνη και θα χορέψουν από κοινού. Οργανωτές της συνάντησης είναι η συμπολίτισσά μας Κλαίρη Φραγκουλάκη και οι Τούρκοι Ozan Firat και Vedat Çakır. Το… «τελευταίο τανγκό στο Αϊβαλί» από έμπειρους Μυτιληνιούς και Σμυρνιούς χορευτές θα είναι πραγματικά ένα ωραίο θέαμα, που θα απολαύσουν όσοι βρεθούν εκείνες τις μέρες εκεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey