Οι εξ ανατολών... γείτονες

10/09/2013 - 15:18

Στο τέλος του μήνα έχει προγραμματισθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να επισκεφθεί τα απέναντί μας παράλια. Θα παραστεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στη θεία λειτουργία όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης και η οποία θα τελεστεί στη βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στον αρχαίο ναό του Σεράπιδος, γνωστό σήμερα ως «Κιζίλ Αβλού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε Πέργαμο και Αϊβαλί
Ιστορικές επισκέψεις

Στο τέλος του μήνα έχει προγραμματισθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος να επισκεφθεί τα απέναντί μας παράλια. Θα παραστεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στη θεία λειτουργία όπου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης και η οποία θα τελεστεί στη βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στον αρχαίο ναό του Σεράπιδος, γνωστό σήμερα ως «Κιζίλ Αβλού».

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία στον Ταξιάρχη στο Αϊβαλί. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και συγκεκριμένα μετά το 1999 οπότε και πάλι ο Πατριάρχης είχε επισκεφθεί το Αϊβαλί, θα ακουστούν ψαλμωδίες στον αϊβαλιώτικο Ταξιάρχη. Μόνο που αυτήν τη φορά θα ακουστούν στον ανακαινισμένο ναό, που αναστηλώθηκε προσφάτως με αρκετή φροντίδα απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και ήδη είναι επισκέψιμος, με εισιτήριο φυσικά.

Ας σημειωθεί ότι το ερχόμενο Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Συκής, που τώρα πλέον ανήκει στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου και είναι κι επισήμως ο ιερέας της εκκλησίας της Αγίας Φωτεινής στη Σμύρνη, θα λειτουργήσει στη σμυρνιά ορθόδοξη εκκλησία, όπου μάλιστα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια θα τελεστεί και το μυστήριο της βάπτισης.



Από παλιότερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Πέργαμο


Ο ηθοποιός Ταρίκ Ακάν σε ντοκυμαντέρ
«Τα ίχνη των Ρωμαίων στη Μ. Ασία»

Ο καρατερίστας, διάσημος στην Τουρκία ηθοποιός Ταρίκ Ακάν ανέλαβε για λογαριασμό του Ιδρύματος Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ» το γύρισμα μιας ταινίας-ντοκυμαντέρ, που θα αναδεικνύει τα μνημεία πολιτισμού που άφησαν οι Ρωμαίοι μαζί και οι Βυζαντινοί ως συνέχεια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία. Η παραγωγή είναι διεθνής, ήδη έγιναν συμβόλαια για την πώλησή της σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία, τα δε έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Τα γυρίσματα της ταινίας, διάρκειας 52 λεπτών, θα γίνουν σε 14 διαφορετικά σημεία-αρχαιολογικούς χώρους της Τουρκίας και ξεκίνησαν ήδη από τη «γειτονιά» μας. Τα κινηματογραφικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς στην αρχαία Άντανδρο κοντά στο Αλτίνολούκ. Η Άντανδρος είχε στρατηγική θέση στον κόλπο του Αδραμυττίου, έπαιξε δε σπουδαίο ρόλο στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό ως σύμμαχος των Αθηναίων, χάρη στα ναυπηγεία της, καθόσον διέθετε άφθονη ξυλεία απ’ το όρος Ίδη και πίσσα.

Στην Άντανδρο εδώ και 13 χρόνια γίνονται συστηματικές ανασκαφές και έχουν έλθει στο φως σημαντικά ευρήματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και πανέμορφα μωσαϊκά δάπεδα σε επαύλεις και δημόσια κτήρια της εποχής.

 

Φεστιβάλ στη Φώκαια

Λόγω του ότι το Ραμαζάνι φέτος έπεσε μήνα Αύγουστο, τα πολιτιστικά φεστιβάλ των απέναντί μας πόλεων πραγματοποιήθηκαν μεταχρονολογημένα. Στη Φώκαια ειδικά, περίμεναν να έλθει ο Σεπτέμβριος, να ξεκινήσει η αλιευτική περίοδος για τις ανεμότρατες, για να ανακοινώσουν ότι το φετινό πενθήμερο φεστιβάλ τους, που το ονομάζουν «Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών, Πολιτισμού και Αλιείας» θα γίνει από 11 έως 15 Σεπτεμβρίου. Πέρυσι οι τοπικές αρχές ματαίωσαν την τελευταία στιγμή τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, λόγω των συνεπειών των τρομοκρατικών επιθέσεων που είχαν γίνει στην Ανατολία με θύματα δεκάδες Τούρκους στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και Φωκιανοί που υπηρετούσαν τη θητεία τους στα ΝΑ σύνορα.

Φέτος, περιχαρής ο δήμαρχος, Γκιορχάν Ντεμιράτς, προσκαλεί τους πολίτες και απ’ τις γύρω περιοχές, κυρίως της Σμύρνης, να περάσουν πέντε μέρες ξενοιασιάς στις Φώκιες. Με βάση το πρόγραμμά τους, θα γίνουν ποικίλες εκδηλώσεις, εμφανίσεις χορωδιών, συναυλίες ροκ, θέατρα, χορευτικά, αλλά και συζητήσεις προβληματισμού με κοινωνικά θέματα, αλλά και σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής, τον εκσυγχρονισμό της αλιευτικής νομοθεσίας και το περιβάλλον. Προς τούτο έχουν προσκληθεί προσωπικότητες και καλλιτέχνες απ’ όλη την Τουρκία και το εξωτερικό.




Κατακλύζουν την Τουρκία οι Σύριοι πρόσφυγες

Οι συνέπειες του συνεχιζόμενου εμφύλιου πολέμου στη Συρία και οι πρόσφατες εξελίξεις για επικειμένη επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τον αριθμό των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα. Άλλωστε, μέρος του προβλήματος βιώνουμε και εμείς εδώ στη Λέσβο καθημερινά σχεδόν με τις αφίξεις μεταναστών-προσφύγων απ’ τα απέναντι παράλια. Μέχρι στιγμής, υπολογίζονται στα δυο εκατομμύρια οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Συρία. Στις όμορες χώρες Λίβανο, Τουρκία, Ιορδανία και Ιράκ έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί για την παραμονή αυτών των ανθρώπων.

Στην Τουρκία οι Σύριοι που ζουν στους καταυλισμούς, πέραν αυτών που περνώντας απ’ το έδαφός της αναζητούν αλλού την τύχη τους, υπολογίζονται να ξεπερνούν σήμερα τις 450 χιλιάδες, ενώ οι αφίξεις αυξάνονται καθημερινά. Ενδεικτικό του μεγέθους του προσφυγικού κύματος είναι ότι από τότε που εκδηλώθηκε το φαινόμενο, καταγράφηκαν στους καταυλισμούς της Τουρκίας 5.638 γεννήσεις παιδιών.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και το πρόβλημα δε βαίνει προς λύση, ώστε να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στη Συρία, οι τουρκικές αρχές προγραμματίζουν να ανοίξουν σχολεία στους προσφυγικούς καταυλισμούς, για να μη χάσουν τα παιδιά και αυτήν τη σχολική χρονιά. Όπως διευκρίνισε η τουρκική κυβέρνηση (που τάσσεται υπέρ της ένοπλης επέμβασης), μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 750 εκατ. δολλάρια για τους Σύριους πρόσφυγες, και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επωμισθεί μέρος των βαρών που επιφορτίζονται οι όμορες με τη Συρία χώρες.




Τα γκράφιτι με το ουράνιο τόξο απλώνονται παντού στην Τουρκία

Η ιστορία με τα γκράφιτι στα χρώματα του ουράνιου τόξου στην Κωνσταντινούπολη και το σβήσιμο που επακολούθησε απ’ τη Δημοτική Αστυνομία, γιατί θεωρήθηκε ότι αντίκεινται στα ισλαμικά ήθη, άρχισε ραγδαία να εξαπλώνεται σ’ όλη την Τουρκία.

Οι νέοι, θέλοντας να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο κράτος της καταστολής και της επιβολής ισλαμικής αντίληψης στην καθημερινότητα των πολιτών, βρήκαν μια καινούργια ευκαιρία να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους και να δείξουν την παρουσία τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πρώτα στη Σμύρνη, μετά στα Αλάτσατα και στη Φώκαια, όπου υπάρχουν δημόσιες σκάλες, βάφονται στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Αλλού σβήνονται την άλλη μέρα κι αλλού θεωρούνται η ατραξιόν της γειτονιάς, ανάλογα με πιο κόμμα είναι ο δήμαρχος.



 
Μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ναυτιλιακών εταιρειών
Προβλήματα σε Σάμο και Δωδεκάνησα

Την περασμένη Κυριακή επιβλήθηκε απαγόρευση απόπλου στο τουρκικό πλοιάριο της εταιρείας Meander Travel, που εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Σάμου και Κουσάντασι. Την απαγόρευση του απόπλου διέταξε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, για οφειλές που αφορούν στα τέλη ελλιμενισμού. Από την πλευρά της, η τουρκική εταιρεία δηλώνει ότι έχει αποπληρώσει όλες τις οφειλές, δε χρωστάει και ότι η ελληνική πλευρά ζητά επιπλέον χρήματα που δε δικαιούται.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δηλώνει ότι τα χρήματα που έχει πληρώσει η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι μόνο 1.200 ευρώ, δηλαδή τα 0,30 λεπτά ανά επιβάτη και όχι το 5% του εισιτηρίου, που αντιστοιχεί σε 45.000 ευρώ για τα έτη 2012 και 2013. Μέσα στη βδομάδα αναμένονται οι εξελίξεις για το αν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την ακτοπλοϊκή γραμμή Σάμου - Κουσάντασι, από την οποία πολλά περιμένει ο σαμιώτικος τουρισμός.

Στη Ρόδο, πάλι, οι εκπρόσωποι των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών καταγγέλλουν ως «πειρατές» τους Τούρκους πλοιοκτήτες στο Αιγαίο, που με το «έτσι θέλω» κάνουν δρομολόγια από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια και μεταφέρουν μετ’ επιστροφής ξένους τουρίστες από τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία και πίσω στα νησιά, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημία στις ελληνικές επιχειρήσεις και το Ελληνικό Δημόσιο, από το οποίο στερούν έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Όπως καταγγέλλουν, η πρακτική των τουρκικών πλοίων να «κλέβουν» τους επιβάτες που θα έπρεπε να μεταφέρονται με ελληνικά πλοία, εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση από τα τέλη Απριλίου τού 2013 στους ημερήσιους περιηγητικούς πλόες μεταξύ Ρόδου - Μαρμαρίς. Ο δύο πλευρές πρέπει να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν, ώστε να συνεχισθεί, τώρα που ξεκίνησε πια, η αμοιβαιότητα ταξιδιών στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey