Δηκτικά 5/6/2013

05/06/2013 - 13:55

Βαφτίζοντας το κρέας…

Ήταν ομόθυμη, απ’ όλες τις πλευρές, η προσπάθεια του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου προχθές, ένας επιχειρηματίας το θέμα του οποίου απασχόλησε τη συνεδρίαση, να υποστηριχθεί και να απαλλαγεί απ’ τα βαριά πρόστιμα που τον βάρυναν. Απ’ αυτή την προσπάθεια, όμως, δεν έλειψαν εκτός των ακροβατισμών μεταξύ νόμιμου και παράνομου, και οι υπερβολές. Αυτές που βγάζουν μάτι κι εν τέλει χαρακτηρίζουν τα πρόσωπα, τοποθετώντας τα αναλόγως στο βάθρο που τους πρέπει, στα ύψη ή στα τάρταρα.

Ο γνωστός λοιπόν «υπέρμαχος» της νομιμότητας δημοτικός σύμβουλος, που σπεύδει να προσφύγει όπου υπάρχει ή όπου συνήθως μόνο εκείνος βλέπει ψήγμα παρατυπίας, από καιρό είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Ίσως τον συμπάθησε, ίσως να είχε τους λόγους του. Έδωσε μάλιστα και μάχη - δικαίως για τον επιχειρηματία - να μην περιμένει υπομονετικά, όπως σε τόσες και τόσες συνεδριάσεις περίμενε για να φύγει άπραγος στο τέλος, αλλά να προταχθεί το θέμα του.

 

… όχι ψάρι, αλλά λαχανίδα

Όταν ήρθε λοιπόν η ώρα της συζήτησης, όλοι (όπως για παράδειγμα οι αντιδήμαρχοι Νίκος Κατράνης και Γιάννης Βατός, αλλά και ο Απόστολος Πατέστος) εισέφεραν τις γνώσεις τους σε μια εξαντλητική βάσανο για διαδικαστικά ζητήματα, προκειμένου να βρεθεί κοινός και νομιμοφανής τόπος για να βοηθηθεί ο πολίτης. Όσο για το γνωστό συνήθως προσφεύγοντα επί της νομιμότητας σύμβουλο, είπε το αμίμητο - σα να αγόρευε σε δικαστήριο για πελάτη του - πως ο επιχειρηματίας ό,τι έκανε, το έπραξε δίχως δόλο. Πέραν του ότι τον «έκαψε» τον άνθρωπο με ένα τέτοιο επιχείρημα, διότι αναγνωρίζοντας μη δόλο, αυτομάτως παραδέχεσαι αδίκημα, η στάση του ήταν αποκαλυπτική. Αποκάλυψε το απέραντο μέγεθος του υποκειμενισμού και της εμπάθειας που τον διακρίνει. Γιατί αλλού, στα νόμιμα, προέχει για εκείνον η απόδειξη παρανομίας, ενώ στα άλλα το μείζον είναι η πρόθεση. Τέτοιος παραλογισμός.

Δυστυχώς στο δημόσιο βίο μας έχουμε φανεί ιδιαιτέρως επιεικείς, το λιγότερο ανεκτικοί παρατηρητές, σ’ αυτούς που επιβιώνουν πολιτικά βαφτίζοντας κατά το δοκούν το κρέας, όχι ψάρι, μα ακόμη χειρότερα, λαχανίδα.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ας σπεύσουν…

Έως και τις 7.30΄ σήμερα το απόγευμα θα γίνονται δεκτές απ’ την απερχόμενη γραμματέα της Νομαρχιακής Μαρία Ψήμμα, οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων για τις εκλογές ανάδειξης των νέων οργάνων στο ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές για τη νέα, 11μελή όπως αποφασίστηκε να είναι, Νομαρχιακή Επιτροπή θα διεξαχθούν την Κυριακή, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί αν σε επίπεδο Λέσβου θα στηθεί μία ή περισσότερες κάλπες και πού.

Μετά τις αλλαγές που έγιναν στο κόμμα, ο γραμματέας θα εκλεγεί μεταξύ των μελών της Νομαρχιακής, που θα αποτελεί την κορυφαία, αλλά και μοναδική μετά τη διάλυση των δημοτικών οργανώσεων κομματική εκπροσώπηση στη Λέσβο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ξεσκαρτάρισμα…

Όποιος παρακολούθησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου το βράδυ της Δευτέρας, και κυρίως τα πηγαδάκια στα πέριξ, πήρε μια καλή γεύση απ’ το παιχνίδι που παίζεται εκτός γηπέδου σε τοπικό επίπεδο… για το γήπεδο.

Ποιος, με τι μέσα, από ποιον, πώς και πότε θα κάνει ό,τι χρειάζεται για τον Ταρλά, είναι το κυρίαρχο ζήτημα των ημερών, το οποίο και ελκύει εκτός απ’ τους αγνούς και ανιδιοτελείς εραστές της προσπάθειας, όσους επιδιώκουν απλά να βοηθήσουν, και πλήθος άλλων, με ετερόκλητες κι όχι πάντα τόσο καθαρές διαθέσεις. Αντιθέτως, υποκινούμενες από προσωπικές και - γιατί όχι - ύποπτες σκοπιμότητες.

 

… τώρα

Επειδή όμως οι καιροί απαιτούν άλλου είδους προσεγγίσεις, επειδή ο στόχος είναι συγκεκριμένος και δύσκολος, αλλά και επειδή όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει, επιβάλλεται τώρα στην αρχή να γίνει το ξεσκαρτάρισμα. Κι αυτοί που θα αναλάβουν την ευθύνη, να έχουν τα κότσια και τα κουράγια να φέρουν το σκοπό εις πέρας.

Εκτός απ’ το θεαθήναι και τη δημοσιότητα, υπάρχει ο αραμπάς που πρέπει η Λέσβος να τραβήξει για να έχει η ΑΕΛΚ έδρα.

Και ταυτοχρόνως, είναι πολλά τα λεφτά (και οι πειρασμοί εξ αυτών), για να επιτρέψουμε στην τύχη, ή σε κάθε λογής τυχαίους, να αναμιχθούν επιδιώκοντας στο βωμό προσωπικών και μόνο οφελών να κινδυνεύσει το νησί να μη βγει ασπροπρόσωπο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Τελειώνει το πάγωμα πλειστηριασμών

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς χθες το πρωί, σε ομιλία του στη Βουλή, έθεσε το ζήτημα της επανεξέτασης του παγώματος των πλειστηριασμών. Η δήλωσή του είναι μια προαναγγελία της κατάργησης του μέτρου που έχει διασώσει εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από το ξεσπίτωμα. Η οικονομίστικη προσέγγιση λέει πως όσο διατηρείται το μέτρο αυτό, δεν πέφτουν οι τιμές των ακινήτων. Προφανώς κανείς από τους ιθύνοντες δε σκέφτεται τι θα γίνει αν γεμίσει η χώρα αστέγους.

Ν.Μ.

 

Αδιάφορες εκλογές

Στις 11 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στο Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ. Μέχρι τώρα, ανακοίνωση των εκλογών δεν έχει βγει. Το γεγονός είναι ενδεικτικό του μειωμένου ενδιαφέροντος των συνδικαλιστών του δημόσιου τομέα για το κορυφαίο συνδικαλιστικό τους όργανο στο Νομό. Το οποίο τον τελευταίο χρόνο δεν έχει να επιδείξει καμμία ουσιαστική δράση. Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε αντίθεση με τα εργατικά κέντρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ν.Μ.

 

Λαθραίο οινόπνευμα

Στις αρχές του χρόνου, μέσα από τις σελίδες τού «Ε» οι ποτοποιοί της Λέσβου κατήγγειλαν την εκτεταμένη διακίνηση λαθραίου οινοπνεύματος και οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Χθες ανακοινώθηκε ότι το ΣΔΟΕ κατάσχεσε 5.000 λίτρα καθαρού οινοπνεύματος, απροσδιορίστου προελεύσεως και ποιότητας, σε πέντε παράνομες δεξαμενές. Επίσης κατασχέθηκαν 500 χαρτοκιβώτια των 12 φιαλών, με διαφορετικά οινοπνευματώδη ποτά, ουίσκι, τεκίλα, βότκα και τζιν, που ήταν απομιμήσεις (μπόμπες) γνωστών ετικετών. Ακόμη, κατασχέθηκαν 20 χαρτοκιβώτια με εμφιαλωμένο καθαρό οινόπνευμα.

Παρά τις καταγγελίες, το πάρτυ με το λαθραίο και επικίνδυνο οινόπνευμα και τα οινοπνευματώδη ποτά που παράγονται από αυτό, συνεχίζεται.

Ν.Μ.

 

Σαν τέσσερις… πολυκατοικίες!

Αίσθηση προκάλεσε σε όλους τους λουομένους στα Τσαμάκια και τις γύρω παραλίες η εικόνα του ολλανδικού κρουαζιερόπλοιου που προχτές το απόγευμα είχε «αράξει» ανατολικά της Μυτιλήνης. Ο όγκος του ήταν εντυπωσιακός, αφού έμοιαζε σαν τέσσερις… πολυκατοικίες στη σειρά, ενώ οι επιβάτες του πραγματοποιούσαν βόλτες στα νερά με χρήση ειδικών λέμβων. Αυτό που αναρωτιούνταν όλοι όσοι δεν ήξεραν, ήταν το πώς βρέθηκε εκεί το κρουαζιερόπλοιο. Η απάντηση είναι ότι, λόγω του ότι έχει μεγάλο βύθισμα, δεν μπορούσε να προσεγγίσει το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Β.Χρ.

 

Κόψιμο…

Γεγονός αποτελεί ότι κόπηκε η σύνταξη σε αρκετούς συνταξιούχους τού ΙΚΑ που μένουν στο νησί. Αρκετοί από αυτούς είπαν ότι δεν ενημερώθηκαν, άλλοι συγχύστηκαν γιατί έφτιαχναν τα χαρτιά τής δωρεάν διανομής τροφίμων και άλλοι το αμέλησαν. Το θετικό είναι ότι όταν το αντιλήφθηκαν, έσπευσαν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ για να λύσουν το πρόβλημα και να πάρουν τα χρήματά τους από εκεί. Όμως υπάρχει και μία μερίδα ηλικιωμένων που ζουν απομονωμένοι, που δε συναναστρέφονται καθημερινά με άλλους ανθρώπους λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, ή που πολλές φορές δε βγάζουν άκρη από αυτά που λέγονται στις ειδήσεις. Δυστυχώς υπάρχουν κι οι περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων. Τι γίνεται όμως σε αυτές; Μήπως πριν προχωρήσει η Πολιτεία στην κοπή των συντάξεων, θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη της κι αυτές τις περιπτώσεις και να πάρει ειδικά μέτρα;

 

Κόψιμο... (2)

Το άσχημο με το κόψιμο που έγινε στις συντάξεις μετά τα λάθη που σημειώθηκαν σε ΑΜΚΑ ή σε Α.Φ.Μ., ταλαιπωρήθηκαν κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας που όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν μπήκε η σύνταξή τους στο λογαριασμό τους, έπαθαν ένα σοκ. Η σύγχυση δεν έλειψε ούτε όταν βρέθηκαν στο ΙΚΑ, όπου κάποιοι μπερδεύονταν με τα δικαιολογητικά που έπρεπε να έχουν μαζί τους και κάποιοι άλλοι είχαν επιστρατεύσει παιδιά κι ανίψια για να διευθετήσουν το όποιο πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως είναι κρίμα να βλέπεις να ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών, να στέκονται όρθιοι στις ουρές, κάποιοι με τα μπαστουνάκια τους, για να μη χάσουν τη σειρά τους. Να ταλαιπωρούνται στα τμήματα συντάξεων ψυχικά και σωματικά. Ωστόσο θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος της Μυτιλήνης, ήταν εξυπηρετικοί με τους συνταξιούχους και φρόντιζαν να λύνουν κάθε τους απορία.

Α.Κου

 

Χρόνια πολλά;

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί το κύριο όχημα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι κάτοικοι της Λέσβου δε χρειάζεται να ενημερωθούν, καθώς τα βιώνουν καθημερινά, μια και ζουν σε ένα νησί όπου η λέξη καθαριότητα είναι παραμελημένη. Τα σκουπίδια δε λείπουν από καμμία γειτονιά. Σε αυτό, εκτός από τους αρμοδίους για το θέμα της καθαριότητας, φταίνε και πολλοί πολίτες, χωρίς περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Πολίτες που δε νοιάζονται για το χώρο που αύριο θα φιλοξενεί τα παιδιά τους.

 

Χρόνια πολλά; (2)

Λίγα μέτρα μόλις πριν από τους κώδωνες ανακύκλωσης που βρίσκονται στη μαρίνα Μυτιλήνης, επικρατεί το χάος. Σε παρτέρι που τα χόρτα ξεπερνούν το ένα μέτρο, υπάρχουν σκορπισμένα απορρίμματα και μπάζα που έχουν μετατρέψει το σημείο σε σκουπιδότοπο. Για την εικόνα αυτή φταίνε κι εκείνοι που τα πέταξαν, αλλά κι αυτοί που δε φρόντισαν να τα μαζέψουν.

Α.Κου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey