Οι εξ ανατολών... γείτονες

12/03/2013 - 14:19

Μπορεί στην τελευταία πριν λίγες μέρες συνάντηση κορυφής να μην προέκυψαν αποτελέσματα για το θέμα της βίζας, αλλά υπογραφήκαν 25 θεματικές συμφωνίες.

Οι συμφωνίες απ’ την ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής
Μπορεί στην τελευταία πριν λίγες μέρες συνάντηση κορυφής να μην προέκυψαν αποτελέσματα για το θέμα της βίζας, αλλά υπογραφήκαν 25 θεματικές συμφωνίες.
Από όσα είπαν οι υπουργοί, ξεχωρίζουν:

Ο υπουργός Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζος δήλωσε ότι στον τομέα της Υγείας συμφωνήθηκε η συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων νοσημάτων, των μη μεταδιδόμενων, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας των δύο χωρών και τη συνεργασία στην αντιμετώπιση φυσικών φαινόμενων και καταστροφών, καθώς και συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και το Νοσοκομείο Παίδων της Άγκυρας. Δε βγαίνει λοιπόν είδηση για νοσηλεία Ελλήνων σε νοσοκομεία της Τουρκίας.

Ο υπουργός Γεωργίας Αθ. Τσαυτάρης επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα, για τον τομέα της αγροτικής συνεργασίας ότι συμφωνήθηκε η επίλυση διαδικαστικών προβλημάτων στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας, ενώ στο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται ακόμη διεύρυνση της συνεργασίας στους τομείς της φυτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καθώς και της οργάνωσης προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης. Καιρός είναι να εναρμονιστούν οι νομοθεσίες της αλιείας, αφού οι ψαράδες (Έλληνες και Τούρκοι) ψαρεύουν στα ίδια νερά!

Η οικογένεια των Midilli στη Φώκαια
Ο Ρεχά Μίντιλλι, γόνος πλούσιας οικογένειας με καταγωγή απ’ τη Μυτιλήνη (εξ ου και το επώνυμο) ήταν ένας ευπατρίδης της Φώκαιας, το όνομα του οποίου έχει ιδιαίτερα συνδεθεί με την εκπαίδευση και την υγεία στη γειτονική μας αντικρινή πόλη. Μάλιστα, υπάρχει και σχετικό ίδρυμα με έδρα τη Φώκαια, που φέρει το όνομα «Reha-Nesla Midilli».

Ο γενάρχης των Μιντιλλήδων γεννήθηκε στην Ούρφα, ήλθε στη Λέσβο το 1725 για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, παντρεύτηκε και ρίζωσε στο νησί μας. Το 1913, η οικογένεια των Μίντιλλι εγκαταστάθηκε στη Νέα Φώκαια και δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο του αλατιού, των αλιπάστων και της ελιάς. Πέτυχαν στις επιχειρήσεις τους και με ευεργεσίες τους χτίστηκαν πολλά εκπαιδευτήρια και κέντρα παροχής υγείας, τα οποία χρησιμοποιούνται ίσαμε τις μέρες μας και κοσμούν τη Φώκαια.

Την περασμένη βδομάδα εκδόθηκε το βιβλίο «Midilli’den çıktık yola», δηλαδή «Η πορεία από τη Μυτιλήνη» (378 σελίδες), όπου παρουσιάζεται η πορεία και η ζωή της οικογένειας τα τελευταία 250 χρόνια και στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε μνήμες και συμβάντα της Λέσβου κατά την οθωμανική περίοδο.



Βίζα στο Μπόντρουμ για Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία
Σε υποκατάστημα που άνοιξε στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Bodrum (Αλικαρνασσός) από διεθνή ιδιωτική ταξιδιωτική εταιρεία, θα είναι εφικτό πλέον να εξασφαλίζεται εντός πενθημέρου, παράλληλα με την Ελλάδα, και θεώρηση για τη Μάλτα και την Ισπανία. Το visa centre τού Μπόντρουμ ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 15/7/12 κι ως το τέλος του έτους διεκπεραίωσε 2.500 θεωρήσεις βίζας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου τού Μπόντρουμ, Χουσεΐν Σαάτ, κατά την τελευταία συνάντησή του με τον ομόλογό του Δημήτρη Σαράντη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Κω, για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και υπηκόους τρίτων χωρών, δε θα απαιτείται πλέον να διανύουν 500 χιλιόμετρα για θεώρηση όταν επιθυμούν να μεταβούν στην Ελλάδα, τη Μάλτα και την Ισπανία και ότι θα μπορούν να εξασφαλίζουν από εκεί θεώρηση Σένγκεν. Σκοπός τους, προσέθεσε, είναι μελλοντικά να αυξήσουν τον αριθμό των χωρών για τις οποίες θα μπορεί να εξασφαλιστεί θεώρηση.



Πρωταθλήτρια η ομάδα μπάσκετ του Αϊβαλιού
Η ομάδα του Δήμου Αϊβαλιού, Gücü Belediye Spor, κατέκτησε ύστερα από χρόνια το φετινό Κύπελλο στο Πρωτάθλημα Μπάσκετ (Κατηγορία Αστέρων) των πόλεων πέριξ του Αδραμυττινού Κόλπου, ενώ κατατάχτηκε στηβ τρίτη θέση του Περιφερειακού. Περιχαρείς οι προπονητές της ομάδας, ο πανύψηλος Cavit Saribey, δημοφιλής παλιός μπασκετμπολίστας απ’ το Αϊβαλί, και ο Altıoğlu Alper, επιδεικνύουν το «τρόπαιό» τους και μιλούν για τη συστηματική δουλειά που γίνεται ένα χρόνο τώρα στην ομάδα και τα αποτελέσματά της. Αλλά και στο ποδόσφαιρο πάει καλά φέτος η ομάδα του Αϊβαλιού, αφού είναι πρώτη στο Τοπικό Πρωτάθλημα και όπως όλα δείχνουν, φέτος θα ανέβει κατηγορία.



Το μπασάκι… στα Μοσχονήσια
«Μπασάκι» έλεγαν στα παλιά χρόνια το μάζεμα των ελιών από φτωχούς ακτήμονες, απ’ τα λιοχώραφα όπου οι ιδιοκτήτες τους είχαν ολοκληρώσει την ελαιοσυλλογή. Η συνήθεια αυτή εφαρμοζόταν και αναγνωριζόταν εθιμικά ως νόμιμη σε όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Αφορούσε όχι μόνο στις ελιές, αλλά και σε άλλα γεννήματα της γης - άλλωστε η λέξη «μπασάκ» στα τουρκικά σημαίνει «στάχυ», γινόταν δηλαδή και στα σταροχώραφα, όπως εξιστορεί ο Αλέξ. Παπαδιαμάντης στο βιβλίο του «Η σταχομαζώχτρα». Και εδώ στη Λέσβο αναφέρεται πως σε περιόδους μεγάλης σιτοδείας οι κτηματίες άφηναν εσκεμμένα πολλές ελιές αμάζευτες, ώστε να τις βρουν στο μπασάκι οι φτωχοί.

Στο Μοσχονήσι, όμως, την περασμένη βδομάδα οι αγροφύλακες (μπηχτσήδες) εντόπισαν κάποιους, οι οποίοι μπήκαν σε αμάζευτα κτήματα και επικαλούμενοι το «μπασάκι» πήραν τις ελιές και τις πήγαν για άλεσμα στο ελαιοτριβείο, όπου βέβαια και τους συνέλαβαν!



Οκτάωρη καταιγίδα και συνεχής βροχή στο Αδραμύττι
Το περασμένο Σάββατο, όπως και μεις εδώ, αλλά και η Σάμος (Ηραίο), η περιοχή του Αδραμυττίου, του Αλτίνολούκ, του Γκιούρε και της Μπουρχάνιε επλήγησαν ιδιαίτερα από ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι. Προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια, καταστήματα, δημόσιες υποδομές, αλλά και στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η εθνική οδός Ε87, Σμύρνης - Τσανάκκαλέ, ήταν αδιάβατη απ’ τα νερά που συσσωρεύτηκαν όταν έφραξαν τα γεφύρια με φερτά υλικά απ’ τα βουνά. Σε πολλά σημεία το οδόστρωμα έχει υποστεί καταστροφές και η κυκλοφορία γίνεται από το ένα ρεύμα. Πλημμύρισε επίσης το τζαμί τού Γκιούρε και άλλα δημόσια κτήρια.

Στο Αδραμύττι χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν από πλημμυρισμένα σπίτια δεκάδες πολίτες. Ήδη από χθες πολλά συνεργεία των δήμων που επλήγησαν, έπιασαν δουλειά για αποκατάσταση των ζημιών.



Ελιά ηλικίας 1.650 ετών
Ένα λιόδεντρο ηλικίας 1.650 ετών, όπως ισχυρίζονται οι γεωπόνοι απ’ το Πανεπιστήμιο του Ντένιζλι, εντοπίστηκε στο Κιρκαγάτς της Μαγνησίας (Μανίσα). Η αιωνόβια αυτή ελιά αποτελείται από επτά επί μέρους ενωμένους απ’ την ίδια ρίζα κορμούς, με διαφορετικά όμως είδη ελιών, που προήλθαν ως φαίνεται από κατά καιρούς μπολιάσματα. Η περίμετρος του κορμού της φθάνει στα 12 μέτρα. Η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Προστασίας της Φυσικής Κληρονομιάς χαρακτήρισε το δέντρο «anıt ağaç», δηλαδή «μνημείο της φύσης». Τώρα περιμένουν… τους τουρίστες ν’ ανακαλύψουν το λιόδεντρο και να φωτογραφηθούν σιμά του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey