Οι εξ ανατολών... γείτονες

13/08/2013 - 14:05

Η περασμένη βδομάδα ήταν μέρες γιορτής για το μουσουλμανικό κόσμο, που μετά τη νηστεία (σχεδόν ένας μήνας) του Ραμαζάν, απόλαυσε το Σεκέρ Μπαϊράμ. Φέτος σημειώθηκε μεγάλη κίνηση Τούρκων τουριστών προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη Θράκη - Μακεδονία, με την ευκαιρία των αργιών τού Μπαϊράμ.

Πάει το Σεκέρ, τώρα περιμένουμε το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Η περασμένη βδομάδα ήταν μέρες γιορτής για το μουσουλμανικό κόσμο, που μετά τη νηστεία (σχεδόν ένας μήνας) του Ραμαζάν, απόλαυσε το Σεκέρ Μπαϊράμ. Φέτος σημειώθηκε μεγάλη κίνηση Τούρκων τουριστών προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τη Θράκη - Μακεδονία, με την ευκαιρία των αργιών τού Μπαϊράμ. Ιδιαίτερα η Χαλκιδική κατακλύστηκε από Τούρκους επισκέπτες, όπως και η Καβάλα και βέβαια η Θεσσαλονίκη. Εκεί, με εντολή του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, άνοιξε για να προσευχηθούν οι μουσουλμάνοι το Γενί τζαμί, ενώ για τις 16 Αυγούστου προσδιορίστηκε να εγκαινιαστεί ως μουσείο το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Στην κοντινή μας Χίο δεν προλάβαιναν την περασμένη βδομάδα να εφοδιάζουν το Τελωνείο με οδηγούς του νησιού στην τουρκική γλώσσα, διανέμοντας σχεδόν 20 χιλ. τεύχη. Αλλά και εδώ στη Λέσβο, μπορούσες να συναντήσεις Τούρκους σε κάθε γωνιά του νησιού. Δεν άρκεσαν τα καταλύματα να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, ούτε βέβαια τα προσφερόμενα προς ενοικίαση αυτοκίνητα. Πολλοί Τούρκοι ήλθαν με την προσδοκία να μείνουν και διανυκτερεύσουν, αλλά επέστρεψαν αυθημερόν. Ήταν μία καλή οικονομική «ένεση» για τα σχετικά με τον τουρισμό επαγγέλματα. Μεταξύ των πολλών επισκεπτών, υπήρξαν και πολλοί επώνυμοι, ιδίως απ’ το χώρο του Τύπου, του κινηματόγραφου κ.α.. Για δύο ημέρες επίσης φιλοξενήθηκε στο νησί και ο παλιός φίλος της Λέσβου, δήμαρχος της Τσάνκαγια της Άγκυρας Μπουλέντ Τανίκ. Τέλος του μήνα αναμένεται να μας επισκεφθεί και ο Μουράτ Καραγιελτσίν, αντιπρόεδρος του CHP (του κεμαλικού κόμματος της αντιπολίτευσης). Τώρα, η επόμενη μεγάλη έξοδος των Τούρκων τουριστών αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου (13 - 20), οπότε θα γιορτασθεί το άλλο, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, κινητή γιορτή κι αυτή, 70 ημέρες μετά τη νηστεία τού Ραμαζάν. Ας προετοιμαστούμε από τώρα.

Πολύ μεγαλύτερη από άλλες χρονιές ήταν η έξοδος του φετινού Μπαϊράμ σε όλη την Τουρκία. Οι μεγαλουπόλεις άδειασαν και τα παραθαλάσσια θέρετρα του Αιγαίου, όπως το Μπόντρουμ, το Κουσάντασι, ο Τσεσμές, η Ίμβρος, η Τένεδος και βέβαια το γειτονικό μας Αϊβαλί, βούλιαξαν από κόσμο. Χαρακτηριστικό του όγκου των αυτοκινήτων που κινήθηκαν, ήταν ότι μπλόκαραν τα πορθμεία στα Δαρδανέλια και στη Θάλασσα του Μαρμαρά, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν για πάρα πολλές ώρες οι ταξιδιώτες. Δυστυχώς δεν έλειψαν και τα ατυχήματα, αφού σημειώθηκαν εκατοντάδες τροχαία και έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 50 άτομα.

Διαγωνισμός φωτογραφίας τής Turkish Airlines

Το περιοδικό πτήσεων της Turkish Airlines, «Sky Life», διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Γέφυρες και Άνθρωποι» και καλεί όλους τους λάτρεις να υποβάλουν τις φωτογραφίες τους με θέμα τις γέφυρες. Γέφυρες μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, μπορούν να υποβάλουν αίτηση απ’ ευθείας μέσω του yarisma.skylife.com/en και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στην ιστοσελίδα.
Οι on-line αιτήσεις για αυτόν το διαγωνισμό ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου 2013 και θα συνεχιστούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2013.
Τα βραβεία:
- 1ο Βραβείο: Εισιτήριο για πτήση με την Turkish Airlines, αξίας 15.000 δολ. ΗΠΑ
- 2ο Βραβείο: Εισιτήριο για πτήση με την Turkish Airlines, αξίας 6.000 δολ. ΗΠΑ
- 3ο Βραβείο: Εισιτήριο. για πτήση με την Turkish Airlines, αξίας 3.000 δολ. ΗΠΑ
Οι νικητές θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εισιτήρια για να ταξιδέψουν προς όλους τους προορισμούς τής Turkish Airlines. Επιπλέον, 80 φωτογραφίες που θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή, θα παρουσιαστούν σε έκθεση και στους κατόχους αυτών των φωτογραφιών θα απονεμηθεί ένα μοντέλο αεροπλάνου τής Turkish Airlines.

Εξωραΐζεται η παραλιακή Σμύρνη

Στις 28 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για σύνταξη μελέτης εργασιών ανάπλασης και εξωραϊσμού όλης της παραλίας της Σμύρνης, απ’ το Μαβί Σεχίρ βόρεια, ως το Ιντσίρ Αλτί νότια, σε μήκος δηλαδή γύρω στα 40 χλμ.. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 100 αρχιτέκτονες-διακοσμητές. Στόχος είναι να κατασκευαστούν πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι πρασίνου και αναψυχής για την ανακούφιση των τεσσάρων και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της σύγχρονης αυτής μεγαλούπολης. Οι όλες επεμβάσεις προβλέπονται να κατασκευαστούν σε διάστημα 90 ημερών!

Ένα απ’ τα σημεία που θα υποστεί εκ βάθρων διαμόρφωση, είναι και η σκάλα του ιστορικού Πασαπόρτ, απ’ τον καιρό των Ελλήνων. Τότε στην αποβάθρα αυτή γινόταν ο έλεγχος διαβατηρίων (πασαπόρτια) όλων που ταξίδευαν απ’ τη Σμύρνη στο εξωτερικό. Σήμερα χρησιμοποιείται ως σημείο επιβίβασης των επιβατών για το Κορδελιό (Καρσί γιακά). Το Πασαπόρτ είναι απ’ τα λίγα σημεία της παραλίας που έμειναν με τη μορφή που είχαν το 1922. Τώρα με την ανάπλαση, προφανώς θα κατεδαφιστούν τα μικρομάγαζα που εξυπηρετούσαν τους ταξιδιώτες και τη θέση τους θα πάρουν σύγχρονα καφέ και ρεστοράν που θα εκμεταλλεύονται μεγάλες εταιρείες.

Εργατικό ατύχημα στα διαλυτήρια πλοίων τού Αλί-αγά

Προχθές στην εργατούπολη του Αλί-αγά, δύο εργάτες στα διαλυτήρια πλοίων βρήκαν θάνατο από αναθυμιάσεις αερίων και άλλοι επτά τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά. Οι άτυχοι εργάζονταν στη διάλυση κρουαζιερόπλοιου και τα αέρια που τους δηλητηρίασαν, προέρχονταν απ’ τις αντλίες νερού που χρησιμοποιούσαν. Το Αλί-αγά είναι απ’ τα λίγα μέρη της Μεσογείου όπου υπάρχουν διαλυτήρια πλοία για την παραγωγή ανακυκλωμένων μετάλλων.

Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα ρυμουλκήθηκε εκεί και το κρουαζιερόπλοιο «Pacific Princess», το περίφημο «Πλοίο της αγάπης» απ’ την ομώνυμη αμερικανική τηλεοπτική σειρά τού Άαρον Σπέλινγκ, της δεκαετίας τού ’70. Ναυπηγήθηκε στη Γερμανία το 1960, είχε μήκος 171 και πλάτος 24 μέτρα, αλλά τα τελευταία χρόνια παρέμεινε στα αζήτητα στο λιμάνι της Γένοβας. Τελικά πουλήθηκε για 2,5 εκατ. δολλάρια για να καταλήξει ως παλιοσίδερα στο Αλί-αγά!
Έτσι δυστυχώς είναι όλα στη ζωή!

Το Μουσείο Ελαιολάδου στο Κουτσούκ-κουγιού

Δεκατρία χρόνια ζωής γιόρτασε την περασμένη εβδομάδα το Ada-tepe Mουσείο για την ελιά και το λάδι, που βρίσκεται στο Κουτσούκ-κουγιού, πάνω στον εθνικό δρόμο Σμύρνης - Τσανάκ-καλε. Πρόκειται για ιδιωτικό (υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού) μουσείο, που ιδρύθηκε απ’ τον αρχιτέκτονα Χαλούκ Γιούρτκουράν, ο οποίος μαζί με δύο φίλους του επί πολλά χρόνια συγκέντρωνε το εκθεσιακό υλικό. Το Μουσείο στεγάζεται σε παλιό διώροφο κτήριο ελαιοτριβείο-σαπωνοποιείο.

Μεταξύ των εκθεμάτων του, είναι μία πολύτιμη συλλογή αμφορέων της κλασσικής αρχαιότητας για μεταφορά λαδιού, αλλά και άλλα παλιά αντικείμενα και μηχανήματα σχετικά με την επεξεργασία του ελαιολάδου. Γενικά πρόκειται για προσεγμένη δουλειά ως προς την παράθεση των εκθεμάτων, διαθέτει επίσης πωλητήριο με καλαίσθητα είδη και σουβενίρ. Πέρσι επισκέφθηκαν το Μουσείο γύρω στα 60 χιλ. άτομα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey