Οι εξ ανατολών... γείτονες

05/03/2013 - 15:18

Μία ακόμη συνάντηση κορυφής ολοκληρώνεται σήμερα στην Τουρκία, την οποία επισκέπτεται από χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο και Έλληνες επιχειρηματίες.

Η συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Τουρκίας
Μία ακόμη συνάντηση κορυφής ολοκληρώνεται σήμερα στην Τουρκία, την οποία επισκέπτεται από χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, με πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο και Έλληνες επιχειρηματίες.
Παρά τις ένθεν κακείθεν (προ της συνάντησης) σε υψηλούς τόνους δηλώσεις, κυρίως για τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, εκτιμάται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με έμφαση στην προώθηση επιμέρους συμφωνιών σε χαμηλού ενδιαφέροντος ζητήματα. Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη συνάντηση κορυφής (Μάιος 2010) μεταξύ άλλων προέκυψε και η εξέλιξη με τα «πράσινα» διαβατήρια των Τούρκων, γεγονός που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο της αμοιβαιότητας στον τουρισμό ανάμεσα στα νησιά και τα απέναντι παράλια.

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Νήσων, στοχεύοντας στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Τουρκία στα νησιά, απέστειλε, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση κορυφής, υπόμνημα στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργούς, για το γνωστό θέμα της βίζας. Από όσα όμως ανακοινώθηκαν, μέχρι σήμερα μάλλον δεν έχει προσεγγιστεί το θέμα. Άλλωστε, όπως δήλωσε προσφάτως η υπουργός Τουρισμού, κ. Κεφαλογιάννη, το ζήτημα της βίζας δεν είναι διμερές, αλλά, λόγω Συνθήκης Σένγκεν, ευρωπαϊκό.



Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στα απέναντι παράλια
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και ο αρχηγός τού CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιόδευσαν στα απέναντι παράλια.
Ο κ. Ερντογάν, συνοδευόμενος από κλιμάκιο υπουργών και 125 δημοσιογράφους (!!!) επισκέφθηκε το Μπαλίκεσιρ, το Αδραμύττι και την Πάνορμο, όπου πραγματοποίησε εφ’ όλης της ύλης απολογισμό του κυβερνητικού έργου στην περιοχή, εγκαινίασε εργοστάσιο στο Bigadiç, μέχρι που επισκέφθηκε και γηροκομείο και δείπνησε με τους ηλικιωμένους!

Ανοιχτή ομιλία τού Ερντογάν στο Bigadiç

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, του CHP, ήταν στη Σμύρνη, όπου μαζί με το δήμαρχο θεμελίωσαν στο Gaziemir ένα γιγάντιο εκθεσιακό κέντρο. Ακόμη, κατά την περιοδεία του δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει και επίσκεψη σε νοσοκομείο της Σμύρνης όπου νοσηλεύεται με πνευμονία η Νουριγιέ Ιντίλ, ηλικίας 102 ετών, υιοθετημένη κόρη τού Κεμάλ Ατατούρκ, η τελευταία «εν ζωή» απόγονος του ιδρυτή του κόμματος!



Ο Κιλιτσντάρογλου στο νοσοκομείο της Σμύρνης

8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Λαμπρός, όπως άλλωστε κάθε χρόνο (σε αντίθεση με μας, που κατάντησε υποτονικός), θα είναι και φέτος ο εορτασμός της Ημέρας της Γυναίκας σε όλη την Τουρκία. Στη Σμύρνη θα είναι τριήμερος, 8 με 10 Μαρτίου, και θα περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων, συναυλιών, καλλιτεχνικών εκθέσεων, ιατρικού ενδιαφέροντος. Μέχρι και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γυναικών του Μητροπολιτικού Δήμου έχει προγραμματισθεί! Ανάλογα θα κινηθούν και άλλες αντικρινές πόλεις, όπως τα Βουρλά, όπου οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, η Φώκαια, ο Τσεσμές, το Αλίαγα κ.ά..



Έκθεση στη Φώκαια με έργα που φιλοτέχνησαν οι γυναίκες της πόλης, κατασκευασμένα όλα από ξερές νεροκολοκύθες!



Έκθεση στα Βουρλά, ζωγραφική - γλυπτική από γυναίκες δημιουργούς

Ξεκίνησαν τα κρουαζιερόπλοια στο Κουσάντασι
Στο λιμάνι τού Κουσάντασι άραξε την περασμένη Κυριακή 3 Μαρτίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της φετινής τουριστικής σαιζόν. Το Κουσάντασι, κυρίως λόγω της γειτνίασής του με τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου, αποτελεί έναν απ’ τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κρουαζιέρας της Μεσογείου. Πέρσι ελλιμενίστηκαν εκεί 464 τουριστικά και 86 επιβατηγά πλοία, μεταφέροντας στην πόλη 564 χιλιάδες επισκέπτες. Στο κοσμοπολίτικο αυτό τουρκικό θέρετρο του Αιγαίου, την πόλη «που δεν κοιμάται ποτέ!», έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια τεράστια κεφάλαια στον τουρισμό.

Στόχος των Αρχών είναι η περαιτέρω προσέλκυση τουριστών και η παράταση του χρόνου παραμονής τους στο Κουσάντασι. Προς τούτο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του το Efes Convention Centre, ένα συνεδριακό κέντρο με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το μεγαλύτερο της χώρας και, όπως λένε, μέσα στα 10 καλύτερα της Ευρώπης. Θα έχει δύο αμφιθέατρα χωρητικότητας 2.700 και 750 ατόμων, αίθουσα συνεδριάσεων 800 ατόμων, που θα μπορεί να διαιρείται στα δύο, ανάλογα με τον αριθμό των συνέδρων, δύο φουαγέ, συνολικά 3.000 τ.μ. στεγασμένους χώρους και 6.500 τ.μ. υπαιθρίους, βεράντες, γήπεδα, πάρκινγκ κ.λπ..
Μάσαλα, μάσαλα, που λένε και οι γείτονες!

Αλληλεγγύη στη Συρία
Μόνο κατά τον περασμένο μήνα Φεβρουάριο, συνελήφθησαν στην Τουρκία 5.600 Σύριοι πολίτες που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω του εμφυλίου πολέμου. Εδώ και δύο χρόνια περίπου, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία, περισσότερο ίσως απ’ τις άλλες γειτονικές χώρες, δέχεται σε καθημερινή βάση κύματα προσφύγων. Η Ερυθρά Ημισέληνος, το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού, στην Τουρκία ξεκίνησε μία καμπάνια εκδήλωσης αλληλεγγύης προς τους δοκιμαζόμενους Σύριους πρόσφυγες-φυγάδες.

Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν πλήθος φιλανθρωπικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, δήμοι κ.ά. φορείς σ’ όλη την Τουρκία. Έτσι, με κεντρικό σύνθημα «ένα ψωμί και μία κουβέρτα για τους Σύριους», διοργανώνονται κατά το μήνα Μάρτιο, σε πολλές πόλεις, και στα απέναντί μας παράλια, παζάρια για να συγκεντρωθούν χρήματα και εφόδια για το σκοπό αυτό. Αν κανείς βρεθεί εκεί και δει το σήμα: «KERMESE DAVET», δηλαδή «Κόκκινη Πρόσκληση-Έκκληση», ας προσφέρει τον «οβολόν» του.



Οι Άγγλοι Land Rover και οι Τούρκοι… Laz Rover
Ο Γιαχγιά Ναρμανλί, δήμαρχος του Μπέσκιοϊ, Δήμου κοντά στην Τραπεζούντα που κατοικείται εξ ολοκλήρου από Λαζ (έτσι αποκαλούν τους Πόντιους στην Τουρκία), έκανε μια παραγγελία διαφορετική από τις άλλες. Παρήγγειλε ένα αυτοκίνητο κατασκευασμένο από ξύλο, παραγγελία που ανέλαβε να εκτελέσει ο ξυλουργός Μουσταφά Καγιά με το μάστορά του, Χασάν Γιαζιτζί, από τη γειτονική Κενόσερα (Κιοπρούμπασι).

Το αποτέλεσμα το βλέπετε στη φωτογραφία. Το Laz Rover, όπως το ονόμασαν οι κατασκευαστές του, έχει βενζινοκινητήρα 105 ίππων, μήκος 4 μέτρα, πλάτος 1,80 μ., βάρος 1,5 τόνο και κοστίζει 30 χιλ. λίρες! Στις δοκιμές το αυτοκίνητο έφθασε την ταχύτητα των 140 χιλιομέτρων. Του έδωσαν και αριθμό κυκλοφορίας «61FTH1453», όπου: το 61 είναι ο κωδικός αριθμός του Νομού Τραπεζούντας, το FTH παραπέμπει στο Φατίχ (Πορθητής) και το 1453 η χρονολογία Άλωσης της Πόλης. Εθνικισμός… με όλη του την «κρέμα»!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey