Οι εξ ανατολών... γείτονες

05/02/2013 - 14:48

Στο ενδιαφέρον Τούρκων τουριστών να επισκεφθούν τη Χίο τις Αποκριές - στα μέσα του Μάρτη, δηλαδή, και σε μια υποτονική τουριστικά περίοδο - δελεασμένοι από τα αποκριάτικα έθιμα της «Μόστρας» στα Θυμιανά και των «Αγάδων» σε Μεστά και Ολύμπους, αναφέρθηκε προχθές ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Δημήτρης Κιτριλάκης.

«Αγάδες» και «Μόστρα» θα φέρουν Τούρκους στη Χίο;
Στο ενδιαφέρον Τούρκων τουριστών να επισκεφθούν τη Χίο τις Αποκριές - στα μέσα του Μάρτη, δηλαδή, και σε μια υποτονική τουριστικά περίοδο - δελεασμένοι από τα αποκριάτικα έθιμα της «Μόστρας» στα Θυμιανά και των «Αγάδων» σε Μεστά και Ολύμπους, αναφέρθηκε προχθές ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Δημήτρης Κιτριλάκης.
Και σε μας θα μπορούσε να γίνει ανάλογη καμπάνια στα απέναντι παράλια για τα καρναβάλια μας στην Αγιάσο, στο Μεσότοπο και σε άλλα χωριά, ώστε να προσελκύσουμε Τούρκους τουρίστες (έστω της μιας διανυκτέρευσης). Το δύσκολο χειμώνα που διανύουμε, κάθε αύξηση του τζίρου στην αγορά ωφελεί όλους συνολικά.

Περισσότερες βίζες σε Τούρκους τουρίστες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 31 του περασμένου Ιανουαρίου, εντελώς αβάσιμες χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ε.Ε. πρόκειται να σταματήσει, για λόγους ασφαλείας, το πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων στα σημεία εισόδου της χώρας (αφορά νησιά του ανατολικού Αιγαίου), για μονοήμερες επισκέψεις Τούρκων ή τουριστών προερχόμενων από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με πηγές τού ΥΠΕΞ, το πρόγραμμα, που εφαρμόσθηκε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία και έφερε πέρυσι περισσότερους από 100.000 επισκέπτες στα ελληνικά νησιά, πρόκειται να συνεχισθεί.

Μάλιστα, την 1η Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο εκπροσώπων τού ΥΠΕΞ και της Κομισιόν και από ελληνικής πλευράς θα προταθούν τροποποιήσεις, ώστε να διευκολυνθεί η έλευση ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών. Οι προτάσεις αφορούν: την τροποποίηση των ρυθμίσεων που ισχύουν ώστε να επεκταθεί η εφαρμογή του προγράμματος και σε επιβάτες κρουαζιερόπλοιων προερχόμενων από την Τουρκία, τη δωρεάν χορήγηση βίζας (το κόστος για όλη τη Ζώνη Σένγκεν είναι 60 ευρώ), την επέκταση του μέτρου και σε άλλα σημεία εισόδου στη χώρα εφόσον εξασφαλισθούν οι κατάλληλες υποδομές και, τέλος, τη χορήγηση δυνατότητας να αποστέλλονται από την προηγούμενη ημέρα οι λίστες των επισκεπτών που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά, είτε με κρουαζιερόπλοια είτε με τα καραβάκια από τα τουρκικά παράλια, ώστε να επιτυγχάνεται ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών χορήγησης της ημερήσιας βίζας.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τής Κομισιόν, ωστόσο οι ελληνικές υπηρεσίες θεωρούν ότι η επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος σε πιλοτικό στάδιο αποτελεί θετικό προηγούμενο για υιοθέτηση των νέων προτάσεων.

Κονσέρτο ελληνοτουρκικής φιλίας στη Σμύρνη
Κονσέρτο ελληνοτουρκικής φιλίας δόθηκε στις 1/2/13 στη Σμύρνη με τη συνεργασία της κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας Σμύρνης και του Rotary Club Σμύρνης. Το κονσέρτο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 90 ετών από την Ανταλλαγή και από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος ο πιανίστας Γιώργος Λαζαρίδης και ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης.

Στη φωτογραφία, Τούρκοι απόγονοι «ανταλλαγέντων»-προσφύγων συγκεντρώθηκαν στην παραλία Πασαπόρτ της Σμύρνης την περασμένη βδομάδα και πέταξαν στη θάλασσα λουλούδια σε ανάμνηση της άφιξης εκεί των προγόνων τους 90 χρόνια πριν. Φέτος, με πρωτοβουλία του Lozan Vakfı (της Κωνσταντινούπολης) και συλλόγων της Σμύρνης, εορτάσθηκε για πρώτη φορά η μνήμη της Συνθήκης της Λωζάννης (ανταλλαγής πληθυσμών). Στη συζήτηση που διοργανώθηκε στις 30/1/13, οι σύνδεσμοι που εκπροσωπούν μερίδα των ανταλλαγέντων στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στις 30 Ιανουαρίου 1923, ζήτησαν με ψήφισμά τους να καταργηθεί η βίζα, το τείχος της θεώρησης, όπως το χαρακτήρισαν, για να μπορέσουν να επισκεφθούν τα εδάφη που γεννήθηκαν οι ίδιοι και έζησαν οι πρόγονοί τους.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι, με την ανταλλαγή δυο εκατομμύρια περίπου άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εδάφη που γεννήθηκαν, και τώρα τα παιδιά και τα εγγόνια αυτών επιθυμούν να επισκεφθούν τον τόπο των προγόνων τους.

Τα μέλη των συνδέσμων παραπονέθηκαν ότι ξοδεύουν για τη θεώρηση 100 ευρώ και παίρνουν θεώρηση μικρής διάρκειας και μιας εισόδου, ενώ άλλοι που φέρουν διαβατήρια Αλβανίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ρωσίας, Γεωργίας, Ουκρανίας, Σερβίας και Μαυροβούνιου, καταβάλλουν μόνο 35 ευρώ. Οι ανταλλαγέντες ζήτησαν να καταργηθεί η θεώρηση και ζήτησαν επίσης από την Τουρκία και την ελληνική κυβέρνηση να ανακαινιστούν και να προστατευτούν τα τεμένη, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα νεκροταφεία.

Ολοκληρώνονται οι αναστηλώσεις των εκκλησιών στο Αϊβαλί
Στον Ταξιάρχη του Αϊβαλιού σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι αναστηλωτικές εργασίες, αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές και… περιμένουν πια τον υπουργό Πολιτισμού να εγκαινιάσει το μνημείο, το οποίο με τις ως τώρα πληροφορίες πρόκειται να λειτουργήσει ως μουσείο και αίθουσα κονσέρτων κλασσικής μουσικής. Η αναστύλωση ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και στοίχισε 3,2 εκατ. λίρες. Αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου η στέγη και ανακατασκευάστηκε ο γυναικωνίτης.

Οι εικόνες (όσες απέμειναν) αφαιρέθηκαν και στις θέσεις τους θα τοποθετηθούν για λόγους ασφαλείας αντίγραφά τους. Για λόγους ασφαλείας επίσης, χρησιμοποιήθηκαν άκαυστα ηλεκτρικά καλώδια και τοποθετήθηκαν εσωτερικά και στον περίβολο 16 κάμερες. Η εκκλησία κτίστηκε το 1844, στη θέση παλαιοτέρου απ’ το 1821 μικρού ναού. Μετά το 1923 στέγασε το Μονοπώλιο Αϊβαλιού και απ’ το 1979 περιήλθε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εργασίες αναστήλωσης πραγματοποιήθηκαν και το 1985, 1986, ενώ το 1993 σημειώθηκε κλοπή εικόνων μεγάλης αξίας, που ως τώρα δεν έχει εξιχνιαστεί.

Στον Ταξιάρχη Μοσχονησίων, που περιήλθε έναντι μηνιαίου μισθώματος 400 λιρών στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Ραχμί Κοτς», εδώ και εννέα μήνες πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες αναστήλωσης που υπολογίζεται να στοιχίσουν οκτώ εκατομμύρια λίρες. Μάλιστα, για τις μέχρι τώρα εργασίες το Ίδρυμα «Κοτς» βραβεύτηκε πρόσφατα απ’ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αναστυλώσεων. Η ολοκλήρωση των εργασιών εκτιμάται ότι θα γίνει σε ένα ή δυο χρόνια. Ο Ταξιάρχης του Μοσχονησιού, ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου, κτίστηκε το 1873. Μετά την εκδίωξη των Ελλήνων, μετατράπηκε σε τζαμί (χωρίς μιναρέ), αλλά ύστερα απ’ τις ζημιές που επέφερε ο σεισμός τού 1944, εγκαταλείφθηκε. Από τότε διάφοροι επιτήδειοι έκλεψαν κειμήλια, κάτεσκαψαν τα δάπεδα αναζητώντας χρυσό και αφαίρεσαν ξυλεία μέχρι και τα χυτά μολύβια απ’ την τοιχοποιία του.



Αϊβαλιώτικο ελαιόλαδο «υψηλών απαιτήσεων»
Παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα στο Αϊβαλί ένα καινούργιο τυποποιημένο λάδι υψηλών προδιαγραφών, που προορίζεται για γκουρμέ κουζίνα! Η εταιρεία Yudum, που θα πει «γουλιά», ειδικεύεται τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή ποιοτικού λαδιού με τον παλιό, ψυχρό τρόπο άλεσης. Το συγκεκριμένο λάδι διατίθεται σε ιδιαίτερα χειροποίητα μπουκάλια κατασκευασμένα από κεραμικό και γυαλί, που σχεδίασε ο διάσημος στην Τουρκία μόδιστρος Ümit Ünal. Το σλόγκαν της διαφήμισής του είναι: «Πρόσθεσε νεότητα στο φαγητό σου», για να καταδείξουν την αξία του προϊόντος με το εξαιρετικό άρωμα και τη λεπτή γεύση, που παράγεται σε ένα μόνο συγκεκριμένο βιολογικό ελαιόκτημα, με προσεκτική οικολογική καλλιέργεια.



Επενδύσεις αλιείας, αλλά και εισαγωγές ψαριών από Νορβηγία!
Στην Τένεδο άνοιξε με κρατικούς πόρους το πρώτο παγοποιείο του νησιού, δυναμικότητας τριών τόνων ημερησίως, κατασκευάστηκαν και ψυκτικοί θάλαμοι, ώστε να αξιοποιηθεί η ιχθυοπαραγωγή, ιδιαίτερα όταν λόγω καιρού σταματούν τα ferry boats και δεν μπορούν οι 16 επαγγελματίες ψαράδες να διαθέσουν τα ψάρια τους. Ακόμη κατασκευάστηκαν γλίστρες για τη συντήρηση των αλιευτικών σκαφών και δόθηκαν δίχτυα και άλλα εφόδια στους ψαράδες του νησιού.

Στη Λάμψακο, όμως, λίγο πιο πέρα στα Δαρδανέλια, λόγω της φετινής μειωμένης παραγωγής, επιτράπηκε η εισαγωγή ψαριών και πλημμύρισε η αγορά με σκουμπρί Νορβηγίας! Οι καταναλωτές είναι πολύ ευχαριστημένοι, αφού με δέκα λίρες αγοράζουν τρία μεγάλα νορβηγικά σκουμπριά.


 
Στον Τσεσμέ η 55η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Τουρισμού
Από 25 έως 28 Μαρτίου 2013 θα διεξαχθεί στον Τσεσμέ η 55η Συνάντηση Τουρισμού, υπό την αιγίδα τού ΟΗΕ. Οι τουριστικοί παράγοντες του Τσεσμέ και της Σμύρνης θεωρούν πολύ σημαντική την επιλογή της περιοχής τους για τη διοργάνωση, την οποία εκτιμούν ως πρόδρομο της ανάθεσης στη Σμύρνη της διεθνούς έκθεσης ΕΧΡΟ 2020.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey