Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Τα είπαν…   
Μετά από το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, χθες εθιμοτυπική συνάντηση με το νέο περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, Χαράλαμπο Αφάλη, είχε στο γραφείο του και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Ηρακλή Βερβέρη και Γιώργου Φλώρου. Τι του είπαν; Καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, αν χρειασθεί...
Α.Ω.

Αρχή συνεργασίας

Σε μια εκδήλωση με θέμα την οικονομική και κοινωνική κρίση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την ερχόμενη Τρίτη, θα πάρει μέρος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας. Η συμμετοχή του εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο ιδρύματα, συνεργασία που στοχεύει να εξελιχθεί και σε πολλά άλλα επίπεδα.
Β.Χρ.

Δύο κλιματιστικά

Με δύο κλιματιστικά θα εξοπλίσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, σύμφωνα με απόφαση που πήρε η Οικονομική Επιτροπή. Η δαπάνη θα είναι δική της και ήρθε μετά από εισήγηση που έκανε ο ίδιος ο περιφερειάρχης, αφού με έγγραφό του το Σχολείο υποστήριζε πως οι καυστήρες πετρελαίου δεν επαρκούσαν για την πλήρη θέρμανση του κτηρίου. Απώτερος στόχος, πέρα από την καλύτερη θέρμανση, και η μείωση κατανάλωσης της καύσιμης ύλης. Μακάρι να υπάρξει καλυτέρευση στην κατάσταση, αν και κανείς δεν εγγυάται πως το τελικό κόστος δε θα είναι επίσης μεγάλο με το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνεται.
Β.Χρ.

Να συνεχίσουν

Οι έρευνες συνεχίζονταν χτες για το δράστη που σκότωσε το σκύλο στο Μανταμάδο. Αν ωστόσο ούτε αυτήν τη φορά αποδώσουν μέχρι να λήξει το αυτόφωρο, πολλοί είναι αυτοί που θα απογοητευτούν. Ελπίζουμε τουλάχιστον η Αστυνομία να μην αφήσει και πάλι ατιμώρητο το γεγονός, αφού θα είναι σα να δίνει το ελεύθερο για παρόμοιες δράσεις σε όσους σκεφτούν στο μέλλον να πράξουν κάτι αντίστοιχο.
Β.Χρ.

Β΄ κατηγορίας…

Από χθες η ψηφιακή τηλεόραση μέσω της Digea εκπέμπει στην Πάτρα και σ’ όλη τη δυτική Ελλάδα. Στο Αιγαίο, πλην της Ρόδου, δεν έχει καλυφθεί καμμία άλλη περιοχή, παρ’ ότι στα νησιά - τρανή απόδειξη η Λέσβος και αρκετά χωριά της ακόμη και δίπλα στη Μυτιλήνη - υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λήψης του αναλογικού σήματος.
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν πως και για τα κανάλια οι νησιώτες ανήκουν σε άλλη κατηγορία πολιτών και δεν τους πρέπει ούτε καν μια εκπομπή κι ένα σήριαλ να παρακολουθήσουν χωρίς προβλήματα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Πήρε σειρά…

Ο Νίκος Σηφουνάκης, ύστερα από ενημέρωση που είχε από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ανακοίνωσε χθες ότι απεστάλη προς δημοσίευση η διακήρυξη της επανάληψης του διαγωνισμού του έργου «Οδικός Άξονας Καλλονής - Σιγρίου Λέσβου» στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού ορίστηκε η 27η Μαρτίου 2012, κι όπως δήλωσε ότι πιστεύει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, «αυτήν τη φορά θα ξεπερασθούν οι αντιξοότητες του προηγούμενου διαγωνισμού, ώστε να προχωρήσει η ανακήρυξη αναδόχου του έργου χωρίς άλλη καθυστέρηση, για να υλοποιηθεί το τόσο σημαντικό έργο για τη Λέσβο».
Συμφωνούμε και επαυξάνουμε.

Πήρε σειρά… (2)

Όμως, σειρά παίρνει ακόμη ένα έργο, αυτό του λιμένα Σιγρίου, για το οποίο εδώ και λίγες μέρες, με την ολοκλήρωση όλων των εγκρίσεων των μελετών του απ’ το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, η «Εγνατία Α.Ε.» ετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να υποβληθεί ο τελικός φάκελος προς ένταξη.
Εννοείται πως όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης, τόσο καλύτερα για το Σίγρι, που κουράστηκε να περιμένει τα δύο μεγάλα έργα που δικαιούται.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κρύο δημαρχείο…

Εδώ και λίγες μέρες, το Δημοτικό Κατάστημα - πρώην Δημαρχείο - Αγιάσου, όπως καταγγέλθηκε από κάτοικο της περιοχής, παραμένει σε πολικές θερμοκρασίες γιατί έχει τελειώσει το πετρέλαιο. Μάλιστα, επειδή δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο προϋπολογισμός τού 2012, δεν έγινε προμήθεια νέας ποσότητας, με αποτέλεσμα και οι υπάλληλοι, και όσοι προσέρχονται στις δημοτικές υπηρεσίες και στο ΚΕΠ που στεγάζεται πλέον - για λόγους οικονομίας - στο ίδιο κτήριο, να τρέμουν απ’ το κρύο.

… για πόσο όμως;

Ο καταγγέλλων επισημαίνει ότι, βάσει εγγράφου του δημάρχου Δημήτρη Βουνάτσου προς όλα τα δημοτικά καταστήματα, καλούνται οι υπηρεσίες να υποκαταστήσουν τη θέρμανση με κλιματιστικά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την Αγιάσο.
«Εμείς επικαλεστήκαμε τις ιδιαιτερότητες και το υψόμετρο της περιοχής, όπως και το γεγονός ότι δεν έχουμε κλιματιστικά που να λειτουργούν σε συνθήκες ψύχους, ζητώντας να εξαιρεθούμε απ’ το μέτρο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αγιάσου - Ευεργέτουλα, Γιώργος Βουνάτσος.
Το αν θα ικανοποιηθεί το αίτημα εξαίρεσης θα φανεί όταν εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Μέχρι τότε - και επειδή, άγνωστο για ποιο λόγο, δε γίνεται προμήθεια επί πιστώσει -, υπάλληλοι και επισκέπτες του Δημαρχείου ξυλιάζουν κυριολεκτικά.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Ας σηκώσουμε τη ματιά μας

Πολύ λογικά οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου κι όλων των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας αγωνιούν για το εισόδημά τους. Για να είμαστε πιο ακριβείς, δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους.
Οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, ωστόσο για το ελαιόλαδο υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα, που τις περισσότερες φορές την ξεχνάμε. Ξεχνάμε τη μεγάλη διατροφική αξία που έχει το λάδι, την προστασία που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και το τεράστιο εμπορικό πλεονέκτημα που αυτό δημιουργεί. Οι τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές το ελαιόλαδο, στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές παραγωγού. Το ελαιόλαδο έχει καταστεί παγκόσμιο προϊόν και η κατανάλωσή του καταγράφει ραγδαία αύξηση σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, υπάρχει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία, η οποία χάνεται για τους παραγωγούς, αλλά και για όλο το νησί της Λέσβου.
Ας επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στο να φέρουμε τη χαμένη προστιθέμενη αξία σ’ αυτούς και το νησί μας.
Ν.Μ.

Τρέφουν ελπίδες

Ελπίδες για τη δρομολόγηση καλύτερου πλοίου στη γραμμή Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα τρέφουν οι κάτοικοι και οι φορείς της Λήμνου. Πιστεύουν, μάλιστα, ότι κάτι καλό θα ανακοινωθεί στην ημερίδα που θα γίνει στη Μυτιλήνη την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο τα όσα γνωρίζουμε εμείς για τον κλάδο της ακτοπλοΐας λένε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Γι’ αυτό θα λειτουργήσει το γεραγώτικο ρητό «από λάδι πολύ και από τηγανίτα τίποτα».
Ν.Μ.

Κληρώνει την Κυριακή

Αύριο Κυριακή μαθαίνουμε ότι θα ξεκαθαριστεί εν πολλοίς το σκηνικό στην αγορά του γάλακτος στη Λέσβο. Κατά συνέπεια, τη Δευτέρα θα μαθευτούν και οι τιμές που έδωσαν στους γαλακτοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς της Λέσβου οι τυροκομικές επιχειρήσεις.
Σε λίγα 24ώρα όλα θα έχουν ξεκαθαριστεί.
Ν.Μ.

Καλή αρχή

Ο όμιλος «ΑΒ Βασιλόπουλος» αποφάσισε να μειώσει τις τιμές σε περίπου 400 προϊόντα καθημερινής χρήσης (τρόφιμα, απορρυπαντικά, είδη υγιεινής) στα επίπεδα του 2008. Αυτό αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία». Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αντίστοιχες κινήσεις κι από τις άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Πρόκειται, βεβαίως, για μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές. Αρκεί η απόφαση αυτή να μην αποφέρει μείωση τιμών των παραγωγών. Ας μειώσουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ τα περιθώρια κέρδους τους, που ξεπερνούν το 30% σε μέσα επίπεδα.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey