Οι εξ ανατολών... γείτονες

04/06/2013 - 15:01

Γενικευμένη κινητοποίηση των νέων εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική μας χώρα. Αφορμή αποτέλεσε η αντίδραση στα σχέδια του ισλαμιστή δημάρχου Κωνσταντινούπολης για ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Ταξίμ, ή «1ης Μαΐου», όπως μετονομάστηκε, ύστερα απ’ τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν εκεί πριν 20 χρόνια κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Ξεσηκωμός ενάντια στην αλαζονεία τού Ερντογάν
Γενικευμένη κινητοποίηση των νέων εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική μας χώρα. Αφορμή αποτέλεσε η αντίδραση στα σχέδια του ισλαμιστή δημάρχου Κωνσταντινούπολης για ανάπλαση της ιστορικής Πλατείας Ταξίμ, ή «1ης Μαΐου», όπως μετονομάστηκε, ύστερα απ’ τα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν εκεί πριν 20 χρόνια κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Απ’ την Πλατεία Ταξίμ - σύμβολο της Δημοκρατίας - που εξακολουθεί να δονείται καθημερινά απ’ τις μαζικές διαμαρτυρίες των νέων, οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε κάθε γωνιά της Τουρκίας, ακόμη και στο κοντινό μας Αδραμύττι, στο Αλτίνολούκ, στην Μπουρχάνια, στο φιλήσυχο Αϊβαλί, κυρίως όμως στη Σμύρνη, όπου πλειοψηφούν οι κεμαλιστές σε αντίθεση με τις άλλες τουρκικές μεγαλουπόλεις. Η γενικευμένη αυτή αντίδραση της νεολαίας, που υποστηρίζεται βέβαια απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το κεμαλικό CHP και το εθνικιστικό MHP, μπορεί να ξεκίνησε ως διαμαρτυρία απ’ την ανάπλαση της Πλατείας Ταξίμ και απ’ την ποτοαπαγόρευση που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά εξελίσσεται σε καθαρά πολιτική δράση απέναντι στη προσπάθεια των ισλαμιστών να αλλοιώσουν (κατά την αντίληψη των διαδηλωτών) το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Ως τώρα η κυβέρνηση «δεν κάνει πίσω», μάλιστα εκτός του (κεμαλικής εποχής) κτηρίου της όπερας, που θα κατεδαφιστεί, εξήγγειλε επισήμως ότι θα αναγείρει και περίοπτο τζαμί στο Ταξίμ, ίσως για να προκαλέσει ακόμη πιο πολύ τους διαδηλωτές! Κυρίαρχο σύνθημα στις διαδηλώσεις είναι: «Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει κοσμικό κράτος».

Φαίνεται ότι παρά τις επιτυχίες της κυβέρνησης, ιδιαιτέρα στον οικονομικό τομέα, ο Ερντογάν με την αλαζονεία και τη μεγαλομανία του άρχισε να «κουράζει» τον τουρκικό λαό, που ανησυχεί για εξελίξεις τού στυλ της «Αραβικής Άνοιξης» και διεκδικεί την εξασφάλιση της ειρήνης και της πραγματικής δημοκρατίας στην καθημερινότητά του.

Τα γεγονότα στο Ταξίμ, με το αμείωτο πείσμα των διαδηλωτών για διεκδίκηση περισσότερης δημοκρατίας στην Τουρκία και την άνευ προηγουμένου σκληρή καταστολή απ’ την κυβερνητική αστυνομία, απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα. Πολιτικοί, ιερωμένοι, άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, απ’ τον Ομπάμα και τη Μέρκελ, μέχρι τη διάσημη Αγγλίδα ηθοποιό Tilda Swinton, απευθύνουν εκκλήσεις για ειρήνευση και υποστήριξη των δικαιωμάτων των διαδηλωτών.


Και η νεολαία του Αϊβαλιού διαμαρτύρεται στο Ατατούρκ Μεϊντάν!


Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Ερντογάν
Δημοσκόπηση που διεξήχθηκε την περασμένη βδομάδα, πριν την εκδήλωση των διαδηλώσεων, καταγράφει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Τουρκία και την αντίθεση του κόσμου ενάντια στην αλαζονική, όπως δηλώνεται, διακυβέρνηση των ισλαμιστών.

Απ’ τις απαντήσεις και τα συμπεράσματα αυτού τού γκάλοπ, ανάμεσα στα άλλα, ξεχωρίζουν:
- Σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα δημοτικές εκλογές, μόνο το 34,3% θα ψήφιζε ΑΚΡ (ισλαμικό κόμμα), ενώ το CHP θα λάμβανε το 28,6%, το ΜΗΡ 25,8% και το BDP (φιλοκουρδικό) το 7,8% των ψήφων. Στη δυτική Τουρκία έχει μειωθεί η στήριξη προς το κυβερνών κόμμα, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η δημοτικότητα του ΜΗΡ και του CHP στη Μεσόγειο και την κεντρική Ανατολία.

- Σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, η δημοτικότητα του ΑΚΡ έχει μειωθεί και στην πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, με το 41,7% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα στηρίξουν το κυβερνών κόμμα, ενώ έως σχετικά προσφάτως τα ποσοστά του ξεπερνούσαν το 50%. Το CHP συγκεντρώνει το 28,2%, το ΜΗΡ το 19,5% και τα ΒDP το 9,1% των ψήφων.

- Ακόμη, κατά την έρευνα, το 70,8% δεν εγκρίνει την εξωτερική πολιτική της χώρας ως προς το Συριακό, ενώ το 60,8% του πληθυσμού εκλαμβάνει την απαγόρευση του αλκοόλ ως παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

- Το 77,9% δεν εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις ΜİΤ - Οτσαλάν. Σε ποσοστό 61,2%, οι ερωτηθέντες εκφράζουν ανησυχίες ως προς την ενότητα της χώρας, ενώ το 78,8% αυτών δεν πιστεύει ότι το ΡΚΚ θα αφοπλιστεί και θα εγκαταλείψει τη χώρα.

Η έρευνα, τέλος, έδειξε ότι ο τουρκικός λαός σε ποσοστό 79,3% δεν υποστηρίζει το προεδρικό σύστημα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση και το 75,5% θεωρεί ότι σε περίπτωση που αυτό εφαρμοστεί, θα στρώσει το δρόμο για την απολυταρχική διακυβέρνηση και τη δικτατορία.

Φροντίδα για τα αδέσποτα στη Σμύρνη
«Παρακαλούμε μην αφήνετε τις χρησιμοποιημένες οδοντογλυφίδες στα πιάτα, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα ζώα»! Αυτή η επιγραφή υπάρχει σε όλα τα εστιατόρια της Σμύρνης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Μητροπολιτικού Δήμου για ανακύκλωση των υπολειμμάτων φαγητού, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διατροφή των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια της ευρύτερης περιοχής.

Ήδη απ’ τον περασμένο Ιανουάριο που ξεκίνησε η πρωτοβουλία του Δήμου και των φιλοζωικών οργανώσεων, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10 τόνοι τροφίμων που διατέθηκαν στα αδέσποτα, κυρίως σκυλιά. Ειδικό φορτηγό του Δήμου συλλέγει καθημερινά τα υπολείμματα απ’ τα εστιατόρια, τα οποία υφίστανται διπλή διαλογή και μετά ταΐζουν τα ζώα. Μπράβο τους στη Σμύρνη, έξυπνη ιδέα, χωρίς μεγάλο κόστος, που λύνει το πρόβλημα διατροφής των τετράποδων φίλων μας.



Οι Έλληνες μαθαίνουν τουρκικά
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αρωγής απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και της ενίσχυσης του εθελοντισμού, ξεκίνησε τη δημιουργία τμημάτων εκμάθησης ξένων γλωσσών, που απευθύνονται αποκλειστικά σε ανέργους ηλικίας 18 έως 35 ετών. Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισαν τα Τμήματα Αγγλικής και Ιταλικής, στις Δημοτικές Περιφερειακές Βιβλιοθήκε, δημιουργείται ένα νέο τμήμα, εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας.

Αλλά και στην πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία της προξένου της Τουρκίας στην Αθήνα, Nurdan Altuntaş, και της ιδιοκτήτριας του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «Perugia», Τίνας Ζωγοπούλου, ξεκίνησαν δωρεάν μαθήματα όπου συμμετέχουν παιδιά ελληνοτουρκικών οικογενειών, καθώς και παιδιά ή/και εγγόνια Κωνσταντινουπολιτών.

Με αφορμή το ενδιαφέρον για εκμάθηση των τουρκικών απ’ τους απογόνους των εκπατρισθέντων Κωνσταντινουπολιτών, η εφημερίδα «Ηürriyet» αναφέρει πως «οι Ρωμιοί της Πόλης, που πικραμένοι είχαν εγκαταλείψει τα πάτρια εδάφη τους, μαθαίνουν την τουρκική γλώσσα στα εγγόνια τους που γεννήθηκαν στην Αθήνα». Πάντως η «Ηürriyet» κάνει αναφορά στους διωγμούς που υπέστησαν οι Ρωμιοί στην Κωνσταντινούπολη, όπως «τα Σεπτεμβριανά, ο φόρος περιουσίας (varlık vergisi) και το Κυπριακό».



Ενδιαφέρουσες εκθέσεις τον Ιούνιο στη Σμύρνη
- 7η Διεθνής Έκθεση για το μέλλον της αλιείας στην Ευρώπη και την Ασία, (Future Fish Eurasia) πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις τοτ Φουάρ, από 6 έως 8 Ιουνίου 2013. Η Έκθεση περιλαμβάνει κάθε τι σχετικό με την αλιεία, τις εισαγωγές και εξαγωγές ψαριών, τη μεταποίηση με έμφαση τις υδατοκαλλιέργειες-ιχθυοτροφεία. Να σημειωθεί ότι η Τουρκία παράγει κατ’ έτος περίπου 80 χιλ. τόνους πέστροφας και 90 χιλ. τόνους τσιπούρας. Στην έκθεση θα συμμετέχουν 300 εταιρείες, τουρκικές και ξένες.

- 34η Διεθνής Έκθεση «Υποδήματα - Τσάντες και Αξεσουάρ - Χειμώνας 2013» (Ayakkabı Winter, Izmir Shoes - Bags and Accessories Fair), 20 με 23 Ιουνίου, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης (Φουάρ). Συμμετέχουν εταιρείες από 30 και πλέον χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey