Οι εξ ανατολών... γείτονες

23/10/2012 - 14:29

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ο Δήμος και το Επιμελητήριο Αϊβαλιού διοργάνωσαν από 19 έως 21 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ της ελιάς και του λαδιού, που είναι και τα κυρίως παραγόμενα προϊόντα της περιοχής. Σε 12 χιλιάδες τόνους υπολογίζουν τη φετινή παραγωγή λαδιού του Αϊβαλιού.

Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιολάδου στο Αϊβαλί

Για όγδοη συνεχή χρονιά, ο Δήμος και το Επιμελητήριο Αϊβαλιού διοργάνωσαν από 19 έως 21 Οκτωβρίου το Φεστιβάλ της ελιάς και του λαδιού, που είναι και τα κυρίως παραγόμενα προϊόντα της περιοχής. Σε 12 χιλιάδες τόνους υπολογίζουν τη φετινή παραγωγή λαδιού του Αϊβαλιού. Αισιοδοξούν, παρά το πρόβλημα της ανομβρίας και του δάκου (όπως και σε μας) που πλήττει την παραγωγή. Από φέτος σταμάτησαν και στην περιοχή το Αϊβαλιού οι αεροψεκασμοί, συνεχίζονται όμως στα βόρεια του Νομού Μπαλίκεσιρ στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε συνέδριο για το λάδι απ’ το οποίο κυρίως προβλήθηκε το αίτημα των παραγωγών για περισσότερη υποστήριξη του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής, που είναι σήμερα δυσανάλογο με την τιμή διάθεσης. Το Σάββατο το μεσημέρι, στο πρότυπο αγρόκτημα του Ιμπραήμ στο χωριό Gümüşlü γιορτάστηκε η έναρξη στο λιομάζωμα, με παραδοσιακή μουσική, παρασκευή και μοίρασμα φαγητού (κισκέτς, με ρεβύθια και πιλάφι) και άλλα χάπενινγκ. Γινόταν επιτόπια επίδειξη διαφόρων σύγχρονων μηχανημάτων που αντικαθιστούν τις παραδοσιακές, με διαφόρων ειδών βενζινοκίνητες, ηλεκτροκίνητες κ.λπ. «ντέμπλες».

Επίσης υπήρχε ως εξάρτημα σε τρακτέρ ένας γιγάντιος μεταλλικός βραχίονας που αγκάλιαζε απ’ τον κορμό το λιόδενδρο και με τη δόνηση που προκαλούσε, έπεφταν οι ελιές στα απλωμένα δίχτυα. Χιλιάδες ντόπιο, αλλά και ξένοι επισκέπτες χάρηκαν τη βόλτα στο ελαιόκτημα του Ιμπραήμ και απόλαυσαν τη φθινοπωρινή λιακάδα με τις οικογένειες και τα παιδιά τους. Παράλληλα, απ’ την περασμένη Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία του Αϊβαλιού έχει στηθεί ένα υπαίθριο «χωριό», με εκθετήρια και πωλητήρια, όπου μπορεί να βρει κανείς, να δοκιμάσει και να αγοράσει οτιδήποτε σχετικό με την ελιά. Εκατοντάδες είδη τυποποιημένων λαδιών και ελιών, μηχανήματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα (από πυρήνα), μέχρι καλλυντικά, χειροτεχνήματα και κοσμήματα.

Χορηγοί τού Φεστιβάλ είναι οι μεγάλες τοπικές εταιρείες του κλάδου της ελιάς και του ελαιολάδου, όπως τα συγκροτήματα Komili, Kırlangıç, Tariş (συνεταιριστική) και άλλοι. Ειδικά το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην ελαιοβιομηχανία Komili, μια απ’ τις μεγαλύτερες της Τουρκίας, που γιορτάζει τα 135 χρόνια από την ίδρυσή της.

Το «χωριό» της ελιάς θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 27 Οκτωβρίου, για να το σεργιανίσουν και οι επισκέπτες που θα έλθουν στο Αϊβαλί κατά τις αργίες του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Ήδη, εκτός απ’ τους ντόπιους, χιλιάδες άλλοι επισκέπτες (ανάμεσά τους και λίγοι Μυτιληνιοί) περιηγήθηκαν το «χωριό» και βέβαια σημειώνεται μεγάλος τζίρος πωλήσεων απ’ τα προϊόντα που διατίθενται.

Αναρωτιέται κανείς γιατί κι εμείς, εδώ, στο κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγικό νησί της Ελλάδας, να μη γιορτάζουμε την ελιά και το ελαιόλαδο!

 

Σμύρνη, Κεμάλ Πασά
Ανακαλύφθηκαν θαυμάσια μωσαϊκά

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως θαυμάσια μωσαϊκά της ύστερης Ρωμαϊκής Περιόδου (4ος αιώνας μ.Χ.) στην πόλη Κεμάλ Πασά, 30 χλμ. περίπου βόρεια του κέντρου της Σμύρνης. Το Κεμάλ Πασά αποτελεί περιφερειακό δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Σμύρνης. Είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή χάρη στις βιομηχανίες και βιοτεχνίες που εγκατασταθήκαν εκεί, αλλά και απ’ την αγροτική παραγωγή του Νυμφαίου Όρους, Nif dagı σήμερα. «Νιφ», εξάλλου, λεγόταν η πόλη έως το 1924, οπότε μετονομάστηκε προς τιμή τού Κεμάλ Ατατούρκ, και η πλειονότητα των κατοίκων της ήταν Έλληνες.

Οι αρχαιολόγοι εντοπίζουν στην περιοχή τού Κεμάλ Πασά ευρήματα ακόμη και απ’ το 1500 π.Χ., γι’ αυτό και αποτελεί ελεγχόμενη ζώνη. Φέτος έγιναν 22 κανονικές ανασκαφές και αρκετές λαθραίες! Τα ως άνω μωσαϊκά βρέθηκαν τυχαία σε δοκιμαστική εδαφική έρευνα, για να δοθεί η άδεια ανέγερσης αποθήκης βιοτεχνίας. Εικάζεται ότι το δάπεδο, εμβαδού 57 τ.μ., είναι το αίθριο ρωμαϊκής οικίας (βίλα) 11 δωματίων, που ανήκε σε προύχοντα της περιοχής. Είναι σε άριστη κατάσταση και εξαιρετικής ποιότητας, εφάμιλλα των περίφημων μωσαϊκών απ’ την πόλη Ζεύγμα της ανατολικής Τουρκίας, τα οποία λόγω της κατασκευής του φράγματος στον Ευφράτη ποταμό, μεταφέρθηκαν στο Μουσείο τού Γκαζίαντεπ.




Ελιές ηλικίας 2.500 ετών στην Άσσο

Σε ανασκαφές που γίνονται στη Νεκρόπολη της γειτονικής μας Άσσου, αρχαίας πόλης της Μικράς Ασίας σχεδόν απέναντι απ’ το Μόλυβο, βρέθηκαν ελιές στη σαλαμούρα, ηλικίας κατά τους αρχαιολόγους 2.500 ετών. Βρέθηκε και ανοίχτηκε σαρκοφάγος απ’ τον 5ο αιώνα π.Χ., όπου εκτός απ’ τα συνήθη κτερίσματα, βρέθηκαν και δύο πήλινα δοχεία, το ένα με υπολείμματα τυριού και το άλλο με συρρικνωμένες (σχεδόν κουκούτσια πια) ελιές στην άλμη τους. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις παραδόσεις και τα ταφικά έθιμα, αλλά και αποτελεί σημαντική μαρτυρία για την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή και τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας.


Στο Ζωγράφειο
Ομαδική έκθεση «Λαβύρινθος 2012 - Σκιές και Σχήματα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Λαβύρινθος 2012 - Σκιές και Σχήματα», στην Αίθουσα Τελετών «Δημήτριος Φραγκόπουλος» του Ζωγράφειου Λυκείου της Κωνσταντινούπολης, το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012. 44 Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες παρουσίασαν τα έργα τους σε ένα μοναδικό κοινό, που όπως είπε και ένας από τους επιμελητές της έκθεσης το βράδυ των εγκαινίων, «όλοι ήταν Πολίτες και όχι Έλληνες ή Τούρκοι».
Στα εγκαίνια συνυπήρχαν αρμονικά το παρελθόν με το παρόν, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το ιστορικό Ζωγράφειο συνεχίζει να διασχίζει το χρόνο με το βλέμμα στο «αύριο». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου και θα είναι καθημερινά ανοιχτή από τις 2:00 μ.μ. έως τις 6:00 μ.μ..


Νέο σύγχρονο σφαγείο στο Αϊβαλί

Εγκαινιάστηκε προχθές και ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο σύγχρονο Δημοτικό Σφαγείο του Αϊβαλιού, το μόνο που λειτουργεί στην περιοχή του Αδραμυττινού Κόλπου με τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας.

Κατασκευάστηκε σε έκταση πέντε στρεμμάτων και κόστισε στο Δήμο 480 χιλ. λίρες (180 για απαλλοτρίωση οικοπέδου και 300 η ανέγερση). Υπολογίζεται να σφάζονται εκεί κατ’ έτος 4.000 μικρά και μεγάλα ζώα, αποφέροντας στο Δήμο έσοδα 110 χιλ. λιρών.

Εξειδικευμένοι κτηνίατροι επιβλέπουν τη σφαγή και ελέγχουν τα σφάγια για αρρώστιες, καθώς και τα μικροτσίπ που φέρουν στα αυτιά τους τα ζώα για να αποτρέπονται οι κλοπές. Το σφαγείο έχει εγκατάσταση διαχείρισης του αίματος των ζώων και βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων του. Τα εγκαίνια του σφαγείου επισπεύσθηκαν λόγω του Μπαϊράμ και μάλιστα κατά το τετραήμερο των γιορτών τα ζώα θα σφάζονται δωρεάν!


Τοπικά δημοψηφίσματα σε Ακτσάι, Γκιούρε και Ζέιτινλί

Οι τρεις αυτοί Δήμοι του Αδραμυττινού Κόλπου, σύμφωνα με την από 10/2/12 κυβερνητική εξαγγελία, προβλέπεται να καταργηθούν και να συνενωθούν υποχρεωτικά στο Αδραμύττι για να συναποτελέσουν το Μητροπολιτικό Δήμο του Αδραμυττίου. Η εξέλιξη αυτή βρίσκει αντίθετες τις τωρινές δημοτικές αρχές, οι οποίες με την υποστήριξη της αντιπολίτευσης (CHP, κεμαλιστές) κατέθεσαν, εν όψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου, εναλλακτική πρόταση να συνενωθούν με το Αλτίνολουκ και να αποτελέσουν ένα νέο, αυτοτελή και βιώσιμο δήμο. Προς τούτο, προχθές διενήργησαν άτυπο δημοψήφισμα για να τοποθετηθούν και οι δημότες στο ζήτημα. Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ του ΟΧΙ, δηλαδή να μην καταργηθούν οι σημερινοί Δήμοι.

Ειδικότερα:
Στο Ακτσάι (πληθυσμός 11.00 κάτοικοι) ΟΧΙ: 2761, ΝΑΙ: 45, Άκυρα: 10
Στο Ζέιτινλί (πληθυσμός 17.500 κάτοικοι) ΟΧΙ: 7.366, ΝΑΙ: 78, Άκυρα: 9
Στο Γκιούρε (πληθυσμός 4.000 κάτοικοι) ΟΧΙ: 1.538, ΝΑΙ: 47, Άκυρα: 1

Βεβαίως τα δημοψηφίσματα ήταν άτυπα και απ’ ό,τι φαίνεται οι περισσότεροι που έλαβαν μέρος και ψήφισαν, ανήκαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ελέγχουν αυτούς τους Δήμους. Ο πιο δυναμικός απ’ τους διαμαρτυρομένους είναι ο δήμαρχος του Ακτσάι, Τζαΐντ Ινσέογλου, ο οποίος πέραν των άλλων κινητοποιήσεων, απείλησε και με επ’ αόριστο κλείσιμο των υπηρεσιών του Δημαρχείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey