Οι εξ ανατολών... γείτονες

02/04/2013 - 15:23

Την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας σε πολίτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από τις αγορές της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας προανήγγειλε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Επαναλειτουργία ρωμαίικου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο
Με δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, Nabi Avcı, ανακοίνωσε ότι εγκρίνεται από το Υπουργείο και επικυρώνεται η επαναλειτουργία του ρωμαίικου Δημοτικού Σχολείου στην Ίμβρο.

Ο υπουργός αναφέρει ότι το Σχολείο, το οποίο άνοιξε το 1951, διέκοψε τη λειτουργία του το 1964. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Απογευματινή» της Πόλης ως προς τα αίτια διακοπής της λειτουργίας του, τα επτά σχολεία στη Ίμβρο και την Τένεδο έκλεισαν με βίαιο και προκλητικό τρόπο, στο πλαίσιο του μυστικού διατάγματος του 1964 που περιελάμβανε πρόγραμμα διάλυσης (eritme programı). Αυτό το πρόγραμμα είχε ως στόχο τη μετακίνηση των γηγενών Ρωμιών κατοίκων της Ίμβρου και την απομάκρυνσή τους από τις πατρογονικές εστίες. Ρωμαίικα σχολεία στην Ίμβρο υπήρχαν απ’ το 19ο αιώνα, σταμάτησαν τη λειτουργία τους το 1925 και επαναλειτούργησαν το1951.

Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού των Αγίων Θεοδώρων, σε αυτό που τώρα θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, φοίτησε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Το ζήτημα όμως είναι ότι με βάση τα κρατούντα, για να λειτουργήσει ένα νέο σχολείο, πρέπει να έχει τουλάχιστον 12 μαθητές. Επειδή στην Ίμβρο είναι λιγοστά τα παιδιά των Ρωμιών, ή θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, ή να βρεθεί άλλη φόρμουλα για την επαναλειτουργία του.



Κατασχέθηκε λαθραίο φορτίο με ζαμπόν και μπέικον!
Στο Τελωνείο των συνόρων (φυλάκιο Κήπων Έβρου ή Ίψαλα) κατασχέθηκε απ’ τις Τουρκικές Αρχές ένα φορτηγό αυτοκίνητο TIR απ’ τη Σμύρνη, που μετέφερε από τη Γερμανία οικοσκευή Τούρκου μετανάστη. Στις έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι μέσα σε κρύπτες υπήρχαν 300 κιλά «ντομούζ σαλάμι», δηλαδή ζαμπόν και μπέικον, αλλά και μεγάλη ποσότητα ηλεκτρονικών τσιγάρων. Παρ’ ότι τα θρησκευτικά έθιμα δεν επιτρέπουν στους μουσουλμάνους την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, δεν απαγορεύεται η εισαγωγή του, αρκεί να καταβάλλονται οι δασμοί. Υπολογίζεται ότι αν γινόταν κανονική εισαγωγή των ειδών αυτών, θα έπρεπε να καταβάλλουν φόρους πάνω από 200 χιλιάδες λίρες.



Εκτεταμένη ρύπανση στις ακτές Αλή Αγά και Τσανταρλί
Την περασμένη Παρασκευή, λόγω ισχυρών ανέμων, ένα ιταλικό πλοίο που ήταν στον κόλπο του Αλή Αγά και περίμενε τη σειρά του για να το διαλύσουν, συγκρούσθηκε με άλλο προς διάλυση πλοίο. Αποτέλεσμα, να χυθούν στη θάλασσα τόνοι από ακάθαρτο πετρέλαιο και λιπαντικά και να προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση στη θάλασσα και τις ακτές. Νεκρά ψάρια συνεχίζουν να εκβράζονται στην παραλία, ενώ οι αρμόδιοι τρέχουν για να αντιμετωπίσουν τη ρύπανση, ιδιαίτερα στο Τσανταρλί, που είναι και τουριστικό μέρος. Να ευχηθούμε να είναι αποτελεσματική η απορρύπανση των ακτών, γιατί ο ΝΑ άνεμος (ο τσανταρλιάς που έλεγαν οι παλιοί) επηρεάζει και τη Μυτιλήνη.



Αλλεπάλληλες συλλήψεις μεταναστών
Ευρύτατη δημοσιότητα στον τουρκικό Τύπο αποδίδεται στις αλλεπάλληλες συλλήψεις μεταναστών που τους μεταφέρουν στα απέναντί μας παράλια για να περάσουν στη συνέχεια στα ελληνικά νησιά. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι μόνο στα τέλη Μαρτίου, και μόνο στις απέναντι της Λέσβου ακτές, εντοπίστηκαν οι παρακάτω περιπτώσεις:

Στις 25/3/13 στο Αλτίνολουκ συνελήφθησαν 25 μετανάστες και 5 διακινητές, καθώς και άλλοι 10 στην Καλλίπολη.
Στις 26/3/13 στο Κουρούμπασι (πριν την Άσσο) 18 και άλλοι 18 στο Δικελί.
Στις 27/3/13 στο Αϊβατζίκ 32 και στις 29/3/13 στο Αϊβαλί 26. Αυτούς τους τελευταίους τούς βρήκε η Τουρκική Ακτοφυλακή στο ακατοίκητο νησί Λιός (απέναντι απ’ τα δικά μας Τοκμάκια), όπου τους είχαν εγκαταλείψει οι διακινητές λέγοντάς τους ότι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος!

Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι Αφγανοί και Σύριοι-Παλαιστίνιοι, αλλά υπάρχουν και Σομαλοί, Βιρμανοί και απ’ την Ερυθραία. Κατά πάγια τακτική των Τουρκικών Αρχών, οι συλληφθέντες ανακρίνονται με συνοπτική διαδικασία και τους επιδίδεται ατομικό έγγραφο με ορισμό ημερομηνίας για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Βεβαίως τα διεθνή κυκλώματα λαθρομετανάστευσης θα επιχειρήσουν ξανά και ξανά.



H Άγκυρα τιμά την Άλκη Ζέη
Η λογοτεχνία ανοίγει δρόμους φιλίας για τους δύο λαούς. Η φιλία των λαών και η αλληλεγγύη των ανθρώπων είναι ισχυρά αντίδοτα σε κάθε είδους κρίση και η λογοτεχνία ανοίγει διάπλατα το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο δήμαρχος Μπουλέντ Τανίκ (πολύ γνωστός και στη Λέσβο απ’ τη δράση του στην τουρκική «Συνύπαρξη»), παρουσιάζοντας την Ελληνίδα συγγραφέα.

Μ’ αυτό το πνεύμα, η Άλκη Ζέη ήταν προσκεκλημένη στις 21 Μαρτίου από τον κεντρικό και μεγαλύτερο Δήμο της Άγκυρας, Τσάνκαγια, για να μιλήσει για το έργο της και τη ζωή της στο τουρκικό κοινό. Η ομιλία της είχε θέμα «Αντανακλάσεις ιστορίας και πολιτικής στο λογοτεχνικό έργο μιας ζωής» και εγκαινίασε σειρά διαλέξεων προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας από το χώρο της λογοτεχνίας, υπό το γενικό τίτλο «Ελεύθερες Φωνές», οι οποίες διοργανώνονται με πρωτοβουλία του Δήμου Τσανκάγια με στόχο την ανάδειξη ιδεών και προτύπων που καλλιεργούν την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.

Ο τουρκικός Δήμος θα φιλοξενήσει στη συνέχεια τον πακιστανικής καταγωγής Ταρίκ Αλί, τον Αργεντινό Αλμπέρτο Μανγκουέλ και το Λιβανέζο Αμίν Μααλούφ. Το έργο της Άλκης Ζέη δεν είναι άγνωστο στην Τουρκία. «Το καπλάνι της βιτρίνας» και «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» είχαν κυκλοφορήσει εδώ και 20 χρόνια στα τουρκικά. Μέσα στο 2012 εκδόθηκε επίσης η «Μωβ ομπρέλα» και την επόμενη χρονιά αναμένεται να κυκλοφορήσει «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου».

Πριν το Πάσχα η απλουστευμένη χορήγηση
Την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης βίζας σε πολίτες από τρίτες χώρες και ιδιαίτερα από τις αγορές της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας προανήγγειλε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, αποστέλλεται τις επόμενες ημέρες οδηγία προς τις προξενικές αρχές, όπου θα προβλέπεται η αύξηση της χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων εντός 48 ωρών και με διάρκεια έως και πέντε χρόνια. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν χορήγηση βίζας σε συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων, ενώ αναμένεται αύξηση των ελληνικών κέντρων θεωρήσεων που λειτουργούν σε τρίτες χώρες με προτεραιότητα την Κίνα, όπου ήδη υπάρχουν τρία γραφεία.

Την ίδια ώρα, τίθεται σε ισχύ από τα τέλη Απριλίου και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το πρόγραμμα απλουστευμένης χορήγησης εισόδου για ταξιδιώτες κρουαζιέρας από την Τουρκία με προορισμό τα νησιά Ρόδο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο, γεγονός που αναμένεται να ενθαρρύνει τα μεγέθη των αφίξεων.

Ήδη σημειώνεται σταθερή αύξηση του αριθμού των θεωρήσεων κατά το πρώτο δίμηνο του 2013 σε συνέχεια της περσινής καλής πορείας, με ένα εκατομμύριο θεωρήσεις συνολικά και αύξηση 30,2% σε σχέση με το 2011. Ο πρόεδρος του HATTA, κ. Γ. Τελώνης, τόνισε από την πλευρά του ότι ήρθε η ώρα ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού και πολύ σύντομα θα φτάσουμε τα 20 εκατομμύρια επισκεπτών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey