Τα Δηκτικά

08/03/2013 - 17:10

Έφυγαν οι 9Κ, έρχονται οι 8Κ
Έχουν αρχίσει να στέλνονται από το Υπουργείο Εργασίας οι προσλήψεις των επιτυχόντων του διαγωνισμού τού ΑΣΕΠ 8Κ, στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΙΚΑ.
Ο διευθυντής των Διοικητικών Υπηρεσιών τού ΙΚΑ Μυτιλήνης, Μαΐστρος Κλαδογένης, είπε στο «Ε» ότι αναμένονται και στη Μυτιλήνη τα ειδοποιητήρια των διορισμών, προκειμένου να αναπληρωθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν στο τοπικό υποκατάστημα μετά την εφαρμογή δικαστικής απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι από τις υπηρεσίες τού ΙΚΑ Μυτιλήνης έφυγαν τέσσερα άτομα και ένα από το αντίστοιχο της Καλλονής.
Α.Κου

 

Εκτός καραντίνας η Χίος
Η Χίος είναι το πρώτο νησί του ανατολικού Αιγαίου που βγήκε από την καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού. Η σχετική απόφαση ανακοινώθηκε προχθές αργά το απόγευμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, είναι βέβαιο ότι ο αντιπεριφερειάρχης και κτηνίατρος Κώστας Γανιάρης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιτυχή κατάληξη της προσπάθειας. Μήπως να του ανατεθεί και το ζήτημα της νομιμοποίησης των στάβλων σε όλη την Περιφέρεια; Ίσως έτσι να δουν άσπρη μέρα οι κτηνοτρόφοι του Βορείου Αιγαίου.
Ν.Μ.

 

Πωλούνται τα αεροδρόμια
Η εδώ και δύο χρόνια θρυλούμενη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας φαίνεται ότι έχει μπει στην τελική ευθεία. Αυτό έγινε γνωστό αργά χθες το απόγευμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι η πρώτη ομάδα αεροδρομίων θα βγει σε δημοπρασία εντός του Μαρτίου. Η σύμβαση που θα υπογραφεί με τον πλειοδότη, θα έχει διάρκεια 35 ετών. Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης εντάχθηκε στη δεύτερη ομάδα αεροδρομίων, μαζί με αυτά της Σάμου, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κω και της Ρόδου. Στην ίδια ομάδα είναι πιθανό να προστεθούν και τα αεροδρόμια Χίου και Λήμνου.
Προφανώς η ομαδοποίηση έγινε με στόχο το πακέτο να είναι ελκυστικό για τους υποψήφιους επενδυτές. Θυμίζουμε ότι η επιβατική κίνηση στη γραμμή Μυτιλήνης - Αθήνας παρουσιάζει ραγδαία πτώση κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.
Ν.Μ.

 

Κύριε Διευθυντά
Ποια είναι χήρα που καλείται να καταβάλει 115.000 ευρώ στο ΙΚΑ; Το ίδρυμα θεωρεί ότι ο θανών σύζυγος τα είχε εισπράξει χωρίς να τα δικαιούται. Λέγεται πως η προσπάθειά της να αποφύγει την καταβολή των μετρητών απέτυχε.
Διαπορών Μυτιληνιός

 

Εγκυρότητα vs Εντυπωσιασμού
Όντως, στην Εφορία συζητήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το τι μέλλει γενέσθαι όταν έρθει προς βεβαίωση και είσπραξη το επόμενο ή τα επόμενα πρόστιμα για το οξυγόνο. Άγνωστο πότε.
Και ναι, η επικρατούσα άποψη των στελεχών της είναι πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα καταλογισμού τους στο νυν διοικητή του Νοσοκομείου και στο διοικητή της περιόδου που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. Στη διαδικασία καταλογισμού προβλέπεται, βεβαίως, λόγω του ύψους του επιδικασθέντος ποσού, και η αυτόφωρη σύλληψη.
Από όλα αυτά, όμως, μέχρι την… «είδηση» που ανεύθυνα αναπαρήγαγαν κάποιοι ότι αναζητούσαν την ίδια μέρα τους Χρήστος Θεοδώρου και Σταύρο Ψαρρόπουλο για αυτόφωρο, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Ικανή για να εντοπίσει κανείς τη διαφορά μεταξύ δημοσιογραφίας και ανέξοδου ευκαιριακού εντυπωσιασμού, ο οποίος γίνεται μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις - ούτε καν προσδοκώντας σε κάποιο κέρδος -, στο βωμό των οποίων δυστυχώς ορισμένοι καταργούν και τσαλαπατούν κάθε έννοια εγκυρότητας.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Ο κερδισμένος…
Αναγνώστης μας, με οικονομικές σπουδές, σχολίαζε με αφορμή το θέμα των προστίμων για το οξυγόνο, που τώρα, αρκετά χρόνια μετά την επιβολή τους, βεβαιώνονται απ’ την Εφορία, ότι «εν τέλει ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο έφορος, που κεντρικά θα εμφανίσει επιπλέον έσοδα δυο εκατομμυρίων ευρώ».
Εκ των οποίων, πάντως, τις πρώτες 600.000 ευρώ η ΔΟΥ εξασφάλισε από κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το Νοσοκομείο, επιστρέφοντας δηλαδή στο Υπουργείο Οικονομικών μέρος απ’ ό,τι είχε δώσει στο Υπουργείο Υγείας.

 

… και ο ενημερωμένος
«Του κύκλου τα γυρίσματα» στο χρήμα, σ’ ένα κράτος όπου για ακόμη μια φορά η αριστερά δε γνωρίζει τι ποιεί η δεξιά και το ανάποδο, εγκαταλείποντας στην τύχη του το μοναδικό νοσοκομείο της Λέσβου.
Για το σοβαρό θέμα πάντως της έλλειψης κονδυλίων που υπονομεύει συθέμελα το Βοστάνειο, επρόκειτο να ενημερώσει τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, και ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος για να πάψει και επισήμως η δεξιά να γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά και να υπάρξει επιτέλους διέξοδο, προτίθεται μετά την προφορική, να περάσει και σε γραπτή ενημέρωση, υποβάλλοντας σχετική ερώτηση.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Τα δύο έγιναν ένα!
Μήνες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κι αφού ήδη πληρώθηκαν αρκετά ενοίκια - είχαμε δημοσιεύσει το Δεκέμβριο σχετικό ρεπορτάζ -, το παλιό ΚΕΠ της Νομαρχίας κλείνει. Όπως μας είπε ο Γιάννης Τσακίρης, δημοσιεύτηκε χθες η απόφαση συγχώνευσης των δύο ΚΕΠ της Μυτιλήνης, οπότε τις επόμενες μέρες, και στην πράξη, τα δύο Κέντρα γίνονται ένα και θα φιλοξενούνται στο υφιστάμενο ΚΕΠ Μυτιλήνης, στην Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως.
ΜΑΡ.ΠΛ.

 

Δύσκολες εποχές…
Ακόμη «τρέχει» η κίνηση του «Διαζώματος» με τίτλο «Υιοθετήστε ένα Αρχαίο Θέατρο», με την οποία καλεί τους κατοίκους και της Μυτιλήνης να συμβάλουν στο γέμισμα του «κουμπαρά» που έχει ανοιχτεί για το Αρχαίο Θέατρο της πόλης. Ωστόσο, απ’ ό,τι έχει φανεί μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ανταπόκριση και ο κουμπαράς εξακολουθεί να έχει μόνο τα 80 ευρώ που μπήκαν τρία χρόνια πριν από δημοτικό σχολείο του νησιού.
Δύσκολες εποχές και για αρχαία θέατρα…
Β.Χρ.

 

Δύσκολοι για όλους οι καιροί
Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους, Έλληνες και μη. Ο λόγος, και για τους μετανάστες συμπολίτες μας, που επίσης δυσκολεύονται να βρουν δουλειά αυτή την εποχή. Χαρακτηριστικά, κάποιοι από αυτούς μάς ρωτούσαν προσφάτως αν ξέρουμε σπίτια που να ζητούν γυναίκες για καθάρισμα ή φύλαξη ηλικιωμένου, αφού το μεροκάματο που παίρνουν από τις ελιές, έχει μειωθεί αισθητά και οι ίδιοι δεν τα βγάζουν πέρα. Και η ζήτηση σε σπίτια, όμως, φαίνεται ότι έχει μειωθεί και στη Μυτιλήνη.
Β.Χρ.

 

Κάθε πέρυσι και καλύτερα…
Ομαλά, σχετικά, προχωρά η σίτιση των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι φοιτητές διεκδικούν κάθε τόσο δωρεάν σίτιση για όλους, κάτι που αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο, λόγω προϋπολογισμού και νέου νόμου που δεν επιτρέπει τη δωρεάν ολική σίτιση. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδρυμα, η τελευταία είχε και συνέπεια στην ποιότητα του φαγητού, με μικρές ποσότητες και μη παρουσία εναλλακτικών στα πιάτα, σε αντίθεση με φέτος, που οι επιλογές του φαγητού ήταν περισσότερες. Φυσικά κάθε πέρυσι και καλύτερα, κι έτσι πριν χρόνια ίσχυε η δωρεάν σίτιση για όλους και οι εναλλακτικές στο φαγητό, κι ακόμη παλιότερα τα κουπόνια σε καταστήματα της Μυτιλήνης, όπου μπορούσαν να τρώνε με ελάχιστα χρήματα οι φοιτητές. Μέρες που δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν όπως φαίνεται… Το ίδρυμα, πάντως, καταγράφει τώρα τη ροή με την οποία τρώνε οι φοιτητές, ψάχνοντας τρόπους να ικανοποιηθούν όσο περισσότεροι από αυτούς γίνεται.
Β.Χρ.

 

Για τη λαθροϋλοτομία
Σε διαδικασία σύναψης συμφωνιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα της λαθροϋλοτομίας βρίσκεται η Διεύθυνση Δασών Λέσβου. Παράλληλα, το πρόγραμμα ελέγχων της στα δάση του νησιού ενεργείται κανονικά με περιπολίες κι επιφυλακές εκτός κανονικού ωραρίου, και προς το παρόν όλα φαίνεται πως βαίνουν καλά, με τάση μάλλον μειωτική, ίσως κι επειδή ο χειμώνας τελειώνει. Να κι ένα θετικό νέο, για ένα θέμα που απασχόλησε προσφάτως έντονα την υπηρεσία.
Β.Χρ.

 

Τραγικό!
Τραγικό και μόνο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα που πήγε η 50χρονη Αλβανίδα να πιάσει δουλειά έπεσε θύμα ασελγών πράξεων από τον 80χρονο εργοδότη της, ο οποίος έκανε ό,τι έκανε κρατώντας όπλο. Και δυστυχώς δεν είναι η μόνη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που είναι η σημερινή, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάψουν να συμβαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα.
Α.Κου

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey