Οι εξ ανατολών... γείτονες

16/10/2012 - 14:32

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, καθορίστηκε εξαήμερη η φετινή αργία της Εορτής των Θυσιών (Kurban Bayramı).

Εξαήμερη η αργία της Εορτής των Θυσιών (Κουρμπάν Μπαϊράμ)
Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, καθορίστηκε εξαήμερη η φετινή αργία της Εορτής των Θυσιών (Kurban Bayramı). Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η ημιαργία της παραμονής Τετάρτη 24 Οκτωβρίου επεκτείνεται σε όλη την ημέρα, ενώ προστίθεται στο τέλος και η αργία της Εθνικής Εορτής (Ανακήρυξη της Δημοκρατίας), Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Κατόπιν τούτου, σχολεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση της κυβέρνησης, τα κοινωνικά βοηθήματα και οι συντάξεις, που είναι πληρωτέες κατά τις ημέρες των αργιών, θα προπληρωθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Τα διόδια θα είναι ελεύθερα από το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, ενώ τα δημοτικά λεωφορεία και λοιπά μέσα μεταφοράς, από τις 25 Οκτωβρίου. Εκατομμύρια αρνιά θα σφάξουν σ’ όλη τη χώρα, όπως απαιτεί η μουσουλμανική παράδοση, σε ανάμνηση της θυσίας τού Αβραάμ (Ιμπραήμ).

Οι πολλές συνεχόμενες αργίες δίνουν τη δυνατότητα για ταξίδια αναψυχής. Υπάρχει εκτίμηση πως με την ευκαιρία τού Μπαϊράμ θα έλθουν ίσως και 2.000 Τούρκοι επισκέπτες στο νησί μας. «Ίνσαλα», που λένε και οι γείτονες, να δει μια «άσπρη» μέρα ο τουρισμός μας, τώρα στα τελειώματα της σαιζόν!



Απ’ το Αϊβαλί:

Αγώνες βάδην ταχυδρόμων: Στο Αϊβαλί θα γίνουν φέτος, στις 20 Οκτωβρίου, οι αγώνες βάδην των ταχυδρομικών διανομέων όλης της Τουρκίας. Πρόκειται για διαδρομή 5.000 μέτρων που διέρχεται απ’ τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Οι ταχυδρόμοι είναι ντυμένοι με τη στολή της υπηρεσίας και γίνονται διάφορα χάπενινγκ κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι νικητές θα πάρουν μέρος στους Βαλκανικούς Αγώνες Βάδην Ταχυδρόμων, που φέτος θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου στον Τσεσμέ.

Ενστάσεις για την τροποποίηση του Φυσικού Πάρκου Αϊβαλί: Η σκουρόχρωμη περιοχή του χάρτη έχει κηρυχθεί εδώ και χρόνια «Μνημείο - Πάρκο της Φύσης», είναι φυτεμένη με πεύκα και ελιές και διέπεται από ειδικό καθεστώς προστασίας, ειδικών όρων δόμησης και χρήσεων γης. Τελευταία (25/9/12) το αρμόδιο κρατικό συμβούλιο που εδρεύει στο Μπαλίκεσιρ, τροποποίησε κάποιες απ’ τις διατάξεις της κήρυξης, ώστε να εναρμονισθεί η κατασκευή και λειτουργία εντός της προστατευμένης περιοχής αιολικών πάρκων (ανεμογεννήτριες). Η τροποποίηση αυτή έγινε ύστερα από αίτημα της εταιρείαςWind Power Generation, που έχει ήδη πάρει άδεια για εγκατάσταση στη περιοχή 24 ανεμογεννητριών ισχύος 30 MW. Ο δήμαρχος, ωστόσο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις των Μοσχονησίων, αντέδρασαν στην τροποποίηση και προαναγγέλλουν προσφυγή σε ένδικα μέσα και κινητοποιήσεις.



Απ’ το Αδραμύττι

Αλλαγή «φρουράς» στο Δήμο;: Ο δήμαρχος Αδραμυττίου, Τουντσάι Κιλίτς, κατηγορήθηκε για παράβαση καθηκόντων σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της δημοτικής εταιρείας BEL-ED, παραπέμφθηκε να δικαστεί και απ’ την ανάκριση κρίθηκε προφυλακιστέος. Μετά τη σύλληψη και προσωρινή φυλάκιση, ήδη απ’ την περασμένη βδομάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης συνεδρίασε «κεκλεισμένων των θυρών» και ύστερα από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες όρισε το Φατίχ Τζαλάρ ως αναπληρωτή δήμαρχο. Ο νέος δημοτικός άρχοντας προέρχεται από το ΜΗΡ (το εθνικιστικό κόμμα, όπως και ο Κιλίτς) και θα ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου για όσο καιρό παραμείνει κρατούμενος ο δήμαρχος.

Άρχισε η συγκομιδή της ελιάς: Γύρω στους 20.000 τόνους λαδιού αναμένεται η φετινή παραγωγή στην περιοχή του κόλπου του Αδραμυττίου, δηλαδή το 10% της συνολικής παραγωγής της Τουρκίας. Ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα ελαιοτριβεία και αυτή την εποχή δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα πρώτα λάδια, τα «αγουρόλαδα», διεκδικώντας υψηλότερες τιμές. Υπολογίζεται ότι η τιμή του λίτρου θα πιάσει ακόμη και τις 20 λίρες το κιλό για λάδι που εκθλίβεται από οκτώ κιλά ελιές, ενώ για αγουρόλαδα με αναλογία 4,5 κιλά ελιές/ένα λίτρο λάδι, η τιμή ανάλογα και με την οξύτητα θα πάει στις έξι με εννιά λίρες. Παρ’ όλο που και απέναντι οι βροχές ήταν λίγες, γενικά αναμένεται φέτος μαξουλοχρονιά.



Γάλα και ξηροί καρποί στα σχολεία τού Δικελί
Ο Δήμος Δικελί σύναψε σύμβαση με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό τού Τίρε (νότια της Σμύρνης) για εφοδιασμό του με νωπό παστεριωμένο γάλα και ξηρούς καρπούς (μύγδαλα, φουντούκια κ.ά.), που θα διανέμει δωρεάν στους μαθητές και στους δάσκαλους των σχολείων του. Το γάλα θα διατίθεται σε αεροστεγή συσκευασία 200 γραμμ. και θα διανέμεται τρεις φορές τη βδομάδα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Οσμάν Οζγκιουβέν, έτσι υποστηρίζεται η ντόπια αγροτική παραγωγή, ενώ εξασφαλίζονται υψηλής ποιότητας προϊόντα για τη νέα γενιά!



Πρωτοβουλία του δημάρχου Περγάμου
Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ψηφισθεί απ’ την Τουρκική Βουλή ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας, στον οποίον θα επέλθουν, ως φαίνεται, αλλαγές στα όρια των νομών και δήμων, ενώ θα καταργούνται με τις υποχρεωτικές συνενώσεις οι κοινότητες (τα μουχταρλίκια). Ο δήμαρχος Περγάμου, Μεχμέτ Γκιονέντς, ξεκίνησε μία προσπάθεια να αποσχισθεί απ’ το Νομό Σμύρνης, όπου ανήκει τώρα, και να αποτελέσει νέο αυτόνομο νομό. Προς τούτο, συνοδευόμενος απ’ τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Περγάμου, τους επικεφαλής των οργανώσεων των δύο μεγάλων κομμάτων της πόλης (ΑΚΡ τού Ερντογάν και CHP, κεμαλικό) και εκπροσώπους άλλων μαζικών φορέων, επισκέπτεται τις δημοτικές αρχές γειτονικών στην Πέργαμο πόλεων, για να εκθέσει τα επιχειρήματά του που αφορούν στην πρωτοβουλία που ανέλαβε. Οι Δήμοι Αϊβαλί και Γκιομέτς, που ανήκουν στο Νομό Μπαλίκεσιρ, καθώς και οι Δήμοι Κινίκ, Δικελί και Σόμα, που ανήκουν στο Νομό Σμύρνης και Μαγνησίας, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρόταση της Περγάμου.


Οι Περγαμηνοί στο Δικελί επιδεικνύουν το χάρτη με τα όρια του νέου νομού που προτείνουν να συσταθεί. Η πρότασή τους είναι να περιλαμβάνει την ακτή στο Αιγαίο απ’ το Αϊβαλί - Γκομέτς ίσαμε το Τσανταρλί, και στο βάθος (ανατολικά) ίσαμε το Κινίκ και το Σόμα

Τουριστικός προσανατολισμός της Χίου προς Ανατολάς
Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες του Επιμελητηρίου Χίου (θα διαθέσει περίπου 3.000 ευρώ και θα αναζητήσει παράλληλα χορηγούς), αλλά και το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης έλευσης Τούρκων τουριστών στο νησί (κατά 270% σε σχέση με το 2008), σε συνδυασμό με τη μείωση των προερχομένων από ευρωπαϊκές χώρες, οδήγησαν στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου να δώσει έμφαση στην προώθηση του τοπικού τουριστικού προϊόντος μόνο στην αγορά της Τουρκίας. Την παρουσίαση της πρότασης του Επιμελητηρίου έκανε ο Δημήτρης Κιτριλάκης και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκπόνηση μελέτης μέσω της απάντησης σχετικού ερωτηματολογίου από Τούρκους τουρίστες, τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και την παροχή σεμιναριακής εκπαίδευσης στην εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας, ενώ λόγω… πατριωτικών - προφανώς - ενστάσεων απορρίφθηκε η πρόταση για τη δημιουργία φυλλαδίου το οποίο θα απεικόνιζε τα οθωμανικά μνημεία! Βεβαίως υπήρξαν και αρκετοί σύμβουλοι, αλλά και απλά μέλη του Επιμελητηρίου, που διαφώνησαν με το να επικεντρωθεί η τουριστική προβολή μόνο στην Τουρκία, θέτοντας ως επιχείρημα τις λίγες διανυκτερεύσεις των Τούρκων επισκεπτών στο νησί.



Τουριστικός Οδηγός Σμύρνης στα ελληνικά
«Πριγκίπισσα του Αιγαίου», το δυτικότερο σημείο της Ανατολής, ή η ανατολή της Δύσης. Έτσι τιτλοφορείται ο τουριστικός οδηγός που εξέδωσε ο Δήμος τού Κονάκ (του κέντρου της Σμύρνης) για τους επισκέπτες της πόλης. Ο εξάγλωσσος οδηγός (και στα ελληνικά) διανέμεται δωρεάν. Περιλαμβάνει το χάρτη της πόλης με τα αξιοθέατα, τζαμιά, εκκλησίες, μουσεία κ.λπ., και δίνει έμφαση στα 2.500 χρόνια ιστορίας της πόλης, όπου, όπως προβάλλουν: «σταυρός και ημισέληνος, παράδοση και νεωτερικότητα, παρελθόν και μέλλον, συναντιούνται αρμονικά»!



Ιστορική ετυμηγορία καταδικάζει αστυνομικούς για το θάνατο ακτιβιστή
Διεθνής Αμνηστία, τα καλά νέα

H απόφαση που καταδικάζει σε φυλάκιση τους δύο φρουρούς και το διευθυντή της φυλακής, όπου τον Οκτώβριο του 2008 είχε βασανιστεί και θανατωθεί, σε ηλικία 29 χρονών μόλις, ο αριστερός ακτιβιστής Engin Çeber, θεωρείται από τη Διεθνή Αμνηστία ως ιστορική στιγμή για τη Δικαιοσύνη στη χώρα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η σπανιότητα της παραπομπής αστυνομικών. Ο Engin Çeber θανατώθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση εξ αιτίας της συμμετοχής του σε διαμαρτυρία ενάντια στον πυροβολισμό ενός άλλου ακτιβιστή από αστυνομικό. Δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν σε επταετή και διετή φυλάκιση για το βασανισμό τού Çeber και δύο ακόμη κρατουμένων.

Αξιοσημείωτη, πάντως, πέρα από τις ποινές των αστυνομικών, είναι η καταδίκη του διευθυντή της φυλακής, καθώς επίσης και του γιατρού της φυλακής, λόγω παραποίησης εγγράφων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey