Οι εξ ανατολών... γείτονες

18/09/2012 - 14:55

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Αύγουστου τού 1999 στη θάλασσα του Μαρμαρά, ψηφίστηκε νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτική την αντισεισμική ασφάλιση όλων των ιδιωτικών κτηρίων στη χώρα.

Υποχρεωτική αντισεισμική ασφάλιση στην Τουρκία
Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Αύγουστου τού 1999 στη θάλασσα του Μαρμαρά, ψηφίστηκε νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτική την αντισεισμική ασφάλιση όλων των ιδιωτικών κτηρίων στη χώρα. Μέχρι προσφάτως, ο νόμος ίσχυε πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές, αλλά άρχισαν πια να γίνονται εντατικοί έλεγχοι απ’ τους δήμους σε κάθε σπίτι και δεν εξοφλούνται οι λογαριασμοί ύδρευσης αν δεν προσκομίζεται και η απόδειξη αντισεισμικής ασφάλισης. Τα ασφάλιστρα καταβάλλονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αφού παρακρατήσουν το ποσοστό που προβλέπεται για τα έξοδα είσπραξης κ.λπ., αποδίδουν το υπόλοιπο σε ένα πολύ ισχυρό κρατικό ταμείο αντισεισμικής προστασίας. Στο ταμείο αυτό καταλήγουν και άλλοι πόροι (έμμεση φορολογία), από τυχερά παιχνίδια, γήπεδα, κινητή τηλεφωνία κ.λπ.. Έτσι αντιμετωπίζονται τα έξοδα αντισεισμικού ελέγχου και ενίσχυσης των δημοσίων κτηρίων, όπως π.χ. τα σχολεία. Η μεγάλη οικονομική ευρωστία του κρατικού αυτού ταμείου βοήθησε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές απ’ τους σεισμούς στην περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά, ενώ είναι σχεδόν έτοιμες για παραχώρηση οι οικίες που κατασκεύασε για να στεγασθούν οι πληγείσες οικογένειες απ’ τον πρόσφατο (Νοέμβριος 2011) σεισμό στην πόλη Βαν.

Επιτηρούν Κωνσταντινούπολη και Μαρμαρά για σεισμούς
Ο κίνδυνος ενός νέου ισχυρού καταστροφικού σεισμού στα παράλια της γειτονικής Τουρκίας είναι μεγάλος και, για αυτόν το λόγο, Γερμανοί επιστήμονες, σε συνεργασία με Τούρκους συναδέλφους τους μόλις άρχισαν τις εργασίες πολλαπλών γεωτρήσεων για την εγκατάσταση ειδικού υποθαλάσσιου εξοπλισμού παρακολούθησης.
Οι γερμανικοί σεισμογράφοι θα καταγράφουν και τις πιο ανεπαίσθητες σεισμικές δονήσεις στο βόρειο ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο περνάει κάτω από το βυθό της θάλασσας του Μαρμαρά, περίπου 20 χιλιόμετρα απέναντι από την Κωνσταντινούπολη. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γκέοργκ Ντρέζεν τού Κέντρου GFZ, «η Ισταμπούλ, με τους πάνω από 13 εκατομμύρια κατοίκους της, βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι υπερβολικά ευάλωτη από τους σεισμούς. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ένα ισχυρό σεισμό μεγέθους έως 7,4 στην περιοχή». Όπως είπε, οι νέοι σεισμογράφοι που εγκαθίστανται, «θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις τεκτονικές διεργασίες προτού συμβεί ένας μεγάλος σεισμός». Τα σεισμικά δεδομένα θα μεταδίδονται ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο στο Πότσνταμ της Γερμανίας και στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, όπου θα αξιολογούνται. Πάντως ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής του Κέντρου GFZ, Μάρκο Μπόνχοφ, φρόντισε να διευκρινίσει ότι «η πρόβλεψη ενός μελλοντικού σεισμού δεν είναι ο στόχος του έργου, επειδή τέτοια πρόβλεψη δεν είναι δυνατή».



Ελληνοτουρκική συναυλία στη Ρόδο
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου διοργανώνει μια ιδιαίτερη συναυλία με τίτλο «Songs from the Edge of the World» - «Τραγούδια από την άκρη του Κόσμου», με σολίστ την Ίριδα Μαυράκη, τη Marmaris Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Murat Sumer και τη συμμετοχή δύο μουσικών της Ρόδου, του Νίκου Χασάπη και Εμίλ Πολυμένοφ.
Ένα μυσταγωγικό μουσικό ταξίδι σε διαφορετικά ηχοχρώματα χωρών του κόσμου, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στο ανακαινισμένο κινηματοθέατρο «Ρόδον», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου, αλλά και με τη σημαντική στήριξη όλων των φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται με τον τουρισμό στα Δωδεκάνησα.
Θα πρέπει να τονιστεί πως όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν στη συναυλία αφιλοκερδώς, έπειτα από πρόταση της Ροδίτισσας καλλιτέχνιδας Ίριδας, για «να συμμετέχουμε όλοι στην καλύτερη προβολή της Ρόδου, ο καθένας με τον τρόπο του», όπως είπε η ίδια. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Η συνεργασία της Ίριδας Μαυράκη με τη Marmaris Chamber Orchestra ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. Στιγμιότυπο από τη συναυλία τους στη Ρόδο το 2008

Παράνομοι μετανάστες στις απέναντί μας ακτές
Τις τελευταίες ημέρες κύμα παράνομων μεταναστών κατακλύζει τις παραλίες του νησιού μας, τόσο που η Αστυνομία «σηκώνει τα χέρια ψηλά», αφού δεν υπάρχει πια χώρος για την κράτησή τους. Στο μεταξύ, 33 αλλοδαποί (13 Σύριοι, έξι Αφγανοί, 11 από Μιανμάρ και τρεις από Ερυθραία), καθώς και τέσσερα άτομα (Τούρκοι;) που τους βοήθησαν, συνελήφθησαν στις 15 Σεπτεμβρίου στο Κουτσούκ-κουγιού, ύστερα από οδικό έλεγχο που έγινε σε διερχόμενο φορτηγό αυτοκίνητο. Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, θα έπαιρναν το μονοπάτι απ’ το Μπεχράμ Καλέ (Άσσος) για να περάσουν απέναντι στη Λέσβο. Άλλοι 37 συνελήφθηκαν πριν από δύο μέρες στο Αϊβατζίκ. Αλλά και νοτιότερα, στην Αλτίνοβα, συνελήφθησαν προχθές άλλοι οκτώ παράνομοι μετανάστες (κατσάκ τους λένε στην Τουρκία) και κατασχέθηκε ένα αυτοκίνητο με πινακίδες απ’ την Κωνσταντινούπολη, καθώς και φουσκωτό σκάφος εξοπλισμένο με μηχανή, έτοιμοι κι αυτοί να περάσουν στο νησί μας. Απ’ όσο γνωρίζουμε, μετά τη σύλληψη και καταγραφή τους, τους δίδεται έγγραφο βάσει του οποίου θα πρέπει να εγκαταλείψουν σε τακτό διάστημα τη χώρα (όπως συνήθως συμβαίνει κι εδώ) και… αφήνονται ελεύθεροι, για να προσπαθήσουν ξανά! Παγκόσμιο φαινόμενο η χωρίς «χαρτιά» μετανάστευση που γέννησε η εκμετάλλευση και η αδικία των πλούσιων κρατών σε βάρος των φτωχότερων του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, και ευνόησε η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.



Διαφήμιση της Λέσβου μέσω internet στην Τουρκία
Το πολύ γνωστό γυναικείο περιοδικό της Πόλης «Women Ist» προτείνει τέσσερις προορισμούς για ήσυχες φθινοπωρινές αποδράσεις, μετά το τρέξιμο και τη φούρια του καλοκαιριού, μεταξύ των οποίων είναι και το νησί μας. Οι άλλοι τρεις είναι: Το Σεφέρ Χισάρ, κοντά στη Σμύρνη, το βουνό Καζ-Νταγ και η Σαφράμπολη. Η αναφορά στη Λέσβο περιλαμβάνει ιστορικές πληροφορίες (το νησί του Αλκαίου και της Σαπφώς κ.λπ.), την ευκολία πρόσβασης από Αϊβαλί και Δικελί, ενώ εκθειάζει και το φυσικό κάλλος και το κατάφυτο του νησιού όχι μόνο από ελιές αλλά και πεύκα και άλλα δένδρα, όπως οι καστανιές που συνθέτουν καταπληκτικό φθινοπωρινό τοπίο. Αναφέρεται επίσης στην παράδοση και αφθονία και τη μεγάλη ποικιλία παραγόμενου στο νησί ούζου και ελαιολάδου, στα θαλασσινά μας, και καταλήγει με το «Gigerleriniz Bayram edecek»! Δηλαδή, «θα αγαλλιάσουν τα πνευμόνια σας (το είναι σας) σα να γιορτάζετε ξανά το Μπαϊράμι!».
Βρέθηκε όμως και έμμεση διαφήμιση, μεσιτικού γραφείου τού Τσανάκαλε, όπου περιγράφοντας τα προσόντα του προς πώληση μεγάλου οικοπέδου (80 περίπου στρέμματα) κάπου κοντά στο ακρωτήριο του Μπαμπά, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Midili Manzarali yatirimlik arsa». Δηλαδή, «επενδύσεις σε γη με θέα τη… Μυτιλήνη»!

Σε αναστάτωση οι Τσιγγάνοι στην Μπουρχάνιε
Εδώ και χρόνια ο Δήμος τής Μπουρχάνιε έχει παραχωρήσει στην παροικία των Τσιγγάνων της πόλης μια έκταση κοντά στη βιοτεχνική ζώνη της πόλης, για να στήσουν τον οικισμό τους. Με την πάροδο των χρόνων, τα αντίσκηνα έγιναν παραπήγματα και τα παραπήγματα έγιναν αυθαίρετες μόνιμες κατοικίες! Τις κατοικίες αυτές οι Τσιγγάνοι είχαν συνδέσει παράνομα στο ηλεκτρικό δίκτυο, ώσπου πήγαν συνεργεία του Δήμου και της τουρκικής εταιρείας ηλεκτρισμού και «έκοψαν» το ρεύμα! Ξεκίνησαν λοιπόν καθημερινές διαμαρτυρίες των Τσιγγάνων, και μάλιστα για λόγους πρόληψης και ασφάλειας τις τελευταίες μέρες η Αστυνομία έχει παρατάξει δυνάμεις μπροστά απ’ το Επαρχείο και τη Δημαρχία, που δε δίνουν άδεια για επανασύνδεση του ηλεκτρικού αν δε νομιμοποιηθούν τα υφιστάμενα κτίσματα των Τσιγγάνων.
Απ’ την Μπουρχάνιε και η άλλη είδηση: Ο Δήμος, ενισχύοντας τους τοπικούς παραγωγούς, πέρα απ’ το καθιερωμένο παζάρι της Τετάρτης καθιέρωσε και το παζάρι βιολογικών προϊόντων της Δευτέρας. Παραχώρησε στους ντόπιους παραγωγούς 22 πάγκους-πωλητήρια, για τη διάθεση των προϊόντων τους. Η όλη πρωτοβουλία στηρίζεται και απ’ το Επαρχείο και την τοπική Γεωργική Σχολή, τα δε προϊόντα που διατίθενται σε αυτό το «organik pazar», όπως λένε, συνοδεύονται από πιστοποιητικό ποιότητας. Τούτες τις μέρες μπορεί να βρει κανείς εκεί τις «πομπέ» μεγάλες ροζ ντομάτες , φασολάκια άσπρα και μπαρμπούνια, μήλα κ.ά..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey