Οι εξ ανατολών... γείτονες

21/05/2013 - 15:10

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Θεοφάνης Γκέκας απ’ τον περασμένο Δεκέμβρη παίζει στην τουρκική ομάδα Ακχισάρ (Akhisar Belediye spor), η οποία βρισκόταν στο χείλος του υποβιβασμού. Τους μήνες που ακολούθησαν, χάρη στα γκολ τού Γκέκα η ομάδα καταγράφει σταθερή ανοδική πορεία.

Ύμνος για το Φάνη Γκέκα στην Τουρκία
Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Θεοφάνης Γκέκας απ’ τον περασμένο Δεκέμβρη παίζει στην τουρκική ομάδα Ακχισάρ (Akhisar Belediye spor), η οποία βρισκόταν στο χείλος του υποβιβασμού. Τους μήνες που ακολούθησαν, χάρη στα γκολ τού Γκέκα η ομάδα καταγράφει σταθερή ανοδική πορεία. Μάλιστα στους τελευταίους αγώνες του Τουρκικού Πρωταθλήματος, ο Γκέκας χαρακτηρίζεται ως «γκολτζής» και συναγωνίζεται τον Αργεντινό Πάμπλο Μπατάγια, που παίζει κι αυτός στην ομάδα της Προύσας. Οι Τούρκοι φίλαθλοι της Ακχισάρ για να τιμήσουν το Λαρισαίο ποδοσφαιριστή, μέχρι και ύμνο συνέθεσαν προς τιμή του. Οι φήμες τον φέρουν να παίρνει για τη νέα σαιζόν μεταγραφή στη Φενέρ Μπαχτσέ, αλλά οι «φαν» του στο Ακχισάρ καθόλου δε συζητούν αυτό το ενδεχόμενο.



Έρχεται στην Ελλάδα η τουρκική μπύρα «Efes»
Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την απευθείας διάθεση της μπύρας «Efes Pilsen» στην ελληνική αγορά βρίσκεται η τουρκική εταιρεία Efes.
Πηγές από την τουρκική εταιρεία αναφέρουν ότι στελέχη τής Efes είναι σε συζητήσεις με διάφορες ελληνικές εταιρείες διανομών. Βασικός στόχος της τουρκικής εταιρείας είναι να αποκτήσει παρουσία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούν δημοφιλή προορισμό για χιλιάδες Τούρκους τουρίστες.
Παράλληλα, φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας καθώς η Efes, ως μάρκα, είναι ευρέως γνωστή στους Ευρωπαίους και ειδικά στους Γερμανούς.
H Efes είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ζυθοποιία της Ευρώπης, με πωλήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία, ενώ σε Ρωσία, Σερβία και Λευκορωσία κατέχει σημαντικά μερίδια.



Επιστρέφεται δημευμένο σχολείο
Το Τουρκικό Δημόσιο απέδωσε στην κοινότητα Ορτάκιοϊ (Μεσοχωρίου), ακίνητο που είχε παλαιότερα δημευθεί. Το κτήριο αυτό, το οποίο η ελληνική κοινότητα χρησιμοποιούσε ως σχολείο, κατασχέθηκε αρχικά από τον τοπικό Δήμο με πρόσχημα το μικρό αριθμό των μαθητών που θα φοιτούσαν το έτος 1985. Αργότερα αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί και να μετατραπεί σε πάρκο. Όμως το κτήριο που είχε μείνει επί χρόνια χωρίς φροντίδα και άδειο, δεν κατεδαφίστηκε και πριν από τρία χρόνια, το Υπουργείο Ε.Ε. της Τουρκίας έκανε επιδιορθώσεις και άρχισε να το χρησιμοποιεί για τις υπηρεσίες του.
Η Κοινότητα Μεσοχωρίου, το 2003, προσέφυγε στα τουρκικά δικαστήρια με αίτημα την επιστροφή του κτηρίου, δίχως όμως να δικαιωθεί. Κατόπιν τούτου και αφού είχαν εξαντληθεί τα εσωτερικά ένδικα μέσα, αποτάθηκε στο ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο). Όμως, πριν χρειαστεί να εξεταστεί το θέμα στο ΕΔΑΔ, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα, γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να επιστραφεί η κυριότητα του κτηρίου στους πραγματικούς δικαιούχους.



Αποφυλακίστηκε ο Δήμαρχος Αδραμυττίου
Το Κακουργιοδικείο του Αδραμυττιού, εξετάζοντας αίτημα του φυλακισμένου εδώ και 7,5 μήνες δημάρχου Τουντσάι Κιλίτς, αποφάσισε την αποφυλάκιση του, ενώ εκκρεμεί η παραπομπή του σε τακτική δικάσιμο. Ο δήμαρχος Αδραμυττίου, που εκλέχτηκε με το εθνικιστικό κόμμα MHP της αντιπολίτευσης, κατηγορείται με άλλους συνεργάτες του για παράβαση καθήκοντος στη διαχείριση δημοτικής κατασκευαστικής επιχείρησης.
Σήμερα παραμένει στη φυλακή μόνο ένας απ’ τους κατηγορουμένους.

Διανομή φυτών στέβιας στην Μπουρχάνια
Δέκα χιλιάδες φυντάνια του φυτού στέβια διανεμήθηκαν δωρεάν σε αγρότες της Μπουρχάνιας, για να τα καλλιεργήσουν σε χωράφια όχι ιδιαίτερα γόνιμα. Η στέβια είναι φυτό απ’ το οποίο παράγεται γλυκαντική ουσία υποκατάστατο της ζάχαρης, κατάλληλη γι’ αυτούς που πάσχουν από διαβήτη. Είχε προηγηθεί και πέρσι δοκιμαστική καλλιέργεια του φυτού στην περιοχή, με αποδοτικά αποτελέσματα. Στόχος είναι στα επόμενα 15 με 20 χρόνια να γίνει η Μπουρχάνια κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας της στέβιας, του «αθώου», όπως λέγεται, γλυκαντικού, που ολοένα αυξάνεται η ζήτησή του διεθνώς, για να ενισχυθεί το εισόδημα των αγροτών της περιοχής.



Συλλογή γαϊδουράγκαθων στο Αϊδίνι
Κάποιοι άλλοι φτωχοί αγρότες στα χωριά του Αϊδινίου (Ιντσιρλίοβα) ασχολούνται αυτή την εποχή με τη συλλογή των γαϊδουράγκαθων, που είναι αυτοφυή στην περιοχή τους. Το προϊόν διατίθεται προς τέσσερις λίρες το κιλό στους εμπόρους, που το προωθούν σε φαρμακευτικές βιομηχανίες καθώς απ’ τους σπόρους του παράγονται φάρμακα. Για τους ακτήμονες αγροτοεργάτες η συλλογή του γαϊδουράγκαθου αποτελεί ένα επιπλέον εισόδημα στο βιοπορισμό τους!



Το Σεϊτάν Σοφρά του Αϊβαλιού
Σεϊτάν Σοφρά, ή όπως το έλεγαν οι Έλληνες «του Δαιμόνου η τράπεζα», εξακολουθεί να αποτελεί ένα απ’ τα αξιοθέατα της γειτονικής μας πόλης με μεγάλη κατ’ έτος επισκεψιμότητα. Είναι ένα μικρό οροπέδιο στην κορυφή του λόφου ύψους 124 μέτρων, απ’ το οποίο έχει κανείς, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ήλιου, μια θαυμάσια θέα του δαντελωτού κόλπου του Αϊβαλιού, των γύρω ακτών και της Λέσβου. Όπως δήλωσε ο καϊμακάμης Νιχάτ Ναλμπάντ, πέρυσι στο Αϊβαλί πραγματοποιήθηκαν 500 χιλ. διανυκτερεύσεις ντόπιων και ξένων τουριστών και φέτος ο στόχος είναι να φτάσουν στο ένα εκατομμύριο.
Στο Αϊβαλί υπάρχουν 50 χιλ. εξοχικές κατοικίες και 12.000 κλίνες σε τουριστικά καταλύματα.

Συνάντηση Τουρκοκρητικών στο Κουσάντασι
Στις 11 και 12 Μαΐου, στην παραλία Νταβουτλάρ κοντά στο Κουσάντασι, πραγματοποιήθηκε η πιο μαζική συνάντηση Τουρκοκρητικών, «Γκιριτλί» τους αποκαλούν, που έγινε ποτέ στην Τουρκία. Στη Σμύρνη, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως στην Αττάλεια, στο Μαρμαρά στην Πόλη, ζουν πολλοί Γκιριτλήδες, απόγονοι, δεύτερης και τρίτης πια γενιάς σήμερα των ανταλλαγέντων με τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει συλλόγους, για να κρατούν τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Στο φετινό αντάμωμα πήραν μέρος σχεδόν 4.000 άτομα, τραγούδησαν και χόρεψαν με τη συνοδεία μουσικού συγκροτήματος, που προσκάλεσαν απ’ την Κρήτη με τις λίρες και τα λαγούτα τους. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Θανάσης (Τανάς) Τσιμπής, Ρωμιός της Πόλης που ζει στην Κρήτη, ο οποίος παρέχει αφειδώς τις υπηρεσίες του στην υπόθεση της ελληνοτουρκικής φιλίας.



Καζάνι «μαμούθ» στο δρόμο της Περγάμου
Έκπληκτοι οι κάτοικοι του Αλίαγα και της Περγάμου είδαν προχθές να περνά απ’ την πόλη τους ένα γιγάντιο φορτηγό που μετέφερε ένα καζάνι μήκους 55 μέτρων και βάρους 738 τόνων. Το καζάνι αυτό παραγγέλθηκε και κατασκευάστηκε στην Κίνα και μεταφέρθηκε με πλοίο στο Αλίαγα, με προορισμό το Gördes (στο Νομό της Μανίσα), για να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανία εξόρυξης και επεξεργασίας νικελίου. Το φορτηγό που το μεταφέρει, έχει 264 τροχούς και για να διανύσει τη διαδρομή των 167 χλμ., θα χρειασθεί ώσπου να φθάσει στον προορισμό του να γίνουν αλλαγές στην κυκλοφορία, μετατοπίσεις καλωδίων και να κατασκευαστούν κάποιες πρόχειρες γέφυρες που θα αντέξουν το βάρος του.
«Μάσσαλα Μάσσαλα», που λεν και οι γείτονες μας.



Ελληνοτουρκικό Φεστιβάλ Φιλίας σε Σαμοθράκη και Ίμβρο
Φέτος το ετήσιο Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού που διοργανώνει ο Σύλλογος «Δάφνη - Dafne», θα γίνει στη Σαμοθράκη και την Ίμβρο, από 4 έως 7 Ιουλίου και θα είναι αφιερωμένο στο θέμα «Καθαρή Θάλασσα». Προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων, μερικές απ’ τις οποίες θα πραγματοποιηθούν και στην Αλεξανδρούπολη. Το Σωματείο «Δάφνη» ιδρύθηκε πριν από 10 χρόνια και δραστηριοποιείται στην προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Κάθε χρόνο διοργανώνει τη γιορτή του ταυτόχρονα σε μια ελληνική και σε μια τουρκική γειτονική περιοχή.
Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι από τον επόμενο μήνα Ιούνιο, θα επιλυθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και θα υπάρξει ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Μυτιλήνης - Λήμνου - Σαμοθράκης. Ίδωμεν!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey