Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Θέλουν ΑΤΜ!
Ένα ΑΤΜ ζητούν οι κάτοικοι του Σιγρίου μέσω του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας «Σίγρι Σήμερα». Κι αυτό γιατί στο χωριό τους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τέτοια παροχή και αναγκάζονται να πηγαίνουν μέχρι την Άντισσα για να κάνουν ανάληψη χρημάτων από τράπεζα. Είναι ένα πρόβλημα που μας είχαν εκφράσει κάτοικοι του Σιγρίου και πριν από λίγους μήνες, όταν είχαμε βρεθεί εκεί για ρεπορτάζ σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα. Και τώρα που είναι καλοκαίρι, πάντως, χρειάζεται ένα τέτοιο μηχάνημα στον οικισμό. Πέρα από την εξυπηρέτηση των ίδιων των κατοίκων που κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει, και για τον επιπλέον λόγο ότι δέχεται πια και πολλές αφίξεις επισκεπτών που φτάνουν στο νησί από Θεσσαλονίκη με το πλοίο της γραμμής.
Β.Χρ.

Μικρές ταχύτητες

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει ο δρόμος που οδηγεί στην Κράτηγο. Κι αυτό γιατί οι παραλίες σφύζουν πλέον από κόσμο, αλλά και οι εκατέρωθεν πλευρές του δρόμου από αυτοκίνητα. Τα οποία κινούνται με χαμηλή ταχύτητα ή σταματούν για να παρκάρουν, ενώ συχνά ξεπαρκάρουν μη έχοντας αρκετά καλή ορατότητα. Γι’ αυτό καλό θα ήταν οι οδηγοί που κινούνται στο σημείο αυτό να διατηρούν επίσης χαμηλή ταχύτητα, καθώς και την προσοχή τους τεταμένη, για να περιοριστούν όσο γίνεται τα παρατράγουδα.
Β.Χρ.

Θύμα συνωνυμίας;

«Θύμα» πιθανής συνωνυμίας φέρεται να είναι ένας επαγγελματίας στην περιοχή Λαδάδικα, αφού το όνομά του εμφανίστηκε σε ηλεκτρονικό μήνυμα αναγνώστη που λάβαμε σχετικά με το ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο αναγνώστης με το όνομα Στρατής Κοντέλης είχε διαφωνήσει με το άρθρο (σ.σ. για τα προβλήματα που δημιουργούν κάποιοι νεαροί που διασκεδάζουν στην περιοχή) και είχε ταχθεί υπέρ της «αναζήτησης νέων τρόπων διασκέδασης από τη νεολαία», αναφέροντας επίσης μεταξύ άλλων ότι «το νησί μας δεν κατοικείται μόνο από συντηρητικούς μικρέμπορους, αλλά και από ζωντανά κομμάτια νεολαίας». Ο κ. Κοντέλης Στρατής, όμως, που τυγχάνει να διατηρεί επιχείρηση στα Λαδάδικα στην οδό Χίου 2 δεν έχει την ίδια άποψη και προφανώς δε συμφωνεί με τα όσα αναφέρονται… στο όνομά του. Με επιστολή του στην εφημερίδα μας διαχώρισε, λοιπόν, τη θέση του, υπογραμμίζοντας: «Ονομάζομαι Κοντέλης Ευστράτιος του Βασιλείου και της Μαρίας και διατηρώ την επιχείρηση μουσικής και ηχητικής κάλυψης εκδηλώσεων “4event”, η οποία στεγάζεται στην οδό Χίου 2. Ουδέποτε έστειλα κάποια επιστολή στην εφημερίδα σας, άλλη ή παρόμοια της παραπάνω. Προφανώς πρόκειται είτε για τυπογραφικό λάθος είτε για συνωνυμία. Θεώρησα σωστό να σας ενημερώσω για αποκατάσταση του ονόματός μου και για την αποφυγή παρεξηγήσεων.» Αναγκαία η διευκρίνιση αυτή, αν πράγματι έχει άλλη προσέγγιση για το θέμα. Πάντως, η άποψη με το ίδιο όνομα υπάρχει στο διαδίκτυο και ασφαλώς σ’ αυτήν αναφερόμαστε όταν σχολιάζαμε σχετικώς...
Πελ.Γ.

Πήγε πίσω…

Παρ’ ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί με γρήγορες διαδικασίες ώστε έως τα τέλη Ιουνίου να έχει κλείσει το θέμα των υποψηφιοτήτων για τους δήμους και τις Περιφέρειες, τώρα φαίνεται η διαδικασία να… πηγαίνει πίσω. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να γίνει γκάλοπ για τους υποψήφιους δημάρχους Λέσβου, ενώ - όπως ειπώθηκε - το θέμα του περιφερειάρχη θα καθυστερήσει… Παρ’ ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. εμφάνισαν μέσα στον Ιούνιο έντονη κινητικότητα για την επιλογή υποψηφίων, τώρα φαίνεται να… κάνουν πίσω.
Πελ.Γ.

Άλλαξαν τα δεδομένα

Την κτηριολογική μελέτη που είχε ζητήσει από τους ιδιοκτήτες του συγκροτήματος «Καλαμάρη» για το νέο δημαρχείο, παρέλαβε αυτές τις ημέρες ο δήμος Μυτιλήνης και επρόκειτο να παρουσιαστεί χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως, μια και σε λίγους μήνες λήγει η θητεία του, αλλά και επειδή εν όψει της εφαρμογής του «Καλλικράτη» τα δεδομένα αλλάζουν, η πρόταση του δημάρχου θα ήταν να μη ληφθεί απόφαση. «Δεν μπορούμε εμείς να δεσμεύσουμε το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα έργο που ούτως ή άλλως θα χρειαστεί ν’ αλλάξει, αφού τα δεδομένα αλλάζουν και οι ανάγκες του νέου ενιαίου δήμου Λέσβου είναι πολύ μεγαλύτερες. Δυνατότητες επέκτασης υπάρχουν στο συγκεκριμένο κτηριακό συγκρότημα, όμως δεν μπορούμε εμείς σε αυτήν τη φάση να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακαλής. Και βέβαια δεν έχει άδικο. Όμως, ανεξαρτήτως αυτής της εξέλιξης, η περίπτωση του «Καλαμάρη» εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον για τη στέγαση του νέου δημαρχείου Λέσβου και είναι γεγονός ότι δεν πρέπει για άλλη μια φορά να εγκαταλειφθεί.
Πελ.Γ.

Ζωντανό πάρκο 

Πραγματικά αξιέπαινη η πρωτοβουλία του δήμου Μυτιλήνης να λειτουργεί και τα απογεύματα του καλοκαιριού το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δίνοντας στα πιτσιρίκια έναν προστατευμένο χώρο για να ασκηθούν στο ποδήλατο ή στα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Από νωρίς το απόγευμα, αλλά ιδιαίτερα απ’ την ώρα που θα πέσει ο ήλιος, έως και τις 10 το βράδυ, επικρατεί το αδιαχώρητο από γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά τους και τους εξηγούν πώς να οδηγούν σωστά. Εννοείται πως η πάντα πρόθυμη υπάλληλος εκτός απ’ τα ποδήλατα δίνει στους μικρούς και τις μικρές και τα ανάλογα κράνη, ενώ υποχρεώνει τα νήπια που οδηγούν τα μικρά αυτοκίνητα του πάρκου να δένουν οπωσδήποτε τη ζώνη τους, συνηθίζοντας στις καλές συνήθειες που οφείλουν κι ως μεγάλοι οδηγοί να διατηρήσουν.
ΜΑΡ.ΠΛ.


Η Στύψη

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της τριμηνιαίας εφημερίδας «Στύψη», μιας εφημερίδας-μέσο επικοινωνίας των απανταχού Στυψιανών που κυκλοφορεί χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Ιγνάτη Καραπαναγιώτη.
Το κόστος έκδοσης της εφημερίδας καλύπτεται οικονομικά από το δήμο Πέτρας και από τις εισφορές των Στυψιανών. Από την επόμενη χρονιά, που η Λέσβος γίνεται ένας δήμος, πιθανότατα η εφημερίδα θα πρέπει να καλύπτει τα κόστη της αποκλειστικά από τις εισφορές.
Πρόκειται για μια πολύ καλή συντοπίτικη έκδοση, που αξίζει τον κόπο να συνεχιστεί η κυκλοφορία της.
Ν.Μ.

Πρόβλημα η νομαρχία

Το διαχρονικό πρόβλημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι τα «αμαρτωλά» δάνεια του παρελθόντος. Φέτος η Τράπεζα, όμως, απέκτησε ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο ακούει στο όνομα νομαρχία Λέσβου, η οποία φέτος απέσυρε από την Τράπεζα 8,5 εκατ. ευρώ καταθέσεων. Τα κεφάλαια αυτά αν έμεναν στη Συνεταιριστική θα χρηματοδοτούσαν τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες του νομού. Τώρα τα χρήματα ενισχύουν είτε τα αποθεματικά κάποιας μεγάλης εγχώριας εμπορικής τράπεζας είτε τα αποθεματικά πολυεθνικών τραπεζικών ομίλων, σύμφωνα με τα όσα λένε τα στελέχη της Συνεταιριστικής. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Αναπτυξιακή της νομαρχίας, η ΑΕΝΑΛ, και η Lesvoshop Α.Ε. χρωστούν 865.000 ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των δύο εταιρειών.
Γι’ αυτό και ο σχολιασμός στελεχών της Συνεταιριστικής που σημειώνουν ότι «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», έχει βάση.
Ν.Μ.

Σήμερα η συνέλευση της ΝΕΛ

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα η γενική συνέλευση της ΝΕΛ στο πλοίο «Μυτιλήνη». Το ραντεβού για τους μετόχους της εταιρείας είναι στις 10:30 το πρωί.
Αναμένονται ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Ίδωμεν!
Ν.Μ.

Ατέλειωτους μήνες… χειμώνας

Από 1ης Ιουλίου άλλαξαν τα δρομολόγια των λεωφορείων και μπήκαν εννοείται τα «καλοκαιρινά». Το πρώτο χαρτί που έφτασε και τοιχοκολλήθηκε στο Σίγρι, περιοχή που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα σύνδεσης με τη Μυτιλήνη, έλεγε πως από το Σίγρι φεύγουν τρία λεωφορεία ημερησίως, στις 6:15 το πρωί, στις 14:20 και στις 18:00.
Αλλά, όπως μας είπε κάτοικος της περιοχής, «αμέσως καταλάβαμε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, γιατί την πρώτη Παρασκευή του μηνός το πρωινό λεωφορείο δεν ήρθε, ούτε και την πρώτη Τρίτη, ούτε και την πρώτη Τετάρτη. Ήρθε όμως ένα άλλο πρόγραμμα δρομολογίων, που έλεγε πως τα πρωινά δρομολόγια περιορίζονται κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο και μάλιστα αυτό του Σαββάτου είναι ολίγον περιπέτεια, γιατί πηγαίνει στην Ερεσό και από κει φεύγει στις 8:00, δηλαδή φτάνεις στη Μυτιλήνη κατά τις 10 και...».
Μ’ άλλα λόγια, η επικοινωνία των κατοίκων και επισκεπτών του Σιγρίου με τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, γιατρούς κ.λπ. εξακολουθεί να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, όπως ακριβώς τις άγριες μέρες του χειμώνα, που εν προκειμένω διαρκεί για τα λεωφορεία ατέλειωτους μήνες κάθε χρόνο.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μπράβο…

Ενθουσίασαν οι «Άστεγοι» με τον «Παπουτσωμένο Γάτο» τους μικρούς - και τους μεγάλους εννοείται - θεατές της παράστασης στο Κάστρο της Μυτιλήνης, την προηγούμενη Τετάρτη. Κι ενθουσίασαν για τη ζωντάνια και το κέφι όλων ανεξαιρέτως των ηθοποιών, την άψογη σκηνοθεσία, αλλά και για τη φροντίδα όλων των λεπτομερειών (ακόμη και του προγράμματος), φροντίδα που σπανίζει για θίασο, όχι ερασιτεχνών, αλλά και επαγγελματιών, όταν πρόκειται για παιδική παράσταση.
Εμείς εδώ στο «Ε», που οικογενειακώς την παρακολουθήσαμε, είχαμε έναν ακόμη λόγο να μας αρέσει η παράσταση, αφού σε ρόλο πρωταγωνιστή, στο ρόλο του Πιερό, του αφέντη του Παπουτσωμένου Γάτου κι αθεράπευτα ερωτευμένου με την πριγκηποπούλα του παραμυθιού, ήταν ο δικός μας Σταμάτης Γιαννάκης. Ο συνάδελφος υπεύθυνος υποστήριξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών κι άλλων τεχνοκρατικών διαδικασιών - όπως το ISO της εφημερίδας - μας εντυπωσίασε γιατί σεμνά και αθόρυβα έδειξε πόσο υποκριτικό ταλέντο και ευαισθησία μπορούν να κρύβουν και οι «άνθρωποι των κομπιούτερ».
ΜΑΡ.ΠΛ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey