Οι εξ ανατολών... γείτονες

06/08/2013 - 14:30

Το Σάββατο που μας πέρασε, υπήρξε συρροή πιστών στα τζαμιά, στην ολονύκτια προσευχή της 27ης ημέρας του Ραμαζανιού.

Στην κορύφωση του Ραμαζανιού
Το Σάββατο που μας πέρασε, υπήρξε συρροή πιστών στα τζαμιά, στην ολονύκτια προσευχή της 27ης ημέρας του Ραμαζανιού. Κατά τη μουσουλμανική λατρεία, η αγρυπνία αυτή με συνεχή προσευχή ονομάζεται Laylat al-Qadr - Kadir gecesi = η νύχτα τού Καντίρ, ή «η νύχτα της δύναμης», σε ανάμνηση της παράδοσης του ιερού βιβλίου του Κορανίου απ’ τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στον Προφήτη Μωάμεθ, για να διαδώσει τη βούληση του Αλλάχ σε όλο τον κόσμο. Κάτι ανάλογο με τη δική μας Αγία Γραφή, με την παράδοση των 10 εντολών στο Μωυσή, μόνο που δεν έγινε στο όρος Σινά αλλά στο βουνό Χίρα της Αραβίας. Είναι η πιο ιερή νύχτα των Μουσουλμάνων, η νύχτα της αποκάλυψης, του φωτός, όπου οι άγγελοι περπατούν στη Γη και οι δαίμονες είναι δεμένοι στην κόλαση.

Κατά την παράδοσή τους, οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι όποιος συμμετάσχει στην προσευχή της «νύχτας τού Καντίρ» είναι σα να έκανε νηστεία για 1.000 μήνες! Και κατ’ επέκταση λένε πως τη νύχτα αυτή επέρχεται στους πιστούς άφεση αμαρτιών και ικανοποιούνται οι ευχές τους. Γι’ αυτό, ευχηθείτε αν έχετε Μουσουλμάνους φίλους, την ημέρα αυτή που πιάνουν οι ευχές.



Το Αϊβαλί ετοιμάζεται για το Μπαϊράμι
Δωδεκαμελές συνεργείο του Δήμου κάθε 15 ημέρες έχει αναλάβει να πλύνει (με σαπουνάδες και απολυμαντικό μάλιστα!) τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το συνεργείο εργάζεται καθημερινά από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, έως τις 5 τα χαράματα, ώστε το πρωί να είναι η πόλη πλυμένη και καθαρή.

Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες του Μπαϊραμιού, που το Αϊβαλί κατακλύζεται από εσωτερικό κυρίως τουρισμό, η προσπάθεια καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων είναι πιο εντατική. Όπως εκτιμούν οι Αρχές, αυτές τις ημέρες κατοικούνται όλες οι θερινές εξοχικές κατοικίες της ευρύτερης περιοχής και, καθώς ισχυρίζονται, ο πληθυσμός μπορεί να αγγίζει τα 500.000 άτομα.

Οι μπακλαβατζήδες εργάζονται νυχθημερόν για να προλάβουν τις παραγγελίες και να ανταποκριθούν στη ζήτηση του προϊόντος. Βέβαια μια μεγάλη ποσότητα μπακλαβά ημερησίως καταναλώνεται και απ’ τους προερχόμενους απ’ τη Μυτιλήνη επισκέπτες, που επίσης αυτό το διάστημα είναι πολυάριθμοι.



Μεγαλύτερη από πέρυσι η κίνηση προς Μυτιλήνη
Από αύριο Τετάρτη αναμένεται να ξεκινήσουν μαζικά τα ταξίδια προς Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά του Αιγαίου οι Τούρκοι επισκέπτες, εκμεταλλευόμενοι τις αργίες τού Σεκέρ Μπαϊράμ.

Μεθαύριο Πέμπτη (Αριφέ = παραμονή) τελειώνει πια η νηστεία, που κράτησε σε πείνα και δίψα όσους ακολούθησαν τα έθιμα, έναν ολόκληρο μήνα. Ο εορτασμός είναι τριήμερος (8, 9 και 10 Αυγούστου), αλλά με την Κυριακή που μεσολαβεί, φέτος γίνεται τετραήμερος. Οι εταιρείες Jale και TurYol ήδη έχουν προγραμματίσει να πολλαπλασιάσουν τα δρομολόγιά τους από και προς Μυτιλήνη, με δύο πλοιάρια η κάθε μία. Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα έχουμε σύνδεση με Αϊβαλί τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Οι αισιόδοξοι μιλούν για 15.000 επισκέπτες που αυτές τις ημέρες θα επισκεφθούν το νησί μας, με ημερήσια, τριήμερα η περισσότερων ημερών εκδρομικά πακέτα. Το βέβαιο είναι ότι θα είναι πιο πολλοί από πέρυσι, αν δε μεσολαβήσει κάποιο έκτακτο γεγονός. Η κίνηση των Τούρκων τουριστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι διευκολύνσεις για έκδοση βίζας που ισχύουν, δημιουργούν αιτήματα προς τις ελληνικές αρχές να ισχύσουν τα ίδια μέτρα και σε άλλα νησιά, όπως Κάλυμνος, Πάτμος, Σαντορίνη, Μύκονος Σύρος κ.λπ.. Γιατί όχι, αμοιβαιότητα στον τουρισμό με τους γείτονες, επ’ ωφελεία και των δύο λαών-οικονομιών.

Φεστιβάλ θεάτρου στο Δικελί
Ξεκινά την επόμενη Παρασκευή και θα διαρκέσει έως τις 18-8-13 η 7η Συνάντηση Θεάτρου στο Δικελί. Φέτος προγραμματίσθηκαν 49 θεατρικές, μουσικές και εκδηλώσεις χάπενινγκ (με δρώμενα στους δρόμους). Θα στηθούν τέσσερις σκηνές θεάτρου, σε Δικελί, Μπαντεμλί (Ατζανός), Σαλιχλέρ και Ντελίκτας (κοντά στο Τσανταρλί), όπου θα παρουσιαστούν εναλλάξ 13 θεατρικά έργα και οκτώ μουσικές συναυλίες. Για το Φεστιβάλ θα έλθουν στο Δικελί προσωπικότητες απ’ όλη την Τουρκία, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς κ.ά., οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε πάνελ με σχετικά θέματα.



Στη λίστα τής UNESCO και το φρούριο του Τσανταρλί
Στην πρόχειρη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO καταχωρήθηκε και το γενοβέζικο, κατόπιν οθωμανικό, κάστρο τού Τσανταρλί. Το κάστρο αυτό λένε ότι αποτελεί μέρος της αλυσίδας οχυρωματικών έργων λιμένων του 15ου αιώνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας απ’ την Πόλη ως τη νότια Τουρκία. Τα τελευταία τρία χρόνια η Αρχαιολογική Υπηρεσία διενήργησε αναστηλώσεις των τειχών και κατεδάφισε αυθαίρετες παλιότερες σωστικές εργασίες που είχαν γίνει.

Η επίσημη λίστα τής UNESCO περιλαμβάνει 981 μνημεία σ’ όλο τον κόσμο, απ’ τα οποία τα 11 (ανάμεσά τους τα Αγία Σοφία, Τοπ-Καπί, Καππαδοκία, Τζαμί Αδριανούπολης κ.ά.) βρίσκονται στην Τουρκία. Η Τουρκία καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια να αυξήσει για λόγους τουρισμού και επισκεψιμότητας τα μνημεία της στον κατάλογο της UNESCO και υποβάλλει και ξαναϋποβάλλει φακέλους.



Κατακλύζεται και η Τουρκία από μετανάστες
Χιλιάδες οι μετανάστες και στην Τουρκία, που περνούν νόμιμα ή παράνομα τα σύνορά της. Την περασμένη βδομάδα, μάλιστα, λίγο πιο νότια απ’ την Τένεδο, στον πηγαιμό για τη Λέσβο πνίγηκαν 24 άτομα που επέβαιναν σε δουλεμπορικό πλοιάριο. Συνέλαβαν τον καπετάνιο οι Αρχές, αλλά τι να το κάνεις! Τόσοι νέοι άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, μακριά απ’ τους πολέμους και τη φτώχεια.

Χιλιάδες και οι Σύριοι που εξαπλώνονται σ’ όλη τη χώρα, και όχι μόνο στα στρατόπεδα προσφύγων που στήθηκαν κοντά στα σύνορα. Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται και δεν έχουν ελπίδα άμεσης επιστροφής, προσπαθούν είτε να καταφύγουν σε φίλους και γνωστούς στην Ευρώπη, είτε να βρουν μια πρόχειρη έστω δουλειά για να βιοποριστούν. Έξω απ’ τη Σμύρνη, στην αγροτική περιοχή του Τόρμπαλι, εκατοντάδες είναι οι Σύριοι που εργάζονται στη συγκομιδή των κηπευτικών και φρούτων αυτήν την εποχή. Και ενώ το σύνηθες μεροκάματο για τους Τούρκους εργάτες είναι 50 με 80 λίρες, οι αναγκεμένοι Σύριοι με 30 λίρες μεροκάματο (13,50 ευρώ) λεν κι «ευχαριστώ». Δυστυχώς για τον πολιτισμό μας, οι «ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας» υπάρχουν παντού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey