Οι εξ ανατολών... γείτονες

30/04/2013 - 15:21

 

«Σάρωσαν» οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Αϊβαλιού

Προχθές Κυριακή, δύο αγωνιστικές πριν λήξει το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Νομού Μπαλίκεσίρ, η αϊβαλιώτικη τοπική ομάδα Ayvalıkgücü Belediyespor, δηλαδή η «Δύναμη του Αϊβαλιού», ουσιαστικά κατέκτησε το Κύπελλο, νικώντας την Küçükçekmece Belediyepor.

Δίκαια πανηγυρίζει ο δήμαρχος Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν μαζί με τους παίκτες.

Φέτος οι ποδοσφαιρικές ομάδες της γειτονικής μας πόλης κατέκτησαν και τους τίτλους στις κατηγορίες U19 (με την Ayvalık Hamdibey Kayaspor) και U14, δηλαδή στα τοπικά πρωταθλήματα εφήβων και παίδων αντίστοιχα.

«Έκρηξη» τουριστικής κίνησης στην Τουρκία;

Θεαματικά ανοδικές παρουσιάζονται στον παρατιθέμενο πίνακα (πρώτη στήλη) οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία κατά την τελευταία δεκαετία. Ενώ όμως οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν, το κατά κεφαλήν, μέσο δαπανώμενο ποσό ανά τουρίστα (δεύτερη στήλη) βαίνει σταθερό έως μειούμενο, ενδεικτικό κι αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Πρώτοι αριθμητικά κατά εθνικότητα είναι οι Γερμανοί, ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Βούλγαροι. Η πόλη που οι τουρίστες προτιμούν, είναι η Κωνσταντινούπολη, με επισκεψιμότητα 44,61%. Η εκτίμηση για φέτος είναι οι επισκέπτες να αγγίξουν τα 40 εκατομμύρια, ενώ για τη χώρα μας μιλούν για 17 εκατ. τουρίστες.



Στο Κουσάντασι
κατέπλευσε την περασμένη βδομάδα το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, το «Navigator of the Seas», με σημαία Μάλτας, και σχημάτισαν ατέλειωτη ουρά τα πούλμαν για να μεταφέρουν τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, που κυριολεκτικά κατακλύστηκε απ’ τους τουρίστες. Το υπερωκεάνιο-«πλωτή πόλη» έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει 3.257 επιβάτες! Κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου, προγραμματίσθηκε να πραγματοποιήσει στο Κουσάντασι 27 προσεγγίσεις.

Αλλά και στο Δικελί κατέπλευσε, με 690 επιβάτες και πλήρωμα 452 ατόμων, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής σαιζόν, το «Seven Seas Mariner», με σημαία από Μπαχάμες. Οι ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα αρχαία μνημεία της Περγάμου, ενώ κάποιοι απ’ αυτούς προτίμησαν να παραμείνουν στο Δικελί.

Στην αϊβαλιώτικη εκκλησία του Ταξιάρχη

Στις 26 Απριλίου, που γιόρτασαν στο Αϊβαλί την Ημέρα του Τουρισμού, άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό η ανακαινισθείσα εκκλησία του Ταξιάρχη, η οποία στο εξής θα χρησιμοποιείται ως «υψηλών προδιαγραφών» πολιτιστικό κέντρο.

Ωστόσο, λόγω της σχετικά πρόσφατης αλλαγής του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού, ο διάδοχός του δεν έχει ορίσει ακόμη την ημερομηνία επίσκεψής του στο Αϊβαλί, οπότε και θα γίνουν τα εγκαίνια του έργου για το οποίο - όπως είπε ο καϊμακάμης Νιχάτ Ναλμπάντ - δαπανήθηκαν απ’ το κράτος πάνω από τρία εκατομμύρια λίρες.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, στις 14 Ιουνίου προγραμματίζεται να δοθεί στον Ταξιάρχη συναυλία κλασσικής μουσικής απ’ τη Διεθνή Μουσική Ακαδημία του Αϊβαλιού (AIMA), ενώ για τις 29 Αυγούστου δόθηκε η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να λειτουργήσει στην εκκλησία, οπότε και θα γίνει η επίσημη ενθρόνιση του προσφάτως χειροτονηθέντος Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.

Εμπορική έκθεση στο Τσανάκαλε

Από 16 έως 19 Μαΐου διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά η εμπορική-παραγωγική έκθεση «ExpoTroia 2013», σε συνδυασμό με την επέτειο της Μάχης της Καλλίπολης - ANZAC Day, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς. Στόχος των διοργανωτών, να προβληθεί η περιοχή τους που συνδέεται με ένα παγκόσμιο πολεμικό γεγονός, και ως σύγχρονο τουριστικό κέντρο ειρήνης και πολιτισμού, με 5.000 χρόνια ιστορίας (εξ ου και αναφορά στην Τροία). Παράλληλα δημιουργείται η ευκαιρία προβολής της παραγωγικής φυσιογνωμίας με τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα αλιεύματα κ.λπ.. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το μεθεπόμενο εορτασμό, της 100ής επετείου τού ANZAC Day το 2015, προσβλέποντας στη μαζική άφιξη τουριστών απ’ τη δυτική Ευρώπη, αλλά και από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

«Βουλιάζουν» από μετανάστες τα απέναντι παράλια
Πλήθος μεταναστών εντοπίζονται, καθημερινά σχεδόν, στις απέναντι της Λέσβου παραθαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας, που προσπαθούν να περάσουν λαθραία στο νησί μας. Όπως καταγράφηκε την περασμένη βδομάδα στον τουρκικό Τύπο, πραγματοποιήθηκαν απ’ τις τουρκικές διωκτικές αρχές συλλήψεις μεταναστών:
Στις 22 Απριλίου, 20 άτομα στο ξερονήσι Γυμνό στα Μοσχονήσια.
Στις 23 Απριλίου, 25 άτομα στο Αϊβαλί.
Στις 24 Απριλίου, άλλα 17 άτομα στο Κουτσούκιοϊ, νότια του Αϊβαλιού.
Στις 25 Απριλίου, 25 άτομα στη Φώκαια. Εκεί συνέλαβαν και έναν Τούρκο υπήκοο, φερόμενο ως διακινητή!
Στις 26 Απριλίου, 22 άτομα στην Άσσο.
Στην πλειοψηφία τους οι μετανάστες είναι νέοι άνδρες, κυρίως Αφγανοί και Σύριοι. Ανάμεσά τους υπάρχουν και από άλλες εθνότητες, όπως Σομαλοί, Παλαιστίνιοι, Βιρμανοί, Ιρανοί κ.ά., καθώς και αρκετές γυναίκες και μικρά παιδιά. Κατά την τακτική των Τουρκικών Αρχών, η σύλληψή τους διαρκεί ελάχιστο χρόνο, ίσα που να καταγραφούν και να τους επιδοθεί το έγγραφο απέλασης. Όπως όλα δείχνουν, το μεταναστευτικό κύμα προς νησί μας μάλλον θα αυξηθεί κατά τη θερινή περίοδο, γεγονός που θα πρέπει να απασχολήσει τις Αρχές.

 


Ανοίγοντας φτερά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η έκθεση τέχνης «ΤΙΩ ΕΙΛΑΡ». Για πρώτη, όμως, φορά η έκθεση παρουσιάζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος της έκθεσης διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 25 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου 2013, και το δεύτερο διοργανώνεται στην Αθήνα 3 - 17 Ιουνίου 2013.

ΤΙΩ ΕΙΛΑΡ στην αρχαία αττική διάλεκτο και γραφή μεταφράζεται ως «προσφέρω στέγη - παρέχω προστασία»:

- Στέγη για καλλιτέχνες που κατά τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους εκθέτουν έργα μαζί με καθιερωμένους καλλιτέχνες, τους οποίους ανανεώνουν, αλλά και
- Στέγη για το ΤΙΩ ΕΙΛΑΡ, που από μια απλή ιδέα, ανοίγει τα φτερά του μετά από έξι χρόνια και μεταφέρει το μήνυμα της προσφοράς σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, καθώς ένα μεγάλο μέρος των εσόδων προσφέρεται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στην έκθεση στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχουν οι Αλέξης Αβλάμης (Ελλάδα), Όλγα Αλεξοπούλου (Ελλάδα/Τουρκία), Hugo Fontela (Ισπανία/ΗΠΑ), Καλλιόπη Κουκλίνου (Ελλάδα), Τάσος Μπούρας (Ελλάδα), Ιβάν/Ιωάννης Μαστερόπουλος (Ελλάδα/Ρωσία), Pietro Ruffo (Ιταλία), Taylan Ünal (Τουρκία).

Συναυλία στη Θεσσαλονίκη

«Ρωμιοί Συνθέτες της Όψιμης Οθωμανικής Περιόδου» από το μουσικό σύνολο «MAYE», με συμμετοχή και του Μυτιληνιού Νίκου Ανδρίκου.

Η συναυλία δόθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης και την παρακολούθησαν οι μουσικόφιλοι της συμπρωτεύουσας. Παρουσιάστηκαν άγνωστες συνθέσεις των Ρωμιών συνθετών Γιάννη και Χρήστου Κυριαζή, Μάρκου Τσολάκογλου, Νικολάκη, Αλέκου και Γιώργου Μπατζανού κ.ά.. Οι παραπάνω συνθέτες είναι αρκετά γνωστοί στην Τουρκία και σχεδόν άγνωστοι στην Ελλάδα. Τα όργανα είναι τα πιο χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης παράδοσης και η γλώσσα των τραγουδιών ήταν η τουρκική. Μεταξύ των μουσικών που συμμετείχαν, ήταν και ο συμπατριώτης μας Νίκος Ανδρίκος, στο τραγούδι και στο πολίτικο λαούτο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey