Οι εξ ανατολών... γείτονες

30/10/2012 - 13:45

Στα Μούγλα και το Αϊδίνι εκλάπησαν κατά τις τελευταίες ημέρες έξι ιστιοφόρα και μια θαλαμηγός, προφανώς για να χρησιμοποιηθούν στη διακίνηση παράνομων μεταναστών, και δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία.

Κλοπές σκαφών με σκοπό τη μεταφορά μεταναστών, αλλά και συνεχείς συλλήψεις
Στα Μούγλα και το Αϊδίνι εκλάπησαν κατά τις τελευταίες ημέρες έξι ιστιοφόρα και μια θαλαμηγός, προφανώς για να χρησιμοποιηθούν στη διακίνηση παράνομων μεταναστών, και δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία. Ορισμένες εταιρείες προσέφεραν και 10.000 δολάρια σε όποιον βρει τα πλοία αυτά και διένειμαν τις φωτογραφίες των πλοίων και των κυβερνητών στην Αστυνομία, τη Στρατοχωροφυλακή και την Ακτοφυλακή, καθώς επίσης και στους διαχειριστές των μαρίνων.

Υπήρξε ισχυρισμός ότι θαλαμηγός με την ονομασία «Deep Blue» μήκους 14 μέτρων, που «εξαφανίστηκε» από το λιμάνι του Γκιοτσέκ μαζί με τον καπετάνιο, βρέθηκε από την Ελληνική Ακτοφυλακή κοντά στην Κεφαλονιά με 30 λαθρομετανάστες.

Στο μεταξύ, κατά μήκος των παραλίων του Αιγαίου, οι Αρχές συλλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά μετανάστες που προσπαθούν να βρουν τρόπο να περάσουν απέναντι στα ελληνικά νησιά. Προχθές, στην περιοχή τού Μεντερές (νότια της Σμύρνης) συνελήφθηκαν σε νυχτερινή επιχείρηση της Αστυνομίας, λίγο πριν επιβιβαστούν στα φουσκωτά, 195 μετανάστες, με πιθανό προορισμό τη Σάμο. Συνελήφθησαν επίσης 20 Τούρκοι που θεωρήθηκαν ύποπτοι στη διευκόλυνση μετακίνησης των μεταναστών. Κατά τη σύλληψή τους, έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι και έτσι αποφεύχθηκε τουλάχιστον μια ακόμη ναυτική τραγωδία, όπως συνέβη πριν έναν περίπου μήνα, οπότε έχασαν τη ζωή τους 43 άτομα, τα περισσότερα παιδιά.

Στα 70 εκατομμύρια ψυχές εκτιμά η Διεθνής Αμνηστία ότι ανέρχονται σήμερα οι μετανάστες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου που επιχειρούν να βρουν μια καλύτερη ζωή στη Δύση.



Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
Ανακοινώθηκαν οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μέσα στο 2013, το οποίο έχει οριστεί ως έτος με δράσεις σε εκπαίδευση, υγεία, τεχνολογική έρευνα, τομείς επιστημών, καθώς και πλήρους υλοποίησης της (τουρκικής) ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Μισθοί: Οι αυξήσεις αφορούν σε εργαζομένους στο Δημόσιο Τομέα, όσο και στον ιδιωτικό - με παράλληλη ισχύ σε όλες τις κλαδικές συμβάσεις, μετά από συμφωνία με τα Συνδικάτα Εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα.

Συντάξεις: Αυξήσεις θα δοθούν και στις συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό (3,5 - 5,1%), ενώ θα κλειδώσουν σίγουρα με την εφαρμογή του Νέου Φορολογικού Νόμου στον οποίο το Κτηματολόγιο θα έχει πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση σε όλη την επικράτεια, για όλα τα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., Φυσικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις, με εξαίρεση αποδήμους και διπλές υπηκοότητες (εφόσον αυτές έχουν δηλωθεί για πρότερη φορολόγηση).

Κατώτατος μισθός: Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,1%, ενώ αυξήσεις ανάλογα με τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού (5,32%) θα δοθούν σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Τα βεβαιωθέντα έσοδα φορολογίας ανέρχονται +1,8 δισ. λίρες, ενώ θα υπάρξει επιβάρυνση για πάνω από 2,7 δισ., τα οποία θα καλυφθούν από δαπάνες του επόμενου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην εθνοσυνέλευση.

Ανασκαφές στη Λαοδικεία (Ντένιζλι)
Εκτεταμένες ανασκαφές γίνονται τα τελευταία χρόνια στη Λαοδικεία (σημερινό Ντένιζλι) και σταδιακά έρχονται στο φως σπουδαία ευρήματα, καθώς αποκαλύπτεται η αρχαία αυτή πόλη, η σημαντικότερη μετά την Έφεσο στη Μ. Ασία κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Την περασμένη βδομάδα οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου Selan Cimsek, μελετώντας τα πεσμένα τείχη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο σεισμός που κατάστρεψε την πόλη το 300 μ.Χ., πρέπει να ήταν μεγέθους 7 με 7,5 ρίχτερ! Η Λαοδικεία ήταν η πρωτεύουσα της Φρυγίας, ιδρύθηκε απ’ το Σέλευκο και φέρει το όνομα της συζύγου του. Μετά το μεγάλο αυτό σεισμό το 300 μ.Χ. επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού, παρήκμασε και ύστερα από έναν άλλο σεισμό το 600 μ.Χ., πλέον εγκαταλείφθηκε.



Οι φίλαθλοι της Φενέρμπαχτσε τίμησαν το Λευτέρη Αντωνιάδη και στην Κύπρο
Ένα τεράστιο πανό με δυο εμβληματικές μορφές του τουρκικού και του κυπριακού ποδοσφαίρου τοποθέτησαν στις εξέδρες τού Γ.Σ.Π. της Λευκωσίας οι 1.400 Τουρκοκύπριοι φίλαθλοι που ταξίδεψαν μαζί με τη Φενέρμπαχτσε για το ματς κόντρα στην ΑΕΛ. Στη μία πλευρά υπήρχε ο «θρύλος» του τουρκικού συλλόγου και παίκτης και της ΑΕΚ, Λευτέρης Κιουτσούκ Αντωνιάδης, ο οποίος υπήρξε τέκνο της ελληνικής παροικίας της Κωνσταντινούπολης. Από την άλλη πλευρά ήταν ο Σεβίμ Εμπέογλου, επίσης σπουδαίος παίκτης της δεκαετίας τού ‘50, γεννημένος στη σήμερα τουρκική πλευρά της Κύπρου, ο οποίος έχει στεφθεί πρωταθλητής του νησιού με τη φανέλα τής ΑΕΛ!

Ανάμεσα στις δύο φωτογραφίες υπάρχει στα αγγλικά το εξής μήνυμα: «Το ποδόσφαιρο είναι ειρήνη και φιλία». Ο αγώνας της διοργάνωσης Europa League έγινε στις 25 Οκτωβρίου και το σκορ ήταν 0-1 για τους γηπεδούχους της Λεμεσού.



Πεσμένη φέτος στο Αϊβαλί η ζήτηση των σφαγίων τού Μπαϊράμ
Έμειναν τελικά απούλητα πολλά μικρά και μεγάλα ζώα που έφεραν στο Αϊβαλί παραγωγοί απ’ το Μπαλίκεσίρ, το Χαβράν, το Ίβριντι κ.α.. Το υπαίθριο παζάρι είχε στηθεί έξω απ’ την πόλη κοντά στο νεκροταφείο. Την παραμονή τού Μπαϊράμ (Αριφέ) οι τιμές κυμαίνονταν από 400 έως 1.000 λίρες για αρνιά, πρόβατα και κατσίκια, και από 3 ως 7 χιλ. λίρες για τα μοσχάρια. Τελικά διαψεύστηκαν οι ελπίδες των παραγωγών, αφού αναγκάζονταν να πουλήσουν από 200 έως 300 λίρες τα μικρά και από 2 έως 3 χιλ. λίρες τα μεγάλα ζώα. Η έλλειψη ενδιαφέροντος των καταναλωτών προς τα ζώντα ζώα της περιοχής δημιουργήθηκε λόγω αθρόων εισαγωγών που ήσαν φθηνότερα.

Η αύξηση των ζωοτροφών τους τελευταίους μήνες και η μη διάθεση των ζώων τους κατά την περίοδο τού Μπαϊράμ, όπως ήλπιζαν, οδηγεί σε απόγνωση τους Τούρκους κτηνοτρόφους.


 
«Σιωπηλό» εφεξής το παζάρι στην Μπουρχάνια
Η Δημοτική Αστυνομία της Μπουρχάνιας, με εγκύκλιό της που στηρίζεται στην υφιστάμενη νομοθεσία, απαγόρευσε τις φωνές και τη διαφήμιση της πραμάτειας των πωλητών στο παζάρι της πόλης! Ο ίδιος ο διευθυντής της Αστυνομίας επέβλεψε τη περασμένη βδομάδα την εφαρμογή της εγκυκλίου και έκανε συστάσεις να είναι κόσμιοι οι παζαρτζήδες, να μην ενοχλούν τους άλλους εμπόρους και τους πελάτες όταν διαλαλούν το εμπόρευμά τους.

Σύστησε ακόμη να συμπεριφέρνονται με καλοσύνη και λεπτότητα και… αν δε συμμορφωθούν, θα πέσουν μηνύσεις και πρόστιμα! Πάει, με τον εκσυγχρονισμό των γειτόνων, χάνουν τα παζάρια τους το ανατολίτικο στυλ.



Ολοένα και μειώνεται η παραγωγή κουκουναριού στην Πέργαμο
Κατά 58 εκατ. δολλάρια υπολογίζουν τη μείωση του εισοδήματός τους οι παραγωγοί κουκουναριών της Περγάμου τα επτά τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής οφείλεται στην ελλιπή καρποφορία που παρατηρείται, απ’ τα «κούφια», χωρίς περιεχόμενο, κουκουνάρια.

Στο οροπέδιο του Κόζακ στην Πέργαμο παράγεται το 80% του κουκουναριού στην Τουρκία. Υπάρχουν 20 χιλ. στρέμματα με κουκουναριές, απ’ την καλλιέργεια των οποίων επιβιώνουν οι 10.000 κάτοικοι των 16 χωριών της περιοχής. Υπολογίζεται ότι κάθε ώριμο δένδρο παράγει 2 με 3 κιλά καρπό. Βάσει των στοιχειών τού 2005, το εισόδημα απ’ τα κουκουνάρια απέφερε 50 εκατ. δολλάρια από εξαγωγές στο εξωτερικό και 15 από διάθεση στην ντόπια αγορά. Απ’ το έτος αυτό παρατηρείται αισθητή μείωση της παραγωγής.

Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αιγαίου εδώ και τρία χρόνια έχει εγκαταστήσει τρεις σταθμούς έρευνας και προς το παρόν τα συμπεράσματα των επιστημόνων εντοπίζουν το πρόβλημα στις κρατούσες κλιματικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, με τη διαχείριση της γύρης των κουκουναριών. Η μείωση της παραγωγής έχει επιφέρει αύξηση στην τιμή διάθεσης του προϊόντος, που απ’ τους παραγωγούς διατίθεται προς 80 λίρες στο κιλό και στη λιανική πουλιέται από 100 λίρες και πάνω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey