Οι εξ ανατολών... γείτονες

11/12/2012 - 14:43

Το Πανεπιστήμιο Άγκυρας (Κέντρο Γλωσσών Tömer) διεξάγει στην Αθήνα, στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2013, εξετάσεις για την απόκτηση ακαδημαϊκής πιστοποίησης της Τουρκικής ως Ξένης Γλώσσας.

Εξετάσεις Πιστοποίησης της Τουρκικής Γλώσσας
Το Πανεπιστήμιο Άγκυρας (Κέντρο Γλωσσών Tömer) διεξάγει στην Αθήνα, στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2013, εξετάσεις για την απόκτηση ακαδημαϊκής πιστοποίησης της Τουρκικής ως Ξένης Γλώσσας.

Αιτήσεις συμμετοχής ξεκίνησαν να υποβάλλονται από Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου έως και Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 και από Δευτέρα 7 Ιανουαρίου έως και Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο: Ελληνοτουρκικό Κέντρο Γλώσσας και Κουλτούρας - Τίνα Ζωγοπούλου (Εκδόσεις Perugia), Σόλωνος 116 και Λόντου 8, Αθήνα, δεύτερος όροφος, καθημερινά 11:00 - 20:00, τηλ.: 210 3803193, 210 3816559, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Νέα τμήματα ελληνικών στο Σισμανόγλειο Μέγαρο 
Από 17 Δεκεμβρίου 2012 έως 18 Ιανουαρίου 2013 θα πραγματοποιηθούν εγγραφές σπουδαστών στη νέα εκπαιδευτική περίοδο του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2013.



Έκλεισε οριστικά το «Διαμάντι» της Πόλης 
Την περασμένη Παρασκευή, οι υπηρεσίες του Δήμου της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν την προαναγγελθείσα έξωση στο περίφημο ελληνικό ζαχαροπλαστείο «İnci», που στα τουρκικά σημαίνει «διαμάντι» και βρισκόταν στη Λεωφόρο του Πέραν, σήμερα İstiklâl Caddesi. Η εταιρεία που αγόρασε για εκμετάλλευση όλο το κτήριο, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν και το «İnci», σχεδιάζει τη συνολική ανακαίνισή του. Το «İnci» δημιουργήθηκε το 1944 απ’ την ρωμαίικη οικογένεια Ζαγορίδη, που πρωτοέφεραν το προφιτερόλ στην Κωνσταντινούπολη. Ίσαμε τις μέρες μας, που το ζαχαροπλαστείο πέρασε απ’ την παππού στον πατέρα και τώρα στην εγγονή, ήταν διάσημο και πέρα απ’ τα σύνορα της Πόλης για το προφιτερόλ του, το οποίο πουλιόταν και με το κιλό!

Κρίμα που έκλεισε… Εκτός απ’ το προφιτερόλ, χάθηκε ακόμη ένα παραδοσιακό ρωμαίικο στέκι της Πόλης.



Η Παναγιά στ’ Αλάτσατα    
Η εκκλησιά την Εισοδίων της Θεοτόκου, η χιλιοτραγουδισμένη Παναγιά στα Αλάτσατα της Ερυθραίας, είναι πάλι στην επικαιρότητα λόγω της διεκδίκησης μερίδας μουσουλμάνων να ξαναλειτουργεί αποκλειστικά ως τζαμί.

Τα Αλάτσατα ως το 1922 ήταν χωριό με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό. Τα πρώτα χρόνια μετά την Καταστροφή, επειδή δεν υπήρχε άλλος λατρευτικός χώρος για τους μουσουλμάνους πλέον κατοίκους, μετατράπηκε σε τζαμί και προστέθηκε μιναρές εξωτερικά. Διατηρήθηκαν επίσης όπως ήταν επί Ελλήνων τα πανέμορφα βοτσαλωτά της αυλής, που κοσμούν την πλατεία του χωριού και είναι πόλος έλξης των τουριστών σήμερα. Αργότερα κτίστηκε νέο τζαμί και η Παναγιά λειτουργούσε κυρίως ως μουσειακός χώρος.

Εσωτερικά η εκκλησία έχει παραμείνει σχεδόν ανέπαφη σε ό,τι αφορά στο διάκοσμο και την κατανομή των χώρων. Κάποιες φορές που χρησιμοποιείται ως τζαμί, τοποθετείται μια κουρτίνα και καλύπτει το εικονογραφημένο μαρμάρινο τέμπλο, έργο του φημισμένου Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Μάλιστα πέρσι το Μάιο, κατόπιν αδείας των αρχών και επισκευαστικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο ναό, πραγματοποιήθηκε εκεί η θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Τα Αλάτσατα σήμερα, ιδιαιτέρως η παραλία τους, γνωρίζουν αλματώδη τουριστική ανάπτυξη και είναι το πιο δημοφιλές μέρος για wind surfing σε όλη την Τουρκία.



Εισαγωγή πυρήνα ελιάς από το Αδραμύττι      
Είκοσι πέντε τόνοι πυρήνας (ακατέργαστο κουκούτσι ελιάς) φορτώθηκαν την περασμένη βδομάδα απ’ το Αδραμύττι και την Μπουρχάνια με προορισμό τη Λέσβο. Είναι το πρώτο φορτίο απ’ τους 300 τόνους που συμφωνήθηκαν και προέρχεται απ’ τα ελαιοτριβεία του συνεταιρισμού TARIS, του μεγαλύτερου συνεταιρισμού στον κλάδο της ελαιοκαλλιέργειας στην Τουρκία. Στην Ελλάδα η εισαγόμενη πυρήνα θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή pellet, του νέου στερεού θερμαντικού καυσίμου.



Ξενοδοχεία στον Τσεσμέ ανοιχτά και το χειμώνα       
Το μεγάλο ξενοδοχείο «Altın Yunus Çeşme Hotel» για πρώτη φορά θα παραμείνει από φέτος ανοιχτό και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πρόκειται για ένα πεντάστερο υπερπολυτελείας σύγχρονο ξενοδοχείο, που εκτός των άλλων προσφέρει και ιαματικό τουρισμό. Η διεύθυνσή του εκτίμησε ότι η περιοχή δεν υπολείπεται της Αττάλειας (όπου παραμένουν και το χειμώνα ανοικτά αρκετά απ’ τα τουριστικά ξενοδοχεία), και μάλιστα έχει πολύ λιγότερες βροχές και περισσότερη ηλιοφάνεια.

Για φέτος το χειμώνα βασίζονται κυρίως σε κρατήσεις που έχουν ήδη κλεισθεί με τουρίστες από τις σκανδιναβικές χώρες, εξασφαλίζοντας πληρότητα γύρω στο 30%, αλλά υπολογίζουν και στο συνεδριακό τουρισμό (έχουν δυνατότητα για 1.500 συνέδρους) και βέβαια στους ντόπιους, χάρη στα θελκτικά πακέτα που διαφημίζουν. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει ελπίδες για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο βόρειο Αιγαίο, γεγονός που ενδιαφέρει κι εμάς.



Χαμός με τους παράνομους μετανάστες
Την περασμένη βδομάδα (περασμένα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή), καθώς φημολογήθηκε στη Μυτιλήνη, πλοίο τής Frontex απέτρεψε με ριπές στον αέρα την αποβίβαση παράνομων μεταναστών, προερχόμενων απ’ τα απέναντι τουρκικά παράλια. Στην Τουρκία, ο Τύπος αναφέρει ότι την ίδια ημέρα και ώρα κινδύνεψαν να πνιγούν 71 μετανάστες (τους αποκαλούν «κατσάκ») που επέβαιναν σε δύο βάρκες, των 29 και 42 ατόμων αντίστοιχα.

Μάλιστα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στο ότι ένα μικρό παιδί βρέθηκε στη θάλασσα και βούτηξαν πολλοί άλλοι για να το σώσουν. Τελικά φαίνεται ότι μετά το επεισόδιο, επενέβη και η Τουρκική Ακτοφυλακή, που συνέλαβε τους μετανάστες, υπηκόους Αφγανιστάν, Πακιστάν, Βιρμανίας και Παλαιστίνης, και τους ανάγκασε να επιστρέψουν στο Αϊβαλί. Εκεί, αρκετοί απ’ αυτούς, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο γιατί έχρηζαν περίθαλψης.

Τελευταία στην Τουρκία, μετά τον πνιγμό λόγω θαλασσοταραχής 43 μεταναστών έξω απ’ τον Τσεσμέ και την κατακραυγή που επακολούθησε, υπάρχει αυξημένη ευαισθησία. Παρ’ όλο το καταχείμωνο και τις συχνές τρικυμίες, η ροή των μεταναστών δε σταματά. Τουλάχιστον ας συνεννοούνται οι Ακτοφυλακές (ελληνική και τουρκική) για να αποτρέπονται τραγωδίες και να μη χάνονται στη θάλασσα ανθρώπινες ζωές.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey