Οι εξ ανατολών... γείτονες

27/11/2012 - 15:07

Το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί δήμαρχοι στη Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούνται απ’ τις κρατικές ελεγκτικές αρχές για διάφορες παραβάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. «Συμπωματικά» οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανήκουν στην αντιπολίτευση!

Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Τουρκία μετά τις διώξεις
«Καζάνι που βράζει»

Το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί δήμαρχοι στη Τουρκία, οι οποίοι κατηγορούνται απ’ τις κρατικές ελεγκτικές αρχές για διάφορες παραβάσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. «Συμπωματικά» οι περισσότεροι απ’ αυτούς ανήκουν στην αντιπολίτευση!

Στο μεταξύ, για του χρόνου (2013) έχουν προκηρυχθεί πρόωρες δημοτικές εκλογές, λόγω πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης που αλλάζει το χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης στη γειτονική χώρα.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς τι συμβαίνει… Είναι διεφθαρμένοι όλοι οι εκλεγέντες με την αντιπολίτευση δήμαρχοι, ή το κυβερνών ισλαμικό κόμμα διενεργεί «εκκαθαρίσεις» εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών; Με στόχο να «ξεδοντιάσει» και παροπλίσει ανεπιθύμητους γι’ αυτό, αλλά δημοφιλείς στον κόσμο, μελλοντικούς δημάρχους;

Ειδικά στα παράλια του Αιγαίου, όπου παραδοσιακά οι δήμοι πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οι διώξεις των δημάρχων πήραν πια τη μορφή «επιδημίας».

Αρκεί να δει κανείς πώς είναι σήμερα η κατάσταση:

Στη Σμύρνη: Είναι η μοναδική μεγαλούπολη που ο δήμαρχός της δεν πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα. Εκεί καθημερινά σχεδόν η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, Αζίζ Κοτζάολγου, σύρονται στα δικαστήρια «για ψύλλου πήδημα», που λέει ο λαός.

Στο Τσανάκαλε: Το Φεβρουάριο παραπέμπονται να δικαστούν ο δήμαρχος, Ülgür Gökhan, και 39 ακόμη άτομα (δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι κ.ά.) με την κατηγορία της πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους και εμπλοκή τους σε χαριστικές πράξεις που αφορούν στην εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης. Με βάση τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, αν καταδικαστούν ο δήμαρχος απειλείται με φυλάκιση τριών έως εννέα χρόνων και οι δημοτικοί σύμβουλοι με φυλάκιση τεσσάρων έως 12 ετών! Η δημοτική αρχή τού Τσανάκαλε πρόσκειται στην αντιπολίτευση, στο κεμαλικό κόμμα.

Στο Μπαλίκεσίρ: Ο δήμαρχος του Μπαλίκεσιρ, İsmail Ok, κατηγορείται απ’ τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης για ατασθαλίες που αγγίζουν ακόμη και τα της κηδείας του πατέρα του, πριν ένα χρόνο! Εν όψει της παραπομπής του στη Δικαιοσύνη, οι οπαδοί του ξεκίνησαν συγκεντρώσεις συμπαράστασης και δημόσιες διαμαρτυρίες υποστήριξης. Η δημοτική αρχή τού Μπαλίκεσιρ πρόσκειται στο εθνικιστικό κόμμα (ΜΗΡ).
Στο Αδραμύττι: Εδώ και ενάμιση περίπου μήνα βρίσκεται προφυλακισμένος ο δήμαρχος, Τουντσάι Κιλίτς, κατηγορούμενος για ατασθαλίες δημοτικής επιχείρησης. Έχει εκλεγεί και αυτός με την αντιπολίτευση (εθνικιστικό κόμμα - ΜΗΡ).

Στο Δικελί: Ενώ τυπικά ο δήμαρχος, Οσμάν Οζγκιουβέν, βρίσκεται σε κανονική άδεια στο εξωτερικό, στο Δικελί ξεκίνησαν απ’ τη περασμένη βδομάδα εκδηλώσεις συμπαράστασης και διαμαρτυρίες του κόσμου, αποδίδοντας σκοπιμότητα στη βαρύτατη τιμωρία (φυλάκιση οκτώ ετών και τεσσάρων μηνών) που του επιβλήθηκε.

Το περασμένο Σάββατο (24 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συγκέντρωση υπέρ του δημάρχου, στην κεντρική πλατεία τού Δικελί, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Δικαιοσύνη για τον Οσμάν» και «Συλλάβετε κι εμάς».

Στη συγκέντρωση αυτή παρέστησαν πολλοί δήμαρχοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις γύρω πόλεις, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, κυρίως του CHP (κεμαλικής αντιπολίτευσης). Επίσης συμμετείχαν και πολλοί φίλοι του Οσμάν απ’ τη Λέσβο, οι περισσότεροι μέλη της «Συνύπαρξης», ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής κ.ά.. Αναγνώσθηκε δε μήνυμα συμπαράστασης προς το διωκόμενο δήμαρχο του Δικελί, στο οποίο συναινούσαν προσωπικότητες της πολιτικής ζωής και της τοπικής αυτοδιοίκησης απ’ τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο. Απ’ τους ομιλητές στη συγκέντρωση, μεγάλη εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσε ο τέως δήμαρχος Σμύρνης, αλλά και οι καταγγελίες τού Gökhan Günaydin, αντιπροέδρου τού CHP, ότι ενώ ανάλογες με τον Οσμάν διοικητικές παραλείψεις προσάπτονται και στους δημάρχους Άγκυρας, Κωνσταντινούπολης και Καισαρείας, γι’ αυτούς δε λειτούργησε με τον ίδιο τρόπο η Δικαιοσύνη, επειδή είναι επίλεκτα στελέχη του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος του Ερντογάν! Πάντως από συζητήσεις που είχαν μέλη της «Συνύπαρξης» με κατοίκους τού Δικελί, όχι απαραίτητα φίλους η ψηφοφόρους τού Οσμάν, κανένας δεν του αποδίδει δόλο ή υπεξαίρεση.

Στο Αϊβαλί: Σε αναμονή του προσδιορισμού της απαγγελίας κατηγορίας και προσδιορισμού ημερομηνίας της δίκης του δήμαρχου, Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, προσωπικότητες απ’ όλη την Τουρκία επισκέπτονται το Αϊβαλί για να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο δήμαρχο.



Δημοπρασία καναρινιών στο Αδραμύττι

Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, και θα επαναλαμβάνεται κάθε Δευτέρα στο εξής, η δημοπρασία καναρινιών και άλλων ωδικών πτηνών στο Αδραμύττι. Στους πλειστηριασμούς αυτούς φέρνουν την παραγωγή τους οι εκτροφείς καναρινιών της περιοχής, ανταγωνίζονται μεταξύ τους και προσπαθούν βέβαια να πετύχουν τις καλύτερες τιμές. Στους αγοραστές δίδονται πιστοποιητικά εκτροφής που μαρτυρούν τη ράτσα, την υγεία, αλλά και την καλλιφωνία των πουλιών. Την όλη διαδικασία επιμελείται ο Σύλλογος Εκτροφής Περιστεριών και Καναρινιών του Αδραμυττιού, αλλά μπορούν να πάρουν μέρος και μη μέλη του Συλλόγου, εφόσον τα προς δημοπράτηση πτηνά τους πληρούν τις προϋποθέσεις που προκαθορίζονται.



Από την παρουσίαση του προγράμματος για τον κατσίγαρο

Για τα ελαιοτριβεία στο Μπουρχάνιε
Λύση στη διάθεση του κατσίγαρου;

Ο Δήμος Μπουρχάνιε απαλλοτρίωσε έκταση 500 στρεμμάτων εκτός πόλεως, για να δημιουργήσει βιομηχανική ζώνη, στην οποία θα μεταφερθούν υποχρεωτικά όλα τα εργοστάσια και οι οχλούσες βιοτεχνίες της περιοχής. Στο Μπουρχάνιε λειτουργούν γύρω στα 20 ελαιοτριβεία και άλλα σχετικά με το ελαιόλαδο εργοστάσια. Μέχρι προσφάτως, οι αμούρες (κατσίγαρος), τα απόνερα δηλαδή των ελαιοτριβείων, χύνονταν στη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια τα ελαιοτριβεία υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν δεξαμενές (λίμνες) για την εναπόθεση του κατσίγαρου, οι οποίες όμως είναι εστίες βρόμας. Συχνά, μάλιστα, με την επιβάρυνση και του βρόχινου νερού, υπερχειλίζουν, ρυπαίνουν τη γύρω περιοχή και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις γύρω κατοικίες.

Με τη συγκέντρωση όλων των ελαιοτριβείων στην υπό κατασκευή βιομηχανική ζώνη, θα διαχειρίζονται ενιαία και το ζήτημα του κατσίγαρου, ώστε αφού υφίσταται την κατάλληλη επεξεργασία, να χύνεται στους υπονόμους και από εκεί στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης. Στο μεταξύ, ο Δήμος ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο μελέτη για την εκμετάλλευση του συγκεντρωμένου κατσίγαρου. Η περιοχή του Αδραμυττινού Κόλπου με τα 10 εκατομμύρια λιόδενδρα παράγει το 20% του τουρκικού λαδιού και βέβαια τον ανάλογο κατσίγαρο! Να δούμε τι εξέλιξη θα ‘χει το θέμα, μια και ενδιαφέρει κι εμάς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey