Τα Δηκτικά

01/07/2012 - 05:56
Περίπου 25 μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα γραφεία της ΔΑΠ στη Μυτιλήνη και συζήτησαν για τις εκλογές ανάδειξης νέων οργάνων στην ΟΝΝΕΔ
Το γεγονός…
Περίπου 25 μέλη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στα γραφεία της ΔΑΠ στη Μυτιλήνη και συζήτησαν για τις εκλογές ανάδειξης νέων οργάνων στην ΟΝΝΕΔ, στα μέσα Μαρτίου, παρόντος του Κώστα Χατζή, του μοναδικού έως τώρα υποψηφίου για την προεδρία. Παρών ήταν και ο απερχόμενος πρόεδρος και μοναδικός εκ νέου υποψήφιος για την ΟΝΝΕΔ στη Λέσβο, Γιώργος Βογιατζής.
Στη συνάντηση, δίχως - όπως ανέφεραν μετέχοντες - να έχουν προσκληθεί, συμμετείχαν δύο μέλη της ΔΑΠ και τέσσερις ΟΝΝΕΔίτες απ’ την πόλη της Μυτιλήνης, οι οποίοι συγκρούστηκαν λεκτικά με κάποια στελέχη, όπως ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Παραδέλλης, με τα οποία κι έφτασαν στο σημείο να «αγκαλιαστούν», έως ότου να τους χωρίσουν οι ψυχραιμότεροι.

… και η διάψευση
Χθες, η ΟΝΝΕΔ Λέσβου, με ανακοίνωσή της για το θέμα και τη δημοσιότητα που πήρε, διέψευσε την έκταση των επεισοδίων όπως παρουσιάστηκαν από μερίδα του Τύπου και τονίζει, πως «στα πλαίσια προκαθορισμένης “ιδιωτικής” συνάντησης, διεξήχθη μια δημοκρατική και γόνιμη συζήτηση μεταξύ μελών της ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. και μελών της ΟΝΝΕΔ. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν και άτομα που δεν είχαν καμμία σχέση με τις δύο παρατάξεις και η παρουσία τους, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, είχε σκοπό τον προπηλακισμό και το διασυρμό κομματικών στελεχών. Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου ουδεμία σχέση είχε και δεν ενεπλάκη στο εν λόγω γεγονός. Το θεωρεί λήξαν και καταδικάζει τέτοιου είδους πράξεις που δεν έχουν καμμία σχέση με την ιστορία και τη δράση της.».
Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λέσβου, Γιώργος Βογιατζής, που επιπρόσθετα ανέφερε ότι η αντιπαράθεση που υπήρξε κινήθηκε αποκλειστικά σε προσωπικό επίπεδο και δεν ήταν πολιτική. Άλλωστε, με δεδομένο ότι και τοπικά, και κεντρικά, οι διεκδικητές της προεδρίας είναι μέχρι στιγμής… ένας, θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι είχαν να μοιράσουν εσωκομματικά όσοι «αγκαλιάστηκαν» διαφωνώντας.
ΜΑΡ.ΠΛ.
Αν το ‘ξερε…

Κοινωνό τού πάθους του για να γίνει το Ναυτικό Μουσείο Πλωμαρίου έκανε στην πολύωρη σύσκεψη της Παρασκευής ο Νίκος Σηφουνάκης το δήμαρχο Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη. Ο οποίος, βλέποντας την αποφασιστικότητα του υφυπουργού να δρομολογήσει το έργο, έδειχνε έως και μετανιωμένος που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριζε τα κυβερνητικά της Ν.Δ. - βλέπε Παυλίδη, Καμμένο - προσδοκώντας να κάνουν το έργο.
«Και τίποτε να μη γίνει», έλεγε μετά σε κλειστό κύκλο ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης, πιστεύοντας ότι δε θα διαρρεύσει η άποψή του, «γιατί είναι πράγματι πολύ δύσκολο να βρεθούν πλέον τόσο μεγάλα κονδύλια, εγώ πείστηκα πια ότι μόνο ο Νίκος Σηφουνάκης μπορεί και θέλει να προσπαθήσει για το Ναυτικό μας Μουσείο. Κι αυτό αρκεί γιατί ξέρω πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει ο στόχος, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που μόνο αόριστες υποσχέσεις ήταν.»
ΜΑΡ.ΠΛ.

Για το εκκοκκιστήριο…
Εντυπωσιασμένοι από τους χώρους και τον εξοπλισμό του εκκοκκιστηρίου της ΕΑΣ Λήμνου έμειναν ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης και ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους, με το νέο προεδρείο της ΕΑΣ, στους χώρους του παλιού βιομηχανικού κτηριακού συγκροτήματος.
Ο νέος πρόεδρος, Σάββας Βαρελτζής, ζήτησε από τον κ. Σηφουνάκη να προχωρήσει στη χρηματοδότηση μελέτης για τη μετατροπή του χώρου σε Μουσείο Βάμβακος, για το οποίο και πήρε θετική απάντηση από τον υφυπουργό.

… και για τα μεταφορικά
Στη συνάντηση με το νέο προεδρείο της ΕΑΣ Λήμνου υπήρξε μια θετική αντιμετώπιση και στο θέμα της μεταφοράς ζώντων ζώων και της μεταφοράς των ζωοτροφών, ενώ ο κ. Σηφουνάκης υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει το θέμα της επιδότησης των ζωοτροφών από τη Λήμνο προς τα άλλα νησιά και όχι μόνο από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά που ισχύει μέχρι σήμερα.
Α.Σπυ

Μίλησαν εκ των υστέρων
Εντύπωση προκάλεσε η συμπεριφορά των Μηχανικών της Λήμνου στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη και του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, για τη λειτουργία του ΣΧΟΠ Λήμνου. Ενώ έδειξαν ότι βρέθηκαν τρόποι συνεργασίας με την πρόεδρο και τα μέλη του ΣΧΟΠ, λίγες ώρες αργότερα, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιήσουν «κάθε νόμιμο τρόπο για την αντικατάσταση της προέδρου» και ως πρώτο μέτρο προτείνουν να μην παρίστανται στις συνεδριάσεις του ΣΧΟΠ Λήμνου τα μέλη του ΤΕΕ.
Πάντως, ο υφυπουργός διεμήνυσε στους πάντες ότι την ευθύνη στελέχωσης του ΣΧΟΠ έχει η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και δε θα επιτρέψει άλλο την οικιστική κακοποίηση του Αιγαίου. Ο κ. Σηφουνάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει αμέσως τη θέση του σ’ ένα ζήτημα που εκείνος ανέδειξε και αγωνίζεται, χρόνια τώρα.
Α.Σπυ

Μόνο στον Πειραιά;
Στον εισαγγελέα στέλνει η νομαρχία Πειραιά 19 άτομα που δήλωναν ψευδώς ότι ήταν τυφλοί (!) προκειμένου να λαμβάνουν το προβλεπόμενο κοινωνικό επίδομα που κυμαίνεται από 300 έως 400 ευρώ μηνιαίως. Οι δήθεν τυφλοί εντοπίσθηκαν από τους ελεγκτές της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης όταν έγινε καταγγελία για άτομο που, αν και δεν ήταν τυφλό, ελάμβανε κάθε μήνα το επίδομα τυφλότητας.
Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα, με αφορμή τους «μαϊμού» τυφλούς του Πειραιά, ξεκινά προσπάθεια εντοπισμού ανάλογων περιπτώσεων και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου είναι περιέργως ασυνήθιστα πολλοί εκείνοι που «βλέπουν» επιδόματα τυφλότητας.
Αλήθεια, η νομαρχία Λέσβου διά της αρμόδιας προνοιακής της υπηρεσίας θα ελέγξει τι συμβαίνει εδώ ή δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Κέρδισε η Λήμνος
Τις νέες αντιστοιχίες των πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιοποίησε προχθές κατά αποκλειστικότητα - όπως σημείωνε - η εφημερίδα «Τα Νέα», επιβεβαιώνοντας το θετικό αποτέλεσμα που πέτυχαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου.
Στο οποίο και δε δόθηκε αντιστοιχία με τη Σχολή Διατροφολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπως κάποιοι ήλπιζαν, πίεζαν - ή και μεθόδευαν - να γίνει. Ακόμη και στο δημοσίευμα της εφημερίδας, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η πληροφορία, φαίνεται σα να μην το πιστεύουν πως για το τελευταίο στη σειρά ίδρυσης τμήμα δεν υπήρξε αντιστοιχία για μετεγγραφή.
Πάντως, χαλώντας τα σχέδια όποιων άλλα ήθελαν για τη Λήμνο, δε χαλά η προοπτική του Τμήματος, που αν μη τι άλλο θα κρατήσει τους φοιτητές του στη Μύρινα.
ΜΑΡ.ΠΛ.

Νέα αναβολή…
Ακόμη δεν υπήρξε επισήμως νέα ανακοίνωση απ’ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά φαίνεται πως η επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρου Αρναουτάκη θα μετατεθεί για ακόμη μια φορά.
Κι αυτό όχι γιατί δε θα μπορεί το κυβερνητικό στέλεχος να έρθει στη Μυτιλήνη, αλλά γιατί λόγω του Συνεδρίου της ΕΝΑΕ που ξεκινά δε θα βρει στη Μυτιλήνη την Παρασκευή κανένα… νομάρχη απ’ τους τρεις του Βορείου Αιγαίου. Οπότε, προς τι η εισήγηση για το ΕΣΠΑ;
ΜΑΡ.ΠΛ.

Μιλώντας για τους εφήβους
Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» της προηγούμενης εβδομάδας, που αφορούσε στην αυτοκτονία ενός 17χρονου μαθητή της Αθήνας από τον τρίτο όροφο του σχολείου του και σχολίαζε τα αδιέξοδα που βιώνουν οι έφηβοι, φιλοξενήθηκε μεταξύ άλλων και δήλωση του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού, Ευστράτιου Παπάνη. Παρ’ όλο που, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο ίδιος έχει μελετήσει σε βάθος το θέμα της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας στην εφηβική ηλικία, είναι σημαντικό το ότι «ακούγεται» ένας καθηγητής του δικού μας Τμήματος Κοινωνιολογίας, δεδομένου μάλιστα ότι στη χώρα λειτουργούν συνολικά επτά αντίστοιχα τμήματα, τα τρία από τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα.
Β.Χρ.

Άνιση προσπάθεια…
Αυτό μπορεί να διαπιστώσει κανείς παρακολουθώντας την εξέλιξη και τις πολυποίκιλες δραστηριότητες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, που έχει καταφέρει να γίνει πανευρωπαϊκώς γνωστό - συμπαρασύροντας, αναπόφευκτα και ολόκληρη τη Λέσβο -, και συγκρίνοντάς το με άλλες υποδομές που θα έπρεπε να συμβάλλουν επίσης στην προβολή του νησιού, στον πολιτιστικό, τον περιβαλλοντικό, τον τουριστικό τομέα. Από τη μια, ένας φορέας που βρίσκεται στο πιο ακριτικό μέρος του νησιού και έχει καταφέρει, ωστόσο, να έχει να παρουσιάσει πολύ σημαντικό έργο και από την άλλη υποδομές, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη Σκάλα Καλλονής, που παραμένει κλειστό και αφήνεται να ρημάζει, χωρίς να έχει λειτουργήσει ούτε μια μέρα από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε. Από τη μια, ένα ντοκυμαντέρ όπως αυτό του BBC που προβάλλει τη Λέσβο και την ορνιθοπανίδα της σε εκατομμύρια τηλεθεατές και από την άλλη ανθρώπινες δραστηριότητες του νησιού να απειλούν την τελευταία και να διώχνουν πουλιά και τουρίστες.

Άνιση προσπάθεια… (2)
Δεν έχει νόημα να καταβάλλονται προσπάθειες για προβολή του νησιού και προστασία της περιβαλλοντικής του κληρονομιάς μόνο από ένα φορέα, πόσο μάλλον όταν οι επισκέπτες του νησιού θα φύγουν με τόσο έντονη την αίσθηση «ανισοκατανομής» των πόλων έλξης, έχοντας αποκομίσει άκρως θετικές και αρνητικές εντυπώσεις αντιστοίχως. Είναι καλό να γίνει κάποια στιγμή κατανοητό από όλους πως, όπως και σε οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση, δεν αρκεί ένας μεγάλος πόλος έλξης στη Λέσβο, αλλά χρειάζεται δικτύωση, συλλογική προσπάθεια και ενιαίες διαδικασίες για ένα αντίστοιχα συλλογικό αποτέλεσμα.
Β.Χρ.

Οι άστεγοι του Τελωνείου
Με αφορμή το περιστατικό με τον 52χρονο άστεγο που αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και το οποίο δημοσίευσε χθες το «Έ», ένας αναγνώστης μας μάς ανέφερε ότι υπάρχουν δυο ηλικιωμένοι που κοιμούνται στο υπόστεγο του Τελωνείου δίπλα από τη Χημική Υπηρεσία εδώ και μήνες, χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί. Οι γέροντες κοιμούνται μέσα στο κρύο μαζί με τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, έχοντας μόνο κάποιες παλιές κουβέρτες και στρώματα.
Και είναι απορίας άξιον πώς κανείς δεν ενδιαφέρθηκε τόσο καιρό να ειδοποιήσει το Λιμενικό ή την Αστυνομία να πάρει τους ανθρώπους αυτούς και να τους παραδώσει στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες ώστε να βρουν μια στέγη.
Απορίας άξιο είναι και το ότι κανένας άνδρας ή γυναίκα του Λιμενικού Σώματος, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αστυνόμευση του χώρου αυτού, δεν ευαισθητοποιήθηκε να ειδοποιήσει τις κοινωνικές υπηρεσίες να ασχοληθούν με τους συγκεκριμένους γέροντες.
Τι περίμεναν για να κάνουν το αυτονόητο;
Α.Ω.

Κύριε Διευθυντά,
Τι έγινε και ακόμα δε συνελήφθη ο μεταφορέας του μισού κιλού ηρωίνης που διέφυγε της σύλληψης;
Σχεδόν επτά μέρες πέρασαν από το συμβάν κι ακόμα να φανεί ο φοβερός και προπάντων ταχύς μεταφορέας.
Μήπως, τελικά, αυτό που ήρθε και μας είπε… ένα πουλάκι για το πώς βρέθηκαν αυτά τα 500 γραμμάρια ηρωίνης στα χέρια του Λιμενικού Σώματος και τι τελικά έγινε το πρωί της περασμένης Πέμπτης είναι αλήθεια;
Διαπορών Μυτιληνιός

Ο αυτοματισμός…
Στο χώρο των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου έχει τοποθετηθεί μια αυτόματη πόρτα, η οποία ανοίγει και κλείνει όταν κάποιος σταθεί μπροστά της. Μόνο που θα πρέπει να στέκεται σε συγκεκριμένη απόσταση για ν’ ανοίξει η πόρτα, η οποία συνήθως μπλοκάρει όταν οι περισσότεροι πηγαίνουν να τη σπρώξουν. Η πόρτα αυτή ταλαιπωρεί καθημερινά πολύ κόσμο μέχρι να καταφέρουν να μπουν ή να βγουν από τα Επείγοντα, γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να γίνει κάποιο σέρβις για να λειτουργεί καλύτερα.
Πελ.Γ.

Ξέχασαν τα εγκαίνια…
Κόλλησε στην… οικονομική κρίση, όπως φαίνεται, η εκδήλωση των εγκαινίων του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, για το οποίο αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι θα γίνουν λαμπερά εγκαίνια, στη συνέχεια όμως μετατέθηκαν και τώρα δε γίνεται καν λόγος... Σημασία, βέβαια, έχει που λύθηκε το σοβαρό πρόβλημα στέγης της Αστυνομικής Διεύθυνσης και το γεγονός ότι πλέον λειτουργεί σε σωστές συνθήκες, οπότε τα εγκαίνια μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Πελ.Γ.

Να καθαριστεί το πάρκο
Γεγονός είναι ότι το πάρκο Χατζηδήμου στην Κουλμπάρα, στην κατάσταση που είναι δεν τιμά κανέναν. Ο δήμος έχει υποσχεθεί ότι θα γίνουν εργασίες για να αποκτήσει ξανά ζωή, όμως δεν έχουν άδικο και οι κάτοικοι που θέλουν πρώτα να δουν το πάρκο τους ν’ ανασαίνει από τα αυτοκίνητα και τα άγρια χόρτα που του πνίγουν κυριολεκτικά, να καθαριστεί από τα μπάζα και τα σκουπίδια, να φωτιστεί σωστά, και μετά να γίνουν άλλες παρεμβάσεις. Ίσως θα πρέπει ο δήμος ν’ ακούσει τις αντιδράσεις τους και να πράξει αναλόγως. Αν όλα τα παραπάνω είναι απλά ένα πρόσχημα - όπως πιστεύουν στο δήμο - για να καθυστερήσουν οι εργασίες και να μείνει το πάρκο ως πάρκινγκ, αυτό θα φανεί στην πορεία.
Πελ.Γ.

Η Ένωση πότε θα μιλήσει;
Είναι οριστικό, το πυρηνελαιουργείο της Ένωσης στα Πάμφιλα δεν ανοίγει. Αυτό λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενο εδώ και λίγες εβδομάδες. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η σιωπή της ΕΑΣ Λέσβου. Λες και η μονάδα των Παμφίλων είναι ένα ζήτημα που δεν την αφορά. Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. πρέπει να αντιληφθούν ότι η επιμονή τους να τηρούν πολιτικές ισορροπίες ζημιώνει την Ένωση και κατ’ επέκταση και τους ίδιους τους αγρότες. Και σε τελική ανάλυση, το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του χωρίς να υπάρχει στοιχειώδες σχέδιο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ν.Μ.

Τα μπαλώσαμε και φέτος
Ασθμαίνοντας και αγκομαχώντας ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των αγροκτημάτων και ανοίγει ο δρόμος για την πληρωμή των επιδοτήσεων. Αντί για τους γνωστούς πανηγυρισμούς που βλέπουμε στο διαδίκτυο από διάφορους συνδικαλιστές, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να δώσουν λύσεις στο ζήτημα των επιλέξιμων εκτάσεων. Κυρίως, όμως, οφείλει η κυβέρνηση να κάνει σωστούς χάρτες και να κάνει σωστή καταχώρηση των αγροκτημάτων στα ηλεκτρονικά της συστήματα. Το χρωστάει στους Έλληνες αγρότες που τρεις δεκαετίες τώρα βλέπουν τις επιδοτήσεις να γίνονται αντικείμενο ρουσφετιού ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και τη συνεταιριστική νομενκλατούρα.
Ν.Μ.

Αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λέσβο
Οι συνεχιζόμενες για τρίτη εβδομάδα αγροτικές κινητοποιήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα ανεβάζουν το αγωνιστικό θερμόμετρο και στη Λέσβο. Ήδη το Κ.Κ.Ε. και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν όσες δυνάμεις μπορούν για να βγάλουν κάποιας μορφής κινητοποιήσεις. Πολύ δύσκολα θα τα καταφέρουν όμως, γιατί οι κτηνοτρόφοι αυτή την περίοδο τρέχουν και δε φτάνουν και οι ελαιοπαραγωγοί δεν έχουν τελειώσει ακόμη με τις ελιές. Όσοι γνωρίζουν από αγροτικά συλλαλητήρια, ξέρουν ότι αυτή την περίοδο κινητοποιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί, οι σιτοπαραγωγοί, οι καπνοπαραγωγοί και όσοι έχουν αροτραίες καλλιέργειες. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην ηπειρωτική Ελλάδα ελάχιστοι κτηνοτρόφοι συμμετέχουν σε μπλόκα.
Ν.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey