Οι εξ ανατολών... γείτονες

11/09/2012 - 14:49

Εκατόν είκοσι επιχειρηματικές συναντήσεις με τουρκικές ομολόγους τους πραγματοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην 35μελή επιχειρηματική αποστολή την οποία διοργάνωσε η ΔΕΘ Α.Ε. προ ημερών στη Σμύρνη, συνεχίζοντας το εξωστρεφές εκθεσιακό πρόγραμμα του 2012.

Μνημόνιο συνεργασίας Διεθνών Εκθέσεων Θεσσαλονίκης
Εκατόν είκοσι επιχειρηματικές συναντήσεις με τουρκικές ομολόγους τους πραγματοποίησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην 35μελή επιχειρηματική αποστολή την οποία διοργάνωσε η ΔΕΘ Α.Ε. προ ημερών στη Σμύρνη, συνεχίζοντας το εξωστρεφές εκθεσιακό πρόγραμμα του 2012.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις τής ΔΕΘ Α.Ε. και της Διεθνούς Έκθεσης Σμύρνης (İZFAŞ). Πρόκειται για την πρώτη φορά που διοργανώνεται μια τόσο ευρεία επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη, με σκοπό τη διεύρυνση των σχέσεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Άλλωστε, η αποστολή, πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, περιελάμβανε και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι των λιμένων Θεσσαλονίκης και Βόλου, οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ιωαννίνων και Πέλλας, ενώ δυναμική ήταν η παρουσία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με επιχειρήσεις μέλη του.

Ένα απ’ τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα που τέθηκαν, είναι η διασύνδεση των λιμανιών Σμύρνης - Βόλου. Από την τουρκική πλευρά συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για το project, την οποία στη συνέχεια θα στείλουν στον ΟΛΒ ώστε να την επεξεργαστεί και η ελληνική πλευρά. Όπως επισημαίνεται, η σύνδεση Βόλου - Σμύρνης μπορεί να αποτελέσει τη συντομότερη διαδρομή διασύνδεσης Ευρώπης και Ασίας, ενώ δημιουργεί και χερσαία σύνδεση με τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Παράλληλα, θα αποτελέσει δίαυλο διακίνησης εμπορευμάτων προς την κεντρική, ανατολική και δυτική Τουρκία, καθώς και προς Ιράν, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και αλλού.

Σήμερα η μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους των εμπορευμάτων πραγματοποιείται μέσω της διώρυγας της Κορίνθου, με μεγάλο κόστος λόγω του χρόνου που απαιτείται. Αντίθετα, με τη σύνδεση Βόλου - Σμύρνης μειώνεται σημαντικά ο χρόνος, ώστε τα πλοία να κάνουν περισσότερα δρομολόγια, αλλά και τα κόμιστρα των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρονται με τα πλοία, ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα χρήσης πλοίων RΟ-ΡΑΧ συνδυασμένων μεταφορών.


Πανοραμική άποψη της Σμύρνης με το Φουάρ (Διεθνής Έκθεση)

Επιστρέφονται στην Τουρκία κοσμήματα της Τροίας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ επέστρεψε την 1η Σεπτεμβρίου στην Τουρκία κοσμήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, τα οποία είχαν κλαπεί στα τέλη του 19ου αιώνα. Η συμφωνία με το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προβλέπει τον επ’ αόριστο δανεισμό των κοσμημάτων για τη διεξαγωγή εκθέσεων. Πρόκειται για 24 χρυσά κοσμήματα, που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και μέχρι προσφάτως βρίσκονταν ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Το Μουσείο απέκτησε τα κοσμήματα το 1966 από έμπορο έργων τέχνης και μέχρι το 2009 δε γνώριζε την προέλευσή τους. Στην ανακοίνωση του Μουσείου της Φιλαδέλφειας αναφέρεται ότι μόλις το 2009 οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι τα κοσμήματα είναι πολύ πιθανόν να προέρχονται από την Τροία και διευκρινίζεται ότι δόθηκαν στις τουρκικές αρχές με τη μορφή του δανεισμού επειδή δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι ανήκουν στον ονομαζόμενο «Θησαυρό της Τροίας».

Τα κοσμήματα εκτίθενται πλέον σε μουσείο της Άγκυρας και θα μεταφερθούν στο νέο Μουσείο της Τροίας, όταν ανοίξει τις πύλες του σε δύο χρόνια.


Ειδήσεις από το Αϊβαλί
- Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι επισκευαστικές εργασίες στην εκκλησία του Ταξιάρχη του Αϊβαλιού, ώστε το μνημείο να καταστεί έτοιμο να εξυπηρετήσει πολιτιστικές χρήσεις στο άμεσο μέλλον. Σε λίγες μέρες υπολογίζουν να απομακρυνθούν οι σκαλωσιές, αφού ολοκληρώνονται οι εργασίες στην τοιχοποιία, ενώ αυτήν τη βδομάδα θα έχει τελειώσει και η επισκευή της στέγης, για να προλάβουν τις τυχόν φθινοπωρινές βροχές.


Επισκευάζεται ο Ταξιάρχης του Αϊβαλιού

- Διημερίδα στις 12 και 14 Οκτωβρίου διοργανώνουν στο Αϊβαλί οι Δήμοι Αϊβαλιού, Δικελί, Περγάμου, Αλτίνοβας και Κουτσούκ-Κιόι με αντικείμενο την προστασία και μετατροπή σε γεωπάρκο της περιοχής του βουνού Μάντρα (Κόζακ). Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Τουρκία. Οι εισηγήσεις αφορούν στη σπουδαιότητα του βουνού από αρχαιολογικής, οικολογικής και φυσικής άποψης, στην επιβάρυνση που επιφέρουν τα λειτουργούντα σήμερα εκεί λατομεία και ορυχεία, και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ιδιαίτερη φροντίδα για την καθαριότητα
Τελευταία, σε όλη την Τουρκία οι δήμοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, αφού έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι ο τουρισμός (όπου στηρίζουν πολλές ελπίδες για οικονομική ανάπτυξη) έχει τις απαιτήσεις του.

Στη Σμύρνη, ο Δήμος τού Κονάκ (δηλαδή του κέντρου της πόλης), εκτός απ’ τις άλλες υπηρεσίες, έχει συγκροτήσει συνεργεία οδοκαθαριστών αποτελούμενα αποκλειστικά από γυναίκες. Εκτιμούν ότι οι γυναίκες κάνουν πιο συστηματικά και υπεύθυνα τη δουλειά τους. Μάλιστα το συνεργείο αυτό έχει δικό του αριθμό τηλεφώνου, όπου μπορούν να απευθύνονται απ’ τις 7 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα οι επιχειρηματίες του κέντρου και να ζητούν την άμεση επέμβασή τους!

Στα Μοσχονήσια ο Δήμος προμηθεύτηκε ηλεκτροκίνητες αυτοκινούμενες μεγάλες σκούπες, με τις οποίες οι χειριστές τους απ’ τις 6 το πρωί επιμελούνται την καθαριότητα της γειτονικής μας πόλης, που ιδιαίτερα το καλοκαίρι κυριολεκτικά κατακλύζεται από ντόπιους κυρίως τουρίστες. Οι ηλεκτρικές σκούπες είναι ιδιαίτερα αποδοτικές στα καλντερίμια του Μοσχονησιού και κάνουν σε ελάχιστο χρόνο τη δουλειά τους.




Αίθουσα Σχεδίου στο Κουτσούκ-κουγιού
«Σπίτι» Πολιτισμού και Σχεδίου απέκτησε ο Δήμος Κουτσούκ-κουγιού, στο οποίο δόθηκε το όνομα του δωρητή Εμίν Γκιουλελί, του φίλου δικηγόρου που χάθηκε πρόωρα, χτυπημένος απ’ την επάρατη νόσο. Η οικογένεια του Εμίν καταγόταν απ’ τους Τούρκους προύχοντες του Μολύβου. Μετά την ανταλλαγή τους, δόθηκε στο Κουτσούκ-κουγιού το ελαιοτριβείο «Τσακυράκη» (Τσακιράκ’ Μάκενα το αποκαλούν ίσαμε τώρα οι κάτοικοι του χωριού, παρ’ όλο που το συγκρότημα έχει σταματήσει τη λειτουργία του εδώ και 30 περίπου χρόνια). Το κτήριο, λοιπόν, της λαδαποθήκης του ελαιοτριβείου αναστηλώθηκε με περίσσια φροντίδα και με τις κατάλληλες διαρρυθμίσεις που έγιναν στο εσωτερικό του, εξυπηρετεί τις ανάγκες της νέας χρήσης.

Ειδήσεις από το Αδραμύττι
Σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την ελιά και το ελαιόλαδο, που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Χαβράν (κοντά στ’ Αδραμύττι) απ’ τον Εθνικό Οργανισμό Ελαιόλαδου της Τουρκίας, συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου και η πορεία της φετινής παραγωγής. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η ένταση της καμπάνιας ενημέρωσης για αύξηση της κατανάλωσης στο εσωτερικό, ώστε από ένα κιλό που είναι σήμερα, να φθάσει στα δύο για να απορροφάται η παραγωγή. Αναμένεται μια καλή σοδειά φέτος απέναντι, η οποία δίνει ελπίδες και για άνοδο της τιμής του προϊόντος, που είναι και το ζητούμενο για τους ελαιοπαραγωγούς. Τα στοιχεία παραγωγής ελαιόλαδου για το 2012 ήταν: Ισπανία 1,6 εκατ. τόνοι, Ιταλία: 450 χιλ. τόνοι, Ελλάδα: 295 χιλ. τόνοι, Συρία 198 χιλ. τόνοι, Τουρκία: 191 χιλ. τόνοι, Τυνησία 180 χιλ. τόνοι, Μαρόκο: 120 χιλ. τόνοι και Πορτογαλία 74 χιλ. τόνοι. Καθώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για μειωμένη κατά 50% φετινή παραγωγή Ισπανίας και Πορτογαλίας και των χωρών της βορείου Αφρικής, λόγω της παρατεταμένης εκεί ξηρασίας, εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές λαδιού φέτος, που θα ανεβάσει και τις τιμές. Ινσαλλάχ, που λένε και οι γείτονες! Μας «πιάνει» κι εμάς!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey