Οι εξ ανατολών... γείτονες

09/10/2012 - 15:22

Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις αφίξεις επισκεπτών απ’ τη Μυτιλήνη στο λιμάνι του Αϊβαλί. Η μείωση είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Χασάν - Μπουλέντ Τουρκοζέν.

Ειδήσεις από το Αϊβαλί

- Σημαντική μείωση των αφίξεων από τη Μυτιλήνη
Κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2012, καταγράφηκε σημαντική μείωση στις αφίξεις επισκεπτών απ’ τη Μυτιλήνη στο λιμάνι του Αϊβαλί. Η μείωση είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα και ήταν αναμενόμενη, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Χασάν - Μπουλέντ Τουρκοζέν. Οι περσινές αφίξεις ήταν 51.568, ενώ φέτος περιορίστηκαν στα 30.207 άτομα. Απ’ αυτούς, οι 19.350 (συν 579 αυτοκίνητα και 18 λεωφορεία) διακινήθηκαν με τα πλοία της εταιρείας Jale, ενώ με τα πλοία τής TurYol, 10.857 επιβάτες και 293 αυτοκίνητα. Το 80% των επισκεπτών ήταν έλληνες και το 20% ξένοι. Πάντως ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις επενδύσεις που ο Δήμος πραγματοποίησε για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Τελωνείου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και εκτίμησε ότι ο στόχος των 50.000 αφίξεων επισκεπτών στο λιμάνι του Αϊβαλιού είναι εφικτός.

- Τριήμερο Περιβαλλοντικό Συνέδριο με συμμετοχές και απ’ τη Λέσβο
Τέλος αυτής της εβδομάδας (12, 13 και 14 Οκτωβρίου) η Ένωση των Δήμων για την προστασία των βουνών Καζ-νταγ και Μάνδρα διοργανώνει στο Αϊβαλί (Πολιτιστικό Κέντρο «Ισμέτ Ινονού» - Παλιά Πυροσβεστική) συνάντηση αφιερωμένη στα προβλήματα από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ορυχείων στα βουνά αυτά και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να προληφθεί περαιτέρω υποβάθμιση της όλης περιοχής. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Μιχάλης Μπάκας (συντονιστής του κόμματος των Οικολόγων στη Λέσβο), ο Ερντάλ Γκιουμούς (υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας.

Και ειδήσεις από τη Σμύρνη

- 18η Έκθεση Yapi Turkeybuild İzmir  
Πραγματοποιείται από 11 έως 14 Οκτωβρίου, στο γνωστό μας «Φουάρ», Εκθεσιακό Κέντρο «Izmir International Fair Center» στη Σμύρνη, έκθεση για την οικοδομική δραστηριότητα. Συμμετέχουν πάνω από 350 εκθέτες, ανάμεσά τους και ελληνικές επιχειρήσεις, του κατασκευαστικού κλάδου. Με βάση τα περυσινά δεδομένα, αναμένεται οι (θεματικοί) επισκέπτες να ξεπεράσουν τους 30.000.

Η Έκθεση αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γεγονός του κατασκευαστικού τομέα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια 30% ετήσια αύξηση, λόγω των μεγάλων κατασκευαστικών projects που πραγματοποιούνται στα παράλια του Αιγαίου (έργα υποδομής, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, οικιστικές μονάδες, μαρίνες).

- Σχεδόν δυο εκατομμύρια επισκέπτες
Κατά το τελευταίο οκτάμηνο (Ιανουάριος - Αύγουστος) εισήλθαν για να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης 2.168.000 επισκέπτες. Και εισπράχθηκαν από τα εισιτήρια 6,3 εκατ. λίρες, αριθμοί ρεκόρ για τα δεδομένα τους. Βεβαίως την πρωτιά με 1,3 εκατομμύριο επισκέπτες έχει ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου και έπεται η Πέργαμος. Ειδικά για την Έφεσο, με την εξαγγελθείσα κατασκευή καναλιού που θα τη συνδέει με τη θάλασσα, όπου και τα κρουαζιερόπλοια, εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει «έκρηξη» τουρισμού στην περιοχή.

43 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες στο Σισμανόγλειο Μέγαρο     
Από τις 4 έως τις 27 Οκτωβρίου 2012, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο τα έργα 43 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν ως αφετηρία τους τη Θεσσαλονίκη. Οι συντελεστές της έκθεσης επέλεξαν τον τίτλο «Εξωστρέφεια», έναν όρο που αποδίδει μια πραγματική τάση που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία: Είναι οι νέοι άνθρωποι που αντιστέκονται στο κλίμα της παραίτησης που υποθάλπει η οικονομική κρίση, είναι αυτοί που απαντούν στον αρνητισμό με δημιουργία, που δεν κλείνονται στον εαυτό τους, αλλά ανοίγονται στον κόσμο και στις ευκαιρίες που προσφέρονται.



Δωρεάν μαθήματα τουρκικής γλώσσας
Η Περιφέρεια Αττικής - Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων, διοργανώνουν πεντάμηνο πρόγραμμα εκμάθησης τουρκικής γλώσσας σε δυο επίπεδα, δηλαδή: Στοιχειώδης Γνώση και Βασική Γνώση, με περισσότερη σημασία στη Γραμματική. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε απόρους, ανέργους, πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και οικονομικά ασθενέστερους. Μήπως θα έπρεπε και σε μας εδώ κάποιος (ας πούμε το Επιμελητήριο) να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία το χειμώνα, ώστε να παρακολουθήσουν ταχύρρυθμα μαθήματα τουρκικής γλώσσας οι μαγαζάτορες και το προσωπικό τους; Στις απέναντί μας πόλεις, τα Επιμελητήρια Αϊβαλιού, Περγάμου κ.ά. το έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και συνεχίζουν και φέτος. Επίσης απ’ την περασμένη βδομάδα άνοιξε καινούργιο φροντιστήριο στο Αδραμύττι, στο οποίο διδάσκονται ως ξένη γλώσσα και τα ελληνικά.

Και μια έκθεση   
Έκθεση-παρουσίαση, με τίτλο «Κάποτε στη Σμύρνη» (Bir zamanlar İzmir’de) διοργανώνεται από 12 έως 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Το εκθεσιακό υλικό αποτελείται απ’ τη συλλογή καρτ-ποστάλ εποχής της Σμύρνης, του Ιταλού συλλέκτη Ορλάντο Κάρλο Καλούμενο. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα μιλήσουν ο Ρωμιός της Πόλης Άρης Τσόκωνας με θέμα «Σμύρνη, το διαμάντι της Ιωνίας» και ο Ζαχαρίας Μιλτάνογλου για το «γιανγκίνι», τη μεγάλη πυρκαγιά τού 1922.



Σε μπελάδες ο δήμαρχος Αδραμυττίου   
Ο δήμαρχος Αδραμυττίου, Τουνζάι Κιλίτς, μαζί με άλλα 26 άτομα κατηγορείται για ατασθαλίες στη διαχείριση της δημοτικής επιχείρησης BEL-AD, για μη διενέργεια νομότυπων μειοδοτικών διαγωνισμών κ.ά., που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων του. Από τις 2 Οκτωβρίου έως σήμερα οι δικαστικές αρχές διενεργούν ανακρίσεις βάσει των οποίων αφέθησαν ελεύθεροι οι περισσότεροι που κατηγορούνται, ενώ εννέα (μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος) παραπέμπονται σε δίκη. Πάντως, παρά τη δυσπιστία που και στην Τουρκία είναι διάχυτη (όπως και εδώ) για τους διαχειριζόμενους τα «κοινά», η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών μιλά για σκευωρία σε βάρος του δημάρχου, που έχει να κάνει με τη δημοφιλία του (διανύει την τρίτη θητεία του στο αξίωμα, μολονότι προέρχεται από το μικρό κόμμα ΜΗΡ - Εθνικιστές). Κατά την ημέρα της προσαγωγής του στα δικαστήρια, πάνω από 500 δημότες πραγματοποίησαν δημόσια διαμαρτυρία. Να μη λησμονούμε ότι σε ένα χρόνο περίπου από τώρα, απέναντι διεξάγονται δημοτικές εκλογές!



Ξεπέρασε κάθε όριο η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Αλίαγα
Με ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Σμύρνης τού ΜΗΡ (Εθνικιστές) Αχμέτ Κενάν Τανρίκουλου αναφέρεται με τα μελανότερα χρώματα στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προέρχεται απ’ τη λειτουργία των σωρευμένων βιομηχανιών στο Αλίαγα. Η ρύπανση του αέρα, ειδικότερα τις τελευταίες 15 μέρες, αναφέρει ο βουλευτής, έφτασε να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων. Από το 2007, ρωτά ο βουλευτής, ποιες προσπάθειες έγιναν για να περιορισθεί η ρύπανση και ποια τα αποτελέσματά τους, δεδομένου ότι στατιστικές έρευνες που επικαλείται, καταγράφουν αύξηση του καρκίνου στην περιοχή;

Η βαριά βιομηχανία στο Αλίαγα, με εργοστάσια, χαλυβουργεία, διυλιστήρια και πετροχημικές εγκαταστάσεις, δημιουργεί ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης, που καλύπτει την περιοχή και μεταφέρεται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου στις γύρω πόλεις (Σμύρνη, Μαινεμένη, Μαγνησία, Καράμπουρουν κ.λπ.). Όταν μάλιστα λειτουργήσει και το νέο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, που τώρα ετοιμάζεται και θα καίει κακής ποιότητας φθηνό λιθάνθρακα, η ατμοσφαιρική ρύπανση (και όχι μόνο) εκτιμάται ότι θα είναι ανεξέλεγκτη. Να επισημανθεί εδώ ότι η πόλη της Μυτιλήνης σε ευθεία γραμμή απέχει λιγότερο από 15 χιλιόμετρα από το Αλίαγα!



Η Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής Χάλκης     
Σε εκτενές αφιέρωμά της η κυριακάτικη «Χουριέτ» αναφέρεται στη Βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία χαρακτηρίζει ανεκτίμητης αξίας θησαυρό για τη χώρα! Και καταλήγει στην πρόταση ότι επιβάλλεται να προστατευθεί η Βιβλιοθήκη και να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να γίνει το συντομότερο δυνατό η ψηφιοποίησή της, ώστε να μπορέσει η γνώση να γίνει κτήμα όλων. Μεταξύ άλλων, στη Βιβλιοθήκη της Χάλκης φυλάσσονται και 300 περίπου χειρόγραφα βιβλία, κάποια απ’ τα οποία χρονολογούνται απ’ τον 8ο αιώνα, τότε που κτίστηκε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στο νησί. Τα περισσότερα βιβλία είναι θρησκευτικού, φιλοσοφικού και φιλολογικού περιεχομένου. Απ’ τα κειμήλια που κοσμούν τη Βιβλιοθήκη και την καθιστούν μοναδική στην Τουρκία, είναι η έκδοση των κωμωδιών του Αριστοφάνη απ’ το 1484 και τα Ευαγγέλια στην αρχαία ελληνική, λατινική και εβραϊκή γλώσσα.

Επίκεινται και εκλογές
Εν όψει λοιπόν των επόμενων δημοτικών εκλογών, που θα γίνουν ένα χρόνο νωρίτερα λόγω της επικείμενης ψήφισης απ’ τη Βουλή του νέου χάρτη (τύπου του δικού μας «Καλλικράτη») της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρχισαν από τώρα συζητήσεις και διεργασίες στα κόμματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, λένε πολλοί, εντάσσεται και η δίωξη του δημάρχου Αδραμυτίου! Ο Τζαχίντ Ιντσέογλου, δήμαρχος του Ακτσάι, το οποίο φέρεται να επανασυνενώνεται με το Αδραμύττι, ηγείται πρωτοβουλίας συνένωσης δήμων του Αδραμυττινού Κόλπου (Ακτσάι, Ζέιτινλι, Γκιουρέ και Αλτινολούκ), εξ ου ως φαίνεται και η πρωτοβουλία του για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Στο Αϊβαλί, όπως όλα δείχνουν, το παιχνίδι θα παιχτεί μεταξύ δύο φίλων, του σημερινού δήμαρχου, Χασάν - Μπουλέντ Τουρκοζέν, και του προέδρου του Επιμελητηρίου, Ραχμί Γκεντσέλ. Ανήκουν και οι δύο στο ίδιο κόμμα (το κεμαλικό CHP), οπότε ο ένας εκ των δύο ή θα αποσυρθεί απ’ τη διεκδίκηση του χρίσματος, ή θα αναζητήσει «στέγη» σε άλλο «μικρό» κόμμα ως υποψήφιός του. Βάσει του εκλογικού νόμου στην Τουρκία, δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι δήμαρχοι, πρέπει απαραιτήτως να έχουν το χρίσμα κάποιου πολιτικού κόμματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey