Οι εξ ανατολών... γείτονες

30/07/2013 - 13:52

Το φετινό Ραμαζάνι, στο φουλ της καλοκαιρινής σαιζόν, δημιουργεί μια σχετική ραθυμία στη γειτονική χώρα. Βέβαια του χρόνου και του παραχρόνου, όπου η νηστεία (απ’ την ανατολή ως τη δύση του ήλιου) θα διεξάγεται σε ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας ημέρας, τα πράγματα, γι’ αυτούς που τηρούν τις παραδόσεις, θα είναι πιο ζόρικα.

Στο ρυθμό του Ραμαζανιού οι γείτονες
Το φετινό Ραμαζάνι, στο φουλ της καλοκαιρινής σαιζόν, δημιουργεί μια σχετική ραθυμία στη γειτονική χώρα. Βέβαια του χρόνου και του παραχρόνου, όπου η νηστεία (απ’ την ανατολή ως τη δύση του ήλιου) θα διεξάγεται σε ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας ημέρας, τα πράγματα, γι’ αυτούς που τηρούν τις παραδόσεις, θα είναι πιο ζόρικα.

Τα τζαμιά γεμίζουν κόσμο καθημερινά, πυκνώνουν οι επισκέψεις στα κοιμητήρια για να τιμήσουν τους νεκρούς τους και, καθώς γαληνεύουν οι ψυχές των πιστών, πληθαίνουν οι αγαθοεργίες και οι πράξεις φιλανθρωπίας. Με τη δύση του ήλιου που σημαίνει τη λήξη της νηστείας, παρατίθενται δείπνα από δήμους, συλλόγους και ιδιώτες, τα λεγόμενα Ιφτάρ.

Στους φούρνους είναι συνήθεια αυτές τις ημέρες, όταν αγοράζουν το ειδικό ψωμί του Ραμαζανιού (κάτι σαν τη δική μας λαγάνα), να αφήνουν σε μια καθορισμένη γωνιά του μαγαζιού κι ένα για τους φτωχούς, οι οποίοι περνάν και το παίρνουν, χωρίς να ξέρουν ποιος το άφησε και χωρίς να τους βλέπουν οι άλλοι. Στα τζαμιά, επίσης, υπάρχει από τα οθωμανικά χρόνια η παράδοση να αφήνουν διακριτικά οι πιστοί σε ειδικό σημείο, κάπως κρυμμένο, συνήθως πρόκειται για κιούπι, τον οβολό τους, που στη συνέχεια οι ιμάμηδες μοιράζουν στους αναγκεμένους.

Βέβαια δε λείπουν και οι θρησκευτικές υπερβολές, όπως αυτή που δημοσιοποιήθηκε απ’ την τηλεόραση και έσπευσαν να υιοθετήσουν οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος, ότι οι έγκυες γυναίκες μετά τον έβδομο μήνα της κύησης δεν πρέπει να βγαίνουν στους δρόμους, γιατί… «προκαλούν»! Όπως ήταν αναμενόμενο, ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών σ’ όλη τη χώρα απ’ την πρωτοφανή αυτή υπόδειξη των ισλαμιστών.

Πάντως στις τελευταίες δημοσιευθείσες δημοσκοπήσεις, το ΑΚΡ, το κόμμα τού Ερντογάν, μειώνει τη δύναμή του στο 44% από 53% που έδειχναν τα γκάλοπ πριν τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου Μαΐου. Μάλιστα οι αναλυτές θεωρούν την πτώση μόνιμη και χρεώνουν τη μείωση αποκλειστικά στον Τούρκο πρωθυπουργό και στην αλαζονεία που επέδειξε. Όμως τίποτα δε φαίνεται να πτοεί τον Ερντογάν, ο οποίος προχθές απείλησε να μηνύσει τους «Times» του Λονδίνου γιατί καταχώρησαν επιστολή διασημοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, που κατέκριναν τη συμπεριφορά του έναντι των διαδηλωτών!


Οθωμανική παράδοση στο Μοσχονήσι
Το περίφημο «τας καφέ», το πέτρινο ελληνικό καφενείο του Μοσχονησιού, θέλοντας να τιμήσει την περίοδο του Ραμαζανιού, έντυσε τους σερβιτόρους του με οθωμανικές φορεσιές και προσφέρει στους πελάτες του το παραδοσιακό γλυκό μαντζούνι, που ανήκει κι αυτό στα έθιμα της περιόδου.

Μην ξεχνάμε ότι το Μπαϊράμι που ακολουθεί τη νηστεία, λέγεται «σεκέρ μπαϊράμ», δηλαδή «ζαχαρένια γιορτή». Το μαντζούνι (γλειφιτζούρι) του Ραμαζανιού είναι πολύχρωμο με διαφορετικές γεύσεις (φράουλα, γαρύφαλλο, λεμόνι κ.ά.), το παρασκευάζουν επί τόπου και η καταγωγή του ανάγεται στα οθωμανικά χρόνια, όταν το προσέφεραν στο Σουλτάνο και στους αξιωματικούς πριν ξεκινήσουν τις εκστρατείες. Όλα, βέβαια (όπως και σε μας, σε πολλά θρησκευτικά μας έθιμα), ανάγονται στην προσέλκυση πελατών και στην αύξηση των πωλήσεων που αυτή την περίοδο είναι περιορισμένες.




Προχωρά η τουριστική συνεργασία με την Τουρκία
Όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της μεγάλης αύξησης του αριθμού των τουριστών από την Τουρκία, ο ΕΟΤ ανοίγει γραφείο με έδρα την Κωνσταντινούπολη και με αρμοδιότητα σε όλη τη γείτονα χώρα. Αυτό προβλέπει η διάταξη της δεύτερης τροπολογίας που κατατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τον Τουρισμό από την αρμόδια υπουργό, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι κινήσεις αυτές από ελληνικής πλευράς (όπως η δυνατότητα έκδοσης βίζας στα λιμάνια υποδοχής του Αιγαίου, αλλά και το άνοιγμα γραφείου Visa Centre στο Αϊβαλί) συγκλίνουν στο να αξιοποιηθεί το κύμα τουριστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Φέτος ιδιαίτερα, όλοι προβλέπουν να κορυφωθούν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών, αμέσως μετά τη νηστεία του Ραμαζανιού, δηλαδή από 7 έως 13 Αυγούστου. Καιρός ήταν πια, για να υπάρξει εμπράκτως αμοιβαιότητα και στον τουρισμό με τους γείτονες!


Αναστήλωση οθωμανικού χαμάμ στην Τρωάδα
Στο χωριό Νταλιάν, κοντά στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Αλεξάνδρεια η Τρωάς, αναστηλώθηκε και μπήκε ξανά σε λειτουργία το χαμάμ που είχε ανεγερθεί επί σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ το 1895 και καταστράφηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το χαμάμ αυτό (Kestanbol kaplıca) χρησιμοποιεί ιαματικά νερά απ’ την πηγή που υπήρχε στην αρχαία πόλη, που ίδρυσε ο Μ. Αλέξανδρος το 310 π.Χ., δηλαδή 2.300 χρόνια πριν.

Η παράδοση λέει ότι από εκεί πέρασε και ο Απόστολος Παύλος, που θεράπευσε ένα βαριά άρρωστο Τρωαδίτη. Το νερό της πηγής περιέχει 22 γρ. αλάτων ανά χιλιόγραμμο, γεγονός που λένε ότι το καθιστά μοναδικό στο είδος του. Θεωρείται ιδανικό για πολλές παθήσεις και γενικά αναζωογονητικό.




Ξεκινούν οι διεργασίες για υποψήφιους δημάρχους
Εν όψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάρτιο του ’14, ξεκινούν δειλά - δειλά, παρ’ ότι είναι περίοδος Ραμαζανιού, οι διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων (Aday - aday). Με βάση το νόμο, ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος πρέπει οπωσδήποτε να έχει την υπόδειξη πολιτικού κόμματος. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στα κατά τόπους κομματικά γραφεία και επικυρώνονται απ το κόμμα κεντρικά (Άγκυρα), αφού βέβαια εκφράσουν άποψη τα τοπικά και περιφερειακά όργανα του κάθε κόμματος.

Στο Αϊβαλί, ευρύτατη δημοσιότητα δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επίσκεψη του προέδρου του Επιμελητηρίου, Ραχμί Γκεντσέρ, στα γραφεία τού CHP (κόμμα αξιωματική αντιπολίτευσης), όπου υπέβαλε αίτηση για να γίνει μέλος του κόμματος. Η κίνησή του αυτή ερμηνεύτηκε ότι επιβεβαιώνει τις φήμες που τον φέρουν να ενδιαφέρεται για τη δημαρχία, όπως και για το σημερινό δήμαρχο του Κουτσούκ-κιόι (Γενιτσαροχώρι των Ελλήνων) που με το νέο νόμο συγχωνεύεται με το Αϊβαλί. Βεβαίως, και ο σημερινός δήμαρχος του Αϊβαλιού, ο Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, έχει εκλεγεί με υπόδειξη του CHP και όπως όλα δείχνουν επιθυμεί να διεκδικήσει ξανά το αξίωμα.

Στο Δικελί, πάλι, την περασμένη βδομάδα ο δήμαρχος, Οσμάν Οζγκιουβέν, που εκλέχτηκε κι αυτός με το CHP (πρόσκειται στην αριστερή πτέρυγα), εμφανίστηκε ξανά σε δικαστήριο της Περγάμου για τη γνωστή υπόθεσή του (υπέρβαση καθήκοντος, κατηγορούμενος απ’ το κράτος), αλλά η δίκη πήρε αναβολή. Η έκβαση αυτή οδηγεί στη βάσιμη υποψία ότι είναι ένα ακόμη «τερτίπι» ώστε να «ροκανίσουν» το χρόνο και λόγω εκκρεμοδικίας να μην μπορεί να εκθέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του Μαρτίου. Ίδωμεν.

Στους άλλους αντικρινούς δήμους, ενδιαφέρον θα παρουσιάσει το Αδραμύττι, που με την πρόσφατη αναδιάρθρωση χαρακτηρίστηκε «Μητροπολιτικός - Büyükşehir» με τη συγχώνευση των πέριξ όμορων δήμων (Καντίκιοϊ, Αλτίνολούκ, Γκιούρε, Ακτσάι και Ζεϊτινλί). Ο εκλεγείς προ πενταετίας με το ΜΗΡ (εθνικιστικό κόμμα) δήμαρχος, Τουντσάι Κιλίτς, κατηγορήθηκε κι αυτός για ατασθαλίες, φυλακίστηκε, αποφυλακίστηκε προσφάτως, αλλά ως υπόδικος μάλλον δε θα μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος. Μέχρι στιγμής υποψηφιότητα με το CHP έχει καταθέσει ο σημερινός δήμαρχος του Αλτίνολούκ, Χασάν Οζμπολάτ.




Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων στη Χίο και το Σεφεριχισάρ

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (ΕΤΟΝ), αποτελούμενη από 50 χαρισματικούς νέους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς, διανύοντας την έκτη επιτυχημένη της χρονι, θα εμφανιστεί, υπό την Αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε δύο σημαντικές συναυλίες σε Ελλάδα και Τουρκία.

Η ΕΤΟΝ θα συμπράξει με την Ελληνίδα σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, γνωστή για τη νεανική και ευαίσθητη φωνή της. Οι δύο συναυλίες θα πραγματοποιηθούν η πρώτη σήμερα στο Ομήρειο στη Χίο και η δεύτερη αύριο στο κάστρο του Σίγκατσικ στο Σεφεριχισάρ. Για τις φετινές συναυλίες η Ορχήστρα συνεργάζεται με το διακεκριμένο Τούρκο διευθυντή Ορχήστρας Cem Mansur. «Η Ορχήστρα αποσκοπεί στο να ενώσει μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες, με κοινή γλώσσα τη φιλία, την αρμονία και τη μουσική», λέει η Λένη Κονιαλίδη, πρόεδρος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρα Νέων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey