Οι εξ ανατολών... γείτονες

04/12/2012 - 14:38

Μετά την κοινοποίηση από τη Νομαρχία Σμύρνης της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία καταδικάζεται σε οκταετή φυλάκιση ο δήμαρχος, Οσμάν Οζγκιουβέν, και τη διοικητική πράξη έκπτωσής του από το αξίωμα, προχθές συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο της αντικρινής από τη Μυτιλήνη πόλης και εξέλεξε νέο δήμαρχο.

Νέος δήμαρχος στο Δικελί
Μετά την κοινοποίηση από τη Νομαρχία Σμύρνης της απόφασης του δικαστηρίου με την οποία καταδικάζεται σε οκταετή φυλάκιση ο δήμαρχος, Οσμάν Οζγκιουβέν, και τη διοικητική πράξη έκπτωσής του από το αξίωμα, προχθές συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο της αντικρινής από τη Μυτιλήνη πόλης και εξέλεξε νέο δήμαρχο.

Ο νέος δήμαρχος λέγεται Γιουσούφ Αλτίπαρμακ και είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Προέρχεται απ’ την παράταξη του Οσμάν (του κεμαλικού κόμματος CHP) και ως τώρα ασκούσε τα καθήκοντα του αναπληρωτή δημάρχου, όταν απουσίαζε ο δήμαρχος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, ο Οσμάν Οζγκιουβέν βρίσκεται ακόμη στη Σουηδία και θα επιστρέψει στην Τουρκία μόλις ολοκληρώσει τις επαφές του με τους νομικούς που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή του, ύστερα από την ποινή-πολιτική δίωξη, που όπως καταγγέλλει τού επιβλήθηκε.

Ο νέος σήμαρχος Δικελί, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του


Νεροποντή και ζημιές και απέναντι
Ίδιο ακριβώς το σκηνικό με μας, και στις απέναντι πόλεις του Αδραμυττινού Κόλπου. Στο Αϊβαλί, ειδικά στην παραθαλάσσια ζώνη και την κεντρική αγορά, το Σάββατο που μας πέρασε πλημμύρισαν και υπέστησαν σοβαρές ζημιές πολλά καταστήματα. Στο Μπουρχάνιε επίσης πλημμύρισαν πολλά σπίτια, χάθηκαν πολλά οικόσιτα ζώα, ενώ στην Αλτίνοβα καταστράφηκαν εκτεταμένες γεωργικές καλλιέργειες. Σημειώθηκε επίσης (όπως και σε μας) παρατεταμένη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ακόμη, έξω απ’ το Αϊβαλί, στο Γκιομέτς, το βράδυ του Σαββάτου χείμαρρος προκάλεσε ρήγμα στο οδόστρωμα του εθνικού δρόμου Σμύρνης - Τσανάκαλε και διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων.

Ο κεντρικός δρόμος του Αδραμυττιού ύστερα από πέντε μόλις λεπτών ισχυρή βροχόπτωση


Πωλούνται παλιά ελληνικά σπίτια στο Αντά Τεπέ
Σε εξωφρενικές τιμές

Το Αντά Τεπέ είναι ένα χωριουδάκι σε υψόμετρο 300 μ., στους πρόποδες του Καζ Νταγ, τέσσερα χιλιόμετρα από Κουτσούκ-κουγιού, απέναντι από τη δική μας Συκαμνιά. Πριν από 100 χρόνια ήταν κεφαλοχώρι στην περιοχή, που σταδιακά όμως σχεδόν εγκαταλείφθηκε, όταν άρχισε να αναπτύσσεται το κοντινό του λιμάνι τού Κουτσούκ-κουγιού. Μέχρι το 1940 διέθετε ακόμη σχολείο, ελαιοτριβείο και καμμιά 500αριά κατοικημένα σπίτια, για να καταλήξει σήμερα μόνο με 30 μόνιμους κατοίκους κατά τη χειμερινή περίοδο. Το καλοκαίρι, όμως, παρ’ όλο που δεν είναι κοντά στη θάλασσα, ούτε καν έχει θέα σε αυτήν, είναι ένας απ’ τους πιο δημοφιλείς παραθεριστικούς οικισμούς.

Αφότου το 1989 εκδόθηκε το διάταγμα ανακήρυξης του χωριού ως διατηρητέου για τη συνολική αρχιτεκτονική του δομή, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από πλούσιους μορφωμένους αστούς της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων πόλεων, που άρχισαν να αγοράζουν εκεί παλιά ελληνικά σπίτια για να τα χρησιμοποιούν ως εξοχικές κατοικίες. Σήμερα έχουν ανακαινισθεί περίπου 300 σπίτια, αλλά πια οι τιμές πώλησής τους έχουν φθάσει στα ύψη. Την περασμένη βδομάδα πουλήθηκε παλιό σπίτι στο Αντά Τεπέ στην τιμή του ενός εκατομμυρίου λιρών, δηλαδή όσο και τα παραθαλάσσια σπίτια στο Βόσπορο!

Γενικά ένα ερειπωμένο σπίτι κοστίζει σήμερα γύρω στις 300 με 400 χιλιάδες λίρες, που με τα έξοδα αναστήλωσης πιάνει γύρω στο ένα εκατομμύριο λίρες! Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στους γείτονες έφερε και μια άλλη αισθητική και άρχισαν να εκτιμούν πολύ τα απομεινάρια της δικής μας κληρονομιάς στη Μικρά Ασία. Άλλωστε, και στα Μοσχονήσια και στο Αϊβαλί, καθώς και στη Φώκαια, τα παλιά ελληνικά σπίτια είναι περιζήτητα, παρ’ όλο που όσοι ιδιοκτήτες αποφασίζουν να πουλήσουν, ζητούν απίθανες τιμές.



 
Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής
Θύμωσε ο πρωθυπουργός Ερντογάν διότι, λέει, η τηλεοπτική σειρά που έχει ως θέμα το σουλτάνο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, διαστρεβλώνει τις ιστορικές αλήθειες! Μπορεί η σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» να σπάει ρεκόρ τηλεθέασης στην Τουρκία και σε πολλές άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ο Ερντογάν όμως κατηγόρησε τους παραγωγούς της σειράς και ανέφερε πως παραπλανούν τον κόσμο!

«Ζούμε σε έναν κόσμο με επτά δισεκατομμύρια άτομα. Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν πως οι πρόγονοί μας είναι αυτοί που βλέπουν στις τηλεοπτικές σειρές. Εμείς δε γνωρίζουμε έναν τέτοιο Σουλεϊμάν, ο οποίος στην πραγματικότητα έδωσε αγώνα 30 χρόνια πάνω στο άλογο. Δεν πέρασε τη ζωή του στα παλάτια, όπως παρουσιάζουν οι σειρές. Εγώ επιπλήττω τους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς. Περιμένουμε και από τη Δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει», δήλωσε ο Ερντογάν.

Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη. Ή θα «συμμορφωθεί» και θα αλλάξει η παραγωγή επί το «πολεμικότερο» τη σειρά, ή θα απαγορευθεί! Πάντως στον αντίλογο οι παραγωγοί και οι συντελεστές της σειράς ισχυρίζονται ότι μπορεί ο πραγματικός Σουλεϊμάν να μεγάλωσε τα όρια της αυτοκρατορίας (Μ. Ανατολή - Ευρώπη - Β. Αφρική), αλλά εκείνοι υπερηφανεύονται ότι ο δικός τους «Σουλειμάν» τα επεξέτεινε. Συγκρίνοντας μάλιστα το χάρτη με τους δύο Σουλεϊμάν (iki Süleyman), προβάλλουν το επιχείρημα ότι ο τηλεοπτικός αύξησε την πολιτιστική επιρροή σε πολύ περισσότερες χώρες απ’ ό,τι ο πραγματικός!

 

Με έντονο τουρκικό ενδιαφέρον η «28η Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη
Απ’ τη φετινή διεθνή τουριστική έκθεση «Philoxenia» που ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, και σε ό,τι αφορά στις τουρκικές συμμετοχές, ξεχωρίζουν:

- Από κοινού παρουσίαση Χίου και Τσεσμέ: Ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Χίου και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Τσεσμέ παρουσίασαν στο ίδιο περίπτερο την πρότασή τους για το τουριστικό πακέτο Χίος - Τσεσμέ, με φυλλάδια για τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής. Ανακοίνωσαν μάλιστα και την ιστοσελίδα www.chios2cesme.com/, όπου παρέχονται όλες οι πληροφορίες στους ενδιαφερομένους να επισκεφθούν τις δύο γειτονικές πόλεις.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της έκθεσης, αντιπροσωπεία των δύο φορέων είχε ξεχωριστή συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, όπου συζήτησαν τις δυνατότητες δρομολόγησης πλοίου που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με Χίο και Τσεσμέ. Η συνεργασία των δύο φορέων (Χίου και Τσεσμέ) θα συνεχισθεί και στην Τουριστική Έκθεση Σμύρνης (6 με 9 Δεκεμβρίου), όπου θα παρουσιάσουν το πακέτο τους σε κοινό περίπτερο.

- Turkish Airlines. Ένα εκατομμύριο τουρίστες στη βόρεια Ελλάδα μόλις καταργηθεί η βίζα: Εάν λυθεί το θέμα της βίζας, η Turkish Airlines θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών που μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα (από 55.000 που είναι σήμερα), ανοίγοντας την τουριστική αγορά της πόλης σε ένα εκατομμύριο τουρίστες, εκ των οποίων οι 600.000 θα είναι από την Τουρκία και οι υπόλοιποι, κατά κύριο λόγο από μακρινούς προορισμούς της Ασίας.

Τα παραπάνω δήλωσε με βεβαιότητα ο γενικός διευθυντής τής Turkish Αirlines, Ουτκού Γιαζάν, ανακοινώνοντας την έναρξη από τις 6 Δεκεμβρίου της έβδομης πτήσης που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη, πετυχαίνοντας την καθημερινή σύνδεση της πόλης με το μεγάλο εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Τουρκίας. Στο μόλις ενάμιση χρόνο της αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, οι πληρότητες των πτήσεων της Turkish Airlines, από 60%, έφθασαν στο 75%, ενώ κατά 100% αυξήθηκαν οι Τούρκοι από τη Σμύρνη που μέσω Κωνσταντινούπολης, επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα.

Στο διάστημα του ενάμιση χρόνου, οι «Τουρκικές Αερογραμμές» μετέφεραν συνολικά 55.000 επιβάτες, από τους οποίους το 50% δεν ήταν Τούρκοι, αλλά προέρχονταν από την Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές. Βεβαίως έγινε αναφορά και στο ζήτημα της βίζας, αίτημα που θέτει η τουρκική πλευρά και το οποίο έχει ήδη μεταφερθεί στην υπουργό Τουρισμού, κ. Κεφαλογιάννη, να ισχύσει για τη Θεσσαλονίκη ό,τι και για τα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή να επιτραπεί η έκδοση βίζας στο σημείο άφιξης των Τούρκων επισκεπτών. Ήδη ο τουρισμός της πόλης έχει εισπράξει τις θετικές επιπτώσεις από τη συνεργασία αυτή, σε μία εποχή που αρκετές εταιρείες εγκατέλειψαν το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Φέτος η πόλη αναμένεται να έχει συνολικά 50.000 διανυκτερεύσεις από Τούρκους επισκέπτες, από 36.600 πέρυσι και 26.800 το 2010.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey