Οι εξ ανατολών... γείτονες

27/08/2013 - 14:31

Στο εξής, οι Τούρκοι πολίτες για να αποκτήσουν διαβατήριο ή άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους, δεν θα χρειάζεται να αποτείνονται, όπως μέχρι τώρα, στις αρμόδιες διευθύνσεις της Αστυνομίας.

Λιγότερη Αστυνομία στην καθημερινότητα των γειτόνων
Στο εξής, οι Τούρκοι πολίτες για να αποκτήσουν διαβατήριο ή άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους, δεν θα χρειάζεται να αποτείνονται, όπως μέχρι τώρα, στις αρμόδιες διευθύνσεις της Αστυνομίας. Τα μεν διαβατήρια θα εκδίδονται από τη Γενική Διεύθυνση Ταυτοτήτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, ενώ οι άδειες κυκλοφορίας, εάν πρόκειται για νέο αυτοκίνητο από τον πωλητή, εάν, δε, πρόκειται για μεταφορά μεταχειρισμένου, από το συμβολαιογραφείο το οποίο θα κάνει την πράξη.

Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, με το σκεπτικό ορισμένες πράξεις οι οποίες την εποχή που ίσχυε ο στρατιωτικός νόμος, για λόγους ασφαλείας είχαν δοθεί στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας, να μεταφερθούν σε μη ένστολες υπηρεσίες, ώστε να ελαφρύνει και το έργο της Αστυνομίας. Με την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, η Αστυνομία θα ασχολείται αποκλειστικά με τη δημόσια ασφάλεια, θα ελαφρύνει το έργο της και θα επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας της.

Σημαντικό θεωρείται ότι με την εφαρμογή αυτή, τα ειδικά γραφεία παρακολούθησης του Τύπου, τα οποία στο μεν κέντρο υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, στην δε περιφέρεια στα τοπικά Γραφεία Ασφαλείας, θα κλείσουν και η παρακολούθηση του Τύπου δεν θα συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα της Αστυνομίας.

Το ΣτΕ βάζει φρένο στις μεταφορές του Αιγαίου
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τη Ρόδο, με προσωρινή διαταγή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτό το αίτημα τεσσάρων ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών (μεταξύ των οποίων η «Dodekanisos Seaways» της Ρόδου) και ανέστειλε την εκτέλεση υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα και έδινε τη δυνατότητα σε τουρκικά σκάφη να πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η προσωρινή διαταγή δόθηκε ύστερα από ισχυρισμούς των αιτούντων για άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης και οικονομικής καταστροφής στη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου και το θέμα θα επανεξεταστεί προσεχώς από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Οι Ροδίτες μιλούν για «κλοπή» τουριστών και θεωρούν τον ανταγωνισμό αθέμιτο, δεδομένου ότι το λειτουργικό κόστος των τουρκικών πλοιαρίων είναι υπό-τριπλάσιο των ελληνικών, που είναι αναγκασμένα να εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με βάση όσα ίσχυαν πριν την τελευταία υπουργική απόφαση, μόνο πλοία με ελληνική σημαία μπορούν να μεταφέρουν επιβάτες από ελληνικό λιμάνι σε λιμάνι της Τουρκίας και πίσω στα ελληνικά νησιά, σε ημερήσια εκδρομή. Σε μας εδώ δεν γνωρίζουμε ποια εφαρμογή μπορεί να έχει η απόφαση του ΣτΕ, αφού η γραμμή Μυτιλήνη - Αϊβαλί μονοπωλείται, εδώ και χρόνια, από πλοιάρια τουρκικής ιδιοκτησίας.
 
Αντικαταστήθηκε ο Καϊμακάμης του Αϊβαλιού


Ο μέχρι τώρα Καϊμακάμης (Έπαρχος) του Αϊβαλίου, Νιχάτ Ναλμπάντ, μετατίθεται από το Αϊβαλί στην Άγκυρα, όπου θα υπηρετήσει σε θέση αναπληρωτή Νομάρχη. Στα πέντε περίπου χρόνια της θητείας του, ο απερχόμενος Καϊμακάμης επισκέφθηκε πολλές φορές τη Λέσβο και βοήθησε στην ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων. Ακόμη δεν έχει ορισθεί ο διάδοχός, που αναμένεται να αφιχθεί αυτές τις ημέρες από την Πόλη.

Τόσο ο Δήμαρχος του Αϊβαλιού, Χασάν Τουρκοζέν, όσο και του Κουτσούκιοϊ και της Αλτίνοβας, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αϊβαλί, Ραχμί Γκεντσέρ, έκριναν θετικό το έργο του απερχόμενου Καϊμακάμη και υπήρξε συγκίνηση κατά τον εθιμοτυπικό αποχαιρετισμό. Αυτή την περίοδο παρατηρείται ευρεία αντικατάσταση από την κυβέρνηση, των έπαρχων, ενώ κάποιοι στην αντιπολίτευση μιλούν για σκοπιμότητα ενόψει της διεξαγωγής σε 6 μήνες περίπου των Δημοτικών Εκλογών. Οι καϊμακάμηδες είναι ανώτατοι κρατικού υπάλληλοι που διορίζονται από την κυβέρνηση, όπως ήταν σε μας οι νομάρχες και οι έπαρχοι προ εικοσαετίας και συνήθως μετατίθενται ανά 4 - 5 χρόνια.

Κοσμοπολίτικο αλλά και πανάκριβο το Αϊβαλί το καλοκαίρι


Προσωπικότητες απ’ όλη την Τουρκία επέλεξαν φέτος να περάσουν τις διακοπές τους στο Αϊβαλί, που εξακολουθεί να ασφυκτιά ακόμη από τους επισκέπτες, κυρίως εσωτερικός τουρισμός. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στη λίστα του φημισμένου πρακτορείου ταξιδιών της Κωνσταντινούπολης, «GezginDamaklar», που διοργανώνει ταξίδια για εκλεκτά γούστα και για «λίγους» (σε γκρουπ των 20 ατόμων μόνο), το Αϊβαλί - Μοσχονήσια, κατέχει την ακριβότερη θέση στη χώρα. Το πρακτορείο αυτό διοργανώνει για το τριήμερο 30 Αυγ. - 1η Σεπτ. (3 μέρες, 2 νύχτες) ειδικές εκδρομές με βάση τη γαστρονομία σε επιλεγμένα εστιατόρια. Το πακέτο για το Αϊβαλί φθάνει στις 925 λίρες κατά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο! Ακολουθεί το πακέτο για Τσεσμέ - Αλάτσατα με 855 λίρες, στο αντικρινό μας βουνό, Καζ-ντάγ (Ϊδη) σαφάρι με τζιπ, 720 λίρες, στην Καππαδοκία με 700 λίρες και τελευταία στη λίστα είναι η Αδριανούπολη, μόνο με 540 λίρες!

Δεν τελειώνει η περιπέτεια του Δημάρχου Αδραμυτίου



Την περασμένη Παρασκευή, ξεκίνησε στο Κακουργιοδικείο της Μπουρχάνιας, η συζήτηση της προσφυγής του έκπτωτου μέχρι στιγμής Δημάρχου Αδραμυτίου, Τουντσάι Κιλίτς, για τροποποίηση του κατηγορητηρίου. Η δικαστική διαδικασία διήρκεσε σχεδόν 14 ώρες, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε, αφού δεν εξετάσθηκαν όλοι οι μάρτυρες.

Έτσι η δίκη θα επαναληφτεί και πάλι αύριο και θα δούμε! Πλήθος κόσμου, φίλοι και οπαδοί του δικαζόμενου Δήμαρχου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστήριο, καθώς και στελέχη του κόμματος ΜΗΡ (Εθνικιστικό) με το οποίο εκλέχτηκε Δήμαρχος ο Κιλίτς. Ο Δήμαρχος Αδραμυτίου κατηγορείται από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, για σωρεία παραβάσεων και παραλείψεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του, από τις οποίες σοβαρότερη είναι η δωροδοκία για εκμίσθωση κατά το 2011, των διαφημιστικών πινακίδων του Δήμου.
 
Ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός με τα γιαούρτια και το μπακλαβά


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τελικά την εξέταση του θέματος της προέλευσης του μπακλαβά, τέσσερα χρόνια μετά την αίτηση που υποβλήθηκε από την πόλη του Γκαζίαντέπ, στα ΝΑ της Τουρκίας, μετά από σοβαρές ενστάσεις της ελληνικής πλευράς. Η δημοσίευση της αίτησης στην επίσημη εφημερίδα της Κομισιόν, σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου μέρους της διαδικασίας για την κατοχύρωση, η οποία περιλαμβάνει αναμονή τριών μηνών για πιθανή κατάθεση ενστάσεων, πριν από την επίσημη χορήγηση αναγνώρισης.

Εάν δεν προκύψουν ενστάσεις, ο μπακλαβάς εφεξής θα είναι γνωστός ως «μπακλαβάς του Αντέπ» (όπως λεγόταν αρχικά η τουρκική πόλη), κάτι που σύμφωνα με τους Τούρκους, δίνει τέλος στην αιώνια διαμάχη για την πατρότητα του γλυκίσματος. Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειές της στον τομέα της εστίασης και την αναγνώριση των τοπικών γεύσεων, με το Τουρκικό Ινστιτούτο Ευρεσιτεχνίας (TPE) να κερδίζει γεωγραφικά δικαιώματα (με ένδειξη ΠΟΠ) σε 147 τοπικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλο «επίμαχο» προϊόν είναι και το γιαούρτι, όπου μέχρι στιγμής φαίνεται να κερδίζει η ελληνική πλευρά, αν κρίνει κανείς την τελευταία απόφαση δικαστηρίου στην Αγγλία, όπου η ελληνική «ΦΑΓΕ» δικαιώθηκε στην αποκλειστική χρήση του όρου «Greek yogurt». Αντίδικος ήταν η τουρκικών συμφερόντων, αμερικανική γαλακτοβιομηχανία «Chobani», που παρασκευάζει γιαούρτι, όπως το ελληνικό, στις εγκαταστάσεις του South Edmeston στη Νέα Υόρκη και είναι Νο1 στις πωλήσεις του προϊόντος στις ΗΠΑ. Πάντως εκτιμάται ότι η «Chobani» θα προσφύγει στο εφετείο, ή θα αναγκαστεί να επενδύσει και στην Ελλάδα, οπότε προβλέπεται να συνεχισθεί ο γιαουρτοπόλεμος!

Αδριανούπολη, η πόλη της πιπεριάς και του «τσιγεριού»


Σ’ όλη την Τουρκία, η κουζίνα της Αδριανούπολης είναι φημισμένη για τα κρεατικά της και ειδικά για το μοσχαρίσιο συκώτι, το «τσιγιέρ» που έλεγαν και οι παλιοί! Στην ευρύτερη πεδινή περιοχή εκτρέφονται πολλά βοοειδή και καλλιεργούνται ρύζι, ηλίανθος και βέβαια κάθε είδους πιπεριές.

Καθώς διανύουμε το τέλος Αυγούστου, κορυφώνεται η συγκομιδή του ηλίανθου, του οποίου όμως η τιμή συγκέντρωσης από τις βιομηχανίες παραγωγής ηλιέλαιου, είναι πολύ χαμηλή φέτος, γεγονός που κατέβασε στους δρόμους διαμαρτυρόμενους τους παραγωγούς.

Υπερπαραγωγή όμως και στις πιπεριές από τις οποίες αφού ξεραθούν, παράγεται το μπούκοβο, γλυκό ή καυτερό, απαραίτητο καρύκευμα στο μαγείρεμα του συκωτιού, το οποίο προσφέρεται στα εστιατόρια ως κατεξοχήν σπεσιαλιτέ της περιοχής. Μάλιστα η Αδριανούπολη είναι η μόνη ίσως πόλη στον κόσμο που διοργανώνει κατά έτος «Τσιγιέρ Φεστιβάλ». Όσοι καλοφαγάδες δεν φοβάστε τη χοληστερίνη σας, προσέλθετε!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey