Οι εξ ανατολών... γείτονες

20/08/2013 - 14:18

82η Διεθνής Έκθεση της Σμύρνης
Φέτος από 29 Αυγούστου ως 8 Σεπτεμβρίου στο «Φουάρ», το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σμύρνης, διοργανώνεται η 82η Izmir International Fair, που αποτελεί την παλαιότερη εμπορική έκθεση στην Τουρκία.

82η Διεθνής Έκθεση της Σμύρνης


Φέτος από 29 Αυγούστου ως 8 Σεπτεμβρίου στο «Φουάρ», το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Σμύρνης, διοργανώνεται η 82η Izmir International Fair, που αποτελεί την παλαιότερη εμπορική έκθεση στην Τουρκία. Περιλαμβάνει διάφορες ομάδες προϊόντων και θεωρείται η κοιτίδα των εκθέσεων της Τουρκίας αλλά και των εκθέσεων της βιομηχανίας. Είναι επίσης σημαντική για τη φιλοξενία μιας σειράς από παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Από όσα ανακοινώθηκαν, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με τους Δήμους και τα Επιμελητήρια των νησιών, διοργανώνει επ’ ευκαιρία της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης, μία μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην τουρκική μεγαλούπολη, που θα περιλαμβάνει όλο το επιχειρηματικό φάσμα, δηλαδή εμπορικές επιχειρήσεις, τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, κ.ά.), παραγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κ.ά., με στόχο το άνοιγμα νέων εμπορικών δρόμων και αγορών, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Φέτος στην έκθεση θα υπάρξουν ειδικά αφιερώματα στον τομέα των υπολογιστών, των συστημάτων επικοινωνίας, των μοτοσυκλετών - ποδηλάτων, ενώ ανάμεσα στις διάφορες εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και μεγάλη ροκ συναυλία. Ήδη από τώρα στους δρόμους γύρω από την έκθεση, εγκαταστάθηκαν μεγάλα φορτηγά πωλητήρια των δημοφιλών ποδοσφαιρικών ομάδων Μπεσίκτας, Φενέρμπαχτσέ και Τράμπζονσπορ.

Τα 90χρονα της συνθήκης της Λωζάννης

Οι Lions της Σμύρνης (118ο τμήμα) σε ειδική τελετή, που περιλάμβανε ποικίλες εκδηλώσεις, τίμησαν φέτος την επέτειο των 90 χρόνων από την συνθήκη της Λωζάννης, ως ιστορική καμπή που ουσιαστικά εδραίωσε και αναγνώρισε τη δημοκρατία στη χώρα τους και επέφερε ουσιαστική ειρήνη με την Ελλάδα. Ανάλογο κλίμα επιδιώκεται και στο Δήμο Τσάνκαγια (το μεγαλύτερο υπο-δήμο) της Άγκυρας, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση φωτογραφίας «Πόλη νοσταλγία μου», που διοργάνωσε το ίδρυμα ανταλλαγέντων με την συνθήκη της Λωζάννης (Lozan Vakfi Mubadilleri), της Κωνσταντινούπολης. Η έκθεση που παρουσιάζει τον αναγκαστικό ξεριζωμό των Ρωμιών της Πόλης μετά τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 2 ως 20 Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοινώθηκε, η επιλογή των ημερομηνιών αποβλέπει στο να αμβλύνει το «πολεμικό» κλίμα, που κάθε Σεπτέμβρη καλλιεργείται από εθνικιστικούς κύκλους για την επέτειο της Μικρασιατική Καταστροφής. Σημειώνεται ότι προ διετίας η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε με επιτυχία από την «Συνύπαρξη» και στη μαρίνα της Μυτιλήνης.

Μεγάλη απάτη εντοπίσθηκε στα ΑΤΜ του Αϊβαλιού


Την περασμένη εβδομάδα πολλοί Τούρκοι παραθεριστές που πέρασαν τις αργίες του Μπαϊραμιού, στο γειτονικό μας Αϊβαλί, διαπίστωσαν έκπληκτοι όταν επέστρεψαν στα μέρη τους, ότι είχαν μειωθεί ή εξαφανισθεί οι καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Είχαν κάνει χρήση κάρτας ανάληψης μετρητών σε ΑΤΜ του Αϊβαλιού. Προσέφυγαν βέβαια στις τράπεζές τους, όπου ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε από πού και πώς έγινε η απάτη, με αντίγραφα της κάρτας των διαμαρτυρόμενων καταθετών. Μάλιστα υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι αντιγραφείς των καρτών πρέπει να συνδέονται με το εξωτερικό, αφού τα ίχνη που εντοπίστηκαν από τσιπς που χρησιμοποίησαν στα συγκεκριμένα πέντε ΑΤΜ, δεν έχουν εμφανισθεί πουθενά αλλού στην Τουρκία. Πάντως οι τράπεζες αναγνώρισαν ότι οι πελάτες τους έπεσαν θύματα απάτης και επέτρεψαν τα χρήματα που είχαν κλαπεί με αυτόν τον καινούργιο ηλεκτρονικό τρόπο. Ας προσέχουμε πιο πολύ λοιπόν.

Ο Παλλεσβιακός απέναντι
Η ιστορική ομάδα της Μυτιλήνης, Παλλεσβιακός, γιορτάζοντας φέτος τα 85 χρόνια από την ίδρυσή της, μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσει και έκθεση φωτογραφίας. Η ομάδα του Παλλεσβιακού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις απέναντι της Λέσβου, τουρκικές πόλεις λόγω των πολλών αθλητικών συναντήσεων που διοργάνωσε. Υπό την αιγίδα του Δήμου του Κουτσούκιοϊ (Γεννητσαροχώριο) νότια του Αϊβαλιού, θα παρουσιαστεί η φωτογραφική έκθεση στην κεντρική πλατεία της πόλης, από 7 έως 8 Σεπτεμβρίου φέτος. Η είδηση καταχωρήθηκε ήδη στον τουρκικό Τύπο, όπου φιλοξενούνται σχετικές δηλώσεις ιστορικών στελεχών της ομάδας, των Γ. Αμπελικιώτη και Δ. Κουκουνιά.


Δεκαπενταύγουστος στην Ίμβρο
Πλημμύρισε και το φετινό Δεκαπενταύγουστο από Έλληνες της διασποράς, η Ίμβρος, που ήλθαν να γιορτάσουν την Παναγία την Ιμβριανή και να ανανεώσουν το ενδιαφέρον και τις γνωριμίες τους στη γη των προγόνων τους. Τέσσερις ώρες κράτησε η λειτουργία στην Ευαγγελίστρια. Την παρακολούθησαν 500 περίπου άτομα και οι όλες εκδηλώσεις φέτος μαγνητοσκοπήθηκαν από συνεργεία τηλεόρασης από Ελλάδα, Ιαπωνία Αυστραλία και Γερμανία.

Με την ευκαιρία της παρουσίας πολλών ομογενών αυτές τις ημέρες στην Ίμβρο, χθες και σήμερα ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Μειονοτικοί Πολίτες - Ισότιμοι Πολίτες» και σε συνεργασία με τους Συλλόγους Ιμβρίων, διοργάνωσε συνάντηση με αντικείμενο:
«Επιχειρηματικές δυνατότητες στην Ίμβρο: Προστατεύοντας και αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό»
«Gökçeada’da iş fırsatları - Doğal çevre ve kültürün korunması ve tanıtılması»

Η θεματολογία αφορούσε:
- Ενημέρωση για κρατικές επιδοτήσεις και προγράμματα στην περιοχή.
- Παρουσιάσεις βέλτιστων πρακτικών σε τομείς, όπως συνεταιρισμοί προϊόντων, αγροτουρισμός, κτηνοτροφία.
- Προτάσεις πράσινων επενδύσεων.
- Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την Ίμβρο.
- Παρουσίαση προγραμμάτων και επιδοτήσεων από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της περιοχής Βορείου Μαρμαρά.
Σε σωστή κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες, αφού η παλιννόστηση πρέπει να εξασφαλίζει και το βιοπορισμό.


Άνοιξε για το κοινό, το θέατρο της Μητρόπολης


Η Μητρόπολη βρίσκεται στο χωριό Yeniköy του Torbali, περίπου 40 χλμ. ΝΑ της Σμύρνης. Ήδη από το 1972 ξεκίνησαν αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή και από το 1989 οι ανασκαφές, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Recep Merih από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylόl της Σμύρνης, σε συνεργασία με ξένες αρχαιολογικές σχολές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Ερλάγκεν της Νυρεμβέργης. Ήλθαν στο φως σημαντικά ευρήματα που ανάγονται στην Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και Οθωμανική περίοδο. Η αρχαία αυτή πόλη έφτασε στο ζενίθ της ανάπτυξής της κατά τη διάρκεια του ελληνιστικού βασιλείου της Περγάμου. Με την οικονομική ενίσχυση του πολιτιστικού ιδρύματος Σαμπαντζί (της γνωστής ζάπλουτης οικογένειας), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου, ελληνιστικής εποχής, θεάτρου, που είχαν ξεκινήσει από το 2007 και το μνημείο σήμερα είναι πλέον επισκέψιμο. Η αναστήλωση του θεάτρου της Μητρόπολης και η δυνατότητα σύγχρονης χρήσης του για πολιτιστικές και συνεδριακές εκδηλώσεις, αποτελεί ένα επιπλέον ατού για τη διεκδίκηση της έκθεσης EXPO 2020 από το Δήμο της Σμύρνης.


Σπίτια - μουσεία για τον Κεμάλ και τον πρίγκιπα Τζεμ σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο


Την περασμένη εβδομάδα άνοιξαν για το κοινό δύο μικρά μουσεία, που έχουν ειδικό ενδιαφέρον για τους Τούρκους επισκέπτες.
Στη Θεσσαλονίκη: στην οδό Αποστόλου Παύλου το ανακαινισμένο σπίτι, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Κεμάλ Ατατούρκ. Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν, με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στην είσοδο δεσπόζει το κέρινο ομοίωμα του Κεμάλ, ενώ στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκων.

Στη Ρόδο: στη μεσαιωνική πόλη, η οικία Τζέμ, στην οποία φιλοξενήθηκε για αρκετά χρόνια από τους Ιωαννίτες ιππότες ο πρίγκιπας Τζεμ, γιος του Μωάμεθ του Πορθητή και αδελφός του Σουλτάνου Βαγιαζίτ. Η φυσιογνωμία και η ζωή του Τζεμ (1459 -1495) έχει απασχολήσει την παγκόσμια λογοτεχνία, όπου καταγράφεται ως ο «μελαγχολικός» πρίγκιπας! Διεκδίκησε με πολέμους τον οθωμανικό θρόνο από τον αδελφό του, ίδρυσε πρόσκαιρα νέο οθωμανικό κράτος με πρωτεύουσα την Προύσα, κατέφυγε αργότερα στη Δύση και αποτέλεσε για πολλά χρόνια αντικείμενο συναλλαγής μεταξύ του Πάπα της Ρώμης και των Σουλτάνων. Τελικά πέθανε (δηλητηριάστηκε;) σε ηλικία μόλις 37 ετών στη Ρώμη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey