Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56
Γράφαμε χθες για τις αυθαίρετες και αντιαισθητικές κατασκευές που καταστρέφουν την εικόνα του κτηρίου-μνημείου, κατασκευές που στήθηκαν μπροστά στο παραδοσιακό, κατά τα άλλα, καφενείο «Πανελλήνιον».
Στο «Πανελλήνιον» (1)
Γράφαμε χθες για τις αυθαίρετες και αντιαισθητικές κατασκευές που καταστρέφουν την εικόνα του κτηρίου-μνημείου, κατασκευές που στήθηκαν μπροστά στο παραδοσιακό, κατά τα άλλα, καφενείο «Πανελλήνιον».
Πολύς κόσμος μάς τηλεφώνησε και μας έδωσε συγχαρητήρια γιατί εκφράσαμε την κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει σε σχέση με τις κατασκευές αυτές, που κυριολεκτικά οι υπηρεσίες ανέχονται. Γιατί μόνο υπηρεσιακή ανοχή σημαίνει το ότι η Πολεοδομία δήλωσε πως… δεν έχει αντιληφθεί το τι συνέβη, όχι στο Συνοικισμό, αλλά στην προκυμαία.

Στο «Πανελλήνιον» (2)

Χθες γράφαμε ότι για τις κατασκευές στο «Πανελλήνιον» δεν έχει υποβληθεί πρόταση προς έγκριση. Ε, το λοιπόν, όπως μας ενημέρωσε μηχανικός που γνωρίζει, όχι μόνο υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, αλλά το ΣΧΟΠ το απέρριψε ομόφωνα, γιατί οι προτεινόμενες κατασκευές καταστρέφουν την εικόνα του μνημείου. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι επιτέλους το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς του πρέπει να λειτουργήσουν, γιατί αυτό επιβάλλει το καθήκον του έναντι της πόλης και των κατοίκων της, και όχι όταν η υπόθεση παίρνει δημοσιότητα γιατί το Τύπος έγραψε. Και το ζητούμενο δεν είναι να επιβληθούν μόνο πρόστιμα, αλλά οι αυθαιρεσίες που προσβάλλουν, να απομακρυνθούν, σήμερα κιόλας...
Α.Ω.

Κλίμα καταλήψεων
Μετά την Τρίπολη και τη Θεσσαλονίκη, έχει αρχίσει και στη Μυτιλήνη να… μυρίζει κατάληψη. Μαθητές από ένα γυμνάσιο αλλά και δύο λύκεια της πόλης συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσουν θέμα και να αποφασίσουν καταλήψεις. Το ίδιο σοβαρό δε φαίνεται να είναι, προς το παρόν, το θεματολόγιο και η επιχειρηματολογία τους για κατάληψη, που σύμφωνα με έγκυρη πηγή εξαντλούνται σε διαμαρτυρία για την έλλειψη σαπουνιού στις τουαλέτες ή για θέματα γενικότερης πολιτικής όπως η μετανάστευση!
Πάντως, ας έχουν γνώση οι φύλακες, διότι συνήθως όταν ξεκινούν τέτοιες αντιδράσεις, υποθηκεύουν όλη την επόμενη σχολική χρονιά για τα περισσότερα σχολεία του νομού, που άμα γίνει η αρχή μπαίνουν στο χορό.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Έστω και τώρα… αλλαγές
Αλλαγές στο δρόμο-φονιά στην Καλλιθέα, όπου πριν από λίγες ημέρες έχασε τη ζωή του ο 19χρονος δικυκλιστής, έχει προτείνει η Επιτροπή Κυκλοφοριακού. Συγκεκριμένα, ανεβαίνοντας την οδό Ιακωβίδου οι οδηγοί θα μπορούν να στρίβουν στην οδό Μουσών, η οποία όμως θα μονοδρομηθεί αντίστροφα και δε θα μπορούν οι οδηγοί να βγαίνουν στην Ιακωβίδου. Σε αυτήν τη διασταύρωση, η έλλειψη ορατότητας από τους οδηγούς που έρχονταν από τη Μουσών και έβγαιναν στην Ιακωβίδου ήταν και η αιτία τόσων πολλών ατυχημάτων που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο σημείο.
Πελ.Γ.

Ο ρυπαίνων… θα πληρώνει

Πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν με τις ανακοινώσεις τους στύλους και τοίχους σε κεντρικά σημεία της Μυτιλήνης, προτίθεται να επιβάλει ο δήμος σε μια προσπάθεια να «βάλει φρένο» σε ένα χρόνιο φαινόμενο. Ήδη συνεργεία του δήμου απομάκρυναν τα αγγελτήρια κηδειών και τα ενοικιαστήρια από την οδό Καβέτσου, τη Βουρνάζων και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής προειδοποίησε ότι πλέον θα επιβάλλουν και πρόστιμα σε όσους, αντί να χρησιμοποιούν τους ήδη υπάρχοντες πίνακες ανακοινώσεων, ρυπαίνουν την πόλη. Μακάρι…
Πελ.Γ.

Μυτιληνιό… κουκλοθέατρο

Στην 1η Ελληνική Συνάντηση Νέων Κουκλοπαικτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Κιλκίς, συμμετείχε μία ομάδα από τη Μυτιλήνη. Επρόκειτο για τη σκηνογράφο Ευαγγελία Καμπουράκη, τον ξυλογλύπτη Γιώργο Συκομιτέλλη, τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ανθρωπολογίας Ευγενία Τσιχλιά και το μουσικό Αντώνη Μυλωνά, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνάντηση με δύο πρωτότυπα 25λεπτα θεατρικά, δικής τους σκηνοθεσίας και σεναρίου. Μάλιστα, η μία από τις δύο παραστάσεις ήταν και η μόνη από όσες συμμετείχαν που απέσπασε το χειροκρότημα του κοινού κατά τη διάρκειά της και όχι μόνο αφού τελείωσε. Προφανώς και αξίζουν συγχαρητήρια στους τέσσερις καλλιτέχνες, που αν μη τι άλλο εκπροσωπούν κάτι που στη Μυτιλήνη δεν τυγχάνει, ακόμη, ιδιαίτερης προβολής.
Β.Χρ.

Λόγος και στην εκπαίδευση
Το κτήριο Παυλέλλη στον Ασώματο εξέτασαν ο πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, και ο καθηγητής του ίδιου ιδρύματος Πλούταρχος Γιαννόπουλος, προκειμένου να αποφανθούν αν αντέχει σε πιθανή χρήση του ως Μουσείου Φυσικής και Χημείας. Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ευεργέτουλα, Μιχάλη Πολυπαθέλλη, ο οποίος, παρά τις αντιρρήσεις του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να υπάρξει στέγη για το Μουσείο στα όρια του δήμου του.
Άλλωστε, όπως λέει ο κ. Πολυπαθέλλης σημειώνοντας ότι η συλλογή των οργάνων υπάρχει στη Μυτιλήνη και φυλάσσεται απ’ την εποχή του Νότη Παναγιώτου, για το θέμα πρέπει να μιλήσει και η Εκπαίδευση. Κι όχι τώρα που ουσιαστικά ο περιφερειακός διευθυντής, Στρατής Τζιμής, επίκειται να αλλάξει, αλλά όταν έρθει ο νέος.
ΜΑΡ.ΠΛ.
 
Η οφειλόμενη στάση…

Με πολυσέλιδη επιστολή της, που κοινοποίησε και στο «Ε» αναγνώστριά μας, μητέρα μαθητή της Α΄ γυμνασίου που έχει διεγνωσμένη δυσλεξία, εδώ και 2,5 χρόνια, αναφέρεται στη στρεβλή αντιμετώπιση που είχε ο γιος της απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες της γυμνασιακής του ζωής στο 5ο Γυμνάσιο. Αποδέκτες της επιστολής στην οποία κι ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα της αντίθετης, απ’ όσα προβλέπονται για τα παιδιά με δυσλεξία, συμπεριφοράς από κάποιους καθηγητές που έτυχε το παιδί της (γραπτά διαγωνίσματα αντί για προφορική εξέταση), ήταν ο γυμνασιάρχης, Σταύρος Μαριγλής, και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας, Θανάσης Φραγκόπουλος.
Όπως μας είπε η ίδια τηλεφωνικά χθες, υπήρξε άμεση επικοινωνία μαζί της απ’ το Σχολείο, που σημειωτέον -όπως μας ανέφερε- έχει 40 συνολικά μαθητές με δυσλεξία -ενδεχομένως και περισσότερους χωρίς διάγνωση- κι ελπίζει η παρέμβασή της να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που δεν είχε το προηγούμενο διάστημα η επίσκεψή της στο Σχολείο, η κατάθεση της διάγνωσης, η επισήμανση για την ιδιαιτερότητα του γιου της.

… στα παιδιά με δυσλεξία

«Θα κάνω το παν και για το δικό μου το παιδί, και για όλα τα άλλα με δυσλεξία, για να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο τους δίχως να φοβούνται ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί θα τους διασύρουν στην τάξη για το μικρό μέγεθος της γραπτής εργασίας τους, όταν η διάγνωση της δυσλεξίας που έχει πάει εδώ και καιρό στην Εκπαίδευση, λέει ότι το παιδί δυσκολεύεται στη γραφή», ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας ότι με κάθε ευκαιρία, και τα Μ.Μ.Ε., και η εκπαίδευση, και οι γονείς, πρέπει να αναδεικνύουν το θέμα ώστε επιτέλους αυτά που αναφέρουν οι νόμοι να γίνουν πράξη, βελτιώνοντας τις συνθήκες για τα παιδιά με δυσλεξία. Για τα παιδιά που δίνουν μάχη για να ενταχθούν στο σχολείο, μάχη που κάποιοι λίγοι εκπαιδευτικοί ακυρώνουν με τη στάση τους απέναντι σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Τέλος στην ομηρία…
Δεν είναι μόνο τα Stage που παγώνουν απ’ τη νέα κυβέρνηση. Μετά από συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, με την Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), ανακοίνωσε πως δε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα τοποθέτησης 20.000 ανέργων, που είχε συμφωνηθεί πριν από τις εκλογές μεταξύ της Ένωσης των δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ) και του ΟΑΕΔ. Ο υπουργός, προκρίνοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ενιαία σχέση μόνιμης εργασίας και όχι η δημιουργία νέων γενιών συμβασιούχων, είπε πως δε θα γίνει το πρόγραμμα που προέβλεπε 166 θέσεις για το νομό Λέσβου, ενώ διευκρίνισε προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ πως η κυβέρνηση θα είναι πολύ φειδωλή στην έγκριση συμβάσεων έργου, μέχρι και αυτές να καταργηθούν.

… δημοτικών συμβασιούχων
«Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, κάθε κυβέρνηση να δημιουργεί μια νέα στρατιά ομήρων», σχολίασε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, που συμφώνησε με την προώθηση μόνιμης σχέσης εργασίας στο Δημόσιο.
Ο κ. Μπαλασόπουλος ανέφερε πως μόνο στους δήμους απασχολούνται 50.000 εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας, μεταξύ των οποίων 5.000 με συμβάσεις έργου, 8.000 με Stage, 10.000 με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι υπόλοιποι με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Μια άλλη διάσταση που κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου, είναι πως με τις στρατιές των ανασφάλιστων συμβασιούχων «αδειάζει» το Ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, με ό,τι αυτό θα σημάνει μακροπρόθεσμα και για τους μόνιμους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Λέτε να συμβεί;
Ένα τρελό σενάριο: Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στέφανος Τζουμάκας θα είναι ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας. Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Νίκος Λιόλιος (πρώην πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ και καλός φίλος του Αλέκου Γιαζιτζόγλου). Γενικός Γραμματέας του υπουργείου θα πάει ο Νίκος Μπιρλιράκης, πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σύντομα θα ξέρουμε αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey