Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Άνοιξη με ηλιοβασίλεμα στη Λήμνο… 
Η άνοιξη θεωρείται από πολλούς η καλύτερη εποχή για να απολαύσει ο επισκέπτης και ο Λημνιός υπέροχα ηλιοβασιλέματα στο νησί. Στη Μύρινα, τον Κάσπακα, το Θάνος και το Πλατύ και σε όλο το δυτικό τμήμα του νησιού αυτή την εποχή, την ώρα που δύει ο ήλιος, ο ουρανός γεμίζει χρώματα και το θέαμα είναι εκπληκτικό. Ένα τέτοιο ηλιοβασίλεμα αποτύπωσε ο φακός του λάτρη της φωτογραφίας πρώην επάρχου Θόδωρου Μπαβέα, ο οποίος αυτή την εποχή φωτογραφίζει μετά μανίας όλες τις ομορφιές του νησιού και κυρίως τη φύση, για να τις παρουσιάσει σε ηλεκτρονική μορφή που ετοιμάζει σύντομα να ανεβάσει στο διαδίκτυο.

… και βόλτα στο καρνάγιο της Μύρινας
Κάτω από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Μύρινα λειτουργεί το καρνάγιο. Οι δύο καραβομαραγκοί αυτή την εποχή δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν όλα τα σκαριά που βρίσκονται για επισκευή στο καρνάγιο. Από τα ελάχιστα που λειτουργούν πλέον στο Αιγαίο, το καρνάγιο της Μύρινας βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού και πολλοί κάτοικοι της Μύρινας αυτή την εποχή το επιλέγουν κάνοντας μια βόλτα στη θάλασσα.
Α.ΣπυΝωρίς οι Πανελλήνιες
Ερωτηματικά έχει προκαλέσει σε πολλούς η πρόωρη λήξη του διδακτικού έτους που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας. Είναι η πρώτη φορά που οι πανελλήνιες εξετάσεις έρχονται τόσο νωρίς, ακολουθώντας ωστόσο τέτοια πορεία τα τελευταία χρόνια. Όπως και να έχει, πάντως, οι μαθητές έχουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες λιγότερες για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους. Πού οι εποχές που οι εξετάσεις άρχιζαν αρχές Ιουνίου! Από την άλλη, «μια ψυχή που είναι να βγει, ας βγει» δε λένε;
Β.Χρ.

Καλή αρχή

Την πρώτη της «επίσημη» επίσκεψη από τότε που «άλλαξε» χέρια είχε η Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης. Ελπίζουμε οι κυρίες της Λέσχης Γυναικών να έκαναν καλό ποδαρικό και η επίσκεψη αυτή να είναι μόνο η αρχή. Αλλά και οι νέοι υπεύθυνοι να τη λειτουργήσουν με φαντασία και δημιουργική διάθεση.

Καλή αρχή (2)
Αυτό που συγκινούσε, πάντως, τις μέρες μετά το θάνατο του ζωγράφου Γιώργου Πέρρου, είναι πως βρισκόταν σε λειτουργία το ιδιόμορφο σιντριβάνι που ο ίδιος είχε κατασκευάσει για τον αύλειο χώρο της Πινακοθήκης πριν από ένα χρόνο περίπου και το οποίο δεν «έτρεχε» πάντα πιο πριν. Και αυτό είναι σίγουρα προς τιμήν του Δήμου.
Β.Χρ.

Να μη μείνουν έξω…
Οι εξελίξεις όσον αφορά στο «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελούν ανάσα για το πρόγραμμα, τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ηλικιωμένους, αφού μέχρι τώρα ο κίνδυνος να μείνουν εκτός προγράμματος αρκετοί ηλικιωμένοι ήταν ορατός. Το ζήτημα είναι βέβαια ότι, δεδομένου πως κάποιες θέσεις καταλαμβάνονται θέλοντας και μη από ηλικιωμένους με συγγενείς ανέργους, κάποιοι από τους ηλικιωμένους που ήταν μέχρι τώρα στο πρόγραμμα ενδεχομένως να μην μπορούν να παραμείνουν. Είναι ανάγκη τουλάχιστον η επιλογή τού ποιοι θα συνεχίσουν να είναι στο πρόγραμμα, να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες και ηλικιωμένοι μοναχικοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν, να συνεχίσουν να δέχονται τις υπηρεσίες τού «Βοήθεια στο Σπίτι».
Πελ.Γ.

Να βρεθεί λύση

Εν όψει των εορτών τού Πάσχα, ο κλειστός χώρος του λιμανιού θα κάνει ακόμη πιο αισθητό το πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης. Θα πρέπει το Λιμεναρχείο σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο να βρουν μια άμεση λύση, ακόμη και την επέκταση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης - που εξετάζεται -, γιατί θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες στο νησί και να μη «μαρτυρήσουν» στους δρόμους της πόλης. Εξάλλου, το καλοκαίρι είναι πλέον κοντά. Δεν μπορεί να μείνει κλειστός ο χώρος του λιμανιού.
Πελ.Γ.

Για τους μοναχούς…

Η φιλοσοφία τού «Βοήθεια στο Σπίτι» σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, έτσι όπως τουλάχιστον το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ενέτασσε και χρηματοδοτούσε τις δράσεις, ήταν να υποστηριχθούν οι γυναίκες για να μπορέσουν να βγουν στην αγορά εργασίας. Δηλαδή να απαλλαγούν απ’ την έννοια της φροντίδας των ηλικιωμένων και έτσι απερίσπαστες να βγουν στη δουλειά. Είτε όμως τα προγράμματα βοηθούν τις γυναίκες να βγουν στην εργασία, είτε τα παιδιά ανέργων όπως προβλέπει το ΕΣΠΑ, εκείνο που είναι σίγουρο για τη λεσβιακή ύπαιθρο και γενικά για όλα τα νησιά της περιοχής μας, είναι πως μεγαλύτερη ανάγκη των υπηρεσιών τού «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν όσοι είναι μονάχοι και αβοήθητοι. Και δυστυχώς είναι πάρα πολλοί οι γέροντες αυτής της κατηγορίας, οι οποίοι και επαφίενται κυριολεκτικά στο πρόγραμμα για να διατηρήσουν μια στοιχειωδώς καλή ποιότητα ζωής.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μεγάλη ευκαιρία

Η διεξαγωγή στη Μυτιλήνη της διημερίδας για τα λιμάνια υποδοχής κρουαζιερόπλοιων θα φέρει στο νησί μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, και υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Διεύθυνσης Λιμενικών Έργων. Και η παρουσία τους εδώ ίσως να αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος σε κάποια ξεχωριστή σύσκεψη τα λιμενικά έργα που περιμένει η Λέσβος. Αρκεί φυσικά κάποιος να αναλάβει πρωτοβουλία να διοργανώσει μια τέτοια συνεδρίαση. Σε τελική ανάλυση, τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται κάθε μέρα, γι’ αυτό και δεν πρέπει να χαθεί!
ΜΑΡ.ΠΛ.


Δύο αυτοκίνητα, παρκαρισμένα πριν από κάποιες μέρες στον πεζόδρομο της οδού Σάμου, στα Λαδάδικα. Οι μπάρες προφανώς έχουν σκοπό να τα κρατήσουν να μη... φύγουν. Άλλωστε, ακόμη και το σήμα του πεζόδρομου έχει… σηκώσει τα χέρια ψηλά…

Υιοθεσίες…

Στην πολύωρη σύσκεψη για την καθαριότητα υπήρξαν πάρα πολλές εύστοχες παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς ανέφερε ότι σε άλλες πόλεις εθελοντικά κάποιες τοπικές επιχειρήσεις «υιοθετούν» ένα συγκεκριμένο δημόσιο χώρο, ένα πάρκο, έναν κήπο, ένα γήπεδο, και αναλαμβάνουν συστηματικά τη φροντίδα του και τα έξοδα που απορρέουν απ’ αυτήν.

… και παιδεία

Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή που ανέφερε ο δικός μας Στρατής Μπαλάσκας, ο οποίος εκπροσωπώντας τους Προσκόπους τόνισε ότι έχει συμβεί ένας χώρος που καθαρίστηκε με εθελοντική δουλειά, αμέσως μετά να «μαγαριστεί» και μάλιστα χωρίς καμμία αιδώ. Το παράδειγμα που έφερε ήταν για τα Τσαμάκια, όπου μετά την επιχείρηση καθαριότητας των Προσκόπων φιλοξένησαν σχολεία που εγκατέλειψαν την περιοχή μέσα στο σκουπίδι. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έλλειμμα παιδείας σε ό,τι αφορά στην καθαριότητα, όπως τονίστηκε, δεν ξεκίνησε μόνο απ’ τα παιδιά, αλλά απ’ τους συνοδούς τους, που επιεικώς αδιαφόρησαν για να αφήσουν το χώρο καθαρό όπως τον βρήκαν.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Στάση εργασίας

Με απόφαση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Ηπείρου Πελοποννήσου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) από χθες Πέμπτη και ως την Κυριακή πραγματοποιούνται δίωρες στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης των περιοχών που η Ένωση καλύπτει. Η στάση εργασίας κηρύχθηκε σε έκφραση συμπαράστασης στις αδελφές ενώσεις συντακτών που ζητούν την επίλυση σοβαρότατων προβλημάτων του δημοσιογραφικού κόσμου.
Ν.Μ.

Ανένδοτος

Αποφασισμένος να πάει μέχρι τη Βουλή το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Την Πέμπτη, που είχε πολύωρη συνάντηση με το Δ.Σ. τής ΠΑΣΕΓΕΣ, έδειξε πως θα στηρίξει το νομοσχέδιο μέχρι τέλους.
Οπότε, είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε ρήξη. Μια ρήξη που έρχεται σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ θέλει να προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές και οι συγκρούσεις - όταν πολλές απ’ αυτές λογίζονται και ως εσωκομματικές - δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Ν.Μ.

Ενοχλήθηκαν

Η κινητικότητα του Δήμου Λέσβου στα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας έχει ενοχλήσει τα μάλα κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες του κλάδου. Τι, αλήθεια, τους απασχολεί; Ότι θα χάσουν την αποκλειστικότητα ή ότι θα αποκτήσει λόγο στα ζητήματα της αρμοδιότητάς τους άλλος ένας θεσμικός φορέας; Το ζητούμενο και αυτό που πρέπει να απασχολεί όλους τους εμπλεκομένους, είναι πώς θα προωθηθούν τα θέματα της αγροτικής οικονομίας του νησιού, που και πολύ κόσμο απασχολούν, και παίζουν καθοριστικό ρόλο στο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων του.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey