Οι εξ ανατολών... γείτονες

18/12/2012 - 17:48

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης έλαβε απόφαση με την οποία δίνεται το πράσινο φως για την ανέγερση, εκ μέρους των Συροϊακωβιτών (Συροορθόδοξοι Μονοφυσίτες Χριστιανοί), εκκλησίας στον Άγιο Στέφανο (Yeşilköy). Πρόκειται για χρόνιο αίτημα της κοινότητας αυτής, το ποίμνιο της οποίας στην πόλη αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω μετακινήσεων από τα νοτιοανατολικά.

Ειδήσεις από την Κωνσταντινούπολη

«Ναι» στην ανέγερση χριστιανικού ναού
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης έλαβε απόφαση με την οποία δίνεται το πράσινο φως για την ανέγερση, εκ μέρους των Συροϊακωβιτών (Συροορθόδοξοι Μονοφυσίτες Χριστιανοί), εκκλησίας στον Άγιο Στέφανο (Yeşilköy). Πρόκειται για χρόνιο αίτημα της κοινότητας αυτής, το ποίμνιο της οποίας στην πόλη αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω μετακινήσεων από τα νοτιοανατολικά. Η ανέγερση του ναού, αν τελικά πραγματοποιηθεί, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «ιστορική», αφού όλες οι εκκλησίες της Πόλης χρονολογούνται πριν το1923, πριν δηλαδή από την ίδρυση το τουρκικού κράτους.

Αποστασιοποιείται από την Ε.Ε. η Τουρκία
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Boas University) σχετικά με τις αλλαγές στη στάση των Τούρκων έναντι της Ε.Ε., γενικά φαίνεται να υπάρχει αισθητή αρνητική διαφοροποίηση ως προς τον ενθουσιασμό αποδοχής τής Ε.Ε. από προηγούμενη έρευνα, το 2003. Τα σημαντικότερα από αυτά τα ευρήματα της έρευνας είναι: Το 2003 το 69,3% των Τούρκων είχε θετική αντίληψη για την Ε.Ε.. Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 47,1%.

Το ποσοστό των Τούρκων που πιστεύουν ότι η Τουρκία γεωγραφικά είναι μέρος της Ευρώπης, έχει μειωθεί από 70% το 2003, στο 46% σήμερα. Το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η ένταξη στην Ε.Ε. θα βλάψει τις τουρκικές θρησκευτικές αξίες, αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 64%. Ενώ το 2003 το ποσοστό αυτών που πίστευαν ότι η ένταξη θα οδηγήσει στο διαμελισμό της Τουρκίας ήταν 41,8%, σήμερα έχει φτάσει στο 54%. Το 2003 το 74,4% των Τούρκων πολιτών θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης σε πιθανό δημοψήφισμα, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 51%.

Τέλος, όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Δύση ανησυχεί για μετακίνηση Τούρκων εργατών σε χώρες τής Ε.Ε. σε περίπτωση ένταξης, το ποσοστό αυτών που σχεδιάζουν να μεταναστεύσουν, είναι, σύμφωνα με την έρευνα, 14%.

Βραβεύθηκε από τους γαστρονόμους
Με τη διάκριση «Έχλι κεΐφ» που εδώ και μια 20ετία απονέμει το περιοδικό «Dünya Kitap Dergisi» στο καλύτερο βιβλίο γαστρονομίας, βραβεύτηκε φέτος το πόνημα της Ρωμιάς Μαριάννας Γερασίμου «Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Yemek Kültürü» (Οι συνήθειες φαγητού, όπως προκύπτουν από το ταξιδιωτικό βιβλίο του Εβλιά Τσελεμπή). Ο Τσελεμπή (1611 - 1684) ήταν διάσημος Οθωμανός ταξιδευτής, γόνος πλούσιας οικογένειας από την Κωνσταντινούπολη, που περιηγήθηκε όλη την αυτοκρατορία και τις γύρω χώρες και κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις εντυπώσεις του.

Στο βιβλίο της Γερασίμου μπορεί να βρει ο αναγνώστης τα τρόφιμα, τις ονομασίες φαγητών, τα σκεύη μαγειρέματος και τραπεζιού κ.ά.. τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο τού Τσελεμπή. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον οθωμανικό κόσμο και τους γείτονές του, του 17ου αιώνα, υπάρχουν στο έργο και αποτελούν απαύγασμα περιηγήσεως 50 ετών. Έχουν καταγραφεί 2.246 τρόφιμα, 480 φρούτα, 303 γλυκά, 255 σούπες, διάφορα είδη πιλαφιών, κεμπάπια, τουρσιά, κρεατικά, πουλερικά, γαλακτερά είδη και άλλα διάφορα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκδοση 552 σελίδων, η οποία τιμάται 35 λίρες και σύντομα μάλλον θα εκδοθεί και στα ελληνικά.

(Οι ειδήσεις προέρχονται απ’ την «Απογευματινή» της Πόλης.)


Ειδήσεις από τη Σμύρνη

Νight Out Shopping - Gece Alışverişi’ Başladı, και στα ελληνικά… Νυχτερινά Ψώνια    
Το περασμένο σαββατόβραδο γιορτάστηκε στη Σμύρνη η συμπλήρωση τριών χρόνων αφότου καθιερώθηκε η δυνατότητα για «νυχτερινά ψώνια» στο κέντρο της Σμύρνης. Παρόντες, ο δήμαρχος του Κονάκ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου (ο γνωστός στη Λέσβο Εκρέμ Ντεμιρτάς) και οι σπόνσορες απ’ το περιοδικό μόδας «Dora». Στον καινούργιο αυτό θεσμό συμμετέχουν πολλά καταστήματα του κέντρου, με ωράριο από 9 το πρωί έως 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Ο θεσμός «έπιασε» ιδιαίτερα στη περιοχή Αλσαντσάκ, όπου την τελευταία τριετία ανακαινίσθηκαν αρκετά εμπορικά κέντρα. Τα νυχτερινά ψώνια εκτός που υπόσχονται καλύτερη ποιότητα, τιμές και ειδικές εκπτώσεις, λένε οι ιθύνοντες ότι ανεβάζουν την ψυχολογία της αγοράς και βοηθούν να συγκεντρώνεται κόσμος και να δουλεύουν τα γύρω εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες.



Πρωτότυπη διαμαρτυρία αδιόριστων εκπαιδευτικών    
Εκατοντάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί βγήκαν προχθές στους δρόμους της Σμύρνης, για να διαμαρτυρηθούν για την αθέτηση των κυβερνητικών υποσχέσεων να διορισθούν, παρά τις αλλαγές της νομοθεσίας (η μεταρρύθμιση με το όνομα 4+4+4, που έχει προκαλέσει μεγάλη κοινωνική διάσταση) που απαιτεί περισσότερους δασκάλους στα σχολεία. Οι επικεφαλής της πορείας είχαν ντυθεί Άι-Βασίληδες (Νοέλ Μπαμπά στα τουρκικά) και φορούσαν μάσκες ο ένας του υπουργού Παιδείας και ο άλλος του υπουργού Οικονομικών! Αίτημά τους, να διοριστούν ως το Φεβρουάριο 30.000 δάσκαλοι!



Συνωστισμός στον Κιρκιντζέ εν όψει της 21ης Δεκεμβρίου   
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια, θα επέλθει κοσμογονική αλλαγή στον πλανήτη μας, το Συρίντζε (το χωριό Κιρκιντζές της εποχής των Ελλήνων, στα ορεινά της Εφέσου) σφύζει από επισκέπτες. Αιτία, η διάδοση ότι συμπεριλαμβάνεται στους τόπους που θα γλυτώσουν απ’ την «επερχόμενη» καταστροφή! Ακόμη και απ’ την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ περιμένουν επισκέπτες. Ανάμεσά τους φημολογείται ότι θα είναι και ο Τομ Κρούζ! Στα ξενοδοχεία της περιοχής δεν υπάρχει δωμάτιο διαθέσιμο στο τριήμερο 20 έως 22 Δεκεμβρίου., τα δε εστιατόρια ανακοίνωσαν ήδη τα σπέσιαλ μενού τους, που σχετίζονται με το ημερολόγιο των Μάγια!

Πάντως, την περασμένη βδομάδα η τοπική Αστυνομία ενισχύθηκε, έκανε άσκηση ετοιμότητας, έφερε και ειδικά εκπαιδευμένα για καταστροφές σκυλιά και όλοι στο χωριό περιμένουν τα «οφέλη» απ’ την καταστροφή!



Κολοκύθες της Πρωτοχρονιάς     
Γέμισε η αγορά του Αδραμυττιού από κολοκύθες, που στην Τουρκία η κατανάλωσή τους είναι συνδεδεμένη με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Συνήθως φτιάχνουν γλυκό με καρύδια και μέλι, αλλά και αλμυρές πίτες. Φέτος ειδικά, το Αδραμύττι είχε υπερπαραγωγή και οι αγρότες πουλάνε στους δρόμους κολοκύθες από 10 έως 15 κιλά η καθεμιά, ολόκληρες ή σε κομμάτια με το ζύγι.



Πυρκαγιά στο Μοναστήρι του Μοσχονησιού
Τις μεταμεσονύκτιες ώρες του περασμένου Σαββάτου, στο αναστηλωμένο μοναστήρι του Άι-Δημήτρη στα «Σέληνα», σημειώθηκε πυρκαγιά που κατασβήστηκε σχετικά εγκαίρως απ’ την Πυροσβεστική του Αϊβαλιού. Είπαν πως η φωτιά ξεκίνησε απ’ τις εγκαταστάσεις της σάουνας στο υπόγειο των ξενώνων και καταστράφηκε ολοσχερώς το γυμναστήριο και ένας πίνακας ζωγραφικής πολύ μεγάλης αξίας.

Το μοναστήρι αυτό του Μοσχονησιού ανήκει σήμερα στη ζάμπλουτη οικογένεια των Σαμπαντζί, που το αναστήλωσαν εκ βάθρων και το χρησιμοποιούν σήμερα κατά καιρούς για εξοχική κατοικία, ενώ σκοπεύουν (όπως έχουν ανακοινώσει) να λειτουργήσουν εκεί κέντρο πολιτισμού υψηλών προδιαγραφών. Οι εγκαταστάσεις του φυλάσσονται επιμελώς και απαγορεύονται οι επισκέψεις χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey