Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56

Μετατέθηκαν τα εγκαίνια
Για τις αρχές Ιουλίου μετατίθενται τα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων στο ΙΚΑ Μυτιλήνης. Οι εργασίες καθυστέρησαν και καθώς το έργο δεν έχει ακόμη παραδοθεί, δόθηκε παράταση για μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως, ήδη ένα μεγάλο μέρος του έργου έχει ολοκληρωθεί και έχει αλλάξει την όψη των υγειονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά στα κτηριακά.
Πελ.Γ.

Τέτοια συγκυρία!

Μπέλλα φούρκα ήταν οι Λημνιοί, για το γεγονός ότι οι συσκέψεις «κλεισίματος» των έργων του Γ΄ Κ.Π.Σ., υπό τον περιφερειάρχη στη Μύρινα, προγραμματίστηκαν Τρίτη απόγευμα και Τετάρτη πρωί, στην «καρδιά» δηλαδή της προετοιμασίας αλλά και της ίδιας της κινητοποίησης του νησιού στην Αθήνα.
Θα άλλαζε κάτι αν γίνονταν λίγες μέρες μετά οι συσκέψεις;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Όχι μόνιμοι…

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης το απόγευμα της Τρίτης, μεταξύ άλλων εξήγησε και ποια είναι η περιβόητη τροπολογία, η οποία δεν ψηφίστηκε εξ αιτίας του κλεισίματος της Βουλής, εμποδίζοντας έτσι την έναρξη του προγράμματος πρόσληψης ανέργων στους δήμους.
Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, θα πρέπει να διασφαλιστεί νομοθετικά πως αυτοί που θα προσληφθούν μέσω του ΟΑΕΔ και θα δουλέψουν τρία χρόνια στους δήμους όλης της χώρας - σε 200 υπολογίζονται στο νομό Λέσβου - δε θα μονιμοποιηθούν στη συνέχεια.
Και επειδή, τουλάχιστον για τους νησιωτικούς δήμους, είναι γνωστό πως θα εξακολουθήσουν και μετά την τριετία να χρειάζονται τις υπηρεσίες τους, υποθέτουμε ότι η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ συμφωνεί με την τροπολογία και την αναμονή, απλά… για να μη χαλάσει το χατίρι τις κυβέρνησης.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Βομβαρδισμός επιστολών…

Τον τελευταίο καιρό, ξεφυλλίζοντας κανείς τον τοπικό Τύπο, διαπιστώνει ότι υπάρχει κυριολεκτικά… βομβαρδισμός επιστολών με ευχαριστίες και εκφράσεις θαυμασμού διαφόρων επιστολογράφων απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα, για τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ και την ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά.
Ο… βομβαρδισμός των επιστολών είναι σχεδόν καθημερινός, γεγονός που κάθε άλλο παρά περνά απαρατήρητος και σχολιάζεται ποικιλοτρόπως. Όχι τόσο για το περιεχόμενο των επιστολών - πανομοιότυπων όλων - που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι και αναμενόμενο, όσο για την ένταση και τη χρονική συγκυρία που εκδηλώθηκαν. Είναι φανερό ότι η Μονή και οι περί την ηγουμένη αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και μέσω των επιστολών αυτών να περάσουν σε αντεπίθεση, διαφοροποιώντας τη μέχρι τώρα τακτική τους, που ήθελε να μην ασχολούνται με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Γιατί αυτή η αλλαγή στάσης;

… και σαφέστατο μήνυμα!

Ίσως οι περί την ηγουμένη επανεκτίμησαν ότι η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός, ακόμα και για τις μοναστηριακές υποθέσεις, και γι’ αυτό μέσω της μορφής των «επιστολών πιστών» βρήκαν έμμεσο τρόπο αντιλόγου και υπεράσπισης. Το μήνυμα που επιχειρούν να στείλουν είναι σαφέστατο και έχει πολλούς αποδέκτες. «Κάτω τα χέρια απ’ τη Μονή και την ηγουμένη της» είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν και γι’ αυτό φρόντισαν να βρουν διαύλους επικοινωνίας, προφανώς με το αζημίωτο, μέσω τοπικών εφημερίδων που ξαφνικά (;) βρέθηκαν να παραχωρούν σελίδες ολόκληρες για τις ευχαριστήριες επιστολές και τις αγιογραφίες!
Το έργο αυτό, άλλωστε, το είχαμε δει και στο πρόσφατο παρελθόν, με περιώνυμους επιστολογράφους που είχαν αναλάβει εργολαβικά την αγιογραφία της ηγουμένης, όχι πάντα χωρίς ιδιοτέλεια.
Η επιστροφή σ’ αυτή την τακτική, μετά από τη σιωπή των τελευταία χρόνων και μάλιστα με τόσο οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, επιχειρεί στο όνομα της πίστης, αντί να ρίξει φως για να αναδειχθούν τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν ή μπορεί να συμβαίνουν, στοχεύει στο κουκούλωμα, στη λογική τού «πίστευε και μη ερεύνα»!
Τη λογική αυτή πράγματι κάποιοι πιστεύουν και ενστερνίζονται, όμως δεν είναι όλοι άδολοι και δυστυχώς αυτοί (ή αυτές) κινούν τα νήματα της επιστολογραφίας, που εδώ και μέρες βομβαρδίζει την κοινή γνώμη μέσω του τοπικού Τύπου. Κανείς δεν είναι αφελής για να πιστέψει ότι έτσι ξαφνικά προέκυψαν όλα αυτά τον τελευταίο καιρό. Οι υποβολείς ασφαλώς και έχουν το σκοπό τους, που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι είναι και... ιερός!
Μα.Μ.

Εξέπεσε σε… αντιπροσωπεία

Ο φόβος μειωμένης συμμετοχής, κυρίως απ’ το γεγονός ότι πρόκειται για εργάσιμη ημέρα και δύσκολα οι Λέσβιοι της Αθήνας θα μπορέσουν να πάρουν μέρος, άλλαξε τη μορφή του συλλαλητηρίου της προσεχούς Δευτέρας. Το οποίο, από συλλαλητήριο στην Αθήνα, εξέπεσε σε… διαμαρτυρία αντιπροσωπείας των φορέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Έτσι, αντί για τη μαζική κινητοποίηση που προγραμμάτιζαν αρχικά οι δικηγόροι και οι φορείς για το Εφετείο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης Εφετείου Βορείου Αιγαίου, το πρωί, στις 10.30΄ της 25ης Μαΐου «θα μεταβεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης αντιπροσωπεία με εκπροσώπους φορέων του νομού Λέσβου για να διατρανώσει το αίτημά μας για την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Θα συμμετάσχουν οι βουλευτές του νομού, ο νομάρχης Λέσβου, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχοι, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, εκπρόσωποι των λεσβιακών συλλόγων Αττικής και εκπρόσωποι απ’ όλους τους φορείς».
Μετά και απ’ αυτή την εξέλιξη, απορούμε γιατί αλήθεια κατηγορήθηκε το «Ε» από κάποιους δικηγόρους, όταν προ ημερών, με αφορμή σύσκεψη για τη μορφή των κινητοποιήσεων, προέβλεψε «παρωδία αγωνιστικότητας».
Να αναμένουμε κάποια απάντηση ή κι αυτή θα περάσει στο... ντούκου;!
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κουτοπονηριές

Εδώ και 30 χρόνια το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να χαρτογραφήσει σωστά τις αγροτικές εκτάσεις. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο δεν μπορεί να αποφασίσει ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι, με τα κριτήρια που το ίδιο έθεσε. Όποιος πιστεύει ότι το ελληνικό κράτος είναι τόσο ανίκανο, είναι πραγματικά αφελής. Η αλήθεια είναι ότι δε θέλει να κάνει αυτόν το διαχωρισμό γιατί θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα. Η έλλειψη ελαιοκομικού μητρώου έδινε επί χρόνια τη δυνατότητα να γίνονται πανωγραψίματα. Τώρα το υπουργείο αρνείται κάνει διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους υπολοίπους για να αποφύγει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος. Έτσι οι λίστες του υπουργείου πάνε κι έρχονται από την Αθήνα προς τις ενώσεις συνεταιρισμών και πάλι πίσω.
Μπροστά μας έχουμε το διαχρονικό μεγαλείο της κουτοπονηριάς του εκάστοτε πολιτικάντη.
Ν.Μ.

Μεγάλο ενδιαφέρον

Με ρυθμούς ανάπτυξης κατά 30% αυξάνονται ετησίως οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις, λέει πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας. Θα ήταν βέβαια χρήσιμο, εκτός από τις εκτάσεις που εντάσσονται κάθε χρόνο, να μετρηθούν και οι εκτάσεις που απεντάσσονται. Ιδιαίτερα έχει ενδιαφέρον να μετρηθεί τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, που δε θα επιτρέπεται η ανανέωση της συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η ραγδαία αύξηση των εκτάσεων που εντάσσεται στο πρόγραμμα δείχνει το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών, αλλά όλοι ξέρουμε ότι αυτό δεν αρκεί.
Ν.Μ.

Ακτοπλοΐα χωρίς λιμάνια

Δύο πλοία («Θεόφιλος» και «Ταξιάρχης») μέσα σε διάστημα τριών ημερών τράκαραν στο λιμάνι της Μύρινας. Η πρώτη αντίδραση σχετίζεται με την άποψη ότι φταίνε τα πλοία που είναι μεγάλης ηλικίας και η πλοιοκτήτρια εταιρεία που τα έχει ακόμα σε κίνηση. Πριν μερικές εβδομάδες, ένα από τα ταχύπλοα της ΝΕΛ είχε κι αυτό ένα μίνι ναυτικό ατύχημα σε λιμάνι των Κυκλάδων. Και στις τρεις περιπτώσεις, τα τρακαρίσματα συνδυαστήκαν με κακές καιρικές συνθήκες. Από τα γεγονότα, πάντως, φαίνεται ότι υπεύθυνα για τα ατυχήματα δεν είναι μόνο τα πλοία και οι πιθανές αδυναμίες τους. Εδώ είναι καθαρό ότι έχουμε να κάνουμε με ατυχήματα που είναι συνέπεια των απαράδεκτων λιμανιών που έχουν πολλά νησιά του Αιγαίου. Είναι κι αυτό ένα από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους νησιώτες, κι ας είναι ελάχιστοι αυτοί που καταδεικνύουν τη σημασία του. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά δυστυχώς η επίλυση έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Ν.Μ.

Άστραψαν και βρόντηξαν οι Μεσσήνιοι

Εννιά ευρώ ανά στρέμμα πήραν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας έναντι των 15 που πήραν οι Λέσβιοι και οι Ηρακλειώτες. Παρά το ότι διαθέτουν δικό τους άνθρωπο στο υπουργείο (βλ. γενικό γραμματέα, Κώστα Σκιαδά). Έτσι, η αντίδραση τους ήταν αναμενόμενη. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού τους τα έβαλε με την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί στον αγροτικό τομέα.
Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν περίμενε η Μεσσηνία να μην είναι στην πρώτη κατηγορία των αποζημιώσεων. Ας αισθανθούμε και εμείς ως Λέσβιοι παραγωγοί ότι, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά αυτή την ενίσχυση, δεν είμαστε απ’ τους χαμένους!
Ν.Μ.

Τι απέγιναν οι αποζημιώσεις του 2007

Πάει καιρός. Σχεδόν εννέα μήνες έχουν περάσει από τότε που οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έκαναν αιτήσεις στον ΕΛΓΑ, ζητώντας να πάρουν αποζημίωση για τη χαμένη σοδειά του 2007. Από τότε μέχρι σήμερα ούτε είδαμε ούτε ακούσαμε τίποτα νεώτερο. Να υποθέσουμε ότι με το νέο χρέος του ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις αυτές θα πληρωθούν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση; Ή μήπως αληθεύει ότι θα συμψηφιστούν με τις αποζημιώσεις του 2008;
Ν.Μ.

Υπάρχει μόνο η πρόθεση…

Με αφορμή προχθεσινό ρεπορτάζ μας για τις παραλίες της Κρατήγου, ο υπεύθυνος του προγράμματος Δημοτικών Συγκοινωνιών, Νικ. Αναστασίου, μας διευκρίνισε ότι είναι στις προθέσεις του δήμου να επεκτείνει τα δρομολόγια των δημοτικών συγκοινωνιών και στις παραλίες, όμως ακόμη δεν έχει προχωρήσει καμμιά διαδικασία στην κατεύθυνση αυτή. Εφόσον διεκπεραιωθούν τα διαδικαστικά ζητήματα που υπάρχουν, ενδεχομένως θα ξεκινήσει. Οι στάσεις που ήδη έχουν τοποθετηθεί έξω από τις καντίνες, ίσως να έχουν τοποθετηθεί από το Αστικό ΚΤΕΛ, που μπορεί αυτόνομα να επεκτείνει τα δρομολόγιά του.
Πελ.Γ.

Έτοιμη η Χαραμίδα

Μπορεί οι παραλίες της Κρατήγου να μην έχουν ακόμη καθαριστεί και διαμορφωθεί, όμως ήδη στη Χαραμίδα, εδώ και μέρες, έχουν γίνει εντυπωσιακές προσπάθειες. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Τ.Σ. Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης, πριν λίγες ημέρες οργανώθηκε «εξόρμηση», στην οποία πήραν μέρος 45 άτομα και καθάρισαν την παραλία από τα σκουπίδια και τα κλαδιά. Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες συντήρησης των αποδυτηρίων και των ντους και όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθεί και φέτος τους λουομένους η παραλία. Ανάλογες εργασίες έγιναν και με πρωτοβουλία του ιδιώτη που λειτουργεί την ταβέρνα στον Άγιο Ερμογένη.
Ομολογουμένως, σε τέτοιες προσπάθειες η συμβολή των εθελοντών είναι καθοριστική και αναντικατάστατη.
Πελ.Γ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey