Οι εξ ανατολών... γείτονες

26/02/2013 - 14:35

Την περασμένη εβδομάδα, μέσα από σχετικό έντυπο και προβολή βίντεο, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη και τον Τσεσμέ διαφήμιση των Χιώτικων Καρναβαλιών. Συμμετείχαν ολιγομελή σχήματα από πολιτιστικά σωματεία των Θυμιανών και του Αγίου Γεωργίου Συκούσης. Στόχος, η προσέλκυση επισκεπτών από την Τουρκία κατά την περίοδο της Καθαρής Δευτέρας.

Οι Χιώτες διαφήμισαν το Καρναβάλι τους στη Σμύρνη
Την περασμένη εβδομάδα, μέσα από σχετικό έντυπο και προβολή βίντεο, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη και τον Τσεσμέ διαφήμιση των Χιώτικων Καρναβαλιών. Συμμετείχαν ολιγομελή σχήματα από πολιτιστικά σωματεία των Θυμιανών και του Αγίου Γεωργίου Συκούσης. Στόχος, η προσέλκυση επισκεπτών από την Τουρκία κατά την περίοδο της Καθαρής Δευτέρας.

Στο μεταξύ, η επικοινωνία με φορείς της Τουρκίας έφερε και άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα. Τη Χίο επισκέφθηκε η διοικητική επιτροπή Επιστημονικού Συνεδρίου των Δερματολόγων Ιατρών που θα γίνει το Μάιο στον Τσεσμέ της Τουρκίας, με σκοπό την προετοιμασία μονοήμερης εκδρομής 200 περίπου ατόμων στη Χίο την 11η Μαΐου.

Σχετική με τον τουρισμό από απέναντι είναι και έρευνα που διεξήγαγε το Επιμελητήριο Χίου, σε δείγμα 100 ερωτηθέντων κατά τη διάρκεια του Μπαϊραμιού και δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες για το προφίλ του Τούρκου τουρίστα.

Συνοπτικά τα συμπεράσματά έχουν ως εξής:
Ξέρουμε ότι έχουν καλή οικονομική επιφάνεια, ένας στους τέσσερις ζητά καζίνο, ενώ θέλουν και περισσότερες ώρες ανοικτά τα μαγαζιά και αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι την πόλη, προτιμώντας τα νοτιόχωρα (Πυργί, Μεστά). Οι περισσότεροι είναι ηλικίας από 25 έως 40 ετών, παραμένουν στο νησί από μια έως τρεις ημέρες, ξοδεύουν ημερησίως 150 ευρώ, είναι υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου (35% γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες κ.λπ.), το 80% αυτών μένουν στη Σμύρνη και ήρθαν εδώ γιατί είναι κοντινός προορισμός και έχουν ακούσει γι’ αυτόν από γνωστούς και φίλους, κάποιοι από το internet και κάποιοι από τουριστικές εκθέσεις.

Δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ποιότητα του παραδοσιακού φαγητού, το οποίο αποτελεί δέλεαρ παραμονής τους, ενώ οι εννέα στους δέκα θα ήθελαν να επισκεφθούν ξανά τη Χίο.



Αποκαλύψεις στη δίκη του δολοφόνου τού Χραντ Ντινκ
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο («Taraf», 15/2/2013), συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες από μαρτυρίες στο δικαστήριο ανηλίκων όπου δικάζεται ο Ογκιούν Σαμάστ, δολοφόνος του Αρμένιου εκδότη και δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Ο μάρτυρας, τα στοιχεία του οποίου κρατούνται μυστικά, «δούλευε» για τον παράνομο μηχανισμό της χωροφυλακής, γνωστός με τα αρχικά JITEM, που ευθύνεται για εκατοντάδες δολοφονίες και εξαφανίσεις Κούρδων και άλλων. Η μαρτυρία του μυστικού μάρτυρα για τη δολοφονία τού Χραντ Ντινκ συνεχίζει να καλύπτεται από ένα πέπλο συσκότισης και έρχεται στη δημοσιότητα αποσπασματικά. Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, ο συγκεκριμένος σχεδίαζε και τη δολοφονία ορθόδοξου ιερέα (ιερομόναχου) της Μονής Αγίου Γεωργίου, στην Πρίγκηπο.

Ο μάρτυρας στην εισαγγελία κατέθεσε στοιχεία και για τους στρατιωτικούς με τους οποίους είχε επαφή και συνεργασία. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και άλλα σχέδια για δολοφονίες μη μουσουλμάνων κληρικών, κυρίως μετά την εξάρθρωση του παρακρατικού μηχανισμού «Εργκενεκόν».

Μπορεί η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν να ισχυρίζεται ότι έχει εξαρθρώσει σε σημαντικό βαθμό τους παρακρατικούς τρομοκρατικούς μηχανισμούς, όμως με το «φούσκωμα» του θρησκευτικού συναισθήματος, δημιουργεί άλλες εστίες κινδύνου για τους μη μουσουλμάνους. Ιδιαίτερα δηλώσεις όπως αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς (για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας), ότι υπάρχει στη μουσουλμανική παράδοση το «δίκαιο του κατακτητή», δε βοηθά καθόλου τους μουσουλμάνους να εμπεδώσουν την αντίληψη ότι οι πιστοί των άλλων θρησκειών είναι ίσοι με αυτούς.

Μειωμένα τα έσοδα στα μουσεία τού Τσανάκαλε
Αισθητά μειωμένα παρουσιάζονται κατά το 2012 τα έσοδα απ’ τα εισιτήρια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Νομού Τσανάκαλε. Ενώ για το 2011 τα έσοδα ήταν 6,3 εκατ. λίρες, το 10μηνο του 2012 είναι 2,8 εκατ. λίρες.

Βεβαίως τα σκήπτρα εξακολουθεί να κρατά ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας, με 515 χιλιάδες επισκέπτες το 2011, που το πρώτο 10μηνο του 2012 ανέρχονται σε 448 χιλ., ο οποίος κατέστη τελευταία ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός μετά το ομώνυμο φιλμ με τον Μπρατ Πιτ (στο ρόλο του Αχιλλέα). Ακολουθεί η Ακρόπολη της Άσσου με πάνω από 100 χιλ. επισκέπτες, έπεται με 13 χιλ. επισκέπτες περίπου κατ’ έτος ο ναός του Σμινθέως Απόλλωνα στο Γκιουλπινάρ και η Αλεξάνδρεια Τρωάς, με επτά χιλιάδες.


Τα ερείπια του ναού της Αθηνάς στην Άσσο, με φόντο στον ορίζοντα τη Λέσβο

Έκθεση «Modeko 2013» στη Σμύρνη
Από αύριο 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου 2013 διοργανώνεται στο Φουάρ της Σμύρνης η διεθνής έκθεση «Modeko 2013», που αφορά σε έπιπλα, διακόσμηση και εξοπλισμό για το σπίτι και το γραφείο. Η Έκθεση Modeko είναι η κορυφαία στον κλάδο της στην Τουρκία και ο τόπος συνάντησης των αγοραστών του τομέα των επίπλων που προέρχονται από την Τουρκία και άλλες χώρες. Στην Έκθεση συμμετέχουν τουρκικές και ξένες εταιρείες από 23 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία τού 2012, συμμετείχαν 184 εκθέτες και την επισκέφθηκαν 26.000 επαγγελματίες, έμποροι, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, διακοσμητές κ.λπ.. Τα είδη εκτίθενται ομαδοποιημένα και περιλαμβάνουν: κλασσικά και μοντέρνα έπιπλα, ρουστίκ και συναρμολογούμενα, τραπέζια, καναπέδες, καρέκλες και πολυθρόνες, παιδικά έπιπλα υπνοδωματίου, σύνολα για κρεβάτια και κρεβατοκάμαρες, έπιπλα γραφείου, κουζίνας, κήπου, διακόσμηση και αξεσουάρ σπιτιού, φωτιστικά και σχετικές εκδόσεις.

Έκθεση Ζωγραφικής στο Σισμανόγλειο, στην Πόλη
Από 5 έως 21 Μαρτίου 2013, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, η έκθεση ζωγραφικής «Αυτοί που ακολουθούν τις μνήμες τους», που είχε παρουσιαστεί απ’ τη «Συνύπαρξη» τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη Μυτιλήνη.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Σύλλογο Αποφοίτων της δεκαετίας τού ‘80 «idgsa80» της Σχολής Καλών Τεχνών «Μιμάρ Σινάν» της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 90 ετών από την υπογραφή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας της Σύμβασης της Λωζάννης περί Ανταλλαγής Πληθυσμών. Περιλαμβάνει έργα 57 καλλιτεχνών, όλα αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, κατασκευασμένων με διάφορες τεχνικές.

Όπως λέει η ομάδα των καλλιτεχνών, «η έκθεση είναι αφιερωμένη σε αυτούς που ακολουθούν τις μνήμες τους, σε όλους τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτήν τη γωνιά της Γης και σε κάθε άλλο σημείο του κόσμου, που εξαναγκάστηκαν λόγω πολέμων και άλλων πολιτικών αιτιών να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, τα χωράφια τους, τη δουλειά τους και να γίνουν πρόσφυγες σε ξένους τόπους.



Πρώτη η Τουρκία, έκτη η Ελλάδα στη λίστα με την ακριβότερη βενζίνη
Σύμφωνα με έρευνα (έγινε 3 - 18 του περασμένου Ιανουαρίου) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg σε 60 χώρες, η Ελλάδα έχει την έκτη υψηλότερη τιμή στη βενζίνη. Στην κορυφή της σχετικής λίστας με την ακριβότερη βενζίνη μεταξύ 60 χωρών, βρίσκεται η Τουρκία, όπου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης αγγίζει τα δυο ευρώ ανά λίτρο, ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα. Τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη σε απόλυτες τιμές έχει η Νορβηγία, η μοναδική πετρελαιοπαραγωγός χώρα με υψηλές τιμές λιανικής στα καύσιμα.

Βεβαίως, για τους Νορβηγούς η αγορά της βενζίνης δεν αποτελεί μεγάλη δαπάνη, καθώς το μέσο ημερομίσθιο στη Νορβηγία είναι 207 ευρώ. Χαμηλά στην κατάταξη, μόλις στην 51η θέση, βρίσκονται οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης ανά κάτοικο και με φόρους στα καύσιμα που αντιστοιχούν μόλις στο 15% της λιανικής τιμής. Τη φθηνότερη βενζίνη, μόλις 0,011 ευρώ/λίτρο, τη βρίσκουμε στη Βενεζουέλα, επίσης πετρελαιοπαραγωγό χώρα, όπου όμως η αγορά καυσίμων είναι η πλέον επιδοτούμενη στον κόσμο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey