Τα Δηκτικά 30/08/2013

30/08/2013 - 14:24

Σύνοδος Πρυτάνεων

Το ζήτημα της διαθεσιμότητας θα αποτελέσει πρώτο θέμα συζήτησης στην  Σύνοδο των Πρυτάνεων, που συγκαλείται σήμερα Παρασκευή, στην Κέρκυρα. Οι Πρυτάνεις αναμένεται να λάβουν αποφάσεις, όπως προσφυγή στα δικαστήρια για τα Πανεπιστήμια όπου θα εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, καθώς και άλλους τρόπους αντίδρασης.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, ενώ μέχρι και χτες το Ίδρυμα δεν είχε ακόμη καμία ενημέρωση για το τι πρόκειται να ισχύσει με τη διαθεσιμότητα των δικών του διοικητικών.

Β. Χρ.

 

Δεν προβάλλεται

Από τον υπεύθυνο εκδηλώσεων της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Σπύρο Ψύχα, μάθαμε χτες ότι το Κέντρο Ενημέρωσης της Σκάλας Καλλονής δεν έχει περιληφθεί ακόμη στους τουριστικούς οδηγούς.

«Εκείνο που μας προβληματίζει, είναι ότι στη Λέσβο υπάρχει και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Σκάλας Καλλονής, που είναι εξαιρετικό στο σχεδιασμό και τη λειτουργία του και το οποίο δεν έχει περιληφθεί ακόμη στους τουριστικούς οδηγούς, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστό», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν όντως ισχύει αυτό, είναι κρίμα, αφού το Κέντρο διαθέτει πλούσιο υλικό  για τους υγροτόπους του Κόλπου της Καλλονής αλλά και τη χλωρίδα, την πανίδα όλου του νησιού, τα πουλιά, τα ψάρια, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, το αλάτι αλλά και τις περιπατητικές διαδρομές που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης στην περιοχή και είναι μεγάλη παράλειψη να μην προβάλλεται από τον τουριστικό κόσμο του νησιού.

Β. Χρ.

 

Όλα κύλησαν ομαλά

Ομαλά κύλησε χτες η διαδικασία επεξεργασίας των αποτελεσμάτων για τις βάσεις εισαγωγής, από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λέσβου. Τα στοιχεία απεστάλησαν εγκαίρως στα ΜΜΕ κι έτσι όλα έγιναν επίσης εγκαίρως. Από πλευράς μας, απευθύνουμε τα δικά μας συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του νομού, που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Τμήματα και Σχολές της χώρας.

Β. Χρ.

 

 

Στον προβληματικό σε πολλά σημεία δρόμο Μυτιλήνης - Λουτρών, στο ύψος της Λακέρδας, και με κατεύθυνση απ’ τα Λουτρά προς την πόλη, συγκεκριμένο σημείο του οδοστρώματος έχει από καιρό καταληφθεί από μπάζα.

Πάνω από ένα εξάμηνο, η κατάληψη του δρόμου, όχι μόνο εμποδίζει αλλά δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την πρόκληση ατυχήματος.

Δυστυχώς όμως, αυτό που διαπιστώνει ο κάθε περαστικός, δεν φαίνεται να ενοχλεί και να κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομία, Δήμο), οι οποίες αν και έχουν δεχθεί ανάλογη καταγγελία, προς το παρόν δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο.

Μέχρι να γίνει το κακό όταν ανταμώσουν π.χ. ένα λεωφορείο με ένα άλλο μεγάλο ή και μικρότερο όχημα, ή ακόμη και δίκυκλο γιατί τόσο πολύ στενεύει ο δρόμος, και ψάχνονται αμφότεροι να εντοπίσουν τα αίτιά του.

Ή αλλιώς, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…

 

 

 

 

 

 

Σε δυο τελικούς ο Μαγδανής     

Τέλος δεν έχουν οι επιτυχίες για το Λημνιό πρωταθλητή μας στα κουπιά, τον Παναγιώτη Μαγδανή, που σήμερα και αύριο συμμετέχει σε δύο τελικούς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας που διεξάγεται στην Κορέα.

Χθες τα ξημερώματα στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, οι Παναγιώτης Μαγδανής και Σπύρος Γιάνναρος τερματίζοντας στον ημιτελικό στην 3η θέση, πήραν την πρόκριση για τον τελικό που θα γίνει αύριο Σάββατο λίγο μετά τις 9:30 το πρωί ώρα Ελλάδας.

Σήμερα όμως το πρωί, στις 10:18 ώρα Ελλάδας, ο Λημνιός πρωταθλητής μετέχει μαζί με τρεις ακόμη συναθλητές του στον τελικό  του τετραπλού σκιφ ελαφρών βαρών, διεκδικώντας μετάλλιο για τη χώρα μας.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

«Πονάει η ψυχή μας…»

Καταμεσήμερο, μες στο λιοπύρι χθες, σ’ έναν απ’ τους κεντρικούς δρόμους της Γέρας, ο αναγνώστης μας απ’ το Σκόπελο, είδε περί τους 30 πρόσφυγες, μαζί τους, μεγάλες γυναίκες με σκεπασμένα με μαντήλες πρόσωπα, να προχωρούν με κατεύθυνση τη Μυτιλήνη.

Κάποιοι απ’ τον Παπάδο, όπως μας μετέφερε, ειδοποίησαν και την Αστυνομία, αλλά κατάλαβαν πως το αίτημά τους να βοηθηθούν οι μετανάστες για να μετακινηθούν στο λιμάνι ή όπου αλλού θα καταλήξουν, δεν θα έβρισκε ιδιαίτερη ανταπόκριση, για αυτό και άρχισε η συζήτηση για το πώς υπάρχει δυνατότητα η τοπική κοινωνία να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους.

«Πονάει η ψυχή μας να τους βλέπουμε να ταλαιπωρούνται και ξέρουμε ότι λόγω κρίσης θα πρέπει να περιμένουμε ολάκερα καραβάνια. Σήμερα είναι η σειρά τους, αύριο θα έρθει και η δική μας να μας βγάλουν απ’ τα σπίτια μας. Για αυτό και κάτι πρέπει να κάνουμε όλοι μας», ήταν η έκκληση που απηύθυνε, δηλώνοντας σοκαρισμένος.  

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Η κρίση είναι…

Ποιος δεν άκουσε όλο το καλοκαίρι, κάποιο συγγενή, γνωστό ή φίλο του που ήρθε απ’ την Αθήνα ή άλλο μεγάλο αστικό κέντρο για διακοπές, να υποστηρίζει πως εδώ στη Λέσβο, δεν υπάρχει κρίση. Ή τουλάχιστον δεν είναι στα επίπεδα που είναι στην υπόλοιπη χώρα. Κι όμως η κρίση έχει εισβάλλει, πληγώνοντάς σοβαρότατα και τα νοικοκυριά του τόπου μας.

 

…κι εδώ

Η κρίση είναι εδώ και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό απ’ το γεγονός ότι απ’ τους 617 εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι 119, ή περίπου ο ένας στους πέντε, δεν φεύγει απ’ το Αιγαίο, αλλά μένει στη νησιωτική Ελλάδα να σπουδάσει. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη επιλογή, δίχως επ’ ουδενί να αμφισβητούμε την ποιότητα των παρεχομένων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι εξ ανάγκης.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Αγροτοσυνδικαλισμός άλλης εποχής

Μέχρι πρόσφατα όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μπορούσαν να λύσουν πολλά προβλήματα. Πρόκειται για μορφή αγροτοσυνδικαλισμού που ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου, τη γνωρίζει καλά και την ασκεί με μεγάλη επιτυχία για πάρα πολλά χρόνια. Φαίνεται όμως πως οι εποχές άλλαξαν, υπό το βάρος των ασφυκτικών δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται. Έτσι οι διαβουλεύσεις, οι επιστολές και οι διαμαρτυρίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για τα βοσκοτόπια της Λέσβου είτε από την ΕΑΣ Λέσβου, είτε από άλλους φορείς (ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Ανεξάρτητος Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών και Κτηνοτρόφων), δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Είναι φανερό πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο συγκεκριμένο ζήτημα αν η κυβέρνηση δεν διαπιστώσει ότι θα υποστεί βαρύτατο πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό απαιτείται άλλου εύρους και άλλου τύπου κινητοποίηση.

Ν.Μ.

 

Υποσχέσεις

Γραφείο του ΟΓΑ στη Λέσβο θα δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έδωσαν στον Αλέκο Γιαζιτζόγλου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Ξενοφών Βεργίνης και Μιχάλης Τζελέπης. Ο κ. Γιαζιτζόγλου συναντήθηκε μαζί τους προχθές Τετάρτη, στα πλαίσια των επαφών που είχε με παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ζήτημα των βοσκοτόπων.

Όπως μας είπε, όταν έθεσε το αίτημα, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος του ΟΓΑ στη Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού να ταλαιπωρούνται ακόμη και για πολύ απλά ζητήματα. Γι’ αυτό η παραπάνω υπόσχεση είναι καλοδεχούμενη αρκεί βέβαια να υλοποιηθεί.

Ν.Μ.

 

Στο ίδιο μοτίβο

Μείωση ζημιών και πτώση τζίρου ανακοίνωσε η ΝΕΛ για το πρώτο εξάμηνο του 2013. Η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας εκδόθηκε αργά χθες το απόγευμα. Η ΝΕΛ σχεδόν κατάφερε να μηδενίσει τις ζημιές της. Πρόκειται για πραγματική επιτυχία αν αναλογισθεί κανείς τα προβλήματα της εταιρείας. Ωστόσο μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί η οικονομική της κατάσταση καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 110 εκατ. ευρώ. Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα θα δημοσιεύσουμε στο αυριανό φύλλο του «Ε».

Ν.Μ.

 

Πολιτικό ζήτημα

Σε πολλά blog, αγροτικές ιστοσελίδες και έντυπα διαβάζουμε ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις για το ζήτημα των βοσκοτόπων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για τεχνοκρατικές προσεγγίσεις ενός πολιτικού ζητήματος. Δεν είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να κατανοήσει την έννοια του ελαιοβοσκότοπου ή την ιδιαιτερότητα της Λέσβου και των νησιών σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Το ζήτημα των βοσκοτόπων δεν λύνεται επειδή ως χώρα έχουμε αποδεχθεί μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων για το τρέχον έτος. Ανάλογη μείωση έχουν αποδεχθεί όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Το ότι τη «νύφη», την πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι, οφείλεται στο ότι το ζήτημα των βοσκοτόπων δεν είχε αντιμετωπισθεί εγκαίρως. Επίσης κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι ο πέλεκυς δεν θα πέσει βαρύς και σε άλλες κατηγορίες δικαιούχων. Μόλις πριν λίγες μέρες γράφαμε ότι θυμήθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πολλαπλή συμμόρφωση. Κοντολογίς για να αποφευχθεί η περικοπή των επιδοτήσεων σε κτηνοτρόφους και άλλες κατηγορίες παραγωγών χρειάζεται πολιτική απόφαση.

Ν.Μ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey